Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 13:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 otchłan, szeol, czysciec, hades 
Autor Wiadomość

Ale tłumacze nie uznali zamienności wierzeń, tylko użyli konkretnego słowa. To różnica.
I co ja Ci na to poradzę... Skoro obie wersje (hebr. i gr.) są uznane za "uświęcone", to oba terminy są OK. Pomimo jednak swojego synonimizmu, oba terminy mają różne pochodzenie - wygląda na to, że po prostu nie ma to znaczenia dla prawd wiary...
zefciu napisał(a):
Mimo wszystko dla Chrześcijanina słowo Hades powinno budzić w pierwszej kolejności skojarzenia z jego wiarą, a nie z pogaństwem greckim.
Po pierwsze Septuaginta nie powstała dla chrześcijan, a jej popularność wśród nich sprawiła, że żydzi uznali dzień powstania Septuaginty jako najgorszy od dnia grzechu pierworodnego (Wiki). Po drugie, Hades po grecku znaczy również dosłownie "niewidziany" - jakby nie patrzeć świat zmarłych nie jest widoczny dla żywych :)
Dodatkowo, tłumaczenie "szeol" w polskich wydaniach Biblii (Koh 9,10):
Biblia Warszawsko-Praska i Biblia Tysiąclecia - szeol
Biblia Warszawska - kraina umarłych
Biblia Gdańska - grób
Biblia Wujka - piekło
Tak więc dowolność tłumaczenia "szeol" jest dosyć spora :)

Śr paź 11, 2006 11:01
Ale tłumacze nie uznali zamienności wierzeń, tylko użyli konkretnego słowa. To różnica. Mimo wszystko dla Chrześcijanina słowo Hades powinno budzić w pierwszej kolejności skojarzenia z jego wiarą, a nie z pogaństwem greckim.

Mi sie mimo wszystko hades kojarzy z:

a) Grekami (poganskimi)
b) Podziemiami w liceum, do ktorego chodzilem
c) (za przeproszeniem) pasta do polerowania powierzchni marmurowych

:-)

Śr paź 11, 2006 11:13
Ciężko, żeby LXX powstała dla chrześcijan, skoro do narodzenia Chrystusa brakowało jeszcze wtedy 300 lat. A historyjkę o najgorszym dniu sobie daruj, bo powodem jej powstania nie była popularność LXX jako nata, ale antychrześcijańskie nastroje Żydów. LXX stała się już od I wieku najważniejszym źródłem ST dla chrześcijan.

Śr paź 11, 2006 12:29

LXX stała się już od I wieku najważniejszym źródłem ST dla chrześcijan.
Ale na szczęście wróciła "moda" na sięganie do materiałów źródłowych a nie tłumaczeń... Przykładowo, w liceum na przedmiocie "religia i religioznawstwo" miałem podstawy hebrajskiego - ksiądz podkreślał bez przerwy, że jak ktoś chce na poważnie rozmawiać o treści Biblii, to tylko na podstawie źródeł a nie tłumaczeń, bo później takie hocki-klocki wychodzą, jak z szeol i hadesem, nie mówiąc już o polskich tłumaczeniach (piekło, grób, kraina umarłych) - zgaduj zgadula o co chodzi w tak różny sposób przetłumaczony tekstach...

Ja jestem za tłumaczeniami zostawiającymi oryginalny "szeol", ewent. "kraina umarłych" też jest ok. Inne tłumaczenia pomimo swej poprawności rzeczowej zaciemniają przekaz znaczeniowy, który tak apropo średnio mnie interesuje - wolę mieć niespodziankę po śmierci, niż się rozczarować zastając coś innego niż oczekiwałem ;-)

Śr paź 11, 2006 12:53
No, potem takie hocki-klocki wychodzą, jak świętemu Łukaszowi Ewangeliście z "dziewicą". LXX jest przekładem natchnionym i można mu ufać tak samo jak oryginałowi. A nawet bardziej, niż na przykład późniejszemu od niej tekstowi masoreckiemu.

Śr paź 11, 2006 14:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2