Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 0:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 36  Następna strona
 Czy ateista ma prawo wmawiac Ci co on uwaza 
Autor Wiadomość

Tak więc obie strony nie powinny wmawiać drugiej stronie niepodważalności i ostateczności jej prawd, bo prawda, jak zawsze zresztą, leży pośrodku (bądź po obu stronach przy innym spojrzeniu).

Flippiarz masz tutaj niewatpliwie racje. Teista i ateista nie przekonaja sie nawzajem. Problem jest taki, ze zyjemy w pewnym spoleczenstwie. To spoleczenstwo ma okreslone zasady dzialania - jedna z tych zasad dzialania jest: zyjemy w panstwie swieckim, religia i rzad powinny byc rozdzielone.

Polska to nie jest kraj teokratyczny.

Cz paź 19, 2006 0:49

filippiarz napisał(a):
Tak więc obie strony nie powinny wmawiać drugiej stronie niepodważalności i ostateczności jej prawd, bo prawda, jak zawsze zresztą, leży pośrodku (bądź po obu stronach przy innym spojrzeniu).

Flippiarz masz tutaj niewatpliwie racje. Teista i ateista nie przekonaja sie nawzajem. Problem jest taki, ze zyjemy w pewnym spoleczenstwie. To spoleczenstwo ma okreslone zasady dzialania - jedna z tych zasad dzialania jest: zyjemy w panstwie swieckim, religia i rzad powinny byc rozdzielone.

Rozdzial kosciola od panstwa nie polega na tym ze wartosci chrzescijanskie przestaja w takim kraju obowiazywac jako wykladnia moralnosci i etyki
Na czym polega rodzial kosciola od panstwa w panstwie swieckim proponuje zerknac do wikipedii chociazby tutaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzia%C5 ... cio%C5%82a

Cz paź 19, 2006 3:36

Dlaczego chcę się wypowiadać na temat wiary sokro jestem ateistą? No właśnie dlatego, że jestem ateistą. To że określam siebie jako ateistę znaczy, że wiara nie jest mi obojętna, nie ignoruję jej. Gdyby mi to wisiało, to nie określałbym się jako ateista, ale olewałbym to centralnie i żył po swojemu. Lubię jednak dyskusje teologiczne i filozoficzne. Myślę, że w przeciwieństwie do większości ludzi, to czy ktoś wierzy albo nie wierzy ma istotne znaczenie dla człowieka. Oczywiście ja uważam, że ateizm jest jak najbardziej pozytywną rzeczą i czymś dużo lepszym niż wiara, a tym bardziej niż w ogóle brak własnego zdania i jakichkolwiek przekonań.
Witam wszystkich! Jestem Nowy :-D

Cz paź 19, 2006 10:07
tommy napisał(a):
filippiarz napisał(a):

Rozdzial kosciola od panstwa nie polega na tym ze wartosci chrzescijanskie przestaja w takim kraju obowiazywac jako wykladnia moralnosci i etyki
Na czym polega rodzial kosciola od panstwa w panstwie swieckim proponuje zerknac do wikipedii chociazby tutaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzia%C5 ... cio%C5%82a

Owszem rozdział kościoła od państwa nie polega na niszczeniu wartosci chrześcijańskich. Państwo świeckie i neutralne światopoglądowo jakim jst np Polska polega na tolerowaniu wszystkich wartości i światopoglądów o ile nie są szkodliwe dla siebie. Zatem polega to na tolerowaniu różnych światopoglądow. Ty będzie propagował wartości katolickie i masz do tego prawo. Tak samo ktoś inny gloszący że homoseksualizm nie jest tym czym nazywa go kościól ma do tego prawo. Ani ty nie jesteś lepszy ani osoby z innymi świaotpoglądami. W państwie śweickim obaj jesteście równi i obaj tak samo macie rację/nierację.

Cz paź 19, 2006 13:52

Państwo świeckie i neutralne światopoglądowo jakim jst np Polska polega na tolerowaniu wszystkich wartości i światopoglądów o ile nie są szkodliwe dla siebie

100 % racja, tylko ze

Cytuj:
Tak samo ktoś inny gloszący że homoseksualizm nie jest tym czym nazywa go kościól ma do tego prawo

Jak juz uzgodnilismy rozdzial kosciola od panstwa NIE polega na negowaniu wartosci chrzescijanskich a te sa z koleji wartosci niestety definija propagowanie homoseksualizmu jako cos nieodpowiedniego i zlego, wiec niestey koncowka Twojej defnicji
Cytuj:
o ile nie są szkodliwe dla siebie
w przypadku homoseksualizmu nie ma niestety zastosowania

Cz paź 19, 2006 14:29

nie masz racji, ponieważ nigdzie nie ma napisane, że nie wolno propagować ateizmu czy też homoseksualizmu. Można propagować tak samo jak można propagować chrześcijaństwo czy też katolickość. Przytocz mi odpowiednie paragrafy zabraniające promocji homoseksualizmu i ateizmu.
Czekam.

Cz paź 19, 2006 14:34

gabriel,

nie masz racji, ponieważ nigdzie nie ma napisane, że nie wolno propagować ateizmu czy też homoseksualizmu. Można propagować tak samo jak można propagować chrześcijaństwo czy też katolickość. Przytocz mi odpowiednie paragrafy zabraniające promocji homoseksualizmu i ateizmu.
Czekam.

Nie mozna propagowac wartosci ktore sa sprzeczne ( zle ) wg ogolnie przyjetej morlanosci i etyki w danym panstwie
Powniewaz w Polsce obowiazuje morlanosc i etyka chrzescijanska ,a wg tej etyki promocja homoseksualizmu to zlo, wiec ....np minister edukacji wlasnie zakazuje promocji homoseksualizmu w szkolach i jest to zgodne z prawem

Cz paź 19, 2006 14:40
znowu się mylisz, w dodatku miotasz się w faktach. Minister edukacji nie jest od stanowienia prawa. To, że wg takiego czy innego ministra homoseksualizm jest zły nie oznacza jeszcze, że jego promocja jest sprzeczna z prawem. Homoseksualizm nie jest w Polsce karalny, ani tez jakiekolwiek przejawy ukazywania homoseksualizmu jako czegoś dobrego, naturalnego nie są sprzeczne z prawem. Nie wiem o jakich zakazach mówisz jeśli chodzi o szkonictwo. Mnie uczono w szkolo, ze homoseksualizm jest to coś normalnego, jako inna orietnacja seksualna. Dodam, że była to szkoła publiczna. Czy zatem pan Giertych wprowadził do szkół zakaz nauczania, że homoseksualizm jest czymś normalnym? Pan Giertych może co najwyżej wyrazić swoje zdanie nt homoseksualizmu, ale pan Geirtych nie jest seksuologiem ani psycohlogiem żeby narzucać taki czy inne naczuanie.

Nie przedstawiłeś mi żadnych paragrafów. Nie istnieje coś takiego jak "ogólnie przyjęta moralność" - to jest twój subiektywny wymysł. Dobrze wiemy, ze każdy w inny sposób postrzega moralność. Już same marsze równości, czy też pocohdy toleerancji są tzw propagowaniem wartości promoujących pozytywne postrzeganie homoseksualizmu. Jak wiemy, wyrokiem trybunału konstytucjynego takie marsze i pochody są legalne, zgodne z prawem, a więc tez sama promocja określonych wartosci na tych marszach jest legalna i nie jest zabroniona przez prawo.

Dalej czekam na paragrafy. Inaczej EOT, bo nie zamierzam dyskutować o niestworzonych rzeczach.

Cz paź 19, 2006 15:11

Cytuj:
To, że wg takiego czy innego ministra homoseksualizm jest zły nie oznacza jeszcze, że jego promocja jest sprzeczna z prawem

Gdyby tak bylo jak Ty piszesz , pierwszy lepszy homoseksualista wygralby w sadzie z postanowieniem ministra o nie propagowaniu homoseskualizmu w szkolach
Cytuj:
Homoseksualizm nie jest w Polsce karalny

Homoseksualizm i owszem nie jest karalny, PROPAGOWANIE homoseksualizmu........ w Polsce juz tak

Jak juz wspominalem poprzednio na tej samej zasadzie, nieuctwo nie jest karalne ( jesli nie chcesz sie uczyc twoja sprawa )..propagowanie nieuctwa i owszem
Cytuj:
Mnie uczono w szkolo, ze homoseksualizm jest to coś normalnego

Mnie uczono wiele ciekawych rzeczy np od teorii zachowania masy i enargii nie ma wyjatkow, ze elektron juz nie jest podzielny ..i wiele innych rzeczy
To ze Cie tak w szkole uczono , nie jest niestety zadnym argumentem
Cytuj:
Czy zatem pan Giertych wprowadził do szkół zakaz nauczania, że homoseksualizm jest czymś normalnym

Giertych wprowadzil zakaz propagowania homoseksualizmu do szkol, poniewaz niektorzy maja watpiliwsci czy takie propagowanie jest dobre czy zle
Wiec minister wyjasnil te sprawe odpowiednim rozporzadzeniem w swietle obowiazujacego w Polsce prawa.A jak to sie homoseksualistom nie podoba niech ida do sadu.Nie widze jednak aby na to mieli ochote :)

Cytuj:
Nie istnieje coś takiego jak "ogólnie przyjęta moralność"

Moralnsoc i etyka to bardzo subiektywne pojecie, dlatego nie dziwie sie ze masz inen zdanie na ten temat.Niestey jednak wieksozsc w Poslce nie podziela Twojego zdania a poniewaz to wiekszosc poprzez swoich reprezentantow w sejmie stanowi prawo ktorzy mowiac ogolnei tez nie podzielaja Twojego pogladu wiec masz pecha , poniewaz jestes w swoich pogladach w zdecydowanej mniejszosci

Cytuj:
Już same marsze równości, czy też pocohdy toleerancji są tzw propagowaniem wartości promoujących pozytywne postrzeganie homoseksualizmu.

Marsze te tylko dlatego sa dopuszczone poniewaz

1 Jest wolnosc zgromadzen
2 Pokojowo domagac sie wolno kazdych praw, inna sprawa czy takie prawa zostana wydane
Przykald : Jesli zbierzacze znaczkow zaczna demonstrowac pod sejmem aby im przyznac dodatkowe przywileje..to im wolno to bedzie robic..inna sprawa ze ich nigdy nie dostana :)

Cz paź 19, 2006 15:33

"Zostań homoseksualistą - ciasteczko gratis!" :P
Nie ma czegoś takiego jak "promocja homoseksualizmu"...

Cz paź 19, 2006 17:15

Uwaga, będę promował homoseksualizm !!
"Zostań homoseksualistą - ciasteczko gratis!" :P
Nie ma czegoś takiego jak "promocja homoseksualizmu"...

Jest cos takiego poprzez np twierdzenie ze homoseksualizm jest rownowartosciowa heteroseksualizmowi stylem zycia i wszystkimi zwiazanymi z tym implikacjami np adopcja dzieci

Cz paź 19, 2006 17:26
Po raz kolejny mylisz fakty. Nawet jeśli to co pisałeś o szkolnictwie było prawdą (że niby nie można nauczać zę homo to normalność) to i tak ma to się nijak do reszty. To, że czegoś nie wolno nauczać w szkole nie oznacza, ze nie wolno tego propagować poza nią. Nie istnieje żaden zapis prawny zabraniający organizacjom gejowskim, czy komukolwiek propagować wartości wg których homoseksulizm jest normalny. Nie przedstawiłeś takich paragrafów dlatego z mojej strony zapowiadany EOT, gdyż nie mam zamairu rozmawiać o twoich wymysłach. Mam też coraz większe przeonanie, że chciałbyś totalitaryzmu i dyktatury, przynajmniej tak się objawiasz w swych postach.

Pt paź 20, 2006 14:13

Na tym forum jest juz wystarczajaca ilosc tematow dotyczacych homoseksualizmu, dlatego prosze, by nie sprowadzac do tego samego tematu wszystkich pozostalych watkow.

Pt paź 20, 2006 14:28
Racja, przepraszam, ale czasami tematy sie mieszają i nie sposób sie twardo trzymać określonego topicu.

Pt paź 20, 2006 14:32

Na tym forum jest juz wystarczajaca ilosc tematow dotyczacych homoseksualizmu, dlatego prosze, by nie sprowadzac do tego samego tematu wszystkich pozostalych watkow.

Widzisz , caly problem w tym ze moralnosc i etyka ateistow ktorzy tutaj zabieraja glos roznia sie od morlanosci i etyki wierzacych tym tylko ze nie zgadzamy sie wlasciwie tylko w nielicznych sprawach tj homoseskualizm , aborcja i eutanazja..z tym ze temat homoseksualizmu jest najbardziej newralgiczny
Czyli kazda dyskusja o moralnosci czy etyce MUSI sie zaciac ( zgrzytnac ):) na tym problemie...niestety :)..reszta tematow to w wieksozsci milo latwo i przyjemnie uplywa na dyskusji :)

Pt paź 20, 2006 20:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 36  Następna strona