Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 18:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Tuszowanie pedofilli z polecenia kardynała Ratzingera. 
Autor Wiadomość
Post Tuszowanie pedofilli z polecenia kardynała Ratzingera.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,8311,wid,85 ... omosc.html

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, na temat tych oskarżeń?

Wt paź 03, 2006 9:43
Post historia vitae magistra est
a ponieważ (jak głosi łacińska sentenjcja w tytule postu mojego) dzieje wcześniejsze uczą nas czegoś, to powiem tak:
w Albionie wymyślano już w przeszłości różne niestworzone historyjki na temat Papiestwa. to tam zrodziła się większość tzw. czarnych legend. klasycznym przykładem jest czarna legenda Piusa XII.
zainteresownaych dalej problemem odsyłam do materiałów faktograficznych zawartych w essejach Vittorio Messoriego p.t. "Przemyśleć historię"

Wt paź 03, 2006 10:03

Tak naprawde pod instrukcja "Crimen Sollicitationis", o ktorej mowa w podanym linku podpisal sie Kardynal Alfredo Ottaviani (mozliwe ze pomylilem nazwisko) i moim zdaniem, choc nie mam pewnosci, dotyczyla ona przestepstw zwiazanych z sakramentem pokuty. Wspomniany kardynal byl sekretarzem Kongregacji Swietego Oficjum, ktora potem zostala zastapiona Kongregacja Doktryny Wiary.

Wt paź 03, 2006 13:04
to bedzie chyba aktualniejsze :arrow: http://wiadomosci.onet.pl/1412225,12,item.html

Wt paź 03, 2006 13:12
A zatem bojkot BBC ze strony Giertycha się przyda.Przyda się też upomnienie dla tej stacji telewizyjnej.Dziennikarze BBC powinni przeprosić papieża.

Pt paź 13, 2006 11:32

przecież w BBC pewnie nie wiedzą nawet kto to jest Giertych. Wątpię, żeby poważna stacja tv przejmowała się fochami polityka, który nawet w Polsce jest pośmiewiskiem.
Upomnienia na pewno nie będzie. Pan Papież jako osoba publiczna musi zdawać sobie sprawę, że będzie inwigilowana na tysiąc sposobów.

Cz paź 19, 2006 12:43

I pewnie sobie zdaje sprawę. Nie tylko, że będzie inwigilowany (bo to pewnie ma mniejsze znaczenie), ale równiez - jak w tym przypadku - że będzie w obrzydliwy sposób szkalowany.

Tyle że to nie oznacza, że musi się na to zgadzać - on czy ktokolwiek inny.

Cz paź 19, 2006 18:18

Wątpię, żeby komukolwiek się to podobało. Ale jak ktoś chce być sławny to musi to tolerować.
Czy on jest szkalowany? Zależy czy ta afera jest prawdziwa. Jeśli okaże się to nieprawdą - należy go przeprosić i zrekompensować to adekwatnie do wyrządzonej krzywdy.

Natomiast ja osobiście mam nadzieję, że papa racynger okaże się przestępcą.
Cieszyłbym się z tego niezmiernie, gdyż przybliżyło by to nieuchronny koniec kk.

Pt paź 20, 2006 8:52

Czy jeszcze nikt nie wytłumaczył różnym [...], że instrukcja, o której doniosła BBC, dotyczy obowiązku zachowania tajemnicy spowiedzi. Nie ma więc mowy o jakimkolwiek tuszowaniu przestępstw pedofilskich.

Pt paź 20, 2006 9:16

Czy jeszcze nikt nie wytłumaczył różnym [...], że ...

Po co zadajesz pytania retoryczne? Wiedziałbyś chyba...

Moja wypowiedź:
"Natomiast ja osobiście mam nadzieję, że papa racynger okaże się przestępcą.
Cieszyłbym się z tego niezmiernie, gdyż przybliżyło by to nieuchronny koniec kk."

Nie wyrażałem się o tym artykule. Po prostu chodziło mi o to, że mam nadzieję iż któregoś dnia wyjdzie na światło dziennie jakiś poważny przekręt z B16 w roli g(ł)ównej

Pt paź 20, 2006 11:47
Ale Watykan zanim to wyjdzie na światło dzienne już będzie miał jakąś wymówkę, jeszcze nie zauważyłeś jak to działa?

Pt paź 20, 2006 11:57

Ale Watykan zanim to wyjdzie na światło dzienne już będzie miał jakąś wymówkę, jeszcze nie zauważyłeś jak to działa?

Zdradzę Ci, że dopiero po opracowaniu w której z watykańskich komisji "wymówki" udziela się mediom tajne pozwolenie na publikację kompromitującej wiadomości.

Albo KK ma swoich szpiegów w najbardziej antykletyckich środowiskach.

Albo jest też mniej zawiłe wytłumaczenie: ta "wymówka" jest dementowaniem kłamstwa.

Telewizja kłamie.

Pt paź 20, 2006 12:31

Od roku czy dwóch lat raz na jakiś czas widzę wyjaśnienia dotyczące tej instrukcji, po różnych wypowiedziach medialnych. Jak widać, BBC to dotąd nie interesowało, zapewne w ogóle nie obchodzi ich, co mówią inne media ;)

Pt paź 20, 2006 13:35

I pewnie sobie zdaje sprawę. Nie tylko, że będzie inwigilowany (bo to pewnie ma mniejsze znaczenie), ale równiez - jak w tym przypadku - że będzie w obrzydliwy sposób szkalowany.

Masz jakiś dowód na to, że to jest szkalowanie??

N paź 22, 2006 0:17

Old - linków ci nie podam. Niemniej - słyszę wyjaśnienia. Wiem, czego dotyczy odnośna instrukcja. O ile pamiętam, widziałam kwestionowane fragmenty. Już dość dawno. Sprawa jest wałkowana w Stanach Zjednoczonych i w mediach od 1-2 lat.

Ktoś kiedyś powiedział, że kłamstwo 1000x powtórzone staje się prawdą. Nie staje - co najwyżej jest za takie uważane...

N paź 22, 2006 7:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona