Tuszowanie pedofilli z polecenia kardynała Ratzingera.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Tuszowanie pedofilli z polecenia kardynała Ratzingera.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,8311,wid,85 ... omosc.html
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, na temat tych oskarżeń?
|
Wt paź 03, 2006 9:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 historia vitae magistra est
a ponieważ (jak głosi łacińska sentenjcja w tytule postu mojego) dzieje wcześniejsze uczą nas czegoś, to powiem tak:
w Albionie wymyślano już w przeszłości różne niestworzone historyjki na temat Papiestwa. to tam zrodziła się większość tzw. czarnych legend. klasycznym przykładem jest czarna legenda Piusa XII.
zainteresownaych dalej problemem odsyłam do materiałów faktograficznych zawartych w essejach Vittorio Messoriego p.t. "Przemyśleć historię"
|
Wt paź 03, 2006 10:03 |
|
 |
" Krzysztof "
|
Tak naprawde pod instrukcja "Crimen Sollicitationis", o ktorej mowa w podanym linku podpisal sie Kardynal Alfredo Ottaviani (mozliwe ze pomylilem nazwisko) i moim zdaniem, choc nie mam pewnosci, dotyczyla ona przestepstw zwiazanych z sakramentem pokuty. Wspomniany kardynal byl sekretarzem Kongregacji Swietego Oficjum, ktora potem zostala zastapiona Kongregacja Doktryny Wiary.
_________________ Ave, María, grátia plena, Dóminus tecum;
benedícta tu in muliéribus,
et benedíctus fructus ventris tui, Iesus.
|
Wt paź 03, 2006 13:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Wt paź 03, 2006 13:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A zatem bojkot BBC ze strony Giertycha się przyda.Przyda się też upomnienie dla tej stacji telewizyjnej.Dziennikarze BBC powinni przeprosić papieża.
|
Pt paź 13, 2006 11:32 |
|
|
|
 |
Assur
|
przecież w BBC pewnie nie wiedzą nawet kto to jest Giertych. Wątpię, żeby poważna stacja tv przejmowała się fochami polityka, który nawet w Polsce jest pośmiewiskiem.
Upomnienia na pewno nie będzie. Pan Papież jako osoba publiczna musi zdawać sobie sprawę, że będzie inwigilowana na tysiąc sposobów.
|
Cz paź 19, 2006 12:43 |
|
 |
jo_tka
|
I pewnie sobie zdaje sprawę. Nie tylko, że będzie inwigilowany (bo to pewnie ma mniejsze znaczenie), ale równiez - jak w tym przypadku - że będzie w obrzydliwy sposób szkalowany.
Tyle że to nie oznacza, że musi się na to zgadzać - on czy ktokolwiek inny.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz paź 19, 2006 18:18 |
|
 |
Assur
|
Wątpię, żeby komukolwiek się to podobało. Ale jak ktoś chce być sławny to musi to tolerować.
Czy on jest szkalowany? Zależy czy ta afera jest prawdziwa. Jeśli okaże się to nieprawdą - należy go przeprosić i zrekompensować to adekwatnie do wyrządzonej krzywdy.
Natomiast ja osobiście mam nadzieję, że papa racynger okaże się przestępcą.
Cieszyłbym się z tego niezmiernie, gdyż przybliżyło by to nieuchronny koniec kk.
|
Pt paź 20, 2006 8:52 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Czy jeszcze nikt nie wytłumaczył różnym [...], że instrukcja, o której doniosła BBC, dotyczy obowiązku zachowania tajemnicy spowiedzi. Nie ma więc mowy o jakimkolwiek tuszowaniu przestępstw pedofilskich.
|
Pt paź 20, 2006 9:16 |
|
 |
Assur
|
Leszek, Jan napisał(a): Czy jeszcze nikt nie wytłumaczył różnym [...], że ...
Po co zadajesz pytania retoryczne? Wiedziałbyś chyba...
Moja wypowiedź:
"Natomiast ja osobiście mam nadzieję, że papa racynger okaże się przestępcą.
Cieszyłbym się z tego niezmiernie, gdyż przybliżyło by to nieuchronny koniec kk."
Nie wyrażałem się o tym artykule. Po prostu chodziło mi o to, że mam nadzieję iż któregoś dnia wyjdzie na światło dziennie jakiś poważny przekręt z B16 w roli g(ł)ównej
|
Pt paź 20, 2006 11:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale Watykan zanim to wyjdzie na światło dzienne już będzie miał jakąś wymówkę, jeszcze nie zauważyłeś jak to działa?
|
Pt paź 20, 2006 11:57 |
|
 |
goostaf
|
Chaota napisał(a): Ale Watykan zanim to wyjdzie na światło dzienne już będzie miał jakąś wymówkę, jeszcze nie zauważyłeś jak to działa?
Zdradzę Ci, że dopiero po opracowaniu w której z watykańskich komisji "wymówki" udziela się mediom tajne pozwolenie na publikację kompromitującej wiadomości.
Albo KK ma swoich szpiegów w najbardziej antykletyckich środowiskach.
Albo jest też mniej zawiłe wytłumaczenie: ta "wymówka" jest dementowaniem kłamstwa.
Telewizja kłamie.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pt paź 20, 2006 12:31 |
|
 |
jo_tka
|
Chaota - istotnie
Od roku czy dwóch lat raz na jakiś czas widzę wyjaśnienia dotyczące tej instrukcji, po różnych wypowiedziach medialnych. Jak widać, BBC to dotąd nie interesowało, zapewne w ogóle nie obchodzi ich, co mówią inne media 
|
Pt paź 20, 2006 13:35 |
|
 |
old come back spirit
|
Cytuj: I pewnie sobie zdaje sprawę. Nie tylko, że będzie inwigilowany (bo to pewnie ma mniejsze znaczenie), ale równiez - jak w tym przypadku - że będzie w obrzydliwy sposób szkalowany.
Masz jakiś dowód na to, że to jest szkalowanie??
_________________ Ci, którzy noszą końskie okulary, niech pamiętają, że do kompletu należy wędzidło i bat.
|
N paź 22, 2006 0:17 |
|
 |
jo_tka
|
Old - linków ci nie podam. Niemniej - słyszę wyjaśnienia. Wiem, czego dotyczy odnośna instrukcja. O ile pamiętam, widziałam kwestionowane fragmenty. Już dość dawno. Sprawa jest wałkowana w Stanach Zjednoczonych i w mediach od 1-2 lat.
Ktoś kiedyś powiedział, że kłamstwo 1000x powtórzone staje się prawdą. Nie staje - co najwyżej jest za takie uważane...
|
N paź 22, 2006 7:19 |
|
|
|