Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Czemu powstrzymali Zaleskiego? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
A gdzie x Zaleski powoływał się na prowadzenie tak zakrojonej działalności

Proponuję zapytać bpa Pieronka.

Zaraz, zaraz - to Pieronek może mówić, co ma ochotę, bez konkretów - a taki Zaleski, jak chce opublikować z dowodami informacje nt. agentów, to mu się kłody pod nogi rzuca :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz paź 19, 2006 19:14
Zobacz profil WWW

No, to się nam w Krakowie robi niezly bigos.
Znowu będą się pojawiały kolejne nazwiska księży podejrzanych o wspołpracę z SB,tak jak do było do tej pory... Niekoniecznie żródłem tych informacji będzie ks. Zaleski. Ludzie coraz bardziej będą tracić zaufanie do księży.
Taka prawda napewno nas nie wyzwoli.
W "Faktach" słyszałam o powołaniu specjalnej komisji, ktora ma się zająć sprawą lustracji księży. To chodzi o tą "Pamięć i Troska", czy to jakiś nowy twór.

Właśnie sobie uświadomiłam, że od jakiegoś czasu chodzę do spowiedzi do księży raczej młodszych (tak ok. 30tki) niż starszych, znak czasu? Podświadomość?

Cz paź 19, 2006 19:17

Tak na moje oko - skala zarzutu różni się dramatycznie. A patrząc na to, że podobne stwierdzenie padło również z ust prymasa - ja bym była skłonna uznać, że biskupi wiedzą, co mówią.

Wydaje mi się, że zakaz wydano w jakiś sposób "w przewidywaniu wypowiedzi" - tej planowanej na jutro. Być może również po prostu dlatego, żeby uciąć możliwość pojawiania się w obiegu kolejnych nazwisk.

W końcu widać, że ks. Zaleski z obciążeniem sobie nie radzi...

Cz paź 19, 2006 19:44

Jo_tka, i myślisz, że ucięli skutecznie. Że od dziś nie pojawią się żadne nowe nazwiska?
Jak na mój gust to one będzą się pojawiać i dopiero wtedy moga ucierpieć niewinni...

Cz paź 19, 2006 19:48
a) Nazwiska sie pojawiaja same, i to akurat bez wspolpracy x. Zalewskiego. Plotka szybko sie rozchodzi.

b) To nowa komisja. "Pamiec i troska" puscila kilka frazesow n/t sensu lustracji, przebaczenia, i sie skonczylo.

Cz paź 19, 2006 19:57

A ja wam poweim tak: Po co ta [...] lustracja??? Dlaczego akta pisane przez ZŁE SB które niejednokrotnie były fałszowane mogą jednocześnie służyć jako dowód na zniszczenie czyjegoś życia?? Może i są wśród tych akt prawdziwe informacje ale na pewno są też i zafalszowane. A błotem łatwo kogoś obrzucić ale trudniej obczyścić z zarzutów. Dlatego trzeba dokładnie zbadać sprawę i dać możliwość ustosunkowania się podejrzanej osobie zanim zostanie zlinczowana przez społeczeństwo (paradoks, bo katolickie i wybaczające).
Ja mam 22 lata i [...]lustracje, SB i cała tą polityke rozliczania przeszłości. To rozliczanie nic mi nie da teraz ani w przyszłości. Nadal będe 2 godziny jechał 75km do pracy każdego dnia żeby zarobić na chleb. Ta wiedza mi a także sporej części mojego pokolenia jest NIEPOTRZEBNA.
Tak samo [...] czy ks. Maliński był agentem czy nie. Dla mnie jest ważne że jego książki pomagają mi w byciu lepszym człowiekiem i bliżej Boga. Nawet gdyby pisał je bez przekonania czy dla pieniędzy to i tak nie zmieni to tego, że jego lektura mi pomaga. Żałuje tylko że przez jakieś domniemania kto był Deltą publikacje ks. Malińskiego mogą zniknąć

Reasumując powiem że najlepszym rozwiązaniem byłoby spalenie IPN i najlepiej szafy Lesiaka, bo w niej też już zaczynają szukać tematów zastępczych dla biedy, chorej służby zdrowia, itd. Ludzie przecież ta dzika lustracja to jest mydlenie oczu, to jest polska choroba z której dopóki się nie wyleczymy przez grubą kreskę to zawsze będziemy narzekać że bieda, że źle. No chyba że wcześniej wszyscy którzy mają dosyć wyjadą za granice....

[...] - jo_tka

Cz paź 19, 2006 21:00

Zaraz, zaraz - to Pieronek może mówić, co ma ochotę, bez konkretów - a taki Zaleski, jak chce opublikować z dowodami informacje nt. agentów, to mu się kłody pod nogi rzuca :?:

Biskup Pieronek, jeśli łaska.

A co do meritum, to z każda wypowiedza Jego Ekscelencji przekonuje mnie do tego, ze Jego Ekscelencja biskup diecezji Cufruta powinien zająć się swoją diecezją - z pożytkiem zarówno dla archidiecezji krakowskiej jak i dla jego diecezji...

Cz paź 19, 2006 21:37

Jak na mój gust to one będzą się pojawiać i dopiero wtedy moga ucierpieć niewinni...

A tak nie ucierpią?
Skoro i tak "będą się pojawiać", to trzeba się do tego dokładać? W imię czego?

Cytuj:
4. Biskupi przypominają podstawowe zasady przyjętego w sierpniu w Częstochowie „Memoriału Episkopatu Polski w sprawie współpracy niektórych duchownych z organami bezpieczeństwa w Polsce w latach 1944-1989”. Kościół w Polsce nie dopomina się żadnych przywilejów w kwestiach tzw. lustracji, żąda jednak respektowania zagwarantowanej Konstytucją i Konkordatem autonomii. Jej wyrazem są działania przewidziane we wspomnianym Memoriale. W tym duchu Konferencja Episkopatu powołała Komisję Historyczną, która we współpracy z istniejącymi komisjami diecezjalnymi będzie badała historię prześladowania Kościoła w powojennej Polsce. Warto przypomnieć, że zanim powstała jakakolwiek zorganizowana opozycja w kraju, Kościół jako jedyny przez dziesiątki lat bronił godności człowieka i narodu. Z tego powodu był najbardziej prześladowaną i atakowaną instytucją. W dzisiejszym suwerennym i demokratycznym kraju trzeba pamiętać, że działania przestępczej machiny tajnych służb komunistycznego państwa do roku 1989 zmuszały przez szantaż i groźby do współpracy niektórych świeckich i duchownych. Dopiero w takim kontekście wolno rozpatrywać pojedyncze przypadki zwerbowanych do współpracy ze Służbami Bezpieczeństwa. Kościół nie może się zgodzić na sytuację, kiedy poza wszelkimi procedurami prawnymi, poprzez publiczne oskarżenia i ferowanie wyroków bez prawa do obrony i wyjaśnienia, narusza się ludzką godność osób pomawianych. Biskupi w ten sposób rozumieją stanowisko wyrażone w komunikacie Kościoła krakowskiego z dn. 17 października br. i solidaryzują się z wszystkimi osobami pokrzywdzonymi przez tzw. dziką lustrację. Powołana Komisja Historyczna będzie wspomagać pokrzywdzonych w dochodzeniu do prawdy.

Z komunikatu wydanego po 337. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski.

I jeszcze jedno - ogólnie jestem zdania, że lustracja musi się odbyć. Z dwóch powodów. Pierwszego i najważniejszego - przyznania sprawiedliwości ofiarom. Tym, na których donoszono. Wymaganie wybaczenia bez wyjaśnienia problemu w jakiś sposób ich znowu krzywdzi. Ewangeliczne wymaganie wybaczenia to jedno, ale mają ludzkie prawo do tego, by przyznano im w końcu sprawiedliwość. I drugiego - zakończenia wreszcie serii kolejnych sensacji i pomówień.

Rzecz jest w tym, jak tę lustrację prowadzić, aby nikogo nie skrzywdzić.

Pt paź 20, 2006 5:37

Rzecznik Kurii wyjaśnia decyzję
viewtopic.php?p=199158#199158

Pt paź 20, 2006 5:56

pod tym linkiem to raczej szalony pyta o dzial wierzyć, nie wierzyc ;) no chyba ze on jest rzecznikiem kurii :D

Pt paź 20, 2006 6:09

Jak ja uwielbiam robić 20 rzeczy na raz :)
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1161316784
Tu jest dobrze :)

Pt paź 20, 2006 6:11

Kropka napisał(a):

Co do zakazu wypowiedzi na temat, jak rozumiem, tego co jesrt zawarte w wydawanej właśnie książce - może przyda nam się trochę ciszy. Klimat wokoł lustracji księży zrobił się bardzo niezdrowy...

Jo-tka, tak też ucierpią, masz rację. Ale jeżeli przeprowadza się lustrację, to nie jest możliwe, żeby nikt nie ucierpiał.
- Jeżeli Zalewski wyda książkę to ucierpią osoby, które zostały kiedyś zmuszone do współpracy. To będzie dla nich kolejny dramat i będą potrzebowali pomocy ze strony Kościoła i w ogóle ludzi.

- Jeżeli Zalewski nie wyda książki, to wtedy każdy moze być podejrzany o współprace, a to komus się przypomni, że ten albo tamten dziwnie się zachowywał na studiach, a to dwóch innych będzie miało ze soba jakieś porachunki, więc jeden drugiego będzie chcial zdyskredytować. W tym przypadku ucierpi także Kościół, jako instytucja. Nie ma siły, żeby w tej sytuacji ludzie nie tracili zaufania do księży.

To trzeba zrobić na spokonie, ale zrobić, był na to czas przez 16 lat, powoływanie kolejnych komisji, które i tak nic nie robią nie daje efektów.
Ks Zalewskiemu trzeba było od razu na samym początku jego prac nad tą książką wydać polecenie, żeby w tej sprawie w ogole nie wypowiadał się w mediach. To wg. mnie mialoby sens. A teraz sytuacja jest taka, że kard. Dziwisz wydał mu jakiś zakaz, ludzie nie za bardzo wiedzą, o co chodzi, więc pojawiają się głosy, że kościół coś kręci i ukrywa swoich...

Pt paź 20, 2006 7:17

I jeszcze jedno - ogólnie jestem zdania, że lustracja musi się odbyć. Z dwóch powodów. Pierwszego i najważniejszego - przyznania sprawiedliwości ofiarom. Tym, na których donoszono. Wymaganie wybaczenia bez wyjaśnienia problemu w jakiś sposób ich znowu krzywdzi. Ewangeliczne wymaganie wybaczenia to jedno, ale mają ludzkie prawo do tego, by przyznano im w końcu sprawiedliwość. I drugiego - zakończenia wreszcie serii kolejnych sensacji i pomówień.

Rzecz jest w tym, jak tę lustrację prowadzić, aby nikogo nie skrzywdzić.

Bardzo ładnie napisane, podpisuję się obiema łapkami :)

Uważam też, że w warunkach normalnych lustracją powinny zająć się powołane do tego komisje, złożone z kilku fachowców, znawców tematu i ówczesnych realiów. Jednemu człowiekowi, do tego bezpośrednio zaangażowanemu w te wydarzenia, niezwykle trudno jest, mimo najlepszych chęci, zachować obiektywizm i powstrzymać emocje.

Faktem jednak jest, że przez kilkanaście lat w zasadzie nie było żadnych kroków ze strony KK, mających na celu przeprowadzenie całościowej i uczciwej (samo)lustracji. Nasuwa się więc podejrzenie, że nie mamy do czynienia z normalnymi warunkami. Obecne działania hierarchii, hamujące działania księdza Zaleskiego i pozorujące własne badania (typu Komisji Pamięć i Troska), tylko te podejrzenia umacniają.

Pt paź 20, 2006 9:55

No, to się nam w Krakowie robi niezly bigos.
Znowu będą się pojawiały kolejne nazwiska księży podejrzanych o wspołpracę z SB,tak jak do było do tej pory... Niekoniecznie żródłem tych informacji będzie ks. Zaleski. Ludzie coraz bardziej będą tracić zaufanie do księży.
Taka prawda napewno nas nie wyzwoli.

Na pewno taka sytuacja sprzyja domysłom i spekulacjom, a więc niekeidy krzywdzeniu osób niewinnych.

Więc czemu oświeceni biskupi po prostu nie postawią sprawy jasno, nie ujawnią nazwisk co do osób gdzie istnieje (na podstawie dokumentów) pewność, że współpracowały ze słuzbami :?:

Wiem, że łatwiej jest lamentować zamiast tego, "jaka ta lustracja jest be, jacy to rządający prawdy są niechrześcijańscy"... :?

Jo_tka - jeśli myślisz, że stanowisko biskupów po tak długim juz czasie spekulacji coś zmieni... :lol:

Czy byłby dla Ciebie wiarygodny ktoś, kto najpierw bagatelizuje problem, a potem niby się zań zabiera, bo się grunt pali pod nogami :?:

adam4444 - zakładam, że historykiem nie jesteś. Ja z rozmowy z historykiem wiem, że dokumenty na których bazowano działalność inwigilacji były sprawdzane, ponieważ cała akcja nie zdałaby sie na nic, gdyby jej przygotowywanie opierało się na niesprawdzonych informacjach czy jakiś wymysłach agentów.

m_q napisał(a):
Biskup Pieronek, jeśli łaska.

Czy pisałem już, że uwielbiam ludzi, którzy piszą na temat :?:

W tym temacie pewnie nie - więc napiszę: pisz na temat, albo nie pisz.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt paź 20, 2006 10:15
Zobacz profil WWW

Adamowi4444 i innym zwolennikom tezy o tym, ze wszystkie akta SB sa sfałszowane dedykuję fragment felietonu p. Michalkiewicza:
Cytuj:
W takiej atmosferze musiało dojść do przełomowego odkrycia w dziedzinie teologii moralnej, jakiego dokonała komisja, na polecenie JE abpa Józefa Życińskiego sprawdzająca fałszywe pogłoski o rzekomej współpracy osób duchownych i świeckich ze Służbą Bezpieczeństwa. Jest ono szczelnie obudowane rozmaitymi sofizmatami, jednak można spod nich wydestylować jego rewolucyjny sens, że moralne jest wszystko to, co nie pozostawia śladów, zwłaszcza w postaci pisemnego zobowiązania do współpracy, pokwitowań pieniężnych i własnoręcznie napisanych raportów.

W świetle tego odkrycia musimy ponownie przyjrzeć się Judaszowi, bo w gruncie rzeczy trudno nam znaleźć w nim jakąkolwiek winę. Czy Judasz podpisał zobowiązanie do współpracy? Nic o tym nie wiemy, a w każdym razie w archiwach Instytutu Pamięci Narodowej żadna komisja na taki dokument nie natrafiła. Podobnie ze sprawą pieniędzy. Ewangeliści wprawdzie mówią o 30 srebrnikach, które jakoby Judasz pobrał od arcykapłanów jako zapłatę za czynności operacyjne, ale żadne pokwitowania się nie zachowały, więc prawdopodobnie mogą to być zwykłe pomówienia ze strony ewangelistów, opierających się na dokumentacji spreparowanej przez kapłanów, którzy prawdopodobnie zarejestrowali Judasza fikcyjnie, dla ukrycia malwersacji przy zakupie pola garncarzowego.

A od kiedy to ci arcykapłani są dla nas źródłem prawdy? Czy w ogóle może być co dobrego z Sanhedrynu? Owszem, nie da się ukryć, że w kontaktach z członkami Sanhedrynu Judasz mógł zachować się lekkomyślnie, ale z całą pewnością nie pisał żadnych raportów, bo nie jest nawet pewne, czy w ogóle umiał pisać. Słowem – jeśli nawet coś tam i palił, to na pewno się nie zaciągał, więc mógłby zostać autorytetem moralnym.

W tej sytuacji jedyny kłopot z tym, że właściwie nie wiadomo, dlaczego się powiesił, zamiast po prostu energicznie zaprzeczyć tym wszystkim oszczerstwom, zaś oszczerców zaciągnąć przed sąd, najlepiej pod przewodnictwem Poncjusza Piłata, który nakazałby oczyścić Ewangelie z insynuacji i pomówień. Dzisiaj każdy autorytet moralny tak właśnie by zrobił, więc jedyną winą Judasza było rozdwojenie osobowości; z jednej strony wyprzedzał swoją epokę, ale z drugiej – głęboko tkwił w jej przesądach, zwłaszcza co do tak zwanego honoru.

Ad ToMu:
Na nabranie kindersztuby i nauczenie się właściwego tytułowania osob duchownych (i do tego dużo starszych od początkującego studenta) nigdy nie jest za późno.

Pt paź 20, 2006 10:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona