Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 323 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Następna strona
 Kilka pytań do Ateistow... 
Autor Wiadomość
Zagdza się. Ale środowisko zazwyczaj wpływa tak, aby trudno było odejść od tej wiary.

Pn lis 06, 2006 22:30

Zresztą chrześcijanie pod tym względem to "mały pikuś" (nie wiedziałam jak to ująć ;)) w porównaniu z karami jakie grożą Muzułmanom za odejście od wiray. Tam taka osoba jest automatycznie skazywana na śmierć.
Więc odejście od chrześcijaństwa jest stosunkowo łatwe.

Pn lis 06, 2006 22:33
Chociaż i w chrześcijaństwie nie jest łatwo. Zależy w jakiej społeczności.
Czasami rodzice potrafią stanąć na głowie, aby skłonić dziecko do postępowania tak jak reszta społeczeństwa.
Jest to trudne, choć możliwe.

Pn lis 06, 2006 22:41

Zresztą chrześcijanie pod tym względem to "mały pikuś" (nie wiedziałam jak to ująć ;)) w porównaniu z karami jakie grożą Muzułmanom za odejście od wiray. Tam taka osoba jest automatycznie skazywana na śmierć.

Dziwny to argument.

To tak jakbys mowila, ze kradziez to maly pikus bo w koncu sa mordercy.

Mniejsze zlo dalej jest zlem.

Pn lis 06, 2006 22:53

Wolniej, koledzy, bo zaraz odwrócimy pytanie na "czemu wierzysz, teisto" ;)

gg 3287237

Pn lis 06, 2006 22:57

Cytuj:
Wolniej, koledzy, bo zaraz odwrócimy pytanie na "czemu wierzysz, teisto"

To jest właśnie istota zagadnienia.

Można się zastanawiać dlaczego nie poswięcam swego życia np. na puszczanie baniek mydlanych ? Moja odpowiedź jest prosta :
A poco miał bym zajmować się takimi głupotami , jest przecież tyle ciekawszych i ważniejszych celów działania.
Albo można by pytać dlaczego niema różowych latających słoni ?
Moja odpowiedź jest prosta :
Bo nie zaobserwowano takowych , a słoń niejako z mocy swojej definicji to nielot i w dodatku w stonowanych kolorach.
Podobnie na pytanie : dlaczego nie wierzysz w boga ?
Moja odpowiedź jest prosta :
A dlaczego małbym wierzyć ? Otaczający nas świat nie wykazyje cech świadomości [ poza pewnymi wysoce rozwiniętymi organizmami ] , wydaje się kierować niezmiwennymi prawami , a nie kaprysem świadomości. Nie zaobserwowano kogoś takiego jak bóg , nikt taki nie komunkuje się ze mną , swiadectwa jego istnienia zaś są zupełnie nieobiektywne i sprzecznie.
Kolejną kwestią jest niezrozumiałość samego pojęcia boga.

Tak więc postawienie pytania : Dlaczego ktoś wierzy i czemu akurat w to a nie co innego jest jak najbardziej na miejscu .

Wt lis 07, 2006 13:48

Owszem, ale to wymaga założenia nowego tematu :)

gg 3287237

Wt lis 07, 2006 14:02

JA nie chce widziec miny rodzicow kiedy powiem im ze nie wierze w boga:D

Przez caly czas bylem wierzacy.Bylem ministrantem a teraz jestem lektorem :-D Rodzina kiedys myslala ze ksiedzem zostane:D Sam tez nad tym myslalem :) Az tu nagle dokladnie 2004 w nowy rok postanowilem sobie biblie przeczytac :D Z pozorow wszystko mi pasowalo, ale chcialem podejsc do sprawy obiektywnie i zajrzalem do recenzji bibli przez osoby wierzace jak i nie. I w tem zaczalem jeszcze raz analizowac Bilblie. Stracilem na tym praktycznie cale wakacje :) Do konca roku jeszcze w pelni slowa znaczeniu gleboko wierzylem. Wszystkie argument przeciwko wierze obalalem. Dziwnym zbiegiem okolicznosc w Sylwestra moj mozg zacza nie tolerowac tego co wczesniej uznawalem za prawdziwe:D Na mszy stalem jakby z boku przygladajac sie ludziom. I spostzreglem ze wiekszosc ludzi mechanicznie wypowiada regulki po prostu nad tym sie nie zastanawiajac. To mi niezmiernie dziwilo. Wiec postanowilem ze musze nadal poszukiwac argumentow ze Bog jednak istniej mimo ze wielu ludzi wierzy w niego bo tak zostali wychowani. Zaczalem stawac sie wierzacym watpiacym :D Postanowilem ze w swieta wielkanocne bede chcial przezyc bardzo duchowo i wglebic sie w nie. Niestety ale sie nie udalo. Wszystko wydawalo mi sie sprzeczne. Ludzie placza, wspolczuja Jezusowi ktory straszliwie cierpi na krzyzy, pomimo ze Wyznawcy jego religi czynili cierpienie innym i to znacznie wieksze :D Jestem milosnikiem histori i znam , niestety dla katolikow, dzieje kosciola i Europy chrzescijanskiej :razz: Od 2006r. przestalem calkowicie wierzyc Boga. Na lekcjach religi jestem najaktywniejszy wiem wiecej niz katolicy :D Chcrzescijanstwo to moja pasja ale nie Wiara:D Sorki ze to pisze ale chce sie powyzalac:D
I mam pytanie Jak do jasnej ciasnej mam powiedziec rodzicom ze nie wierze w Boga??!! Moj ojciec jest bardzo konserwatywny :D Mama bardzo wierzaca :D Brat nie uzywa inteligencji ,a siostra to zrozumie:D

Wt lis 07, 2006 15:52

I mam pytanie Jak do jasnej ciasnej mam powiedziec rodzicom ze nie wierze w Boga??

Zwyczajnie nabrać powietrza,otworzyć usta i wydać dźwięk proste :)
Pewnie nie będą zachwyceni ale będą musieli się jakoś z tym pogodzić ostatecznie to twoja decyzja i powinni ją uszanować grunt to nie robić z tego wielkiej afery nie obnosić się specjalnie ze swoją niewiarą i nie szydzić wtedy łatwiej im będzie to zaakceptować.

Wt lis 07, 2006 16:17

Ja jeszcze do dzisiaj im nie powiedziałem ;p
Pewnie tylko "tak sobie" to argumentuje, ale nie chce im robić przykrości ;p

Wt lis 07, 2006 16:22
Zobacz profil WWW

Tak mam zamiar zrobic. Tylko w moje otoczenie zle to zniesie:/ Nie moge nabrac powietrza w usta moze mam przeswity na zebach i powietrze mi ucieka:D Mam 16lta Tata powieze ze jestem gowniarz i nic o tym nie moge wiedziec bo za malo zyje. Mama powie ze tak na mnie wplywa hip hop i koledzy. Wogole wyjde na tempego czlowieka ktory nie chce zierzyc bo mu sie nie chce.

Wt lis 07, 2006 16:32

Cytuj:
Wogole wyjde na tempego czlowieka ktory nie chce zierzyc bo mu sie nie chce.

Nieważne ile bedziesz miał lat , jaką pozycje w społeczeństwie będziesz zajmował , jakich chwalebnych czynów dokonasz.
Wierzący zakłada że ateista nie wierzy bo nie może znieść rygoru religii [ chce sobie coś ukraść , kogoś zabić , albo chociaż pocudzołożyć :-) ], ateista zaś zakłada że wierzący to bezmuzgie zwierze .
Zmiana stereotypu to przedsięwzięcie długoterminowe.

Jeśli zamierzasz "wyłamać " się ze wspólnoty rewligijno/ rodzinnej to :
1. Wstrzymaj się jeszcze 2 lata.
2. Poświęć najbliższe 2 lata na poszerzanie wiedzy dlaczego nie wierzysz i dlaczego nie należy wierzyć.
3. Nie oglaszaj tego wprost , ale zadawaj pytania , w rozmowach zaznaczaj alternatywne możliwości , w dyskusjach "dla zabawy" przestawiaj stanowisko niewierzących.
4. Pamiętaj że im bardziej/jawniej będziesz niewierzący tym bardziej będziesz musiał zasłużyć na szacunek .

Wt lis 07, 2006 17:25

Owszem.
Chociaż i w chrześcijaństwie nie jest łatwo. Zależy w jakiej społeczności.
Czasami rodzice potrafią stanąć na głowie, aby skłonić dziecko do postępowania tak jak reszta społeczeństwa.
Jest to trudne, choć możliwe.

Nie wiem dokładnie jak to jest ze strony Kościoła, ale mam wrażenie, że dla człowieka, który przestaje wierzyć trudniejsze jest przeciwstawienie się otoczeniu...

Właśnie, czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak Kościól traktuje wierzących przestających wierzyć, bo powiem szczerze, że o tym nie szukałam... :oops:

Wt lis 07, 2006 18:50

Tak mam zamiar zrobic. Tylko w moje otoczenie zle to zniesie:/ Nie moge nabrac powietrza w usta moze mam przeswity na zebach i powietrze mi ucieka:D Mam 16lta Tata powieze ze jestem gowniarz i nic o tym nie moge wiedziec bo za malo zyje. Mama powie ze tak na mnie wplywa hip hop i koledzy. Wogole wyjde na tempego czlowieka ktory nie chce zierzyc bo mu sie nie chce.

Wydaje mi się, że wiek nie ma większego znaczenia.... Znaczy to tak z własnego doświadczenia... Kiedy rok temu (też mam teraz 16 lat ;)) wymyśliłam sobie, że będę zakonnicą i powiedziałam o tym rodzicom (szczerze mówiąc to chyba był dla nich cios w samo serce :|) to po prostu zapytali dlaczego tak...
A mnie po 3 miesiącach przeszło... Teraz wychodzę z założenia, że chce mieć 11-cioro dzieci... :-D

Wt lis 07, 2006 18:55

Wt lis 07, 2006 18:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 323 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Następna strona