W niedzielę, 26 listopada ogólnopolskie liczenie wiernych
Autor |
Wiadomość |
Stanisław Adam
|
 W niedzielę, 26 listopada ogólnopolskie liczenie wiernych
Cytuj: 2006-11-17 22:49:27 W niedzielę ogólnopolskie liczenie wiernychKAI/JW niedzielę 26 listopada w ponad 10,5 tysiącach polskich parafii odbędzie się liczenie wiernych. Chodzi o sprawdzenie ile osób przychodzi na Msze, ile z nich stanowią mężczyźni, ile kobiety, a ilu wiernych przystępuje do Komunii świętej. Dane posłużą do uaktualnienia statystyk w polskim Kościele katolickim. Badania, które prowadzone są od roku 1980 mają na celu poznanie religijności i pobożności Polaków. - W ten sposób powstanie "mapa religijności", cenny materiał dla Kościoła w Polsce oraz socjologów i statystyków - podkreśla wikariusz generalny Kurii Biskupiej w Radomiu bp Stefan Siczek. Dane zebrane podczas niedzielnego liczenia w poszczególnych parafiach trafią do Kurii Diecezjalnych, a następnie zostaną przekazane do Konferencji Episkopatu Polski. Liczeni będą wszyscy wierni powyżej siódmego roku życia. WIARA.PL
So lis 18, 2006 1:47 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Stasiu - to wiadoma sprawa.
Termin nigdy się nie zmienia.
Więc o czym mamy dyskutować 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lis 18, 2006 9:45 |
|
 |
guarana
Dołączył(a): Cz lis 10, 2005 21:05 Posty: 485 Lokalizacja: Katowice
|
 Re: W niedzielę, 26 listopada ogólnopolskie liczenie wiernyc
Stanisław Adam napisał(a): Cytuj: 2006-11-17 22:49:27 W niedzielę ogólnopolskie liczenie wiernychKAI/J Liczeni będą wszyscy wierni powyżej siódmego roku życia. WIARA.PL
to mnie zaciekawiło? jakoś nigdy nie widziałam aby liczący ministranci pytali o wiek, skąd wiedzą czy to 6-cio czy 7-mio latek?
Zna ktos odpowiedź, może ktos kto kiedyś takie liczenie przeprowadzał 
|
So lis 18, 2006 13:04 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Wiele razy się tym zajmowałem.
Nikt nikogo nie pyta - po prostu, liczymy dzieci które na oko chodzą już do podstawówki.
Wypytywanie ludzi o wiek dziecka byłoby bezsensowne, a do tego niegrzeczne.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
So lis 18, 2006 14:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No nie ma o czym gadać.
No chyba ze to po to by osoby "zaufane" wchodziły głownym wejściem, a bocznym wychodziły i znów stawiały się do liczenia
To prestiz dla parafii i pośrednio dla diecezji, gdy sie tyle "liczonych" naliczy
Wiecie co mi to przypomina?
Dwano, dawno temu za czasów mrocznych gdy komunizm rozrastał sie w kraju, byłem wojsku.
Wtedy od czasu do czasu mówiono nam, ze za miesiąc zdarzy sie niezapowiedziana wizytacja Szefa Sztabu.
Zgodnie z oczekiwaniem niezapowiedzianej wizyty odbywało sie ogólnowojskowe szorowanie, czyśczenie, zamiatanie i doprowadzanie do błysku wszystkiego co się dało. Gdyby technika na to zezwalała to z cała pewnościa odkurzałoby sie nawet chumry, by z nadejściem "niespodziewanego" gościa, Słońce (wypolerowane) swieciło w całej krasie 
|
So lis 18, 2006 15:52 |
|
|
|
 |
guarana
Dołączył(a): Cz lis 10, 2005 21:05 Posty: 485 Lokalizacja: Katowice
|
Zgadzam się z Tobą tolkien, liczenia takiego nie powinno sie wiernym ogłaszać, a liczący mogliby np dowiadywac się o tym dzien przed, może wtedy wyniki tego liczenia były autentyczniejsze
A co do oceniania na oko kto ile ma lat- to podziwiam, szczerze podziwiam szcególnie że liczenia takiego czasem dokonuja nieletni ministranci.
|
So lis 18, 2006 17:06 |
|
 |
ToMu
|
Dziwię Wam się... Z tego, co liczyłem - a zajmowałem się tym kilka dobrych lat - nie zauważyłem, aby jakoś więcej osób w kościołach było.
Co więcej - w mojej parafii się nawet tego chyba nie ogłssza.
|
So lis 18, 2006 19:55 |
|
 |
ToMu
|
A co ciekawsze - u nas liczenie jest jutro 
|
So lis 18, 2006 21:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu
U mnie też te sprawy są robione dyskretnie i prawie z nienacka...ale zrozum - co Stolyca to Stolyca  Im trzeba to ogłaszać oficjalnie
Inna mentalnośc, swoista i "wyjatkowa"  - Stoliczna
|
So lis 18, 2006 22:05 |
|
 |
Stanisław Adam
|
tolkien napisał(a): ToMu U mnie też te sprawy są robione dyskretnie i prawie z nienacka...ale zrozum - co Stolyca to Stolyca  Im trzeba to ogłaszać oficjalnie  Inna mentalnośc, swoista i "wyjatkowa"  - Stoliczna
Masz rację. Mentalność inna.
Dlatego KAI zamieściło taką informację w swoim serwisie.
Portal Wiara też zapewne kierował się takim myśleniem jak toolkien ...
So lis 18, 2006 23:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Masz rację. Mentalność inna. Dlatego KAI zamieściło taką informację w swoim serwisie. Portal Wiara też zapewne kierował się takim myśleniem jak toolkien ...
Ależ oczywiście...biednych warszawiaków należy informować o wszystkim. To taka specyficzna nacja...jak nie pier...sz to nie zaskoczy 
|
So lis 18, 2006 23:43 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Tolkien.
Rozumiem. Sugerujesz, że KAI i GN/Wiara.pl pier dolą.
N lis 19, 2006 0:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stasiu to jednak prawda co pisałem
Warszawiak to inna mentalnośc, która nie potrafi nawet zrozumiec co sie do niego mówi.
Dałes tego przykład
Naucz się najpierw czytać, a potem zabieraj głos
|
N lis 19, 2006 9:56 |
|
 |
Stanisław Adam
|
tolkien napisał(a): Stasiu to jednak prawda co pisałem Warszawiak to inna mentalnośc, która nie potrafi nawet zrozumiec co sie do niego mówi. Dałes tego przykład Naucz się najpierw czytać, a potem zabieraj głos Z tym czytaniem, to ogólnie masz słuszność. Ogólnie. Jak z każdą radą: działa w dwie strony. Przy innej okazji napisałem: Stanisław Adam napisał(a): Masz rację. Nie tylko może, ale już tak od dawna jest. Ateiści, homoseksualiści i parę innych grup już ma swoje fora. Jest ich multum. Zadać tylko odpowiednie pytanie w wyszukiwarkach i już.
Ale nie. Pewnym z nich, z fanatyzmu, dla zwykłej draki czy innych patopsychogennych przyczyn, odpowiada dopier[...] Katolikom tu, na ich własnym podwórku.
Dlatego już tytuły zakładanych przez nich tematów brzmią prowokująco i obraźliwie. Bo takie z założenia mają być. Ników takich "gości" wymieniał nie będę. Jaki koń jest, każdy widzi (def. konia w pewnej staropolskiej encyklopedii).
Przekonany jestem, że jako "nie warszawiakowi", twoja mentalność "pozwala ci zrozumieć" kogo m. in. miałem na myśli. Przecież umiesz czytać ...
Z tym, że w tym przypadku stawiał bym na psychopatogenność, ale to by wymagało jednak zbadania przez specjalistę ... Jako "warszawiak", z założenia mogę się przecież mylić.
N lis 19, 2006 10:42 |
|
 |
arc
|
to liczenie odbywa się dzisiaj czy za tydzień?
ja zostałem policzony dzisiaj w nie swojej parafii...
za tydzień zostanę policzony w jeszcze innej parafii, jeśli tam za tydzień będą liczyć...
czyli jestem za dwóch
a gdyby było na odwrót to w ogóle bym nie został policzony?
tak więc liczenie powinno się odbywać w jeden dzień w całej Polsce...
|
N lis 19, 2006 12:25 |
|
|
|