Cytuj:
Teresse o NLP czytałem na stronie godnej zaufania.W tej technice nie ma nic złego.Nie ma żadnego związku z Dalekim Wschodem
A czy ja powiedziałam, że ma to związek z Dalekim Wschodem? Chyba nie myslisz, że jedyne zagrożenia dla duchowości pochodzą z Dalekiego Wschodu?
NLP jest metodą manipulacji, więc jest po prostu oszukiwaniem bliźnich...
Bardzo kontrowersyjną postacią jest twórca tej metody dr Bandler...
W ksiażce pt. Alchemia manipulacji wprost wysmiewa on chrzescijaństwo, pisząc iż każdą ideę mozna sprzedać, komuś nawet udalo się sprzedać ideę, że osiągnąć zbawienie mozna jedynie przez cierpienie...
Zwraca się też do czytelnika mówiąc, czy myslisz, że w zyciu trzeba cierpieć, chodź tutaj to cie zdzielę w głowę abyś przestał tak mysleć...
Sam przyznaje, że dzieki jego metodzie mozna malo pracując zarabiac krocie...
Prowadzi on kursy dla firm, w których uczy on sposobów manipulacji, sam przyznaje, że jego metoda jest tak skuteczna, że nie prowadzi on kursów dla firm sprzedających szmelc...Bo nie pozwala mu na to etyka...
Coż, pozostaje wierzyc mu na slowo...
Poza tym przechwala on się, że kiedyś sprzedał kilka samochodów ludziom nie znajacym angielskiego, że podczas negocjacji z prawnikami pewnego wydawnictwa, doprowadził do podpisania kontraktu a jedyne co ci prawnicy pamiętają to moment składania podpisu, doprowadzil do tego, że facet ktory go zdenerwował w samolocie kilka razy tracil przytomność...czy to nie rodzaj hipnozy?
Sam stwierdza, ze najwazniejsze są seks i pieniądze...
Samo NLP jest perfidne, bo stosuje sie je na ludziach nieswiadomych niczego (klientach sklepów)
Polega to w duzym skrócie na kotwiczeniu pozytywnych emocji, przesuwaniu w czyjejś głowie obrazów do pewnego miejsca, synchronizowania oddechu z rozmówca i tym podobnych brudnych sztuczkach, które sa niestety skuteczne...
Te metody sa uzywane głównie jako techniki sprzedazy i negocjacji a nie jako forma psychoterapii...
Kto nie wierzy, Alchemia manipulacji, Richard Bandler, Wyd. One Press 2006
Oto opis ksiązki w jednej z ksiegarn internetowych...
Dzięki NLP (neurolingwistycznemu programowaniu) poznasz ukryty wymiar komunikacji:
dowiesz się, jak kontrolować zachowania swoje i innych osób. Poznasz proste i skuteczne techniki manipulacji. Tylko od Ciebie będzie zależało, jak je wykorzystaszCo do hipnozy...
Cytuj:
Hipnoza w dobrych rękach jest dobrem i nie szkodzi.
A jak to sprawdzisz, czyje rece są akurat dobre?
Wielu zahipnotyzowanych ludzi "przypomina sobie "swoje wczesniejsze wcielenia...
Przez wielu jest to uwazane za dowód na reinkarnację...
Cytuj:
Anestezjolodzy też czasem stosują hipnozę podobnie jak dentyści i psychiatrzy.
Szczerze mówiac pierwsze slyszę...
Anestozjolog raczej znieczula środkami chemicznymi, chyba nie nazwiesz tego hipnozą?
Dentysta?W jakim celu? On tez raczej stosuje znieczulenia chemikaliami...
Psychiatria być moze kiedys stosowala hipnozę, ale kiedys stosowano tez lobotomię jako lek na depresję...Niestety nauka była na niskim poziomie...
Cytuj:
Według mego rozeznania nie ma czegoś takiego, jak psychologia katolicka, tak samo, jak nie ma medycyny katolickiej
Psycholog katolicki to po prostu ktoś po psychologii, kto kieruje się wartosciami katolickimi...
Myślę, że dobra jest taka deklaracja bo wtedy wiemy, ze psycholog nie zacznie nam gadki o czakramach albo nie bedzie doradzał grzechu...
Cytuj:
W sumie to najlepszym psychologiem jest człowiek sam dla siebie
EIRE II albo nie mialeś nigdy żadnego powaznego problemu jak np. choroba alkoholowa, albo jestes na tyle silny, że radzisz sobie sam...
Ja bym wolała zeby jak najwiecej ludzi chodzilo z problemami do psychologów a nie leczylo się np. w monopolowych sklepach...