Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Czy rozwódka może być matką chrzestną? 
Autor Wiadomość
MW - materia jest ZAWSZE wielka (chyba na placach obu rak mozna by wszystkie wymienic,moze przesadzilem - w kazdym razie niewiele wiecej. Gdyby nie 6 i 9 przykazanie to by byl light)

Zg - zgorszenia, rozumiany w sensie popularnym jako zly przyklad, powodujacy obrzydzenie albo zachete do zla, a dla zle czyniacych - niebezpiecznym umocnieniem.

Dobra juz wiecej na ten temat nie pisze, bo to nie moja dzialka, zgodnie z tym co powyzej napisalem

Pn gru 11, 2006 21:42

A to nie jest przypadkiem tak, że do bycia chrzestnym należy mieć tylko bierzmowanie i mieć ukończone 18 lat? I w kwestii formalnej chyba tylko to należy księdzu dostarczyć bo raczej wątpie, aby miał on wgląd w jakiekolwiek cywilne papiery nt. rozwodów. "U siebie" będzie widział tą rozwódkę jako małżonkę i nie powinien jej zabraniać bycia chrzestną. Bo i ona sama złego przykładu nie daje (zakładając, że nie jest złą kobietą, mordującą nocami niemowlęta). Rozwód mogła wziąć z wielu przyczyn i nie powinno to być brane pod uwagę w sytuacji gdy chce być chrzestną.

Pn gru 11, 2006 23:26

Mroczny tutaj nie chodzi o to czy ona jest rozwódką, czy odeszła od męża, czy jeszcze coś innego. Chodzi o to, że ona teraz żyje z innym mężczyzną w związku niesakramentalnym - czyli jakby nie patrzeć grzesznym. Taka osoba nie może być dobrym nauczycielem wiary "z założenia" bo swoim życiem wyraźnie mówi "jestem wybiórcza w pojmowaniu nauki Kościoła". Rodzice chrzestni odpowiadają za kształtowanie i rozwój wiary w nowoochrzczonym i trzeba to brać serio.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn gru 11, 2006 23:35
W niektórych parafiach jest jeszcze wymagana "bumaga" ze spowiedzi. Niestety rozwódka żyjąca w kolejnym zwiazku, takiej bumagi nie dostanie...i już będzie problem

Pn gru 11, 2006 23:36

Mroczny tutaj nie chodzi o to czy ona jest rozwódką, czy odeszła od męża, czy jeszcze coś innego. Chodzi o to, że ona teraz żyje z innym mężczyzną w związku niesakramentalnym - czyli jakby nie patrzeć grzesznym. Taka osoba nie może być dobrym nauczycielem wiary "z założenia" bo swoim życiem wyraźnie mówi "jestem wybiórcza w pojmowaniu nauki Kościoła". Rodzice chrzestni odpowiadają za kształtowanie i rozwój wiary w nowoochrzczonym i trzeba to brać serio.

Czyli osoba żyjąca póki co z partnerem "na kocią łapę" też nie może być chrzestnym?

Wt gru 12, 2006 0:16
A to nie jest przypadkiem tak, że do bycia chrzestnym należy mieć tylko bierzmowanie i mieć ukończone 18 lat? I w kwestii formalnej chyba tylko to należy księdzu dostarczyć

Ja jestem podwójną chrzestną. W zasadzie nie wymagano ode mnie niczego. Jedyne co musiałam przynieść to zaświadczenie z parafii. Z moją parafią kontakt mam niewielki i tak szczerze mówiąc to nikt tam nawet nie wie czy byłam ochrzczona (bo niby skąd?), a zaswiadczenia dostałam.
Teoretycznie mogłam zostać chrzestną będąc nieochrzczoną rozwódką żyjącą z kolejnym "mężem" bez slubu.

Ale.......... pozostaje tu kwestia uczciwości wobec siebie, dziecka i przede wszystkim Boga.
Przed ludźmi mozna ukryc wszystko. Przed Bogiem nie ukryje się nic. Jednocześnie jesli zalezy nam na dobrym wychowaniu dziecka to zadbamy o to żeby chrzestni stanowili dla niego odpowiedni przykład.

Wt gru 12, 2006 8:54

i mieć ukończone 18 lat?

Z tego co mi się wydaje wynika, że chrzestnym, bądź chrzestną można zostać już po bierzmowaniu i ukończenie 18 lat nie jest tutaj potrzebne. Mylę się?

Wt gru 12, 2006 15:38
Zobacz profil WWW
Nie trzeba mieć 18 lat, wystarczy 16 (choć moga byc wyjątki):

Kodeks Prawa Kanonicznego:
Cytuj:
Kan. 874
§ 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:
(...)
2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;

Wt gru 12, 2006 15:43

Mroczny nie powinna. Chrzestny to nie tylko świadek uroczystości, ale to osoba, która powinna być dojrzała w wierze. Praktyka bywa różna, sam niewiele się zastanawiając podałeś jak można "kombinować" i co gorsza pewnie takiemu kombinatorowi się uda. Pytanie tylko do rodziców rzeczywistych - czy chcieli aby ich dziecko brało przykład z takiego człowieka?

Co do wieku podane były kanony z Prawa Kanonicznego na początku tego wątku.

Pozdrawiam

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt gru 12, 2006 15:45

No nie wiedziałem z tym wiekiem dlatego pytałem.

Co nie zmienia faktu, że osoba żyjąca na kocią łapę może legalnie i moralnie zostać chrzestnym.

Wt gru 12, 2006 18:41
Może najpierw zdefiniuj co to według Ciebie znaczy "moralnie".

Śr gru 13, 2006 9:06

Śr gru 13, 2006 10:32

No nie wiedziałem z tym wiekiem dlatego pytałem.

Co nie zmienia faktu, że osoba żyjąca na kocią łapę może legalnie i moralnie zostać chrzestnym.

No nie bardzo, poniewaz w Kan.847 stoi:

3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić.

N gru 17, 2006 19:36

Czyli osoba rozwiedziona - owszem, może pełnić tą funkcję ale nie jeśli wchodzi w nowy zwiazek - to już wtedy cudzołóstwo, i to w permanentnym stanie bez postanowienia poprawy.

N gru 17, 2006 22:12

Czyli osoba rozwiedziona - owszem, może pełnić tą funkcję ale nie jeśli wchodzi w nowy zwiazek - to już wtedy cudzołóstwo, i to w permanentnym stanie bez postanowienia poprawy.

Niekoniecznie, sa tez zwiazki niesakramentalne, gdzie partnerzy powstrzymuja sie od seksu. Jest to bardzo trudne, i sa dla takich zwiazkow rekolekcje.

Pn gru 18, 2006 11:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona