Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 22:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
 Pytanie teoretyczne - do wierzących. 
Autor Wiadomość
widzisz nierozsądnie wyobraziłem sobie, że rozmawiamy o tym co by było gdyby boga nie było... gdyby zniknął
a nie zauważyłem że tematem jest: jaka nastąpi zmiana w twoim życiu kiedy zostaniesz ateistą, cóż – moja pomyłka

Pt gru 15, 2006 23:28

Nie widzę różnicy w tej kwestii (czyli nie poświęcanie życia, a zwykłe porządne życie). Mnie nie sprawa żadnych trudności "dobre życie", czyli ta część wspólna. A w razie potrzeby, mam racjonalne przesłanki, żeby nie zabijać, nie kraść itp.

Ale miałbyś ich więcej gdybyś był chrześcijaninem. :)

Pt gru 15, 2006 23:37

_Big_Mac_ napisał(a):
Nie widzę różnicy w tej kwestii (czyli nie poświęcanie życia, a zwykłe porządne życie). Mnie nie sprawa żadnych trudności "dobre życie", czyli ta część wspólna. A w razie potrzeby, mam racjonalne przesłanki, żeby nie zabijać, nie kraść itp.

Nie potrzebuję więcej ;)

Cytuj:
Bik maku –
widzisz nierozsądnie wyobraziłem sobie, że rozmawiamy o tym co by było gdyby boga nie było... gdyby zniknął
a nie zauważyłem że tematem jest: jaka nastąpi zmiana w twoim życiu kiedy zostaniesz ateistą, cóż – moja pomyłka

Co by się zmieniło w Twoim życiu, gdybyś się dowiedział, że Bóg nie istnieje. Tak to chyba brzmiało w orginale. W praktyce, nie ma znaczenia z Twojego punktu widzenia, czy jest to prawdą, czy On faktycznie nie istnieje czy tylko Ci się tak wydaje, bo chodzi jedynie o Twoją reakcję związaną z takim obrotem spraw.

Jeśli zacząłbyś mordować i gwałcić, to znaczy, że najwyraźniej jesteś "tym rodzajem studenta", który zaczyna imprezować do nieprzytomności gdy tylko rodzice są daleko.

Rozumiem takie podejście i przyjmuję jako prawdziwe (tj. że TY zacząłbyś tak robić).

Ale można też inaczej, o tym staram się Ciebie przekonać.

gg 3287237

So gru 16, 2006 0:38

twoim zdaniem - nie ma żadnych i poprzez przykład własnego zycia udowadniasz, że ....
istnieje świat bez boga? - skąd - a jedynie, że bez wiary w niego można starać się żyć moralnie i dobrze

to jest miejsce, w którym sie rozmijamy, bo ja piszę (staram się pisać) o konsekwencjach zniknięcia boga, a ty o zwyczajnym życiu ateisty

pzdr

So gru 16, 2006 1:03

Co prawda pytanie jest do wierzących, ale z własnego doświadczenia powiem tyle, że doszedłem do pewnych wniosków i z początku było ciężko ale nie żałuję :mrgreen:

So gru 16, 2006 2:36

jakie są konsekwencje zniknięcia boga?

twoim zdaniem - nie ma żadnych i poprzez przykład własnego zycia udowadniasz, że ....
istnieje świat bez boga? - skąd - a jedynie, że bez wiary w niego można starać się żyć moralnie i dobrze

to jest miejsce, w którym sie rozmijamy, bo ja piszę (staram się pisać) o konsekwencjach zniknięcia boga, a ty o zwyczajnym życiu ateisty

pzdr

A skąd masz pewność, że TERAZ Bóg istnieje? Nie możesz tego wiedzieć, możesz w to jedynie wierzyć, prawda? Właśnie dlatego pytam o tę wiarę - co by było, gdybyś się dowiedział, że Boga nie ma (i w to uwierzył). To, czy faktycznie by zniknął, jest poza przedmiotem dyskusji, bo i tak nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy aby już nie istnieje.

gg 3287237

So gru 16, 2006 11:23

Bóg nie odgrywa dużej roli w moim życiu.Bóg poprostu jest,ale ja żyje swoim życiem.Wszystkie nakazy i zakazy stworzyli ludzie.Trudno wiec powiedziec co jest grzechem,a co nie.W jednym kraju osiem,żon to normalka,w innym to grzech. W nie których krajach księża mają żony,w innych nie. Więc kto żyje w grzechu? Kto zasłóżył na życie wieczne? I co to jest to ŻYCIE WIECZNE?. Ja wierze w prawo inkarnacji.Wiem,że po śmierci narodzę sie znowu.Wiem,że nie czeka mnie potępienie gdzies w piekle[jeżeli zrobiłam coś złego],bo piekła nie ma.Zejde kiedyś znowu i odpokutuje to co żle zrobiłam.Dostane dokładnie to samo,co zrobiłam ja komuś.Wiele jest dusz błąkających sie miedzy Ziemią i Niebem,które boją sie przejś na drogą strone,bo boją sie kary.Bo nasza religia nauczyła je, że istnieje grzech.
Zyjmy tak,żeby przez nas nikt nie płakał.Zyjmy tak,żeby naszym przyjaciołom zrobiło sie smutno,gdy umrzemy.Zyjmy w zgodzie z własnym sumieniem.
Przepraszm,za błędy ale mam dysortografi,a pisanie ze słowniczkiem zajęło by mi sporo czasu.- :-D

So gru 16, 2006 11:39

Wszystkie nakazy i zakazy stworzyli ludzie.Trudno wiec powiedziec co jest grzechem,a co nie.W jednym kraju osiem,żon to normalka,w innym to grzech. W nie których krajach księża mają żony,w innych nie. Więc kto żyje w grzechu? Kto zasłóżył na życie wieczne? I co to jest to ŻYCIE WIECZNE?. Ja wierze w prawo inkarnacji.
Mam podobne zapatrywania na wiarę i religię, może z wyjątkiem tej wiary w reinkarnację - to też może być przecież ludzki wymysł, prawda? ;)
ewa.fortuna1 napisał(a):
Przepraszm,za błędy ale mam dysortografi,a pisanie ze słowniczkiem zajęło by mi sporo czasu.- :-D
Polecam Firefoxa2 po polsku, z wbudowanym słownikiem. Każde błędne słowo jakie w nim napiszesz podkreślone zostanie na czerwono - mnie to pomaga :)
Tutaj masz sznurek do FF2: http://download.mozilla.org/?lang=pl&pr ... 2.0&os=win

So gru 16, 2006 12:32

A ja w nic nie wierzę... Przecież nie ma żadnych dowodów na istnienie lub nieistnienie boga - mój umysł nie pozwala mi wierzyć.

So gru 16, 2006 12:44

w moim życiu niewiele by się zmieniło, gdyby Boga nie było. Nie potrzeba mi go, by się przekonać, że jestem dobra, czy zła, że mam czasem złe, a czasem złe intencje jak każdy. Bóg nie stwarza gotowych automatycznych ludzi, to życie nas kształtuje, a nie jego nieustanna interwencja.

So gru 16, 2006 13:35
Zobacz profil YIM

Paschalis napisał(a):

Nie potrzebuję więcej ;)

Biorąc pod uwagę, że każdy człowiek ma coś ma swoim sumieniu, to chyba wszyscy potrzebują. :)

So gru 16, 2006 13:59

Biorąc pod uwagę, że każdy człowiek ma coś ma swoim sumieniu, to chyba wszyscy potrzebują. :)

To nie brak uzasadnień powoduje grzechy. Przecież wierzący robią tyle samo zła, co niewierzący.

Przypomniałem sobie taką anegdotkę o Napoleonie: Rozkazał on, aby we wszystkich miastach, do których wkracza, witano go salwami z armat. W pewnym mieście tego nie zrobiono. Wezwał więc burmistrza i spytał, o co chodzi. Ten odpowiedział
"Po pierwsze, nie mamy armat..."
"Po pierwsze mi wystarczy" przerwał Napoleon

gg 3287237

So gru 16, 2006 14:34

Dziękuje za linka :D :D :D :D jesteś kochany!! Nie wiedziałam,że takie coś istnieje.
Co się tyczy reinkarnacji,to ja w nią wierze.Nie wiem czy znane jest Ci pojęcieREGRESING? Zapisałam się do Rocznej Szkoły Regresingu i na zajęciach widze swoje poprzednie wcielenia.W ten sposób,dowiaduję się co mam do przerobienia w obecnym wcieleniu.Czemu w mim życiu pojawia się to,czy tamto i co mam z tym zrobic.))

So gru 16, 2006 19:10

Paschalis napisał(a):

To nie brak uzasadnień powoduje grzechy. Przecież wierzący robią tyle samo zła, co niewierzący.

Przypomniałem sobie taką anegdotkę o Napoleonie: Rozkazał on, aby we wszystkich miastach, do których wkracza, witano go salwami z armat. W pewnym mieście tego nie zrobiono. Wezwał więc burmistrza i spytał, o co chodzi. Ten odpowiedział
"Po pierwsze, nie mamy armat..."
"Po pierwsze mi wystarczy" przerwał Napoleon

Chrześcijanin ma dużo armat tylko czasem mu się nie chce ich wszystkich odpalić. ;)

So gru 16, 2006 19:13
A skąd masz pewność, że TERAZ Bóg istnieje?

bo przekonuje mnie do takiego stwierdzenia metafizyka arystotelesa, a także boże objawienia w historii

pzdr

So gru 16, 2006 19:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona