Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 9:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 248 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona
 Ministrantki? 
Autor Wiadomość

W mojej parafii jest wszystko, ale także w niewystarczającej ilości i przed większymi uroczystościami, ministranci wprost walczą jak lwy o kołnierze w swojej zakrystii :D Bo dla każdego ministranta wyjście bez kołnierza (jak to maja kandydaci) to straszny dyshonor :D

Pt gru 29, 2006 10:06

To co napisałem wcześniej (Jako Pont. Max - kazali mi zmienić nick :x ) nie oznacza, że można zakończyć temat. Możemy teraz przedyskutowwać podejście opiekunów SL, którzy widocznie nie zawsze znają Ceremoniał. I w ten sposób mamy baby przy ołtarzu. Jak kiedyś nasz opiekun chciał wprowadzić kobiety do prezbiterium to zagroziliśmy okupacją domu katechetycznego. I oczywiście zrezygnował.

So gru 30, 2006 20:33

Po uważnym śledzeniu wątku od początku, dzięki dla Carus za ostateczne dla mnie wyjaśnienie zagadnienia.

Wt sty 02, 2007 11:05

Podano tylko ustalenia dla diecezji krakowskiej. W innych może być inaczej.

Deximus- a widziałeś kiedyś z bliska jakiś podręcznik do Logiki? Bo Twoje rozumowanie, jakoby ministrantki były przyczyną upadku liturgii na zachodzie, jest wielce zawodne.

Śr sty 03, 2007 2:31
Post Re: Ministrantki?
U mnie jest pol na pol.
Sa i ministrantki i ministranci.
Szkoda tylko ze nie ma kobiet kziezy.
To mnie niepokoji!
:(

Pt sty 05, 2007 21:46

To mnie niepokoji!

Kobiet-księży nie było, nie ma i nie będzie. O to jestem spokojny. Chrystus kapłanami ustanowił mężczyzn, więc sprawa jest od początku zamknieta

Pt sty 05, 2007 23:01
Cytuj:
To mnie niepokoji!

Kobiet-księży nie było, nie ma i nie będzie. O to jestem spokojny. Chrystus kapłanami ustanowił mężczyzn, więc sprawa jest od początku zamknieta

Sprawa nie jest zamknieta.
Zobaczysz sie doczekamy sie tego wczesniej niz myslisz, czego nam wszystkim zycze!
W koncu brak ksiezy ten stan wymusi i oby tak sie stalo!

Pt sty 05, 2007 23:05
Sprawa nie jest zamknieta.
Zobaczysz sie doczekamy sie tego wczesniej niz myslisz, czego nam wszystkim zycze!
W koncu brak ksiezy ten stan wymusi i oby tak sie stalo!

Mam ogromna nadzieje, że nie stanie sie to za mojej "kadencji" ziemskiej :D

Brakuje jeszcze tylko tego by ktos rzucił hasło "Jezus była kobietą"

Pt sty 05, 2007 23:26

Samotniku. Pewne rzeczy w Kościele pochodzą z ustanowienia Boga samego, i z tego faktu są one niezmienne po wszystkie czasy. Takim ustanowieniem jest kapłaństwo tylko i wyłącznie mężczyzn. Jeśli to by się stało, Kościół przestałby być Kościołem

So sty 06, 2007 11:34
Moderator

Na temat kapłaństwa kobiet dyskutowano już w kilku miejscach na tym forum, np.
viewtopic.php?t=275
viewtopic.php?t=9014

Tam proszę kontynuować powyższą dygresję.

W innym wypadku posty będą usuwane.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

So sty 06, 2007 17:43

przygladajac sie dokladniej moge zauwazyc, ze w moim kosciele jest wiecej ministrantek? czemu sie tak dzieje? czyzby sluzba przy oltarzu (bez dalszych szans na kariere) byla bardziej kuszaca dla dziewczyn? a moze to chec wnikniecia do typowo meskiego swiata?

So sty 13, 2007 16:53

przygladajac sie dokladniej moge zauwazyc, ze w moim kosciele jest wiecej ministrantek? czemu sie tak dzieje? czyzby sluzba przy oltarzu (bez dalszych szans na kariere) byla bardziej kuszaca dla dziewczyn? a moze to chec wnikniecia do typowo meskiego swiata?

Raczej to drugie. Nie sądzę jakoś, żeby nawet chłopcy-ministranci podejmowali tę służbę z uwagi na późniejszą "karierę". Raczej namowy kolegów, rodziców, katechetów, chęć sama-z-siebie, ale to chęć bycia ministrantem, a nie później kapłanem.
Co do dziewczyn to są one z natury ciekawskie, lubią być oryginalne i zwracać na siebie uwagę, to może byc dodatkową motywacją, nawet podświadomą przy dobrych intencjach.
Chłopcy muszą mieć możliwość przebywania we własnym męskim gronie, i przenikanie dziewczyn do typowo męskich enklaw zniechęca chłopców, stąd nieunikniona zmiana proporcji, jakby to puścić "na żywioł"... Natomiast kobiety w kościele zawsze będą, na pewno się niczym nie zniechęcą, bo taką maja wrażliwośc.

So sty 20, 2007 8:49

U mnie nie ma ministrantek. Są tylko ministranci :( A szkoda...zawsze chciałam być ministrantkom :D Ale za to mamy inne grupy parafialne, do których mogą należeć dziewczyny.

Wogóle nie wyobrażam sobie dziewczyny-ministrantki. Jeszcze się z takim czymś nie spotkałam.

So sty 20, 2007 19:42
Deximus- ... Twoje rozumowanie, jakoby ministrantki były przyczyną upadku liturgii na zachodzie, jest wielce zawodne.

A gdzie ja tak napisałem? Ja twierdzę jedynie, że dopuszczenie kobiet do ministrantury ma wpływ na zmniejszenie liczby ministrantów i spadek liczby powołań kapłańskich. Zresztą cytowałem tu Jana Pawła II, który wyraźnie napisał, że ministrantura to SZKOŁA KAPŁAŃSTWA, to COŚ W RODZAJU PRESEMINARIUM.

Wt sty 23, 2007 16:29
Samotniku. Pewne rzeczy w Kościele pochodzą z ustanowienia Boga samego, i z tego faktu są one niezmienne po wszystkie czasy. Takim ustanowieniem jest kapłaństwo tylko i wyłącznie mężczyzn. Jeśli to by się stało, Kościół przestałby być Kościołem

powiedz to o. prof. Hryniewiczowi:

"Święcenie kobiet to nie koniec świata! To tylko koniec pewnej tradycji w chrześcijaństwie."

http://breviarium.blogspot.com/2005/12/ ... o-nie.html

Wt sty 23, 2007 16:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 248 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona