Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 2:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 23  Następna strona
 Tendencyjna promocja NPR? 
Autor Wiadomość

"Skąd te emocje? O co chodzi? Gdy w świecie ludzi dorosłych nie wiadomo, o co chodzi, to na pewno chodzi o pieniądze i związane z nimi ideologie"

Tylko że jest to miecz obosieczny ;)

Cz sty 18, 2007 11:44
Hehe...Przeczytałam lik podany przez Anię
http://www.bosko.pl/klopotnik/?art=768

Jest to artykuł pana Pulikowskiego...

Cytuj:
W rzeczywistości antykoncepcja jest na usługach "miłości" rozumianej jako niczym nieskrępowane, całkowicie nieodpowiedzialne i pozbawione jakichkolwiek ram działanie seksualne. Inaczej mówiąc, antykoncepcja pozwala używać narządów rozrodczych do zabawy w całkowitym oderwaniu od ich naturalnych funkcji.

Hehe, tak samo jak mierzenie temperaturki i obserwacje sluzu...A nawet przecież jest to metoda najskuteczniejsza, czyli pozwalająca na o zgrozo najwieksze "używanie narządów rozrodczych do zabawy w całkowitym oderwaniu od ich naturalnych funkcji"

Cytuj:
Na naszych oczach odbywa się walka przypominająca bój Dawida z Goliatem. "Dawid" to ludzie dobrej woli posiadający wiedzę o płodności i kompetencje do nauczania o niej. To ludzie, którzy ofiarowują bezinteresownie swój czas, by szerzyć Bożą ideę naturalnego podejścia do daru płodności.

"Goliat" występuje pod sztandarami antykoncepcji i wyposażony jest w ogromne pieniądze i dostęp do wszelkich możliwych środków przekazu i manipulacji. Siły są nieporównywalne i choć na razie niewiele na to wskazuje, jest pewne, że wygra Dawid.

Przy nim jest racja, prawda i sam Bóg. Nie wiadomo tylko, ile jeszcze spustoszenia w ludzkich sercach umysłach i ciałach zasieje szalejący mocarz - Goliat.

Przypomina mi to bitwe pod Grunwaldem, gdzie kazda ze stron wierzyła, że Gott mit uns...

Skąd w ogóle pewność, że NPR to Bozy plan płodności? Czyli do XX wieku ludzie tego planu nie znali i kobiety rodziły po 10 i więcej dzieci...Czy to jest sprawiedliwe?

W sumie to zastanawiam się czy NPR nie moznaby podciagnąc pod czyny Onana, który zblizał się do bratowej, uprawiał seks i unikał zapłodnienia...Taka interpretacja tez jest mozliwa :-)

Cz sty 18, 2007 11:58

Skąd w ogóle pewność, że NPR to Bozy plan płodności?

Bo Kościół tak naucza.

Teresse napisał(a):
Czyli do XX wieku ludzie tego planu nie znali i kobiety rodziły po 10 i więcej dzieci...Czy to jest sprawiedliwe?

A czy sprawiedliwe jest, że przed Chrystusem ludzie nie znali pełni Objawienia?

Teresse napisał(a):
W sumie to zastanawiam się czy NPR nie moznaby podciagnąc pod czyny Onana, który zblizał się do bratowej, uprawiał seks i unikał zapłodnienia...Taka interpretacja tez jest mozliwa :-)

Dobre :-D

Cz sty 18, 2007 12:04
Moderator

Wiesz Teresse, dla mnie obserwowanie mojego organizmu jest radością :) To niesamowite, że kobieta została tak pięknie stworzona, że wszystko ma w jej organizmie cel i swój porządek.

Jak odróżnić śluz od nasienia? Ano właśnie przez zapach. Ma to znaczenie w I fazie cyklu. Może stąd Ci się wzięło to wąchanie wydzieliny? Nie wiem na ile coś takiego jest praktykowane. Ja znam to tylko z książki.

Jednak, jeśli jest to dla Ciebie obrzydliwe, to nie wiem jak sobie poradzisz ze współżyciem. Przecież tam też ma się do czynienia z fizjologią i z różnymi wydzielinami...:x

Hmm, nie mam kontrargumentów na Wasze argumenty :D Wiem jednak, że w każdej sytuacji można znaleźć tysiące za i przeciw. Są zwolennicy i przeciwnicy aborcji, są zwolennicy i przeciwnicy PiS-u ;), są zwolennicy i przeciwnicy sportów ekstremalnych. I wreszcie są zwolennicy i przeciwnicy naturalnych metod planowania rodziny. Każdy ma swoje plusy i minusy, każdego coś w danej dziedzinie przekonuje, dlatego ku niej się skłania. Zwolennik sportów ekstremalnych dostrzega pewne niebezpieczeństwo - minusy, ale i tak kolejny raz wsiądzie na motor i połamie sobie rękę za cenę niesamowitych emocji i adrenaliny :D
Podobnie zwolennik NPR dostrzega pewne minusy (czy to w samej metodzie - np. okresy wstrzemięźliwości czy we wspomnianej promocji tej metody), ale mimo to ją stosuje, bo przekonują go plusy.

To tyle :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz sty 18, 2007 13:55
Jednak, jeśli jest to dla Ciebie obrzydliwe, to nie wiem jak sobie poradzisz ze współżyciem. Przecież tam też ma się do czynienia z fizjologią i z różnymi wydzielinami

Jak sobie poradzę? Nie zamierzam oddawać się tej przereklamowanej przyjemności :-)

Według mnie jedynym plusem tej metody jest to, że mozna chodzić do Komunii Świętej...

Cz sty 18, 2007 14:08
Moderator

Tylko pytanie: na jakiej podstawie kształtujesz swoje sądy na ten temat skoro nie doświadczyłaś stosowania NPR?

Szło by się długo

Cz sty 18, 2007 14:22
Cytuj:
Jednak, jeśli jest to dla Ciebie obrzydliwe, to nie wiem jak sobie poradzisz ze współżyciem. Przecież tam też ma się do czynienia z fizjologią i z różnymi wydzielinami

Jak sobie poradzę? Nie zamierzam oddawać się tej przereklamowanej przyjemności :-)

Mówisz tu o współżyciu seksualnym?

Cz sty 18, 2007 14:36
Na podstawie tego, co przeczytałam o tej metodzie i to na stronach "promujących" NPR...

Dla mnie codzienne obserwacje to jakaś koszmarna niewola...I to jeszcze obserwacje tak zajefajnych rzeczy jak sluz z pochwy :-)

Albo mierzenie temparatury...juz widze to u mnie jak czasami w ogóle nie spię, bo gram w karty całą noc... :)

Jak byłam młodsza to zawsze z miłością kojarzyły mi się gwiazdy, ksiezyc, książe na białym koniu :) a nie śluz i męzus podający mi termometr do mierzenie temperatury w odbycie...

Ale masz rację, że moja niecheć do metody wynika raczej z ogólnego sceptycyzmu co do płciowosci i macierzyństwa... :-)

Cz sty 18, 2007 14:38
Mówisz tu o współżyciu seksualnym

Tak :)

Cz sty 18, 2007 14:39

śluz i męzus

Akurat zestawienie tych dwóch elementów, może być bardzo przyjemne, pod warunkiem właściwego wykorzystania palców lub :PPP
... oczywiście, zgodnie z KKK, z finałem wiadomo gdzie :)

Cz sty 18, 2007 14:45
Moderator

a nie śluz i męzus podający mi termometr do mierzenie temperatury w odbycie...

Teraz to już wymyślasz. Skąd masz informacje, że temperaturę mierzy się w odbycie?! :shock: Bzdura!

Skoro swoje sądy określasz na podstawie tego, co przeczytałaś, nie możesz na własnej skórze odczuć plusów (jak i minusów) NPR. Zatem twierdzenie, że jedynym plusem NPR jest to, że można wtedy przyjmować Komunię św. jest błędne :-D

Szło by się długo

Cz sty 18, 2007 15:02
Chociazby na stronie duszpasterstwa rodzin diecezji tarnowskiej :
http://www.dr.diecezja.tarnow.pl/npr.html

Cytuj:
Budzę się rano, mniej więcej o tej samej porze (różnice w czasie do godziny nie mają znaczenia. Jeśli zmierzę jeszcze później albo wcześniej notuję to na karcie) i mierzę temperaturę zanim jeszcze wstanę z łóżka, przed jakąkolwiek czynnością...

Mierzę najlepiej zwykłym rtęciowym termometrem (na rynku pojawiły się też specjalne termometry owulacyjne).Strzepany kładę wieczorem blisko łóżka. Uważam, żeby go nie rozbić!!!

W pochwie - 5 min. lub W odbycie - 5 min lub Pod językiem - 8 min.

Wielu Npr-owców wypowiada się o antykoncepcj sztucznej, której tez jak podejrzewam nigdy nie stosowali...

Dlaczego więc ja mam :x ?

Cz sty 18, 2007 15:11
Jak dla mnie to masz Teresso powazny problem psychologiczny. Seks można lubić bardziej, mozna mniej, mozna zrezygnować z nigo zupełnie w imie jakiejś idei, ale podejście że seks to cos obrzydliwego jest, jak dla mnie, po prostu chore. Żeby prawidłowo funkcjonować człowiek musi zaakceptować swoje człowieczeństwo, na które składa się też jego seksualność.
Seksualnośc to dar od Boga. Pierwszym błogosławieństwem jakie ludzie otrzymali od Boga było: "bądźcie płodni i rozmnażajcie się". Czy sądzisz, że Bóg był złośliwy i obdarzył Cię czyms co jest obrzydliwe?

Cz sty 18, 2007 15:21

wg Roetzera. najdokładniejszy pomiar jest własnie z odbytu.

:?

Cz sty 18, 2007 15:28

Teraz to już wymyślasz. Skąd masz informacje, że temperaturę mierzy się w odbycie?! :shock: Bzdura!

Rozalka, zlituj się! Znowu piszesz głupoty. Nie sprawdzisz, nie pogooglujesz, a się wymądrzasz.
www.npr.pl napisał(a):
To ważne, abyś w danym cyklu mierzyła temperaturę zaraz po przebudzeniu, o tej samej porze (plus–minus pół godziny), najlepiej przed godziną 7.30 (większe odchylenia zaznaczamy u dołu karty w uwagach), trzymając termometr pod językiem przez 8 minut, w pochwie przez 5 minut lub w odbycie również przez 5 minut.

Cz sty 18, 2007 15:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 23  Następna strona