Autor |
Wiadomość |
kunegunda7
|
 Środa Popielcowa
Witam. Nie wiem czy dobrze umieszczam ten temat. W kazdym razie mam pytanie - czy w Środe Popielcową można iść na imreze? Koleżanka robi urodziny w Środe Popielcową ( jest niewierząca) i jej to nieprzeszkadza. A ja bardzo długo czekałam na tą imprezę, bo przez ostatni miesiac siedziałam i zakuwałam do sesji i po prostu chciałabym sie spotkać z ludzmi ktorych dawno nie widzialam. Czy jezeli pojde w tym dniu do kościoła, mogę isc na tą imprezę (chociaz na chwilę) pod warunkiem ze nie bedę tanczyc - tylko siedziec i rozmawiac? Czy jednak to będzie grzech? Proszę o radę.
|
Wt lut 13, 2007 20:08 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
wiara.pl napisał(a): Dokument II Synodu Plenarnego w Polsce nt. liturgii wyraźnie określa, na czym polega przeżywanie dni pokuty, jakimi są piątki całego roku i okres Wielkiego Postu.
Czytamy w nim: "Są one w Kościele specjalnym czasem praktyki pokutnej, zwłaszcza ćwiczeń duchownych, sprawowania liturgii pokutnej, dobrowolnych wyrzeczeń, dzielenia się z potrzebującymi oraz pełnienia dzieł charytatywnych i misyjnych". Wielu, zwłaszcza młodych katolików, stawia pytanie - czy to na katechezie, czy w indywidualnej rozmowie z duszpasterzami - jak odnieść się do zawartej w "starej" wersji przykazań kościelnych normy dotyczącej zakazu zabaw hucznych, skoro jej nie ma.
Już Kodeks Prawa Kanonicznego nakłada na wiernych obowiązek czynienia pokuty w piątki i przez okres Wielkiego Postu. W kanonie 1249 precyzuje, że należy "modlić się w sposób szczególny, wykonywać uczynki pobożności i miłości, podejmować akty umartwienia siebie przez wierniejsze wypełnianie własnych obowiązków, zwłaszcza zaś zachowywać post i wstrzemięźliwość". Stąd więc wynika obowiązek powstrzymania się od uczestniczenia w zabawach i rozrywkach.
źródło: http://kosciol.wiara.pl/?grupa=6&art=1046591400&dzi=1138637149
Sama rozstrzygnij czy będzie to tylko spokojne spotkanie towarzyskie przy kawie, czy impreza. Jeśli to pierwsze to nie ma problemu. Jeśli to drugie to lepiej sobie podaruj.
_________________ www.onephoto.net
|
Wt lut 13, 2007 21:08 |
|
 |
kefas_piotr
|
Historia:
Środa popielcowa - poprzedzana niegdyś hucznie wtorkiem zapustnym, czyli ostatnim dniem karnawału - to pierwszy dzień trwającego 40 dni Wielkiego Postu. Post zgodnie ze swoją nazwą nawiązuje do czterdziestodniowego pobytu Chrystusa na pustyni, gdzie pościł i był kuszony przez szatana. Jezus udał się na to odosobnienie i umartwianie zaraz po przyjęciu chrztu z rąk św. Jana i przed rozpoczęciem publicznej działalności. Wtedy też św. Jan nawoływał do pokuty oraz przygotowania na przyjście Zbawiciela, który będzie chrzcił "Duchem Świętym i ogniem". Post jest, więc jednym z elementów pokuty. Już w starożytności na znak pokuty posypywano sobie głowy popiołem. Obrzęd ten u chrześcijan nadal stanowi początek wielkopostnego okresu. Kapłani posypując głowy popiołem przypominają, jak szybko mija życie. Rytuał wprowadzono do liturgii Kościoła około IV wieku i aż do X wieku przeznaczony był dla osób publicznie odprawiających pokutę. Ten prosty obrzęd stanowi pozostałość po starożytnej liturgii nakładania pokuty na publicznych grzeszników. Pokutnicy gromadzili się w świątyni, wyznawali grzechy, kapłan zaś posypywał ich głowy popiołem, nakazując opuszczenie wspólnoty na czas pokuty. Progi świątyń wolno im było znowu przestąpić dopiero po spowiedzi w Wielki Czwartek. W XI w. Papież Urban II wprowadził ten zwyczaj jako obowiązujący w całym Kościele. Popiół jest symbolem umartwienia i nawrócenia się do Boga. Przygotowuje się go paląc gałązki palm wielkanocnych lub innych drzew, które zostały poświęcone w Niedzielę Palmową w poprzednim roku.
Współczesność:
Środa Popielcowa, 21 lutego, 2007 roku będzie dniem pokuty i modlitwy w intencji wybaczenia błędów i słabości w przekazywaniu całej Ewangelii. Takie jest zalecenie Komisji Episkopatu Polski.
„Memento homo, quia pulvis es in pulverem reverteris” – Prochem jesteś i w proch się obrócisz........ To słowa powitania przez Kapłana potem znak, który postawi nam na czole - krzyż.
Możesz zaproponować koleżance żeby imprezę zrobiła we wtorek tzw."Śledzia" wtedy będzie spokojnie impreza i więcej osób będzie zadowolonych.
Wt lut 13, 2007 22:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zupełnie nie rozumiem postawy Twojej koleżanki? Czyżbyś była jedyną jej wierzącą kumpelą? Czy może nikt po prostu nie jest w stanie się "postawić". No cóż - kto ma to zrobić jak nie Ty? Zwróć jej uwagę, że zachowanie postu w środę popielcową jest dla Ciebie ważne. Jeśli rzeczywiście jej znajomość jest dla Ciebie coś warta - zrozumie.
|
Wt lut 13, 2007 22:44 |
|
 |
Mieszek
|
problem stary jak świat
czy jak zrobie x a mi nie wolno to czy owca bedzie cała?
nie będzie
za to wilk bedzie syty
choć moze się okazać, że apetyt mu w miare jedzenia urósł
od tego ten czas jest własnie zeby sie zbliżyc do Boga, do Miłości, a oddalić od świata
Tylko mi nie wyskakujcie tutaj z hasłem typu "ale miłośc kaze być grzecznym wobec koleżanki"
nie kaze
Miłość to Bóg
jak Boga nie chce się w swoim zyciu nawet "na siłe" kiedy Kościół zaleca praktyki postne, ba nawet je nakazuje własnie w Środe Popielcowa jako jeden z niewielu dni...
to radze się zastanowić nad swoja katolickością w czasie postu takim osobom
tutaj nie ma dyskusji...
pozdro
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Wt lut 13, 2007 22:54 |
|
|
|
 |
doubtful
|
Ja też mam pytanie odnośnie Środy Popielcowej. Tego dnia obowiązuje post ścisły, czyli post jakosciowy i ilosciowy, tzn jemy 3 posilki, w tym jeden do syta i nie jemy potraw miesnych.
Ale co z napojami? Czy mozemy pic cos poza wodą? Czy jesli oprocz tych trzech posilkow i wody wypiję 0,5 l herbaty i 1 l soku owocowego to zachowam post?
_________________ "Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on.... "
|
N lut 18, 2007 23:09 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Odnośnie imprezy - w sumieniu chrześcijanin nie powinien brać udział z zabawach w czasie postu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn lut 19, 2007 10:03 |
|
 |
Awa
|
Może się myle ale wydaje mi sie, z e termin imprezy jest prowokacja z e strony owej kolezanki.....
|
Pn lut 19, 2007 15:58 |
|
 |
grzech_u
|
doubtful napisał(a): Tego dnia obowiązuje post ścisły, czyli post jakosciowy i ilosciowy, tzn jemy 3 posilki, w tym jeden do syta i nie jemy potraw miesnych. Ale co z napojami? Czy mozemy pic cos poza wodą? Czy jesli oprocz tych trzech posilkow i wody wypiję 0,5 l herbaty i 1 l soku owocowego to zachowam post?
Tak, tego dnia, zgodnie przykazaniem kościelnym obowiązuje wstrzemięźliwość (od pokarmów mięsnych) oraz post (ilościowy).
Jak we wszystkim potrzebny jest i zdrowy rozsądek i zrozumienie, że post ma na celu podjęcie wysiłku i wyrzeczenia (albo na odwrót). Z pewnością nie odwodnisz się jeśli nie wypijesz 1,5 litrów płynu tego dnia, zrezygnujesz z soku owocowego, jako pewnego rodzaju "zachcianki" a herbata będzie np. gorzka  . Wytrwałości!
pozdrawiam serdecznie
|
Pn lut 19, 2007 17:58 |
|
 |
akacja
|
grzech_u napisał(a): Jak we wszystkim potrzebny jest i zdrowy rozsądek i zrozumienie, że post ma na celu podjęcie wysiłku i wyrzeczenia (albo na odwrót). Z pewnością nie odwodnisz się jeśli nie wypijesz 1,5 litrów płynu tego dnia, zrezygnujesz z soku owocowego, jako pewnego rodzaju "zachcianki" a herbata będzie np. gorzka
No tak, ale chyba chodzi o to by pijąc płyny nie paść z głodu, by oszukać żołądek, gdy ten domaga się pożywienia, czyli wypić jakiś płyn zamiast zjeść coś konkretnego. To może lepsze niż gdyby miałoby się zesłabnąć z głodu.
|
Pn lut 19, 2007 18:18 |
|
 |
Nektariusz
|
Cytuj: tzn jemy 3 posilki, w tym jeden do syta i nie jemy potraw miesnych. Ale co z napojami? Czy mozemy pic cos poza wodą?
To Kościół Katolicki daje wiernym aż takie precyzyjne wskazówki odnośnie postu?? Gdzie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat?
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Wt lut 20, 2007 10:32 |
|
 |
WebCM
|
Czy post ścisły w Środę Popielcową obowiązuje wszystkich, czy tylko osób w wieku 18-60?
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
Wt lut 20, 2007 11:51 |
|
 |
angua
|
Kodeks Prawa Kanonicznego napisał(a): Kan. 1249 - Wszyscy wierni, każdy na swój sposób, obowiązani są na podstawie prawa Bożego czynić pokutę. Żeby jednak wszyscy przez jakieś wspólne zachowanie pokuty złączyli się między sobą, zostają nakazane dni pokuty, w które wierni powinni modlić się w sposób szczególny, wykonywać uczynki pobożności i miłości, podejmować akty umartwienia siebie przez wierniejsze wypełnianie własnych obowiązków, zwłaszcza zaś zachowywać post i wstrzemięźliwość, zgodnie z postanowieniami zamieszczonych poniżej kanonów.
Kan. 1250 - W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas wielkiego postu.
Kan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa.
Kan. 1252 - Prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia. Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty.
Kan. 1253 - Konferencja Episkopatu może dokładniej określić sposób zachowania postu i wstrzemięźliwości, jak również w całości lub części zastąpić post i wstrzemięźliwość innymi formami pokuty, zwłaszcza uczynkami miłości i pobożności." A Konferencja Episkopatu pisze na przykład tak: List Episkopatu Polski na temat przykazań kościelnych z dnia 21 października 2003 r. napisał(a): Z obchodem roku liturgicznego związane są dni i okresy pokuty, o których mówi czwarte przykazanie kościelne. Kodeks prawa kanonicznego z 1983 r. postanawia: „Wszyscy wierni, każdy na swój sposób, obowiązani są na podstawie prawa Bożego czynić pokutę. Żeby jednak wszyscy przez jakieś wspólne zachowanie pokuty złączyli się między sobą, zostają nakazane dni pokuty, w które wierni powinni modlić się w sposób szczególny, wykonywać uczynki pobożności i miłości, podejmować akty umartwienia siebie przez wierniejsze wypełnianie własnych obowiązków, zwłaszcza zaś zachowywać post i wstrzemięźliwość, zgodnie z postanowieniami zamieszczonych poniżej kanonów” (kan. 1249). Ten sam kodeks stwierdza: „W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas wielkiego postu” (kan. 1250). Według kan. 1251 „Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa”. Zachęcamy też, zgodnie z postanowieniem II Polskiego Synodu Plenarnego, do zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w wigilię Bożego Narodzenia, ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce. Przypominamy też, że wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14. rok życia. Post, czyli jeden posiłek do syta w ciągu dnia, obowiązuje wszystkich między 18. i 60. rokiem życia. Niemożliwość zachowania wstrzemięźliwości w piątek domaga się od katolika podjęcia innych form pokuty. Powstrzymywanie się od zabaw obowiązuje we wszystkie piątki i w czasie wielkiego postu. Przypominamy w ten sposób wszystkim uczestnikom zabaw oraz tym, którzy je organizują, by uszanowali dni pokuty, a zwłaszcza czas Wielkiego Postu.
Na pewno istnieje jakiś wcześniejszy dokument, ale chwilowo nie mam niestety pomysłu, jak go szukać...
W każdym razie, Web CM, post obowiązuje osoby w wieku 18-60 lat.
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt lut 20, 2007 12:13 |
|
 |
SweetChild
|
List Episkopatu Polski na temat przykazań kościelnych z dnia 21 października 2003 r. napisał(a): Post, czyli jeden posiłek do syta w ciągu dnia, obowiązuje wszystkich między 18. i 60. rokiem życia.
Czy jeden posiłek do syta w ciągu dnia oznacza, że ma to być jedyny posiłek, czy też jedyny do syta? Do tej pory znałem definicję postu jako trzy posiłki w ciągu dnia, w tym jeden do syta.
|
Wt lut 20, 2007 12:27 |
|
 |
angua
|
Nie no, jedyny do syta. Nic o tym nie słyszałam, żeby Twoja definicja przestała obowiązywać 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt lut 20, 2007 13:41 |
|
|
|