Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 4:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Środa Popielcowa 
Autor Wiadomość

Post Środa Popielcowa
Witam. Nie wiem czy dobrze umieszczam ten temat. W kazdym razie mam pytanie - czy w Środe Popielcową można iść na imreze? Koleżanka robi urodziny w Środe Popielcową ( jest niewierząca) i jej to nieprzeszkadza. A ja bardzo długo czekałam na tą imprezę, bo przez ostatni miesiac siedziałam i zakuwałam do sesji i po prostu chciałabym sie spotkać z ludzmi ktorych dawno nie widzialam. Czy jezeli pojde w tym dniu do kościoła, mogę isc na tą imprezę (chociaz na chwilę) pod warunkiem ze nie bedę tanczyc - tylko siedziec i rozmawiac? Czy jednak to będzie grzech? Proszę o radę.

Wt lut 13, 2007 20:08

Dokument II Synodu Plenarnego w Polsce nt. liturgii wyraźnie określa, na czym polega przeżywanie dni pokuty, jakimi są piątki całego roku i okres Wielkiego Postu.

Czytamy w nim: "Są one w Kościele specjalnym czasem praktyki pokutnej, zwłaszcza ćwiczeń duchownych, sprawowania liturgii pokutnej, dobrowolnych wyrzeczeń, dzielenia się z potrzebującymi oraz pełnienia dzieł charytatywnych i misyjnych". Wielu, zwłaszcza młodych katolików, stawia pytanie - czy to na katechezie, czy w indywidualnej rozmowie z duszpasterzami - jak odnieść się do zawartej w "starej" wersji przykazań kościelnych normy dotyczącej zakazu zabaw hucznych, skoro jej nie ma.

Już Kodeks Prawa Kanonicznego nakłada na wiernych obowiązek czynienia pokuty w piątki i przez okres Wielkiego Postu. W kanonie 1249 precyzuje, że należy "modlić się w sposób szczególny, wykonywać uczynki pobożności i miłości, podejmować akty umartwienia siebie przez wierniejsze wypełnianie własnych obowiązków, zwłaszcza zaś zachowywać post i wstrzemięźliwość". Stąd więc wynika obowiązek powstrzymania się od uczestniczenia w zabawach i rozrywkach.

źródło: http://kosciol.wiara.pl/?grupa=6&art=1046591400&dzi=1138637149

Sama rozstrzygnij czy będzie to tylko spokojne spotkanie towarzyskie przy kawie, czy impreza. Jeśli to pierwsze to nie ma problemu. Jeśli to drugie to lepiej sobie podaruj.

Wt lut 13, 2007 21:08

Środa popielcowa - poprzedzana niegdyś hucznie wtorkiem zapustnym, czyli ostatnim dniem karnawału - to pierwszy dzień trwającego 40 dni Wielkiego Postu. Post zgodnie ze swoją nazwą nawiązuje do czterdziestodniowego pobytu Chrystusa na pustyni, gdzie pościł i był kuszony przez szatana. Jezus udał się na to odosobnienie i umartwianie zaraz po przyjęciu chrztu z rąk św. Jana i przed rozpoczęciem publicznej działalności. Wtedy też św. Jan nawoływał do pokuty oraz przygotowania na przyjście Zbawiciela, który będzie chrzcił "Duchem Świętym i ogniem". Post jest, więc jednym z elementów pokuty. Już w starożytności na znak pokuty posypywano sobie głowy popiołem. Obrzęd ten u chrześcijan nadal stanowi początek wielkopostnego okresu. Kapłani posypując głowy popiołem przypominają, jak szybko mija życie. Rytuał wprowadzono do liturgii Kościoła około IV wieku i aż do X wieku przeznaczony był dla osób publicznie odprawiających pokutę. Ten prosty obrzęd stanowi pozostałość po starożytnej liturgii nakładania pokuty na publicznych grzeszników. Pokutnicy gromadzili się w świątyni, wyznawali grzechy, kapłan zaś posypywał ich głowy popiołem, nakazując opuszczenie wspólnoty na czas pokuty. Progi świątyń wolno im było znowu przestąpić dopiero po spowiedzi w Wielki Czwartek. W XI w. Papież Urban II wprowadził ten zwyczaj jako obowiązujący w całym Kościele. Popiół jest symbolem umartwienia i nawrócenia się do Boga. Przygotowuje się go paląc gałązki palm wielkanocnych lub innych drzew, które zostały poświęcone w Niedzielę Palmową w poprzednim roku.

Współczesność:

Środa Popielcowa, 21 lutego, 2007 roku będzie dniem pokuty i modlitwy w intencji wybaczenia błędów i słabości w przekazywaniu całej Ewangelii. Takie jest zalecenie Komisji Episkopatu Polski.

„Memento homo, quia pulvis es in pulverem reverteris” – Prochem jesteś i w proch się obrócisz........ To słowa powitania przez Kapłana potem znak, który postawi nam na czole - krzyż.

Możesz zaproponować koleżance żeby imprezę zrobiła we wtorek tzw."Śledzia" wtedy będzie spokojnie impreza i więcej osób będzie zadowolonych.

Wt lut 13, 2007 22:07
Zobacz profil WWW
Zupełnie nie rozumiem postawy Twojej koleżanki? Czyżbyś była jedyną jej wierzącą kumpelą? Czy może nikt po prostu nie jest w stanie się "postawić". No cóż - kto ma to zrobić jak nie Ty? Zwróć jej uwagę, że zachowanie postu w środę popielcową jest dla Ciebie ważne. Jeśli rzeczywiście jej znajomość jest dla Ciebie coś warta - zrozumie.

Wt lut 13, 2007 22:44

czy jak zrobie x a mi nie wolno to czy owca bedzie cała?

nie będzie
za to wilk bedzie syty
choć moze się okazać, że apetyt mu w miare jedzenia urósł

od tego ten czas jest własnie zeby sie zbliżyc do Boga, do Miłości, a oddalić od świata
Tylko mi nie wyskakujcie tutaj z hasłem typu "ale miłośc kaze być grzecznym wobec koleżanki"
nie kaze
Miłość to Bóg
jak Boga nie chce się w swoim zyciu nawet "na siłe" kiedy Kościół zaleca praktyki postne, ba nawet je nakazuje własnie w Środe Popielcowa jako jeden z niewielu dni...
to radze się zastanowić nad swoja katolickością w czasie postu takim osobom

tutaj nie ma dyskusji...

pozdro

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Wt lut 13, 2007 22:54

Ja też mam pytanie odnośnie Środy Popielcowej. Tego dnia obowiązuje post ścisły, czyli post jakosciowy i ilosciowy, tzn jemy 3 posilki, w tym jeden do syta i nie jemy potraw miesnych.
Ale co z napojami? Czy mozemy pic cos poza wodą? Czy jesli oprocz tych trzech posilkow i wody wypiję 0,5 l herbaty i 1 l soku owocowego to zachowam post?

N lut 18, 2007 23:09

Odnośnie imprezy - w sumieniu chrześcijanin nie powinien brać udział z zabawach w czasie postu.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn lut 19, 2007 10:03
Zobacz profil WWW

Może się myle ale wydaje mi sie, z e termin imprezy jest prowokacja z e strony owej kolezanki.....

Pn lut 19, 2007 15:58

Tego dnia obowiązuje post ścisły, czyli post jakosciowy i ilosciowy, tzn jemy 3 posilki, w tym jeden do syta i nie jemy potraw miesnych.
Ale co z napojami? Czy mozemy pic cos poza wodą? Czy jesli oprocz tych trzech posilkow i wody wypiję 0,5 l herbaty i 1 l soku owocowego to zachowam post?

Tak, tego dnia, zgodnie przykazaniem kościelnym obowiązuje wstrzemięźliwość (od pokarmów mięsnych) oraz post (ilościowy).
Jak we wszystkim potrzebny jest i zdrowy rozsądek i zrozumienie, że post ma na celu podjęcie wysiłku i wyrzeczenia (albo na odwrót). Z pewnością nie odwodnisz się jeśli nie wypijesz 1,5 litrów płynu tego dnia, zrezygnujesz z soku owocowego, jako pewnego rodzaju "zachcianki" a herbata będzie np. gorzka :). Wytrwałości!
pozdrawiam serdecznie

Pn lut 19, 2007 17:58

Jak we wszystkim potrzebny jest i zdrowy rozsądek i zrozumienie, że post ma na celu podjęcie wysiłku i wyrzeczenia (albo na odwrót). Z pewnością nie odwodnisz się jeśli nie wypijesz 1,5 litrów płynu tego dnia, zrezygnujesz z soku owocowego, jako pewnego rodzaju "zachcianki" a herbata będzie np. gorzka

No tak, ale chyba chodzi o to by pijąc płyny nie paść z głodu, by oszukać żołądek, gdy ten domaga się pożywienia, czyli wypić jakiś płyn zamiast zjeść coś konkretnego. To może lepsze niż gdyby miałoby się zesłabnąć z głodu.

Pn lut 19, 2007 18:18

tzn jemy 3 posilki, w tym jeden do syta i nie jemy potraw miesnych.
Ale co z napojami? Czy mozemy pic cos poza wodą?

To Kościół Katolicki daje wiernym aż takie precyzyjne wskazówki odnośnie postu?? Gdzie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat?

Wt lut 20, 2007 10:32

Czy post ścisły w Środę Popielcową obowiązuje wszystkich, czy tylko osób w wieku 18-60?

Wt lut 20, 2007 11:51

Kan. 1249 - Wszyscy wierni, każdy na swój sposób, obowiązani są na podstawie prawa Bożego czynić pokutę. Żeby jednak wszyscy przez jakieś wspólne zachowanie pokuty złączyli się między sobą, zostają nakazane dni pokuty, w które wierni powinni modlić się w sposób szczególny, wykonywać uczynki pobożności i miłości, podejmować akty umartwienia siebie przez wierniejsze wypełnianie własnych obowiązków, zwłaszcza zaś zachowywać post i wstrzemięźliwość, zgodnie z postanowieniami zamieszczonych poniżej kanonów.

Kan. 1250 - W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas wielkiego postu.

Kan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa.

Kan. 1252 - Prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia. Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty.

Kan. 1253 - Konferencja Episkopatu może dokładniej określić sposób zachowania postu i wstrzemięźliwości, jak również w całości lub części zastąpić post i wstrzemięźliwość innymi formami pokuty, zwłaszcza uczynkami miłości i pobożności."

A Konferencja Episkopatu pisze na przykład tak:
List Episkopatu Polski na temat przykazań kościelnych z dnia 21 października 2003 r. napisał(a):
Z obchodem roku liturgicznego związane są dni i okresy pokuty, o których mówi czwarte przykazanie kościelne. Kodeks prawa kanonicznego z 1983 r. postanawia: „Wszyscy wierni, każdy na swój sposób, obowiązani są na podstawie prawa Bożego czynić pokutę. Żeby jednak wszyscy przez jakieś wspólne zachowanie pokuty złączyli się między sobą, zostają nakazane dni pokuty, w które wierni powinni modlić się w sposób szczególny, wykonywać uczynki pobożności i miłości, podejmować akty umartwienia siebie przez wierniejsze wypełnianie własnych obowiązków, zwłaszcza zaś zachowywać post i wstrzemięźliwość, zgodnie z postanowieniami zamieszczonych poniżej kanonów” (kan. 1249). Ten sam kodeks stwierdza: „W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas wielkiego postu” (kan. 1250). Według kan. 1251 „Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa”. Zachęcamy też, zgodnie z postanowieniem II Polskiego Synodu Plenarnego, do zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w wigilię Bożego Narodzenia, ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce. Przypominamy też, że wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14. rok życia. Post, czyli jeden posiłek do syta w ciągu dnia, obowiązuje wszystkich między 18. i 60. rokiem życia. Niemożliwość zachowania wstrzemięźliwości w piątek domaga się od katolika podjęcia innych form pokuty. Powstrzymywanie się od zabaw obowiązuje we wszystkie piątki i w czasie wielkiego postu. Przypominamy w ten sposób wszystkim uczestnikom zabaw oraz tym, którzy je organizują, by uszanowali dni pokuty, a zwłaszcza czas Wielkiego Postu.

Na pewno istnieje jakiś wcześniejszy dokument, ale chwilowo nie mam niestety pomysłu, jak go szukać...

W każdym razie, Web CM, post obowiązuje osoby w wieku 18-60 lat.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Wt lut 20, 2007 12:13

List Episkopatu Polski na temat przykazań kościelnych z dnia 21 października 2003 r. napisał(a):
Post, czyli jeden posiłek do syta w ciągu dnia, obowiązuje wszystkich między 18. i 60. rokiem życia.

Czy jeden posiłek do syta w ciągu dnia oznacza, że ma to być jedyny posiłek, czy też jedyny do syta? Do tej pory znałem definicję postu jako trzy posiłki w ciągu dnia, w tym jeden do syta.

Wt lut 20, 2007 12:27

Nie no, jedyny do syta. Nic o tym nie słyszałam, żeby Twoja definicja przestała obowiązywać ;)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Wt lut 20, 2007 13:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona