Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 15:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 [mz412] muzyka - grzech ???? 
Autor Wiadomość

Jasne. Najlepiej nie oglądać podejrzanych filmów (i protestować przeciw ich emisji nie wiedząc o nich nic poza tytułem i tendencyjnym streszczeniem), nie słuchać muzyki z niektórych nurtów, bo może zniszczyć duszę, nie czytać ksiażek niektórych autorów albo o teoretycznie antyreligijnej treści. Krzycząc przy tym, że są ZŁE i mogą zniszczyć duszę...

A gdzie rozum, moi drodzy? Narzędzie ponoć dane od Boga, dla rozróznienia tego co pochodzi od niego, a co od niego oddala? Dla odróżnienia dobra i zła?

Chyba, że zdolność tego roznróżniania to wg Was wynik grzechu pierworodnego, zjedzenia jabłuszka z Drzewa Wiadomości?

J. de la Rochefoucauld

N sty 22, 2006 0:43

A może podasz linka skąd ściągnąć tą muze, albo chociażby linka do eDonkeya?
Będzie się łatwiej dzieki temu wypowiadać na temat tej muzy ;]

N sty 22, 2006 16:18

http://www.coldmeat.se/sounds/audio/mz412/mz_satan.mp3
Nie jestem pewny, o to chodziło?

N sty 22, 2006 20:41
Usmialem sie. Jako wieloletni fan metalu, moge powiedziec, ze bylo to:
a) bez wartosci muzycznej
b) w koszmarnej jakosci
c) bez sensu

Jesli ktos chce, moge podac Wam tytuly i wykonawcow, o ktorych dopiero mozecie pogadac w kategorii grzechu. Bo to co tam bylo to bieda z nedza.

Crosis

N sty 22, 2006 21:11

Jesli ktos chce, moge podac Wam tytuly i wykonawcow, o ktorych dopiero mozecie pogadac w kategorii grzechu.
Cytuj:
Prosimy...

Pn sty 23, 2006 12:40
Na początek Kat
  • Noce Szatana
  • Metal i Piekło
  • Odi Profanum Vulgus
  • Czas zemsty
  • Diabelski Dom (wszystkie III cześci)
  • 666

Teraz perełki zagraniczne:
Samael - wszystkie 3 pierwsze płyty
Satan's child - nazwa wszystko mówi.

Ogólnie black metal, z wyjątkiem pogańskiego.

Co jeszcze? Ano wiele, wiele kapel deathowych. Nie będe wymienial, bo nie mam az tyle czasu.

Crosis

Pn sty 23, 2006 13:15

Od prawie 20 lat słucham black metalu, a KAT to jeden z pierwszych moich ulubionych zespołów :P Lubię sobie zapuścić w aucie w drodze do pracy np. CHRIST AGONY albo DIMMU BORGIR (oczywiście jak jadę sam ;)).
Wiem, wiem... nie mam duszy, nie ma dla mnie ratunku i będę żył tylko do końca życia a potem umrę... ale i tak na nic więcej nie liczę :D

Ale tak poważnie, to nie czuję się jakoś specjalnie "opętany" - wręcz przeciwnie - czuję się dobrze i nawet można powiedzieć, że jestem normalnym, szczęśliwym człowiekiem :)

Pn sty 23, 2006 14:38
No ja tez nie mam problemow ze sluchaniem takiej muzyki. Przyklady podalem, po to, o czym sie ten temat rozwodzi to nawet nie muzyka.

Crosis

Pn sty 23, 2006 14:52

Tak,sluchanie tej muzyki jest zle.Moze doprowadzic Cie wlasnie do grzechu,szatana.Po co sluchasz tej muzyki? zeby stworzyc klimat ? jest przeciez tysiace innych kawalkow.
wiem co mowie bo mam to juz za soba.

Śr kwi 19, 2006 13:28

Post Re: [mz412] muzyka - grzech ????
Cerber napisał(a):
Mam pytanko czy uważacie sluchanie takiego zespołu jak MZ412 za grzech ????? i czy powinno sie z tego wyspowiadac ???

P.S. Jak ktos nie zna podaem przyk.ladowe 2 nazwy płyt.

[mz412] - "burning the temple of god"
[mz412] - "in nomine dei nostri satanas luciferi excelsi"

zespol jest jak pewnie mozna z nazwy wywnioskowac satanistyczny ale czy sluchanie ich muzyki (btw jest super np. do towrzenia kliamtu przy jakims morczym erpegu) mozna uznac za grzech i cyz powino sie to na spowiedzi powiedziec ???

a może powinienes się pomodlic za te osoby które tworzą ten zespół one bardzo ptrzebują Bożego Miłosierdzia. Ja kiedyś regularnie modliłem się za członków np. zespolu Pink Floyd

Pn lut 19, 2007 12:25

należałoby tutaj rozróżnic między fascynacja i utożsamianiem się z nurtem muzyki a po prostu wysłuchaniem
Niejedna osoba powie tekst typu "Boga nie ma" lub "Bóg jest zły"
Czy mamy ze wzgledu na treść jaką niosa te słowa zatykać uszy?

Jednak uważam, że twój wypadek to jest bardziej utożsamianie się powolne z ludxmi którzy wystepują przeciwko Bogu katolików
Co za tym idzie twierdzenie, że tworzysz klimat jest smieszne i zarazem tragiczne
Smieszne bo jak ktos wyzej napisał chcesz byc katolikiem a niczym nespełna rozumu osoba idziesz w prad przeciwny...
Tragiczne dlatego bo pokazuje jak bardzo dzisiaj młodzież nie robi sobie nic z niebezpieczeństw jakie niesie za soba jakis nurt
Wszystko co tylko nie powstało i jest dziełem człowieka ma w sobie jakies wazne przesłanie duchowe.Jest ono zawarte w pracy i czasie który poświecono na daną rzecz.
Każda osoba która rozwija się w pewnej kulturze w niej tworzy coś i z nią wspólgra. Nie jest tutaj wazne czy raczkuje czy jest na szczycie tejże kultury. Ale sam fakt prowadzenia pewnej metody życia zbiorowego.
Jest to wpływ ideii w których wyrosła dana osoba, artysta. Po prostu ktokolwiek
Kazdy żyje z nas w dzisiejszych czasach [raczej juz każdy] pod wpływem pewnej kultury w której się rozwija Kultury należącej do jakieś cywilizacji.

Dlatego słuchnie takiej muzyki działa destrukcyjnie np na katolika.
Na sataniste będzie działało nie destrukcyjnie, ale... budująco.
Tak jak na katolika działa budujaco modlitwa i dobre uczynki.
Satanista będzie w sobie budował cechy które niszczą ludzi. Według katolickich pojęć.

Moze inaczej:
Na kucharza budujaco będzie działac danie mu przepisu na budyń np. Jesli kucharzowi da się jednak przepis na zrobienie zaprawy tynkarskiej...
Sami rozumiecie co z tego wyjdzie.
Bedzie to destrukcja kucharskiej twórczości.

Tutaj mamy jednak do czynienia z wyraźnym nurtem destrukcyjnym duchowym.
Satanizm powstał na zaprzeczenie katolicyzmu i sprzeciwienie się mu.
Wiec przykład może nieco nie trafiony bo nie ma w nim "zło przeciw dobro" ale "dobro i dobro".
Słowo destrukcja jest użyte jako ukazanie działania burzacego pewne wazne cechy.

Cecha katolicyzmu nie jest muzyka satanistyczna, ale jest nią dla satanizmu.
Nurtu antykatolickiego.
Dla katolika ten rodzaj muzyki zawsze będzie działał destruktywnie.
Nawet jesli sobie tylko bedzie słuchac jej przy okazji, bo ktos tam słucha.
Jest to po prostu jednoczesna propaganda satanizmu. Tak jak cokolwiek co jest katolickiego jest równoczesnie dla osoby która nie zna katolicyzmu już propaganda katolicyzmu.

Nie, nie oznacza to, ze nie mamy słuchać tego jeśli ktoś to puści. Ale oznacza to, ze mamy być swiadomi tego, ze jest to złe i mamy to od razu odrzucić duchowo.Nie trzeba zatykac uszu, jednak potrzebne jest rozumienie, iż to nie jest sensem naszego życia i gdy pojawi się u nas mysl o tym że jest to piękne duchowo np to już jest to złe dla nas i jest grzechem.

Katolik nie może powiedzieć, ze na przykład "jestem dzieckiem Szatana" i traktowac to jako coś normalnego.
Może natomiast powiedzieć "jestem dzieckiem Szatana" w zabarwieniu źle zrobiłem coś i sam przez to odłączyłem się od Boga, niczym w rzeczywistoścci dziecko Szatana. Co oczywiście nie jest prawda.
Jest to gra słów. Lecz myslę, ze wiadomo o co chodzi. Sa i takie sytuacje i takie.
Wykorzystanie takich własnie sformułowań jest trudne do przekroczenia w rozmowach. Bo wiadomo jest, że nie wolno słuchać tej muzyki. W sensie własnie przyjęcia jako swojego "ja", ale wolno słuchac w sensie po prostu stykania się z rzeczywistościa ludzka w jakiej zyjemy.

Twoja jest oczywista sytuacja.
Schodzisz przez tę muzykę na złą droge.
I nie jestes tego w dodatku w pełni świadomy.
Twoje "słuchanie " to nie jest juz "słuchanie". :)

Robienie klimatu np do gry czy filmu jest czym innym jak "robienie klimatu".
Jasne, ze skoro ktoś ci powiedział, ze a zrobienie klimatu to jest normalne, byc moze nawet ktos z księży. Nie znał poprostu sprawy. Co innego zrobić film gdzie grają aktorzy czarne charaktery , może i nawet sataniste. I potem fascynowanie sie tym filmem. Bo dobrze zrobiony. Ale granie czarnego charakteru, bo ja taki chce być, to mi imponuje. Fascynowanie się takim [tym samym nawet!] filmem będzie złym...
Tu chodzi własnie o ten środek. Nurt, idee.Duchowy wymiar.
Ta sama osoba, w tych samych sytuacjach, a jakże inny wymiar duchowy!

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn lut 19, 2007 19:01

Moze inaczej:
Na kucharza budujaco będzie działac danie mu przepisu na budyń np. Jesli kucharzowi da się jednak przepis na zrobienie zaprawy tynkarskiej...
Sami rozumiecie co z tego wyjdzie.
Bedzie to destrukcja kucharskiej twórczości.

Nie, niekoniecznie, chyba, że będzie tę zaprawę próbował zjeść, albo kogoś nią nakarmić. W miarę normalny człowiek raczej tego nie zrobi :lol:

Pt lut 23, 2007 11:57

Post z szatanem się nie dyskutuje!!!
Drogi Cerberze

ogólnie to widać ze masz wątpliwości co do tego czy to złe czy dobre..
niedawno ktoś powiedział mi krótkie acz zawierające wielką mądrość zdanie:
z szatanem sie nie dyskutuje i tyle!

a jeśli pytasz o wyznanie tego na spowiedzi, czy nie możesz się o to spytać spowiednika, co o tym myśli?[/b]

Cz mar 29, 2007 20:22
Zobacz profil WWW

A czy rozumiesz ptaków śpiew
Czarna mewa goni białą mewę
Z czym ci się to kojarzy
Czy już słyszysz łoskot fal
Czy cię nie razi słońca blask
Oto nadciągają kumulusy
Chyba rozumiesz, co to znaczy!

Sory, nie mogłem się powstrzymać. ;]

N kwi 01, 2007 23:04

Post muzyka
Bog stworzyl siwat i widzial ze jest on dobry
szatan niczego nie stworzyl
ergo mz412 stworzyl Bog
a zatem jest to dobre

Wt lip 24, 2007 21:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona