Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 7:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Polacy, to religijni analfabeci... 
Autor Wiadomość
Rozczaruję Cię. Nie będzie mi specjalnie przykro, gdy z Kościoła formalnie wystąpią ludzie, którzy będąc na papierze katolikami, praktycznie nie mają z Kościołem nic wspólnego. Takich ludzi jest dużo - stąd pozawyżane statystyki, niepokrywające się z tym jak ludzie myślą w praktyce.

Znowu nie jarzysz sedna sprawy, a sedno jest takie, że owszem KK się zamartwia jakością swoich owieczek i zapewne chciałby mieć świadomych swojej religijności katolików przestrzegających wszystkie zasady itd, ale nie zapominaj o tym, że to dzięki tym marnym katolikom, KK jest obecnie tak znaczącą organizacją religijną. To właśnie dlatego KK nie robi weryfikacji i przemilcza tę marną jakość, żeby przypadkiem nie zniechęcić do siebie tych marnych katolików, gdyż to właśnie im zawdzięcza swoją obecną pozycję w świecie. Na tym polega cały paradoks.

ToMu napisał(a):
Może i nas katolików będzie mniej - ale będziemy dalej. I nawet lepiej, że z religii masowej katolicyzm stanie się grupą mniejszą, ale bardziej świadomą istoty swojej wiary, znającej jej prawdy i naprawdę tą wiarą żyjących (a nie "katolików z metryki").

Po pierwsze to Ci tego z całego serca życzę, aby właśnie tak sie stało i to bez żadnych podtekstów.
Po drugie nie jestem pewny, czy taka perspektywa podoba się KK. Chyba żadnej organizacji nie spodobała by się utrata wpływów, znaczenia w świecie? To wszystko się nieuchronnie wiąże wraz z kurczeniem się liczby katolików.

Cz kwi 05, 2007 9:31

A ja się z Tobą ToMu zgodzić nie potrafię.
Oczywiście super byłoby, gdyby każdy chrześcijanin miał pełna wiedzę o Słowie. Ale to utopia, niestety :)
Ale mi jest przykro gdy ktoś występuje z Kościoła.
Przecież ideą jest "Aby nikt nie zginął".
Pan Jezus chce aby wszyscy byli zbawieni a nie niektórzy wybrani.
Ideału nigdy nie osiągniesz (nikt z nas), ale należy do niego dążyć. Każdy tak jak umie...lepiej bądź gorzej. Więc ja bym nie dzielił ludzi w ten sposób.

Przemo, ja byłem w Niderlandach, widziałem kościoły zamienione na mieszkania, muzea, pozamykane na 4 spusty.
Dowodzi to daleko posuniętej laicyzacji społeczeństw Niderlandów. Niestety.
Ale póki co niczego więcej.

;)

Cz kwi 05, 2007 15:49

Wyniki tej ankiety specjalnie nie zaskakują. Polscy katolicy to w dużej mierze ludzie praktykujący religię, bez podłoża intelektualnego.W gruncie rzeczy jest to wyłącznie kultywowanie tradycji ( czasem na siłę) bez przestrzegania nauk danej religii a nawet wiedzy o jej dogmatach. By trafić do ludzi katolicyzm powinien się zmienić gdyż jego skostniała doktryna kłóci się nie tylko ze zdrowym rozsądkiem ale w niektórych kwestiach jest po prostu szkodliwa.
W krajach rozwiniętej demokracji ludzie to widzą , postępuja zgodnie z zasadami tolerancji i bazują na aktualnej wiedzy naukowej. Ale nasza RP to ostoja konserwatyzmu zaś nasi władcy z Opus Dei maja na uwadze tzw. wartośći chrześcijańskie a nie dobro społeczeństwa. Polska niech będzie biedna - oby była katolicka. A że Europa z nas się śmieje - who cares???

Cz kwi 05, 2007 15:55

Ale jak powinien się katolicyzm zmienić? Any suggestions so far?
Nasi władcy z Opus Dei? A może z kraju Mordor... ;)

Cz kwi 05, 2007 16:39

Niewiele wiem o kraju Mordar, ale chętnie bym sie zapoznał. Aktwistą Opus Dei jest np. Marek Jurek i Ujazdowski.Przypuszczam,ze nie tylko ( może premier ale nie mam pewności).
Co się powinno zmienić w katolicyzmie?? Moim zdaniem tzw. nauka moralna.
Sosunek do seksu,homoseksualizmu, zakaz stosowania prezerwatyw, zapłodnienia in vitro, kwestia celibatu,postrzegania roli kobiet, eutanazji, aborcji, klonowania terapeutycznego. Świat idzie naprzód - ,protestanci już dawno to zrozumieli.Równiez stosunek do ludzi - mniej pychy ( glempowe kundelki),więcej praw dla wspólnot parafialnych ( np. w kwestiach finansów).
Przecież zakazów Krk i tak mało kto przestrzega - to skostniała nauka, na dodatek szkodliwa dla mniej wykształconych i biedniejszych ludzi.Krk musi wreszcie zrozumieć, że nie ma monopolu na prawdę a demokracja i liberalizm to wartości równie cenne ( jesli nie bardziej) jak " prawdy religijne" . I juz.

Cz kwi 05, 2007 17:06
Cytuj:
Ale jak powinien się katolicyzm zmienić?

Niestety odejścia będą,a pozostaną tylko prawdziwie wierzący.Odejścia to skutek laicyzacji,która postępuje.Trzeba mocnej wiary by oprzeć się próbom jakim jest poddawany Kościół a przez to my wszyscy.Zastanawia natomiast fakt,że w USA niewierzący stanowią mniejszość a wiara religijna odgrywa ważną rolę.Czyżby to oznaczało,że tylko Europa błądzi?

A teraz odniosę się do Polski.W Polsce jak w całej Europie są osoby, które wierzą naprawdę;które udają wierzących oraz niewierzący.To Ci,którzy udają wierzących dają antyświadectwo powodując ateizację społeczeństwa.Poglądami są bowiem wierzący,lecz czyny i wiedza religijna pokazują,że nie wierzą.To są właśnie tzw."wierzący ateiści".Ale są też tacy,co poglądami,czynami i słowami dają prawdziwe świadectwo wiary,choć stanowią mniejszość.Kryzys wiary to nie nowe zjawisko,bo zapowiada to Pismo:

Cytuj:
— Bunt i odstępstwo od wiary i miłości

Przed przyjściem Chrystusa w chwale nastąpi jakaś forma odstępstwa od prawdy i dobra – od Boga i Jego przykazań. "Przed przyjściem Chrystusa Kościół ma przejść przez końcową próbę, która zachwieje wiarą wielu wierzących (Por. Łk 18, 8 ; Mt 24, 12)." (KKK 675). To odstępstwo będzie tak wielkie, że Jezus Chrystus stawia nawet pytanie: "Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?" (Łk 18,8 ). Zanikowi wiary towarzyszyć będzie też osłabienie miłości: "a ponieważ wzmoże się nieprawość, oziębnie miłość wielu." (Mt 24,12)

Cz kwi 05, 2007 17:09
joten - jednym zdaniem - "Róbta co chceta".

Cz kwi 05, 2007 18:58

joten - jednym zdaniem - "Róbta co chceta".
Jeśli to właśnie wyczytałeś z mojego postu to masz duże kłopoty z rozumieniem słowa pisanego.Albo brak Ci argumentów w obronie niektórych nauk Krk i świadomie stosujesz zwykłą manipulację.

Cz kwi 05, 2007 19:46

Co się powinno zmienić w katolicyzmie?? Moim zdaniem tzw. nauka moralna.
Sosunek do seksu,homoseksualizmu, zakaz stosowania prezerwatyw, zapłodnienia in vitro, kwestia celibatu,postrzegania roli kobiet, eutanazji, aborcji, klonowania terapeutycznego. Świat idzie naprzód - ,protestanci już dawno to zrozumieli.

I gdzie ta wiara w zachodnim protestantyzmie? Zasady moralne chrześcijaństwa zdawały egzamin 2000 lat. Ale dopiero jak będziemy zabijać nienarodzonych i staruszków, błogosławić związki homoseksualistów, zlikwidujemy celibat to dopiero będziemy prawdziwymi uczniami Chrystusa? Uczniami Chrystusa, czy szatana?

Cz kwi 05, 2007 22:51

Uczniami Chrystusa, czy szatana?

Chrystusa oczywiście, bowiem zmiany dokonają się w ramach Św. Kościoła prowadzonego przez nieomylnego Ducha Świętego.

Pt kwi 06, 2007 6:13

Monopol na Prawdę ma Bóg, a nie ludzie joten.

Filipiarz...
Czy Pan Jezus uczył zabijania nienarodzonych, starców...itp?
A Duch Święty dawał natchnienie do powyższego?
A może raczej do Miłości i życia wg Słowa i Prawa?
:)

Pan Bóg jest bardzo konserwatywny, jak mniemam.

Pt kwi 06, 2007 7:03

Spoonman, jeśli zostaną dokonane jakiekolwiek zmiany w Kościele i jego naukach, to bez względu na twoje mniemania czy niechęć do nich, dokonają się one za sprawą nieomylnego Ducha Świętego. To jest aksjomat. Z aksjomatami nie da się polemizować.

Pt kwi 06, 2007 7:08
Zastanawia natomiast fakt,że w USA niewierzący stanowią mniejszość a wiara religijna odgrywa ważną rolę.Czyżby to oznaczało,że tylko Europa błądzi?

Ty chyba nie byłeś ani razu w stanach! :)
Owszem tam większość osób "wierzy", ale ani z konkretną religią, ani z katolicyzmem, ani z jakimiś praktykami nie ma to nic wspólnego! Amerykanie "wierzą w boga" i na tym stwierdzeniu ich wiara i religijność się zaczyna i kończy.

Pt kwi 06, 2007 7:09
meritus napisał(a):
Uczniami Chrystusa, czy szatana?

Chrystusa oczywiście, bowiem zmiany dokonają się w ramach Św. Kościoła prowadzonego przez nieomylnego Ducha Świętego.

dobre, Filippiarz zawsze wie co odpowiedzieć :D

Pt kwi 06, 2007 7:11

A Ty, przemo tak się nie ciesz, bo ja nie komentuję tego co piszesz głównie dlatego, że już mam dosyć twoich zbrodniczo-spiskowo-manipulacyjnych wizji Krk... (pół żartem :P, pół serio :|)

Pt kwi 06, 2007 7:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona