Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 9:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Jak powinna wygladac katecheza w szkole? 
Autor Wiadomość

Zapanowała tu od września szkolna cisza, widocznie wszyscy poszli uczyć się pilnie religii. :lol:
A ja mam świeże doświadczenie w temacie katechez bo w tych dniach trafiłam na katechezę w mniej przyjaznej szkole niż ta, o której pisałam poprzednio.

Przyszedł ksiądz wydarł się o ciszę, sprawdził obecność (!) , prace domowe których ludzie z reguły nie mieli, prawie nie tłumaczyli się dlaczego, każdy miał przeszkody albo problemy rodzinne i nie mógł napisać. Odpytywał z ostatniego tematu , niezadowolony stawiał minusy, były przy tym śmiechy i żarty, zero powagi, można było podpowiadać ale po co? – i tak ocena nie idzie do średniej.
Ksiądz się denerwował, komentował strój, uczesanie (siano na głowie siano w głowie), w końcu kazał komuś czytać jakieś wybrane teksty z dzienniczka św. Faustyny. Były trudne i nudne, a on siedział i coś sobie pisał. Więc zaczęliśmy „ zajęcia własne”.

Acha, wolni strzelcy mają prawo przyjść ale dowiedzą się, że w zasadzie to „nie ma ich na liście” i on robi jakiś szaleńczo przyjazny i heroiczny gest. Podejrzewam, że tak przyjęci, więcej nie będą mu powietrza zanieczyszczać.

Nie wiem, czy ten ksiądz miał akurat zły dzień czy tak tam jest zawsze, ale wg mnie katecheza w takiej postaci nie ma w ogóle sensu. Uważam, że przede wszystkim powinny być wystawiane oceny, które będą potem do średniej bo normalni uczniowie uczą się dla oceny, jeżeli tego nie ma to po co się przykładać?
Tym bardziej, że nauki z innych przedmiotów jest bardzo dużo. :(

Cz mar 04, 2004 21:06

Post Re: buuu...
Moim zdaniem katecheza w szkołach powinna być bardziej ciekawiej prowadzona :o :o :o !!! A nie tak jak to się robi dotychczas!!!

Cz sie 12, 2004 16:02

Miroslawie ale co powinna zawierac Twoim zdaniem ciekawie prowadzona katecheza. Czego w niej wiecej powinno byc, a czego katecheta powinien sie wystrzegac aby lekcja nie byla nudna.

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz sie 12, 2004 17:31

Post Re: Jak powinna wygladac katecheza w szkole?
Katecheza powinna w szkole wyglądać spoko ijeszcze raz spoko!!! :o :o :o

Wt sie 24, 2004 15:58

hmm... nadal bede nalegac abys sprecyzowal to "spoko". Moze masz jakies konkretne pomysly, co w katechezie powinno sie znalezc, jaka faome przekazu wprowadzic itp.

Pozdrawiam :)

Wt sie 24, 2004 16:15

Ostatnie posty z tego tematu zostaly wydzielone do tematu religia w szkole? a moze cos innego

Pt sie 27, 2004 18:41

w miom lo swegomczasu ksiadz dzieki swojemu luzackiemu podejsciu przyciaga duze grupy ucznuio (nawet tych, ktorzy sie wczesniej zadeklarowali, ze nie bedea chodzic). Luzackie to nie znaczy... olewanie lekcji. w sposob humorystyczny czasem, a czasem powazny opowiadal o tym, co bylo w programie i co mial zaplanowane...
no i katecheta stal sie najbardziej lubianym nauczycielem w calej szkole... czesto mozna go bylo zobaczyc na boisku jak gral ze swoimi uczniami w pilke.... i zawsze sie usmiechal....

So sie 28, 2004 17:34

Ja np. uważam że katecheza w szkole powinna być prowadzona,tak jak jest do tej pory prowadzona!!! :o :o :o Tak właśnie jak jest do tej pory prowadzona,czyli modlitwa,modlitwa i jeszcze raz modlitwa!!! :o :o :o Bo bez Boga ani do proga-pamiętajcie o tym moji kochani-modlitwa ale ta naprawdę prawdziwa modlitwa a nie klepanie pacierza raz po dwa trzy to i góry przenosi i jeszcze jedno gdy się modlimy to tak jak byśmy z Bogiem rozmawiali,a Bóg z nami!!! Na katechezie nie powinno zabraknąć czytania Pisma Świętego!!! Przed rozpoczęciem katechezy w szkole,powinna się odbyć modlitwa!!! I to wszystko co miałbym do powiedzenia na ten temat i niech Bóg będzie z wami aż po wszechczasy!!!

Pn sty 03, 2005 13:01

jesli katecheta potrafi prowadzic lepiej, to z reguly to robi

a jak nie, to lepiej niech nie tyka "egzotycznych" pomyslow, bo i tak zepsuje, a straci resztki szacunku :)

Cz sty 06, 2005 3:04

Cóż, u mnie lekcja religii wygląda tak, że wszyscy się cieszymy, gdy można już pisać notatkę, bo jest coś konkretnego do roboty. Hmm... Myślę, że to nie jest błąd katechetki. Chociaż... Wydaję mi się, że na młodzież trzeba zadziałać czymś bardziej interesującym niż czytanie katechizmu i tłumaczenie poszczególnych wierszy... Zazdroszczę ludziom z innej (dobrze znanej mi) szkoły, których uczy ksiądz, a katechezę prowadzi tak, że przynosi im własne filmy, dające do myślenia (np. ''Podaj dalej'' jak ktoś słyszał), czyta Pismo Święte po łacinie, albo po niemiecku, przedstwia fragmenty Pisma Świętego nakonkretnych przypadkach lub, np. umawia się z ludźmi na odegranie jakiejś scenki. Myślę, że taka katecheza jest ciekawsza i więcej się z niej zapamiętuje.

Pozdrowienia.

Wt sty 18, 2005 19:55

lekcje religii to chyba sluza do nauki "proceduralnej" czesci wiary

zeby pozniej czlowiek wiedzial co jest do czego na mszy i po co sie robi to co sie robi i dlaczego w takiej kolejnosci (na przyklad)

a ze w tym wieku rodzice jeszcze moga kazac, a mlodzian wcale juz nie musi chciec, bo wczesniej ktos mu to soczyscie obrzydzil, to nie ma co sie rewelacji spodziewac

z ciekawych katechez tez mozna okragle zero wyniesc

co najwyzej bedzie zabawniej

nie wiem

Wt sty 18, 2005 20:04

Post Moja kateheza
chodzę teraz do liceum. W mojej szkole katecheza wygląda nastepującu: 5 minut po dzwonku przychodzi ksiądz. Połowa klasy stoi pod salą reszty nie ma. wchodzimy, modlimy się,. w czasie modlitwy schodzi się reszta. Siadamy wiekszośc uczniów zamiast religi wyjmuje inne lekcje i je odrabia, jedzą, piją wychodzą do bufetu, łazienki itd. Ksiądz próbuje prowadzić lekcje ale nie możę. Podsumowując nikt nic nie wyniosi z lekcji. Oczywiście oprócz pełnego brzuch i odrobionych lekcji. :cry:
Uważam, że katecheza (przynajmniej w liceum) powinna odbywać się w kościele. Chodziliby na nią ci co chcą, a nie ci co muszą. Byłaby cisza i świety spokuj. Możnaby było skorzystać i dowedzieć się czegoś nowego. Na katechezie powiniśmy poznawac Boga ale w odnioesieniu do dzisiejszych czasów. Powiniśmy muwić o problemach związanych z wiara, dyskutować itp. A nie siedzieć i nic nie robić! !!

Pt lip 15, 2005 11:23

Wchodzi ksiądz, ubrany jak ksiądz. Wita się z klasą, ale nie "niech będzie..." tylko normalnie. Gada z nami o tym o czym my chcemy, wychodzimy i wsio. :-D

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pt lip 15, 2005 13:05

Zgadzam sie z toba Aniu Ciekawa. Tez uwazam iz nauczanie Waszej religii nie powinno odbywac sie w szkolach a w miejscach kultu Waszego boga. Ja (skonczylem juz liceum) chodzilem na religie gdyz do wypisania sie potrzebny byl podpis rodzicow, ktorych jeszcze nie chce informowac o zmianie mej religii. poza tym ksiadz szanowal moja odmiennosc choc tez nie wiedzial na czym to ona polega. Jesli Ksiadz to czyta - pozdrowienia od Michala K. z IIIF LWJ w Płocku !!!

Pt lip 15, 2005 17:14

Moja religia w liceum była tragiczna. Katechetka przychodziła, wyjmowała kserówki i pisała na tablicy kilka punktów. W pierwszej klasie jeszcze część z nas opracowywała te punkty w zeszytach i pod koniec lekcji szliśmy "zaliczyć" lekcję - czyli po prostu pokazać jej, że mamy coś w zeszycie. Jednak w kolejnych latach zeszytów już właściwie nie posiadaliśmy i kończyło się na tym, że wybieraliśmy sobie 1 punkt i ustnie streszczaliśmy jej fragment kserówki na dany temat (czasami nawet czytaliśmy to żeby przypadkiem się za bardzo nie napracować). W IV klasie to nawet czasami jak ktoś miał zaległości to żeby je nadrobić dostawaliśmy krzyżówki bądź też kolorowanki ;)

Z jednej strony religia poza lekcjami nie jest głupim pomysłem ... ale z drugiej - jak ktoś nie mieszka w mieście w którym chodzi do szkoły, bądź też mieszka na wsi i autobusy jeżdżą stosunkowo rzadko - wtedy takie rozwiązanie stanowiłoby problem.

Pt lip 15, 2005 21:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona