Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 19:38

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 South Park - Jezus i kumple 
Autor Wiadomość

Post South Park - Jezus i kumple
W tym temacie zajmuję się zagadnieniem obecności Jezusa Chrystusa w serialu South Park.

Prowadzi on program "Jezus i kumple", gdzie rozwiązuje problemy telewidzów. Moim zdaniem jego obecność tam jest potrzebna, gdyż zaznajamia dzieci z Jezusem i przedstawia go nie jako nudnego dziada nawijającego wciąz o zbawienu itd., ale jako kogoś kto troszczy się o nasze sprawy i udziela im się praktycznych porad.

Spodziewam się, że takie przedstawienie sprawy może wielu z was zbulwersować ale czekam na wasze opinie!

Cz sie 26, 2004 19:35
Moderator

Pan Jezus umarł w wieku ok 33 lat, więc jeszcze nie zdąrzył się zestarzeć :D

Kurcze - myślę i myślę... Wracam pamiecią do czasów kiedy byłam małą dziewczynką i nijak nie przypominam sobie, bym kojarzyła Jezusa jako kogoś nudnego. Dla mnie był On wówczas kimś ciekawym: dobrym, kochającym, taki Pasterz owieczek :) Dopiero później ten obraz jakoś się rozmył... Ale, dzięki Bogu, pojawił się z powrotem :)

Zastanawiam się też nad obecnym przedstawianiem dzieciom Jezusa. Tutaj też nie widzę mowienia o Nim w taki sposób jak opisujesz.
Nie wiem na jakiej podstawie wysnuwasz takie tezy.

A co Jezusa i kumpli. Nie wiem co to za serial, bo nie oglądam telewizji ( ostatnio jedynie zerkam na olimpiadę :) ) Jednak myślę, że Jezus kumpel to nie to... Jezus Przyjaciel - tak, ale nie kumpel. Trzeba przecież pamiętać, że jest On Bogiem i należy Mu się szacunek. A wiadomo, że z kumplami to różnie bywa ;)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz sie 26, 2004 20:34

Najpierw South Park...potem Pokemony może co?
Niektórzy ludzie mają nasrane pod czachą równo <tu patrz: twórcy SP, żeby nie było niedomówień>

pzdr :)

Pt sie 27, 2004 7:11

Co to jest ten South Park, kiedy to leci , gdzie i o czym to jest?

pozdrowka :D

Pt sie 27, 2004 8:45

Pt sie 27, 2004 9:05

kazdy sposob jest dobry, by zrobic kase.... nawert jesli sie czasem przegina....

Pt sie 27, 2004 10:37
Myślę Julio że nieco przesadzasz. Przecież Jezus nie jest Bogiem, lecz jego synem. A pomyśl co by było gdyby umieścić tam karykaturalną postać Boga? A przecież w niektórych programach (np. the simpsons) umieszcza się przedstawione w sposób humorystyczny postacie bóstw indyjskich. pomyśl jak oni się czują widząc jak żartuje się z ich boga?
Tak więc uważam że obecność Jezusa nie jest żadnym przegięciem.

Pt sie 27, 2004 10:59

A to bardzo ciekawa antykoncepcja :clever: Gdzie takie rozdają ??

Pt sie 27, 2004 11:04

moment, czy ty napisalec, ze Jezus nie jest bogiem? w takim razie kim wedlug ciebie jest..? mnie zawsze uczono, ze Jezus wraz Ojcem i Duchem Św. wchodzi w sklad Trójcy Św. , tworzy jedność w troistosci osob. Kazda z nich jest rowna pozostalym i kazda z nich jest Bogiem, wiec ...

Pt sie 27, 2004 11:06

Syn Boga nie jest Bogiem...to syn Nowaka nie jest Nowakiem...
To kim jest ??

Pt sie 27, 2004 11:08

swoja droga to ciekawa koncepcja... moze powsatnie jakis nowy nurt w naukach teologicznych? jak udowodnic, że Syn Boży nie jest Bogiem... naprawde bardzo ciekawe....

Pt sie 27, 2004 11:13

jest taki dobry zwyczaj podczas rozmawiania, że jesli sie nie zgadzam z przedmówcą - pozwalam mu odpowiedzieć na swoje wątpliwości zamiast wykpiwać ...

może z komentarzami wstrzymacie sie do odpowiedzi gościa?

Pt sie 27, 2004 11:21

Masz racje elka zagalopowałem się...postaram się panować w przyszłości :)

pzdr :)

Pt sie 27, 2004 11:34
a skąd w takim razie wiesz że on JEST Bogiem? Przecież Maryja, jego matka nie była Boginią, czyli jest on tylko pół- bogiem. A skoro jest pół-bogiem, nie jest Bogiem!

Pt sie 27, 2004 12:33

Słowa Ewangelii według św. Mateusza. Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i brata jego Jana i zaprowadził ich na górę wysoką osobno. Tam przemienił się wobec nich: Twarz Jego zajaśniała jak słońce, odzienie zaś stało się białe jak światło. A oto im się ukazali Mojżesz i Eliasz, którzy rozmawiali z Nim. Wtedy Piotr rzekł do Jezusa: "Panie, dobrze, że tu jesteśmy; jeśli chcesz, postawię tu trzy namioty: jeden dla Ciebie, jeden dla Mojżesza i jeden dla Eliasza".

Gdy on jeszcze mówił, oto obłok świetlany osłonił ich, a z obłoku odezwał się głos: "To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie, Jego słuchajcie". Uczniowie, słysząc to, upadli na twarz i bardzo się zlękli. A Jezus zbliżył się do nich, dotknął ich i rzekł: "Wstańcie, nie lękajcie się". Gdy podnieśli oczy, nikogo nie widzieli, tylko samego Jezusa. A gdy schodzili z góry, Jezus przykazał im, mówiąc: "Nie opowiadajcie nikomu o tym widzeniu, aż Syn Człowieczy zmartwychwstanie".

Mt 3, 13-17

13 Wtedy przyszedł Jezus z Galilei nad Jordan do Jana, żeby przyjąć chrzest od niego. 14 Lecz Jan powstrzymywał Go, mówiąc: &laquo;To ja potrzebuję chrztu od Ciebie, a Ty przychodzisz do mnie?&raquo; 15 Jezus mu odpowiedział: &laquo;Pozwól teraz, bo tak godzi się nam wypełnić wszystko, co sprawiedliwe&raquo;. Wtedy Mu ustąpił. 16 A gdy Jezus został ochrzczony, natychmiast* wyszedł z wody. A oto otworzyły Mu się niebiosa i ujrzał Ducha Bożego zstępującego jak gołębicę i przychodzącego na Niego. 17 A głos z nieba mówił: &laquo;Ten jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie&raquo;.

Czy to wystarczy ??

:)

Pt sie 27, 2004 12:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona