Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 22:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Spowiedź, pytanie 
Autor Wiadomość

Post Spowiedź, pytanie
mam takie pytanie, otóż już jakiś czas temu byłem na mszy i poszedłem sobie do komuni a nie byłem pewny czy moge, wcześniej zastanawiałem się i doszedłem do wniosku że nie moge iść, ale już na mszy przed komunią jednak pomyślałem że pójde no i poszedłem, dzisiaj mam wyrzuty sumienia i wole sie z tego wyspowiadać, ale co mam powiedziec księdzu, że świętokradłem?

So mar 10, 2007 0:01

Ja powiedziałem że niegodnie przystąpiłem do Komunii Świętej

So mar 10, 2007 0:12

a co z tymi następnymi spowiedziami? liczą sie? bo coś kiedyś słyszałem, że jak sie źle odprawi spowiedź, zataji jakiś grzech czy coś to następne sie nie liczą, a ja sie nie spowiadałem z tego że niegodnie komunie przyjąłem mimo że mnie to dręczy od jakiegoś czasu i dopiero teraz o tym pomyślałem

So mar 10, 2007 0:24

hm...zdaje się, że do komunii nie można przystąpić wtedy gdy jest się pewnym popełnienia grzechu ciężkiego, a gdy jest się pewnym niepopełnienia lub nie jest się pewnym czy się popełniło grzech to można przystąpić (ale uwaga, łatwo o nadużycia).
Jeżeli przyjąłeś komunię mając świadomość popełnienia grzechu ciężkiego to idziesz do spowiedzi i mówisz, że po świętokradzku przyjales komunie. proste.
Spowiedz jest niewazna jeżeli jakiś grzech (np. świętokradzkie przyjecie sakramentu) został zatajony (wszystkie kolejne spowiedzi są nieważne dopóki tego grzechu nie wyznasz. wyznaj zatem)

So mar 10, 2007 1:39

Tak, jeśli grzech zataiłeś świadomie, to spowiedź jest nieważna. Ale w takim wypadku wyznaj ten grzech przy najbliższej spowiedzi, najlepiej jeszcze jakbyś zaznaczył, że kiedyś go zataiłeś - i spowiedź będzie ważna

So mar 10, 2007 1:44

jakbym był pewny na 100% że popełniłem ciężki grzech to bym napewno nie poszedł do komuni, właśnie nie byłem pewny i poszedłem, dopiero teraz uznałem że jednak popełniłem wcześniej grzech, nie zatajałem tego w spowiedzi bo w ogóle nie uważałem że musze sie z tego wyspowiadać, no ale zrobie jak mówicie, skoro mnie sumienie męczy to widocznie zrobiłem źle,wole powiedzieć nawet że zataiłem i mieć spokój, niż potem sie zaś przejmować, dzięki i pozdro

So mar 10, 2007 7:47
Są 2 rzeczy złe: zataić grzech ciężki, przyznać się do czegoś, czego się nie popełniło.

Najlepiej będzie jeśli całą sytuscję przedstawisz krótko spowiednikowi, zaznaczając, że miałeś wówczas wątpliwości co do ciężkości grzechu. :)

So mar 10, 2007 9:43

A ja mam inny problem, a właściwie nie problem, tylko taką małą wątpliwość:

Otóż byłam u spowiedzi i nie otrzymałam w ogóle pokuty. Otrzymałam naukę i rozgrzeszenie, ale nie otrzymałam wcale pokuty pokuty. Ksiądz stwierdził, że nie nałoży mi żadnej konkretnej. Czy ksiądz może nie zdać pokuty?

Pt cze 22, 2007 17:49
Zobacz profil WWW

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pt cze 22, 2007 18:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]