Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 17:49

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Woda Święcona 
Autor Wiadomość

w takim razie woda normalna H2O= wodzie świeconej H2O :)
chyba że świętość ma jakiś wzór chemiczny i na przykład woda H2O po poświęceniu ma wzór H2Oś :p
gdzie "ś" jest współczynnikiem świętości jakiegoś związku chemicznego.

Cz cze 14, 2007 10:35

Co Wy tam wiecie, świętość w wodzie jest niefizyczna, wstrętni scjentyści ;)

gg 3287237

Cz cze 14, 2007 10:40

jeśli świętość wody święconej jest niefizyczna to w takim przypadku jest to normalna woda taka jak w stawach i ściekach (po odsączeniu nieczystości) tylko nazywamy ją święcononą... to tylko kwestia nazwy...

Cz cze 14, 2007 10:51
pamietam jak moja babcia poprosila mojego brata o to zeby przywiozl jej troche wody swieconej z jakieasgos zrodelka, do ktorego jechal z wyciaczka (babcia oczywiscie dala piekny pojemniczek w ksztalcie matki boskiej- do tej pory mam dewiacje na punkcie tych butelkowanych maryjek) lecz kiedy brat zapomnial o tym nalal kranowy a babcia i taksie cieszyla:) oczywiscie autosugestoa zrobila reszte bo niby nancia od razu lepeij sie czula po tej wodzie:) ehhh co gdyby nie ta wiara;)

Cz cze 14, 2007 12:11

Właśnie... Też pamiętam z lat szkolnych obrazek: babcia daje taką mega niebieską plastikową "maryjkę" wnuczkowi, żeby wody nabrał ze źródełka, po czym wnuczek nabiera, ale po drodze chce mu się pić i wypija wodę ze źródełka (odkręcając głowę maryjki...), a babcia dostaje przelaną zawartość małej niegazowanej minerałki, albo kranówkę 8)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N cze 24, 2007 17:26
Zobacz profil WWW
eeeeeee, to korona sie odkreca a nie glowa 8) , nie bezczeszcz maryjki:>

Wt cze 26, 2007 12:42

A słyszeliście o cudownym źródełku, w którym znaleziono jakieś szkodliwe bakterie (chyba coli). Oczywiście ludzie dalej z niego korzystali bo kto by uwierzył, że to może być niezdrowe. Jak tu ludziom wytłumaczyć skoro wiara taka silna? No chyba ze bakterie są święte i nie ma co się czepiać

Wt cze 26, 2007 18:49
"pamietam jak moja babcia poprosila mojego brata o to zeby przywiozl jej troche wody swieconej z jakieasgos zrodelka"

killing-joke, babcia prosila o wode swiecona czy o wode ze zrodelka?

Wt cze 26, 2007 19:43

Śr cze 27, 2007 20:48
killing-joke, spytaj lepiej babcie bo cos mieszasz :)

Swiecona, swieta, a moze o cudownych wlasciwosciach, ktore daja uleczenie nie zawsze ciala ale czesto duszy, za sprawa naszej ufnej wiary w Boga i Bogu.

Śr cze 27, 2007 22:11
Swiecona, swieta, a moze o cudownych wlasciwosciach, ktore daja uleczenie nie zawsze ciala ale czesto duszy, za sprawa naszej ufnej wiary w Boga i Bogu.

Eeee, to znaczy że jak sok jabłkowy przynosi ukojenie mojej duszy, to też jest święcony? ;)
Wiara w moc wody święconej troche mi przypomina szamańskie talizmany - trochę to ładniej nazwane, jakaś podbudowa do tego zrobiona, ale zasada ta sama - prymitywizm i wiara w gusła.

Jak wierzą, że coś działa, to wszystko sobie zinterpretują we właściwy sposób.

Śr cze 27, 2007 22:20
To nie woda uzdrawia ale Pan Bóg, a źródło jest jedynie znakiem Jego łaski.

http://www.nasza-arka.pl/2001/rozdzial. ... rozdzial=6

Cz cze 28, 2007 2:40
no tak woda, relikwie, swieci, co gdyby nie to wszystko, poza tym nie wiem czy cieszylbym sie gdyby ludzie trzymali np. kawalek mojej reki w jakims "pudełku" i padali na kolana przed nim, czy chrzescijanom sa potrzebne takie materialne znaki boga?? to jest tki rodzaj dowodu, ale dowody na istnienie boga nie istnieja wiec....chyba zamotałem:)

Cz cze 28, 2007 7:57

Woda święcona jest to zwykła woda pomodlona przez księdza...

So cze 30, 2007 20:57
wow, no to na pewno musi byc cool:> jak juz ksiadz ja "pomodlil":>

N lip 01, 2007 12:08
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona