Czemu służy propagowanie religii?
Autor |
Wiadomość |
KamiZelka
|
Cytuj: "nie wiem, kim jestem i czego chce, więc niech będzie Bóg/niech nie będzie Boga". Wole "wiem kim jestem, ale nie do końca, wiem czego chce... chyba być jak najbliżej prawdy". Cytuj: Oj jest, a interner niestety bardzo sprzyja tej brzydkiej przypadłości,
Przeszłam pełne badania mojego IQ, w poszukiwaniu powodu moich błędów (przed maturą był potrzebny papierek, ale nie lewy) . Wyszło, że część składową inteligencji odpowiedzialną, za ortografie (pewne działy pamięci) mam na poziomie Forresta Gumpa  . Jest to bardzo uciążliwe, zwłaszcza w internecie  .
_________________ www.napoziomie.pl
|
Pn lip 16, 2007 14:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
KamiZelka napisał(a): Cytuj: nie jest mi do niczego potrzeby. Do dyskusji. Cytuj: Ateista nie ma pretensji so boga , ponieważ wie , że nic takiego nie istnieje . Wie? Skąd wie? Może przypuszczać, tak jak teista może przypuszczać. Wiedzieć to ty możesz o tym, ile masz lat i czy jesteś rudy, czy blądyn. Ateista jest w tródniejszej sytuacji niż teista, bo nie może udowodnić nieistnienia.
Wie, dzieki brzytwie Occama. Sluzy ona do ucinania zbdenych bytow do nieczego nie potrzebnych, ani w jakikolwiek sposob weryfikowalnych. Wiekszosc z nas jest ateistami jesli chodzi o skrzaty, krasnalne, wrozki, boga Zeusa albo boga Swietowita, wiemy, ze nie istnieja... jedni z nas po prostu nie uznaja jednego boga wiecej, tego o imieniu Jahwe.
|
Pn lip 16, 2007 14:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale to już nie jest dyskusja o JHWH konkretnie, tylko o Bogu w ogóle... I jeśli tu się przyjrzymy, to też otrzymamy, że:
@ Wszechświat daje się wytłumaczyć w zupełności bez osobowego Boga
@ jedyny "Bóg", jakiego potrzebują teraz fizycy teoretycy, bezosobowa zasada [czyli "Bóg" Einsteina]
Ale czy bezosobową zasadę nadal nazywamy Bogiem? Wątpię.
|
Pn lip 16, 2007 14:44 |
|
|
|
 |
R6
|
Może krasnale istnieją na planetach o których istnieniu jeszcze nie wiemy.
Sądzę, że trzeba wstrzymać osąd.
|
Pn lip 16, 2007 14:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
KamiZelka napisał(a): Bliżej mi stwierdzenia "wiem, że nic nie wiem". Dlatego denerwują mnie ludzie, którzy wiedzą...
Ależ ateiści nie wiedzą. Dlatego nie wierzą ! I uważają, że boga nie ma.
Tak samo jak ty zapewne uważasz, że nie ma Balabulucha. Ateista nie wierzy z tych samych powodów w boga, z których ty nie wierzysz w Balabulucha. 
|
Pn lip 16, 2007 15:04 |
|
|
|
 |
entity
|
[quote="Zencognito"]Różne opcje trzeba rozpatrywać, nie tylko jeden wzorzec Boga.[/quote]
To jedni takie, inni siakie.
[quote="Zencognito"]A pisanie o użyteczności Boga wobec ludzi to jakieś nieporozumienie.[/quote]
Może masz rację, o ile istnieje, to jest jednak nadzwyczaj wątpliwe... wiedział bym coś o tym, zwłaszcza gdyby był taki jak to reklamują katolicy. 
|
Pn lip 16, 2007 15:41 |
|
 |
Zencognito
|
LAF napisał(a): Wie, dzieki brzytwie Occama.
Brzytwa Ockhama jest metodą myślenia, a nie narzędziem poznawczym. Równie dobrze mógłbyś napisać, że wiesz coś dzięki burzy mózgów.
|
Pn lip 16, 2007 16:04 |
|
 |
entity
|
Zencognito napisał(a): LAF napisał(a): Wie, dzieki brzytwie Occama. Brzytwa Ockhama jest metodą myślenia, a nie narzędziem poznawczym. Równie dobrze mógłbyś napisać, że wiesz coś dzięki burzy mózgów.
gdyby roztrząsać wszystkie wydumane możliwości, to do niczego nie można by dojść, rzeczywiście trudno nazwać to wiedzą, ale to spór o to kto ma rację
mój Bóg znajduje się w sferze hipotez, uważam że tam jest jego miejsce...
|
Pn lip 16, 2007 18:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czemu służy propagowanie religii katolickiej ? Służy ulepszaniu świata i ludzi.
|
Wt lip 17, 2007 7:59 |
|
 |
dobry_dziekan
|
mariolcia napisał(a): Czemu służy propagowanie religii katolickiej ? Służy ulepszaniu świata i ludzi.
Aha. Więc Katolicy to nadludzie? Wiwatujmy nad IV Rzeszą?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt lip 17, 2007 9:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Aha. Więc Katolicy to nadludzie? Wiwatujmy nad IV Rzeszą?
Nie nadludzie lecz dzieci prawdziwego Boga i Kościoła a nie jakiegoś wydumanego tworu ludzkiego umysłu pobudzonego haszem, marihuaną czy innymi szkodliwymi używkami. Nasza misja polega po prostu na cywilizowaniu niewierzących.
|
Wt lip 17, 2007 9:25 |
|
 |
dobry_dziekan
|
mariolcia napisał(a): Nie nadludzie lecz dzieci prawdziwego Boga i Kościoła a nie jakiegoś wydumanego tworu ludzkiego umysłu pobudzonego haszem, marihuaną czy innymi szkodliwymi używkami. Nasza misja polega po prostu na cywilizowaniu niewierzących.
Uważasz, że wszystkie inne religie powstały dzięki używkom?
No to jest dopiero ciekawe.
Popatrz na Twoje pierwsze zdanie. A teraz pomyśl dlaczego istnieją ateiści.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt lip 17, 2007 9:46 |
|
 |
dobry_dziekan
|
mariolcia napisał(a): Cytuj: Nasza misja polega po prostu na cywilizowaniu niewierzących.
No, muszę przyznać że z indianami pięknie wam poszło.
|
Wt lip 17, 2007 9:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A teraz pomyśl dlaczego istnieją ateiści.
Ateiści istnieją bo w naturze ktoś jest zły a ktoś dobry.
|
Wt lip 17, 2007 10:01 |
|
 |
dobry_dziekan
|
mariolcia napisał(a): Ateiści istnieją bo w naturze ktoś jest zły a ktoś dobry.
Hmm... No i znowu my jesteśmy ci źli, a Ty ta dobra, tak?
|
Wt lip 17, 2007 10:04 |
|
|
|