Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 nowy rok szkolny - jak mogę komuś pomóc? 
Autor Wiadomość

Post nowy rok szkolny - jak mogę komuś pomóc?
Moi Drodzy

Nadchodzi nowy rok szkolny, znowu okaze się ze w wielu rodzinach brakuje pieniędzy na podstawowe artykuły szkolne dla dzieci. Chciałabym pomóc, bo wydaje mi sie, ze przede wszystkim(nie tylko) przez wyksztalcenie mozna wyrwac sie z biedy
Nie wiem jednak gdzie szukac adresu rodziny, ktorej taka pomoc jest potrzebna
nie mowie tu o wielkich sumach, ale chetnie przekazalabym czes kieszonkowego
nie wiem tylko komu ;(

Wt sie 21, 2007 12:01

Z tego co ja Ci poradze- to za własne kieszonkowe kup sobie jakieś podręczniki, czy coś, żeby rodzice nie musieli wydawać. Jak skończysz szkołę, zaczniesz zarabiać, to i wtedy będziesz mogła i wiedziała gdzie.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt sie 21, 2007 12:25

nie rozumiem Twojej reakcji

Wt sie 21, 2007 12:38
Od tego zazwyczaj są organizacje i zbiórki - pójście do takiej rodziny i danie im pieniędzy wprost nie jest zbyt dobrym pomysłem.

Crosis

Wt sie 21, 2007 13:02

no wlasnie szukam takiej organizacji, przed swietami znalazlam "rodzina-rodzinie" ale jak dzis przegladalam ta strone to mam wrazenie ze dawno nie byla aktualizowana ;/

Wt sie 21, 2007 16:44
gdu, gratuluje dobroci serca. Zapewne w Twojej parafii ksiadz da Ci namiar do takiej rodziny. Czasem obydwoje z rodzicow jest na bezrobociu i wtedy kazda nawet najmniejsza pomoc jest wielkim darem.
Pomoc mozemy ofiarowac anonimowo, czasem jest to wrecz wskazane.

"Łaska nie może przebywać w sercu człowieka razem z nieczułością na nędzę bliźnich, z obojętnością na potrzeby ogólne Kościoła i na potrzeby publiczne."

sw. brat Albert

Wt sie 21, 2007 17:25
Nie wiem jak jest w innych parafiach - w mojej od kilku lat na poczatku września zbierane są do puszki datki, na wyposażenie do szkół dla dzieci z ubogich rodzin.

Wt sie 21, 2007 17:42
Moderator

Kilka postów poleciało. Proszę, nie uprzykrzajmy sobie życia...

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Wt sie 21, 2007 18:29

Caritas prowadzi zbiórkę. Można też wręczyć pieniądze księdzu katechecie - ten powinien umieć dyskretnie pomóc potrzebującym.

Wt sie 21, 2007 18:37

w naszej parafii chyba nie ma takiej specjalnej zbiorki-przynajmniej nigdy o takiej nie slyszalam
no nic, szukam dalej

Wt sie 21, 2007 18:55

Caritas prowadzi zbiórkę. Można też wręczyć pieniądze księdzu katechecie - ten powinien umieć dyskretnie pomóc potrzebującym.

m_q tez dziekuje ;)

Wt sie 21, 2007 18:55
Nie podałaś gdzie mieszkasz - np. w Krakowie jest prowadzona przez o. pijarów świetlica teraputyczna dla dzieli ze środowisk zagrożonych, ubogich.
Tam przyda się każda złotówka.

Wt sie 21, 2007 18:59
Kiedys staralam sie pomoc rodzince, ktora wskazal mi ksiadz z parafii p.w Ducha Swietego w Lublinie.
Zajrzyj tu.

http://www.mlodziez.lublin.pl/

Wt sie 21, 2007 19:27
Kiedyś widziałam wywiad z siostrą pracującą wśród biedoty w Kairze i ona powiedziała, że dawanie za darmo robi z człowieka żebraka- taki człowiek nie umie juz potem samodzielnie egzystować umie tylko żebrać...Mówiła, że jak ona rozdaje podręczniki to wymaga zeby ludzie płacili za nie choc symboliczne kwoty np. 5 groszy w przeliczeniu na nasze...

poza tym wszyscy zajmujący się dobroczynnością mówią, że dawanie jałmużny to ostateczność i rozwiązanie na krótką metę niestety- trzeba raczej zmieniać całą sytuację człowieka...

Nie radzę osobiście szukać jakiejś rodziny- lepiej zrobić to poprzez parafię- bo jak ich przyzwyczaisz do zasiłku to całkiem możliwe, że trudno potem będzie się opędzić...

Wt sie 21, 2007 20:36

wiesz, ja rok temu poczułam to samo pragnienie co Ty... z tym, że nie miałam za bardzo możliwości finansowego wsparcia i pomocy innym...za to przyszła mi na myśl całkiem inna myśl...postanowiłam za zgodą proboszcza mojej parafii założyć świetlicę dla dzieci z uboższych rodzin...wiedzialam ze w ten sposob naprawde moge im pomoc... gdy bylam mlodsza sama korzystalam z takiej mozliwosci...pozniej jednak te swietlice zamknieto...zajecia prowadzilam wraz z moja kolezanka w kazda sobote w godz 10-12...dzieci zawsze otrzymywaly cos do jedzenia i picia, czasem jakies slodycze...i wiem ze w ten sposob im pomagalam...bawilismy, kolorowalismy, spiewalismy, chodzilismy na spacery, do parku... siedajac pieniadze jakims rodzicom nigdy nie masz pewnosci, ze dzieci beda mialy za to kupione rzeczy do szkoly...mogloby sie tak zdarzyc, ze rodzice wydaliby je na alkohol lub papierosy...w tym roku mam zamiar kontynuowac to dzielo..poza tym zaangazowalam sie w dzialalnosc Polskiego Czerwonego Krzyza- organizujemy zbiorki pieniedzy na dzici niepelnosprawne, na ich wyjazdy wakacyjne, organizujemy tez baliki karnawalowe, ogniska:)i to jest piekne:)pieniadze nie sa najwazniejsze:)mozna tez dac siebie sama w darze drugiemu czlowiekowi;)tak mi przyszlo na mysl, ze maoglabys sprobowac pomoc jakiemus dziecku przez np pomoc przy odrabianiu lekcji, tlumaczeniu trudniejszego materialu... to pomogloby mu w szkole i wplynelo na to ze mogloby zdobyc wyksztalcenie;)ja mieszkam w malej miejscowosci, a mimo to zauwazam w niej naprawde wiele potrzebujacych dzieci...pozdrawiam Cie gdu:)

Cz sie 23, 2007 13:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]