Co na śniadanie/obiad/kolację
Autor |
Wiadomość |
Paschalis
|
Bartas napisał(a): Bartas napisał(a): .. i znów do powtórki materiału ... już za trzy dni ... sajgon... Źle mnie zrozumieliście  Sajgon - chodziło mi o to co mnie czeka za dwa, trzy dni - egzamin u biskupa a nie to co jem na śniadanie  Nie ma nic lepszego jak świeże bułeczki z białym twarożkiem  To jest mój przysmak to najmłodszych lat. Rzadko kiedy jem wędliny 
No i to rozumiem. 
|
Pt sie 24, 2007 11:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Misto Italiano at Forno
Opiekamy w piekarniku lub na grilu po jednej z kazdego koloru papryk: czerwona, zolta i zielona (pokrojona na pol i bez nasion). Kiedy jest dobrze opieczona wkladamy do woreczka foliowego na ok. 10 min. Po czym sciagamy skorke. Ten sposob jest chyba najlepszy aby ja sciagnac.
Baklazana sredniej wielkosci (zbyt duzy ma wiecej pestek) pokroic (nie obierac) w plastry ok. 5mm, posolic i odstawic na 30 min aby wyszla goryczka. Po czym wytrzec sok recznikiem papierowym, posmarowac oliwka dosc obficie i zapiec w piekarniku, aby byl zloty po obu stronach ale nie rozlatywal sie.
Nastepnie ukladamy na plaskiej brytfanie lub plaskiej kamionce (jedna warstwe tylko) po kolei: plastry baklazana, papryki i plastry sera (takiego, ktory sie dobrze zapieka np. mozzarella). Lekko stropic oliwka z oliwek i zapiec, tak aby ser sie roztopil, ok.10 min.
Po wyciagnieciu posypac swieza bazylia. Dobry dodatek do miesa ale mozna oczywiscie jesc jako samodzielne danie.
Smacznego
Oberzyna (baklazan, gruszka milosna, Bakman)
Najstarsza znana wzmianka o baklazanie zostala zapisana na papirusie w 1552 roku p.n.e.
Bakłażan zawiera błonnik, wapno, żelazo, fosfor i potas oraz troche witaminy A, B2 i sporo C.
Nie powinny jeść go kobiety w ciąży, dzieci oraz ludzie uskarżający się na reumatyzm, podagrę, choroby układu pokarmowego i nerek.
Mam reumatyzm od dziecinstwa ale nie moge sobie odmowic jedzenia baklazana, dla mnie pycha ale nie wszystkim smakuje.
baklazan niebieskawy
filetowy - najbardziej popularny
bialy
|
Pt sie 24, 2007 16:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I juz widze blad, najbardziej popularny jest chyba w Polsce baklazan niebieskawy.
|
Pt sie 24, 2007 16:04 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
zielona herbatka
kanapka z miodkiem
kanapka z twarożkiem
kanapka z ogóreczkiem

_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So sie 25, 2007 8:52 |
|
 |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
- herbata z cytryną
- kanapka z twarożkiem
- kanapka z dżemikiem malinowym (Łowicz)
- kanapka z musem jabłkowym (własnoręcznie zrobionym przez moją kochaną mamusię) 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
So sie 25, 2007 8:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pasta z makrela - wedzona makrela, cebulka i jajka na twardo drobno pokrojone plus majonez, sol i piepr. .
Do tego grachamki.
|
So sie 25, 2007 16:15 |
|
 |
Zencognito
|
Podziwiam Cię Lucyno, że chce Ci się te rzeczy przygotowywać. Jak coś wymaga dłuższego niż 5 minut przyrządzania, to mi się nie chce. Wyjątkiem jest obiad, kiedy to limit czasu wynosi 10 minut.
|
So sie 25, 2007 16:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nalesniki z jagodami i bita smietana. Bomba kaloryczne ale pychotka!
Zencognito, bardzo lubie gotowac, dlatego nie jest to dla mnie meczace.
|
N sie 26, 2007 13:45 |
|
 |
Enneagram
|
Lucyno, dzięki za sposób ściągania skórki z papryki
A na śnadanko W SOBOTĘ I NIEDZIELĘ babeczki maślane, kawa i owoce. Bez bitej śmietany, bo trudno się z niej rozgrzeszyć
Na pozostałe dni tygodnia proponuję jajko sadzone ze smażonym pomidorem ( dużym). 
_________________ Mój Bóg i moje wszystko.
Make a good thing better.
|
N sie 26, 2007 13:58 |
|
 |
Enigma
|
mnie się dziś nie chce jeść. Obraziłam się na jedzenie 
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Pn sie 27, 2007 5:14 |
|
 |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Po krótkiej nocy (zarwanej nad lekturą o historii The Doors), dopiero pół godziny temu wstałem, więc dość późno jem śniadanko.
Na co mam dziś ochotę? Hmmm, dość obficie:
- dwie skibki (to po poznańsku kanapki, jakby ktoś nie wiedział  ) ciemnego chleba ze świeżym białym twarożkiem
- dwie skibki zwykłego chleba z Dżemem malinowym
- kawa Nescafe "3 w 1"
- Jogurt Jogobella
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
So wrz 01, 2007 10:19 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jestem zbulwersowany.
Zaspałem dzisiaj, i rodzice zjedli całą jajecznicę - beze mnie
Skandal - lub też, jak kto woli (pani Frau - Włatcy Móch): "Apokalipsa..." 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N wrz 02, 2007 12:34 |
|
 |
angua
|
Nareszcie pogoda znormalniała - i można jeść na ciepło  Czyli wielka inauguracja sezonu tostowego! Co prawda zapomniałam kupić pieczarek, ale napakowałam do środka surówkę z pora i wyszło pyyyycha 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt wrz 04, 2007 9:41 |
|
 |
Enneagram
|
Jak to do środka? Robisz tosty sklejone w trójkąty?
Poproszę o przepis
A właściwie, to inni mogliby też podawać przepisy, a nie ograniczać się do ssamego podania menu.
A tak to pozostaje mi tylko 
_________________ Mój Bóg i moje wszystko.
Make a good thing better.
|
Wt wrz 04, 2007 9:55 |
|
 |
angua
|
Robię tosty sklejone w trójkąty
No bo nie z takiego plującego tostera, tylko zamykanego
Przepis podstawowy [dla mnie, oczywiście] jest taki: masło, cebula lub por, pieczarki, przyprawy [może być jedna: ta do pizzy], ser żółty, szynka, ogórek konserwowy [wolę od pomidora, ale może być i pomidor], majonez. Plus silny mężczyzna, który to wszystko w tym tosterze upchnie
Ale, jak pisałam, dziś pieczarki, cebulę i ogórka zastąpiłam surówką z pora i nie żałuję
Aha, lubię też prostsze: ser żółty, szynka, ananas 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt wrz 04, 2007 11:37 |
|
|
|