Być może wszechświat nie miał początku .
Autor |
Wiadomość |
tommy
|
Seweryn napisał(a): Posłuchaj inny jeśli wszechświat nie miał początku to znaczy, że też nie miał przyczyny . Bezprzyczynowośc nie istnieje . Można to bardzo łatwo sprawdzić . Wystarczy wejść na Google i wpisać słowo bezprzyczynowość.
Sewerynie, ironicznie Ty popierasz bezprzyczynowosc. Jesli wierzysz w Boga - a tak jest - to wierzysz w istnienie przynajmniej jednego bytu ktory przyczyny nie ma.
|
Pt sie 31, 2007 9:02 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
tommy napisał(a): Sewerynie, ironicznie Ty popierasz bezprzyczynowosc. Jesli wierzysz w Boga - a tak jest - to wierzysz w istnienie przynajmniej jednego bytu ktory przyczyny nie ma.
Nie wiem czy zauważyłes ale Bóg nie jest nauką no i jest niematerialny .Natomiast inny pisze o bezprzyczynowosci żeczy materialnych
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt sie 31, 2007 9:08 |
|
 |
tommy
|
Seweryn napisał(a): Nie wiem czy zauważyłes ale Bóg nie jest nauką no i jest niematerialny .Natomiast inny pisze o bezprzyczynowosci żeczy materialnych
Czy to cos zmienia? Wierzysz w to, ze istnieje byt - Bog - ktory przyczyny nie ma. Dlaczego tak trudno Ci pojac, ze wszechswiat w dokladnie taki sam sposob przyczyny tez miec nie musi?
|
Pt sie 31, 2007 9:12 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
tommy napisał(a): Seweryn napisał(a): Nie wiem czy zauważyłes ale Bóg nie jest nauką no i jest niematerialny .Natomiast inny pisze o bezprzyczynowosci żeczy materialnych Czy to cos zmienia? Wierzysz w to, ze istnieje byt - Bog - ktory przyczyny nie ma. Dlaczego tak trudno Ci pojac, ze wszechswiat w dokladnie taki sam sposob przyczyny tez miec nie musi?
Bóg jest wszechmogący, natomiat wszechświat niestety nie.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt sie 31, 2007 9:18 |
|
 |
tommy
|
Seweryn napisał(a): Bóg jest wszechmogący, natomiat wszechświat niestety nie.
Ale to nie zmienia w zaden sposob struktury argumentu.
Widzisz, zakladasz ze soba dwie kontrastujace rzeczy.
A. Wszystko musi miec swoja przyczyne.
B. Istnieje byt ktory nie ma przyczyny.
Dlaczego tak sie upierasz w obronie przyczynowosci jesli uznanie jej za uniwersalna prawde sprawia, ze Twoje poglady sa wewnetrznie sprzeczne?
|
Pt sie 31, 2007 9:21 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
chyba coś Ci się pomyliło,bo jest akurat odwrotnie.
Bóg nie może zrobić bardzo wielu rzeczy,natomiast wszechświat 'robi'-jeśli można tak powiedzieć- wszystko co się zdarza .nawet Twoje myśli o Bogu sa częścią tego co 'robi' wszechświat.
|
Pt sie 31, 2007 9:22 |
|
 |
Seweryn
|
tommy napisał(a): Seweryn napisał(a): Bóg jest wszechmogący, natomiat wszechświat niestety nie. Ale to nie zmienia w zaden sposob struktury argumentu. Widzisz, zakladasz ze soba dwie kontrastujace rzeczy. A. Wszystko musi miec swoja przyczyne. B. Istnieje byt ktory nie ma przyczyny. Dlaczego tak sie upierasz w obronie przyczynowosci jesli uznanie jej za uniwersalna prawde sprawia, ze Twoje poglady sa wewnetrznie sprzeczne?
Oczywiście wszystko co materialne Bóg jest niematerialny ,więc nie obejmują go prawa nauki .
|
Pt sie 31, 2007 9:31 |
|
 |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): chyba coś Ci się pomyliło,bo jest akurat odwrotnie. Bóg nie może zrobić bardzo wielu rzeczy,natomiast wszechświat 'robi'-jeśli można tak powiedzieć- wszystko co się zdarza .nawet Twoje myśli o Bogu sa częścią tego co 'robi' wszechświat.
Z tego można wywnioskować że wszechświat jest stworzony przez Boga dlatego każe myśleć o swoim stwórcy , racjonalnie myślącym ludziom . To twoje pierwsze logiczne zdanie które przeczytałem. Oczywiście zgadzam sie z tym. 
|
Pt sie 31, 2007 9:44 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): To twoje pierwsze logiczne zdanie które przeczytałem.
no to pech,że przekręciłeś.
ech,te widzimisie...
|
Pt sie 31, 2007 9:48 |
|
 |
Zencognito
|
Seweryn napisał(a): Z tego można wywnioskować że wszechświat jest stworzony przez Boga dlatego każe myśleć o swoim stwórcy , racjonalnie myślącym ludziom
Analogicznie można wywnioskować, że skoro myślenie o Zeusie jest częścią wszechświata, to wszechświat został stworzony przez Zeusa i każe myśleć o swoim stwórcy racjonalnie myślącym ludziom.
|
Pt sie 31, 2007 9:51 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Twoje myśli o bogu sa częścią tego wszechświata bez żadnego powodu.
jeżeli taki nielogiczny wszechświat Ci się nie podoba nie musisz wniego wierzyć i nic mu się od tego nie stanie,Tobie zresztą tez.
Także żadna przyczyna jaką znajdziesz w swojej głowie nie zostanie usunięta,wszechświat to nie wiara.pl .,.
|
Pt sie 31, 2007 9:53 |
|
 |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Seweryn napisał(a): To twoje pierwsze logiczne zdanie które przeczytałem. no to pech,że przekręciłeś. ech,te widzimisie...
Jeśli wszechswiat został stworzony przez Boga to na pewno ma właściwosci które każą ludziom myśleć o jego stwórcy . Jest to wniosek logiczny wynikający z twoich słów. Judaszu mimowolnie dałeś dobry przykład. 
|
Pt sie 31, 2007 9:56 |
|
 |
Zencognito
|
Seweryn napisał(a): Jeśli wszechswiat został stworzony przez Boga to na pewno ma właściwosci które każą ludziom myśleć o jego stwórcy
Nie wiem jak Ty, ale ja (i zapewne większość ludzi) nie doświadczam przymusu myślenia o Bogu. Nic mi nie każe myśleć o Bogu i nie myślę o Bogu w ogóle, nawet jak na jego temat dyskutuję. Bardziej jest człowiek zmuszony myśleć o jedzeniu, bo od tego zależy jego życie, niż o jakichkolwiek Bogach.
|
Pt sie 31, 2007 10:01 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Zencognito chyba wyłożył przed chwilą jasno ile warty jest ten Twój wnosek.
|
Pt sie 31, 2007 10:01 |
|
 |
Seweryn
|
Seweryn napisał(a): Jeśli wszechswiat został stworzony przez Boga to na pewno ma właściwosci które każą ludziom myśleć o jego stwórcy . Jest to wniosek logiczny wynikający z twoich słów. Judaszu mimowolnie dałeś dobry przykład. 
Niezależnie od tego co pisze Zenek Wniosek ,który ja napisałem jest zupełnie racjonalny i może być prawdziwy jeśli weźmiesz pod uwagę fakt że miałem na myśli Boga jako (Moc stwórczą). którą możesz nazwać tak jak chcesz a i tak nie zmiena to jej istoty.
|
Pt sie 31, 2007 10:23 |
|
|
|