Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 DZIEWCZYNA A KASA 
Autor Wiadomość

Cóż, musze przyznać, że ostatnio byłam świadkiem rozmowy między moim chłopakiem a jego kolegą własnie o kasie i dziewczynach. Ten kolega twierdził, że musi charowac jak wół, bo bez kasy, to ani nigdzie wyjśc z dziewczyną nie można ani nic...
I takie jest własnie podejrście większości mężczyzn, tzn że aby spotkać się z dziewczyna to trzeba ją zaprosić na kolacje, do baru czy gdziekolwiek aby tylko jej coś kupić! To wcale nie jest prawda! Nie przeczę, że na świecie żyja jeszcze takie materialistki, ale na pewno nie jest ich aż tak dużo!
Ja z moim chłopakiem na pierwszą randkę umówiłam do parku na spacer, bo już na samym początku powiedział, że u niego krucho z kasą. Jesteśmy ze sobą już ponad 1,5 roku a on zazwyczaj nie ma kasy :) Spotykamy się, albo na dworze, albo u któregoś z nas w domu. Żadne z nas nie narzeka i jest cudownie.

I jeszcze jedno, tak się składa, że ja mam trochę więcej pieniążków od niego i zawsze mam jakies pieniądze. W kazdym razie chciałam powiedziec, że skoro ja mam pieniądze to ja mogę kupować, bo niby z jakiej racji to facet ma zawsze wszystko kupować, zapraszać do baru itp???
Ostatnio byłam z kumplami w knajpce i nie pozwolili mi sobie kupić coli, bo oni się uparli, że oni mi postawią. W końcu po trzeciej coli miałam już tego dość i ja postawiłam kolejkę. Niestety skończyło się to tym, że jeden z nich się na mnie wkurzył, bo "narobiłam im siary, bo kto to widział, żeby dziewczyna stawiała???". No i to zostawiam do przemyślenia :)

Śr sie 04, 2004 10:25

A dlaczego miałaś dość? ;) Co Ci przeszkadzało? ;)
Ja nie oczekuję płacenia za mnie. I bez problemu zapłacę za kogoś, jak mam z czego. Ale przestałam się upierać co do równości w płaceniu jak ktoś chce płacić - nie tylko chłopak. Jak bedę miała, też postawię, i już.

A poważnie - to kwestia wyczucia, nic nie poradzisz, że są tacy, których płacenie za siebie obraża - i chyba nie ma o co kruszyć kopii?

Śr sie 04, 2004 10:35
Płacenie za dziewczynę wsród studentów, uczniów (kiedy sami nie zarabiają i "ciągną" od rodzicow) wcale nie jest w porządku. Oboje są na utrzymaniu rodziców i tak naprawdę to oni płacą. Niech kazdy płaci za siebie, nie będzie niepotrzebnych problemów. Nie lubię gdy ktoś mi coś "stawia", bo wtedy czuję się zobowiązana. Czuję się znacznie swobodniej i pewniej kiedy płacę sama za siebie.

Śr sie 04, 2004 12:07

Nie lubię gdy ktoś mi coś "stawia", bo wtedy czuję się zobowiązana. Czuję się znacznie swobodniej i pewniej kiedy płacę sama za siebie.

Ano własnie - w tym problem...
Bo pamiętam takie spotkania, na które musiałam mieć pieniądze, żeby za siebie zapłacić (co było o tyle problematyczne, że w tych miejscach były to duże pieniądze, przekraczające moje możliwości) - bo nie pozwoliłabym sobie być od tego człowieka zależną, nawet w takiej kwestii.
Ale myslę, że to kwestia zaufania - po pierwsze, że druga strona sprawę traktuje równie swobodnie, po drugie - że mogę być wolna także będąc gościem. Myślisz że ktoś uważa, że Cię kupuje za filiżankę kawy? Albo - czy Ty się uważasz za "kupioną", za tę cenę? Albo nawet za cenę kolacji?

Śr sie 04, 2004 12:48
Wiesz, zawsze wolalam być ostrożna w "tych sprawach". Zwykła kawa ujdzie, ale już kolacja w porządnej restauracji, do tego kino czy teatr, to już większy wydatek. Jeśli ktoś zapraszał z jakieś okazji urodzin itp., wtedy w porządku (ale też zależy kto). Niestety, czasem można trafić na faceta w stylu: "Do kina poszła, kolację zżarała, a d.. dać nie chciała" ;[

Dlatego na kawę z kolegą, na pizzę i do kina z chłopakiem (jedno płaciło za kino, drugie za pizzę), a na wystawną kolację z ojcem :).

Śr sie 04, 2004 13:03

Wiesz, jeśli jakiś facet tak myśli, to szkoda na niego czasu - nawet na szklankę wody mineralnej ;)
Przecież nie wymagam od niego płacenia!! Ale jeśli sam chciał płacić, a potem ujawnia tego typu żądania, to musi się pogodzić z pomyłką inwestycyjną ;)

I nie mam nic przeciw płaceniu za siebie, czy dowolnym układom :) Ale też nie mam już oporów, by być gościem. Nie zamierzam dać się zniewolić w jakiś sposób ograniczeniom finansowym ani czuć upokorzona brakiem pieniędzy.

A zawsze jeszcze zostaje wyjscie, jakie kiedyś zaprezentowała mama mojej koleżanki, spotykając się z jakiegoś powodu z jej narzeczonym (student i wzięta prawniczka) - najzwyczajniej w świecie wreczając mu dyskretnie portfel. On jest meżczyzną - on płaci - a że jej pieniędzmi... ;)

Śr sie 04, 2004 13:20

Jotka, znam te sposób, bo też tak czasami robimy z moim chłopakiem :D Właściwie to nie wiem po co robimy własnie taką podmianę, tzn, że on płaci pieniędzmi z mojego portfela, ale faktycznie czasem nam tak odbija :) I wszyscy są szczęśliwi :D Nikt na nas dziwnie nie patrzy :)

Śr sie 04, 2004 13:34

najzwyczajniej w świecie wreczając mu dyskretnie portfel. On jest meżczyzną - on płaci - a że jej pieniędzmi...

Heh, my z mężem robimy podobnie. Ja zazwyczaj mam kasę, bo noszę portmonetkę w torebce, a gdy dochodzi do płacenia - daję ją swej drugiej połowie. Tyle, że my i tak mamy wspólną kasę. Kiedy jednak nie bylismy małżeństwem i to ja zapraszałam go gdzieś, i tak on płacił (tyle, że moimi pieniędzmi), żeby głupio nie wyglądało przed kelnerem, czy barmanem.

Wszystko jest kwestią dogadania. Jednak kiedy idę gdzies z dalszym znajomym, wolę płacić za siebie sama i zazwyczaj załatwiam tę kwestię na początku.

Śr sie 04, 2004 13:35
Moderator

U mnie to jest tak : pozwalam mężczyźnie płacić - niech chociaż czasem poczuje się prawdziwym facetem ;) - ale tylko w jednostkowych przypadkach. Na dłuższą metę to jest po prostu niesprawiedliwe.

Na szczęście nie mam już tego problemu, bo nie ma już w moim życiu miejsca na tzw. jednostkowe przypadki ;), więc dzielimy się tym co mamy i kiedy mamy :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Śr sie 04, 2004 15:46

glupio sie czuje w sytuacjach kiedy gdzies ide z kolega i on placi... moze dlatego, ze zawsze bylam i jestem kobieta niezalezna i... zawsze i wszedzie placilam sama za siebie...

Pt wrz 24, 2004 23:33
Oj, feministki, feministki! Le wy jeszcze zniszczycie pięknych starych obyczajów?!

So wrz 25, 2004 17:31

wiem, ze jeszcze przede mna dlyga droga do tego, by nie czuc sie glupio kiedy kolega za mnie placi. wynika to wszystko z tego, ze zawsze bylam niezalezna od nikogo i... zawsze wszedzie sama chodzilam (i nadal chodze) wiec... jak sie juz zdarzy taka sytuacja, ze gdzies pojde z jakims kolega to... chyba mam prawo czyc sie dziwnie.

So wrz 25, 2004 19:13
wynika to wszystko z tego, ze zawsze bylam niezalezna od nikogo i.

...a co z rodzicami?
...a co z Twoim szefem (szefowa) w pracy?

Nie ma czlowieka calkowicie niezaleznego......NIKOGO.

Teofil ma racje, facet placi bo Was szanuje. Niestety glupie feministki wymyslily, ze to ponizajace by mezczyzna cos dla kobiety robil, a rownoczesnie narzekaja, ze faceci to szowinistyczne swinie.

Podsumowujac:
Feministki ...to glupie kobiety sa :D

So wrz 25, 2004 22:02

czy ja powiedzilam, ze to jest ponzajace ze facet za mnie placi? poprostu czuje sie dziwnie i to wszystko, co zas do glupoty to... jest to sprawa dyskusyjna

wiec prosze by najpierw dokladnie przeczytac to co pisze a potem sie odnosicc a nioe czepiac sie pojedynczych wyrazow...

So wrz 25, 2004 22:15
Nie odnioslem sie bezposrednio ani do Ciebie, ani do nikogo piszacego tutaj...chociaz tak to mogloby wygladac z mojego postu.

Odnioslem sie do zagorzalych feministek....mam nadzieje, ze jest to gatunek na wymarciu......i mam tez nadzieje, ze zadno takie cus nie znajduje sie na tym Forum :)

Tak wiec przepraszam, wyrazilem sie nieprecyzyjnie.

pozdrowka

So wrz 25, 2004 22:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona