Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 16:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24  Następna strona
 czemu nie Wierzysz ? 
Autor Wiadomość

Czyli większe szczęście mają ci, co wierzą? A reszta ma problem?
Miarą szczęścia jest tylko bóg, tak? Ciekawe...

To mój post był dla Ciebie inspiracją dla zadania tych ciekawych pytań? ;-)

Pn sie 27, 2007 18:53

Czyli większe szczęście mają ci, co wierzą? A reszta ma problem?
Miarą szczęścia jest tylko bóg, tak? Ciekawe...

Zacznijmy od tego, że pojęcie szczęścia jest bardzo wieloznaczne i i w sumie cieżko podać jego definicje.

Wydaje mi się, że wiara (a konkretniej myślę o chrześcijaństwie) daje szczęście, ale wiemy też, jak wielu wyznawców Chrystusa musiało na przestrzeni wieków wycierpieć dla swojej religii. Trudno powiedzieć, że męczennicy byli szczęśliwi, gdy poddawano ich torturom. W tym przypadku bardziej logiczbne wydawałoby się stwierdzenie, że wiara przynosi ból i wyrzeczenia

Tyle, że chrześcijanom nie powinno chodzić o szczęście na ziemi. My widzimy szczeście w tej przyszłości, która czeka nas po śmierci. Dlatego prawie zawsze święci w życiu ziemskim byli w pewien sposób nieszczęśliwi i wiele cierpieli, bo oni nie oczekiwali szczęścia tutaj. Oni patrzyli dużo dalej.

Dlatego wydaje mi się, że to nie jest do końca tak, że wierzący mają większe szczęście, a reszta ma problem bo po pierwsze - wierzącym może być każdy, a po drugie - chrześcijaństwo nie przynosi łatwego i szybkiego szczęścia.

Podejrzewam, że nieraz niewierzący ma wygodniejsze życie od wierzącego, bo nie obowiązują go te zasady, które stawia religia, więc można powiedzieć, że jest szczęśliwszy. No ale my mamy tę nadzieję, że będziemy uczestniczyli kiedyś w szczęściu doskonałym, jakie tu na ziemi jest praktycznie nie możliwe.

Wt sie 28, 2007 17:34

Zencognito napisał(a):
Co na ten temat myślicie?

Muszę przyznać, że jakiś czas temu doszedłem do wniosków baaardzo zbliżonych do Twoich :) Jedynie to krótkie podsumowanie potrzeb zaspakajanych przez poszczególne światopoglądy/ religie nieco bym zmodyfikował, ale przyjmuję, że jest to pewne uproszczenie mające na celu przedstawienie samego mechanizmu.
A ja myślę,że to spore uproszczenie.Sądzę,że wiara i religijność bardziej wiąże się z wychowaniem - i to od wczesnego dzieciństwa.Nie uważam,że dziecko czuje potrzebę wiary natomiast z ufnością przyjmuje poglady rodziców i zwyczaje swoich rodziców. Tak samo wierzy w Św. Mikołaja jak i w takiego, czy innego Boga, bezkrytycznie i ufnie .W miarę dorastania ta bezkrytyczność się zmienia,podobnie jak i stopień wiary, ale tradycje rodzinne są najczęściej pielęgnowane z pokolenia na pokolenie.Często z tej ufnej dziecięcej wiary pozostają właśnie tylko tradycje zaś nauki tej wiary nie mają znaczenia.Wtedy mamy do czynienia z wiarą płytką - osobnik praktykujący choć niewierzący.To bardzo typowe - szczególnie dla młodszego, bardziej wykształconego pokolenia.

Śr sie 29, 2007 7:24

Nie wierzę w bóstwa i nie odpowiadają mi systemy religine, ponieważ uważam moją duchowość za zbyt subtelną i delikatną, aby można ją było więzić dogmatami.
Mam swoje sumienie, swoją moralność, i nie potrzebuję odwoływać się do sił wyższych, aby czuć i wiedzieć jak nie należy postępować.

Śr sie 29, 2007 10:15

A ja myślę,że to spore uproszczenie.Sądzę,że wiara i religijność bardziej wiąże się z wychowaniem - i to od wczesnego dzieciństwa.

Zapewne to też dość istotny czynnik, a świadczy o tym chociażby "bezwładność" religii w poszczególnych obszarach świata (na jednym obszarze od pokoleń większość stanowią chrześcijanie, na innym muzułmanie, gdzie indziej buddyści). Zresztą sam chyba jestem tutaj dobrym przykładem: uważam, że gdybym nie wychował się w religii katolickiej, to obecnie bardzo trudno byłoby mi się zdecydować na chrześcijaństwo.

joten napisał(a):
Nie uważam,że dziecko czuje potrzebę wiary natomiast z ufnością przyjmuje poglady rodziców i zwyczaje swoich rodziców.

OK, ale rodzice musieli przejąć od swoich rodziców itd. Czyli gdzieś w tym łańcuszku zrodziły się takie religijne potrzeby, przy czym niezależnie od siebie nastąpiło to w wielu miejscach na kuli ziemskiej. Można z tego wnioskować, że jest to naturalna potrzeba człowieka, a nie wynik jakiejś odgórnej indoktrynacji.

joten napisał(a):
Tak samo wierzy w Św. Mikołaja jak i w takiego, czy innego Boga, bezkrytycznie i ufnie .W miarę dorastania ta bezkrytyczność się zmienia,podobnie jak i stopień wiary, ale tradycje rodzinne są najczęściej pielęgnowane z pokolenia na pokolenie.Często z tej ufnej dziecięcej wiary pozostają właśnie tylko tradycje zaś nauki tej wiary nie mają znaczenia.Wtedy mamy do czynienia z wiarą płytką - osobnik praktykujący choć niewierzący.To bardzo typowe - szczególnie dla młodszego, bardziej wykształconego pokolenia.

Ja myślę, że przede wszystkim nie ma co się oszukiwać. Jeśli moja wiara jest płytka i krytyczna, to nie będę udawał, że jest inaczej (np. z obawy, że ktoś nazwie mnie konformistą). Nie będę też dla idei odmrażał sobie uszu i składał aktu apostazji, aby zamanifestować bezkompromisowość. Przyznaję się bez bicia, że biorę z KK to co uważam za dobre, chociaż preferowane jest kupno całego pakietu ;)

Śr sie 29, 2007 10:19

Wkleję tutaj mój post, który przed chwilą napisałem na forum katolika. Toczy tam się dyskusja podobna do tej tutaj, więc myślę że bardzo będzie on pasował jako odpowiedź na pytanie "Czemu nie wierzysz?".

Dwa Litry Wody napisał(a):
… problem w tym, że nawet jeśli przyjmę, iż Bóg istnieje, to nie potrafię wskazać żadnego obiektywnego i poddającego się weryfikacji argumentu, który pozwoliłby mi stwierdzić, że to właśnie katolicyzm najtrafniej opisuje takiego Boga.

Uważam, że w przypadku jakiegokolwiek opisu Boga nie da się udowodnić, że jest on prawdziwy, bo raz, że trzebaby mieć Boga na zawołanie niczym preparat laboratoryjny, a dwa że trzebaby mieć narzędzia do zbadania tegoż Boga. Dlatego uważam, że niejako skłaniasz się tu ku ślepej uliczce.

Co na ten temat myślicie?

Ślepą uliczką moim skromnym zdaniem jest jakakolwiek wiara. Wiara automatycznie ogranicza sposób myślenia, gdyż nie wspiera wątpiących i szukających prawdy tego co jest jeszcze nie znane i nie pojęte.

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

Pt sie 31, 2007 18:18

OK, ale rodzice musieli przejąć od swoich rodziców itd. Czyli gdzieś w tym łańcuszku zrodziły się takie religijne potrzeby, przy czym niezależnie od siebie nastąpiło to w wielu miejscach na kuli ziemskiej. Można z tego wnioskować, że jest to naturalna potrzeba człowieka, a nie wynik jakiejś odgórnej indoktrynacji.

Dla Chrześcijan indoktrynacja rozpoczęła się wraz z pojawieniem się Jezusa, a potem już rodzice zadbali o to, aby w następnych pokoleniach zrodziły się potrzeby religijne.

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

Pt sie 31, 2007 18:23

SweetChild napisał(a):

Dla Chrześcijan indoktrynacja rozpoczęła się wraz z pojawieniem się Jezusa, a potem już rodzice zadbali o to, aby w następnych pokoleniach zrodziły się potrzeby religijne.

Mogli zadbać, ale jeśli dziecko dorasta, dojrzewa może podjąć inną decyzję, wybrać inną wiarę niż jego rodzice. Lub nie wybrać żadnej. I wiara nie jest równoznaczna z końcem pytań i końcem szukania odpowiedzi.

Pt sie 31, 2007 19:08
Zobacz profil WWW

Mogli zadbać, ale jeśli dziecko dorasta, dojrzewa może podjąć inną decyzję, wybrać inną wiarę niż jego rodzice. Lub nie wybrać żadnej.

wcześniej napisałaś:
Cytuj:
Można z tego wnioskować, że jest to naturalna potrzeba człowieka, a nie wynik jakiejś odgórnej indoktrynacji.

naturalna potrzeba coś jak pociąg seksualny?

NinaX napisał(a):
I wiara nie jest równoznaczna z końcem pytań i końcem szukania odpowiedzi.

człowiek jest dziełem ewolucji czy Boga?

Pt sie 31, 2007 20:04

Cytuj:
Mogli zadbać, ale jeśli dziecko dorasta, dojrzewa może podjąć inną decyzję, wybrać inną wiarę niż jego rodzice. Lub nie wybrać żadnej.

Ale ta już nie:
Cytuj:
Można z tego wnioskować, że jest to naturalna potrzeba człowieka, a nie wynik jakiejś odgórnej indoktrynacji.

Coś źle zacytowałeś.

Cytuj:

Pozwól, że odpowiem Ci na to pytanie gdy dogłębnie zapoznam się z ewolucją i wszystkimi jej aspektami. Nie chcę popełnić gafy nie znając odpowiednio dobrze tematu.

Pt sie 31, 2007 20:33
Zobacz profil WWW

Cytuj:

Pozwól, że odpowiem Ci na to pytanie gdy dogłębnie zapoznam się z ewolucją i wszystkimi jej aspektami. Nie chcę popełnić gafy nie znając odpowiednio dobrze tematu.
Nie szkoda czasu na wyważanie otwartych drzwi?. Nauka już dawno zaakceptowała teorię ewolucji popierając to dowodami, choć jednoznacznie przyznaje, że nie wszystko jest jeszcze jasne.A może będziesz prowadzić swoje własne badania w tym względzie??Lub po prostu unikasz jednoznacznej odpowiedzi?

So wrz 01, 2007 7:50

SweetChild napisał(a):

Nie pisałem konkretnie o chrześcijanach, ale ogólnie o religiach. W różnych miejscach na kuli ziemskiej przetrwały kultury oparte o religie, co jest argumentem za naturalnością potrzeb religijnych u ludzi.

N wrz 02, 2007 21:37

NinaX napisał(a):

Cytuj:

Nie szkoda czasu na wyważanie otwartych drzwi?. Nauka już dawno zaakceptowała teorię ewolucji popierając to dowodami, choć jednoznacznie przyznaje, że nie wszystko jest jeszcze jasne.A może będziesz prowadzić swoje własne badania w tym względzie??Lub po prostu unikasz jednoznacznej odpowiedzi?

Nie unikam jednoznacznej odpowiedzi, ale naprawdę nie znam tematu ewolucji na tyle by o nim dyskutować. Nie przeczytałam żadnej książki na ten team, żadnego artykułu, w szkole nie miałam tego tematu jako takowego. Postaram się jak najszybciej uzupełnić wiedzę i wtedy do tego wrócimy.

Pn wrz 03, 2007 11:16
Zobacz profil WWW

[quote="Zencognito"]Pierwszy przykład przepowiedni z brzegu: przepowiednie V Karmapy

pytalem o spelnione przepowiednie a nie wogole o jakies przepowiednie

- drugi link - przetlumacz na polski - bo to polskie forum

<<<<>>& -------------------------------------

sp napisał:
chce tylko ukazac ci iz BÓG JEST - bo BÓG to Poczatek . Poczatkiem Jest zas albo wszechswiat ( bóg nieosobowy ) albo Ten Co Stworzyl l Wszechswiat ( BÓG Osobowy )

<<No to zonk, bo ja np. nie wierzę w początek . >>

nie wierzysz wszechswiat ? wszechswiat albo Ten co stworzyl wszechswiat Jest Poczatkiem .

jesli kupujemy 2 telewizor - to mozesz mi wmoic ze pierszego nigdy nie było

Pn wrz 24, 2007 12:58

witam, wiara wynika z logiki- Bog dal nam mozg abysmy uczyli sie, jak rowniez rozpoznali Boga w jego znakach.
po prostu otworz swoj umyls na wszystko- na kazdy poglad i religie i poszukaj prawdy...
pozdrawiam
Basia

Cz lis 01, 2007 10:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24  Następna strona