Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:46

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 sex z kim? 
Autor Wiadomość

to ja tak wolę, tak można?

Powinieneś wyznać grzech. Dla ważności spowiedzi nie wolno ci go zataić. Spowiednik nie jest wróżką i nie licz na jego domysły. W poprzedniej mojej wypowiedzi chciałam tylko podkreślić, że jeśli powiesz oględnie "uprawiałem seks" - może być niewystarczającym dla pełnego rozeznania sytuacji przez spowiednika i udzielenia rozgrzeszenia.
Wyrażenie "uprawiałem seks" może mieć przecież różne oblicza, prawda?
Dlatego wysoce prawdopodobnym jest, że w takiej sytuacji padną dodatkowe pytania ze strony spowiednika.

Pn paź 29, 2007 20:25

a mi chodziło o to ze wole powiedziec uprawialem seks, a zeby ksiadz mnie zapytał z kim i dlaczego itp.
chbya tak mozna, przeciez grzechu nie zatajam.

Pn paź 29, 2007 21:41

a mi chodziło o to ze wole powiedziec uprawialem seks, a zeby ksiadz mnie zapytał z kim i dlaczego itp.
chbya tak mozna, przeciez grzechu nie zatajam.
Można, jaki problem?

Wt paź 30, 2007 7:43

a czy można wyspowiadać się z seksu z protytutką mówiąc tak: " uprawialem seks nie będąc w małżeństwie" ?

Pt lis 02, 2007 15:13

a czy można wyspowiadać się z seksu z protytutką mówiąc tak: " uprawialem seks nie będąc w małżeństwie" ?

Nie wiem ile ty masz lat, ale pytania jakby trochę dziecinne.
Albo podejdź poważnie do spowiedzi bo to nie zabawa tylko Sakrament i należałoby sobie to dobrze uświadomić, zanim się do tegoż Sakramentu przystąpi. Grzechy należy nazywać po imieniu, a nie krążyć i kluczyć wokół problemu.
Odpowiedzialność i dorosłość polega na tym, aby umieć stanąć w prawdzie i nazwać rzeczy po imieniu, tego także wymaga dobra spowiedź. Jeżeli miałeś odwagę coś zrobić, to miej odwagę o tym powiedzieć. Może czas byłoby być dojrzałym człowiekiem i traktować spowiedź poważnie, jeśli chce się do niej przystępować. Ksiądz nie jest po to, aby słuchać twoich grzechów i się nimi gorszyć, czy patrzeć na ciebie z pogardą. On występuje w imieniu Miłosiernego Przebaczającego Boga Ojca i celem dobrej spowiedzi jest uzyskanie przebaczenia grzechów. Aby to przebaczenie uzyskać potrzebna jest jednak twoja odpowiednia postawa - autentyczna, pełna skruchy i żalu, a nie nastawiona na "omijanie" prawdy.

Pt lis 02, 2007 18:43

Pt lis 02, 2007 20:10

a odpowiesz mi na moje pytanie?

Wydaje mi się, że powyżej napisałam wystarczająco dużo.
Nie czuję się uprawniona podpowiadać ci jakimi słowami powinieneś się spowiadać, ponieważ była to sytuacja, w której uczestniczyłeś ty, a nie ja tym samym ty powinieneś wiedzieć co i jak nazwać i jak o tym powiedzieć, aby spowiedź była szczera i ważna. A trzeba powiedzieć po prostu prawdę.

Pt lis 02, 2007 20:38

Ja mam problem z nazwaniem tego, i prosze o pomoc...

Pt lis 02, 2007 22:40

Najlepiej powiedzieć wszystko - tak jak było - "Uprawiałem sex z prostytutką."

Pt lis 02, 2007 23:39

widze ze mnie wooogle nie rozumiesz..
Ja mam problem z nazwaniem tego, i prosze o pomoc...

Napisz nam tutaj co zrobiłeś i dokładnie to powiedz księdzu - bez "ja wolę to określenie", "ja wolę tak". Może to brzmieć nawet kiepsko i bardzo negatywnie Cię określać, ale grzechy właśnie takie są - stawiają nas w negatywnym świetle. Tylko nie boj się ich wyjawić - stanąć w świetle. Ksiądz jest po to, aby przyjąć nawet najgorsze rzeczy i odpuścić Ci grzechy jeśli spełniasz podstawowe warunki.

Przykład/porada techniczna:
Jeżeli (to jest tylko przykład) uprawiałeś gorący seks z prostytutką, to powiedz dokładnie to (możesz pominąć określenie "gorący" i inne czysto oceniające i/lub rozbudzające wyobraźnię przymiotniki). Powiedz: "uprawiałem seks z prostytutką".

Jeżeli to był seks z koleżanką/dziewczyną/kolegą/zwierzęciem to po prostu to powiedz.

Porada 2:
Po prostu napisz co zrobiłeś. Może próba napisania tego pomoże.

PS. Tylko oczywiście nie musisz tego co napiszesz nam (a tego co pomoże Ci to nazwać) tu wysyłać.

PS2. Przypomnienie: jak już wyślesz to nie da się edytować czy kasować - niestety.

So lis 03, 2007 0:52
Zobacz profil WWW

Można. Najwyżej ksiadz dopyta o szczegóły.

So lis 03, 2007 10:31

.............................Ja tylko sie pytam, nie zgrzeszylem w ten sposób, ostatnio jakoś cały czas dręczą mnie różne pytania co do spowiedzi...

To może odpowie mi ktoś.

No i po co zastanawiać się, jak opisać grzech , którego się nie popełniło?
Chyba, że planujesz to zrobić, albo zawczsu postanawiasz poddać się przy pierwszej okazji. W takim wypadku pomyśl o tym, że to także jest grzechem, który należy wzyznać przy spowiedzi.
Dla Twojego rozwoju i po to, by spowiedź miała sens, trzeba opowiedzieć księdzu o wszystkich okolicznościach popełnienia grzechu.
To naprawdę ma znaczenie, czy poddajemy się po walce, czy w jakimś sensie "wyczekujemy" sposobnosci, bo i tak można się wyspowiadać.
Odpowiedź na pokusę jest też jakimś kryterium oceny dojrzałości i siły charakteru. Także dla Ciebie samego, nie tylko dla spowiednika.
Pozdr :)

So lis 03, 2007 11:20

1. Powinno się spowiadać z sesku, pod względem kim ta osoba jest dla mnie.
np.

"Uprawiałem seks nie będąc w małżeństwie" - to z kobietą, którą nie jestem w małżeństwie

"Uprawiałem homoseksualizm" lub "seks homoseksualny"- to z osobą tej samej płci

"Uprawiałem seks kazirodczy" lub "uprawiałem kazirodztwo" - to z osobą z rodziny

"Uprawiałem seks grupowy" lub "Uprawiałem orgie" - to z wieloma osobami

"Cudzołożyłem" - to z osobą która jest w małżeństwie z inną osobą

"Zdradziłem żonę, uprawiałem seks poza małżeństwem" - to kiedy się zdradza żonę.

"Zdradziłem żonę, cudzołożyłem" - to kiedy zdradza się żonę z kobietą z innego małżeństwa

czy zgadzacie się z tym? Tak może być

So lis 03, 2007 13:04

Notils - zasadniczo tak. Tylko po co ci formułki, skoro można powiedzieć prościej i normalniej?

So lis 03, 2007 13:52

a mam pytanko, czy jeśli ma się żonę i będzie uprawiać się seks kazirodczy lub homoseksualny to to też jest zdrada?

So lis 03, 2007 15:47
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona