Co na śniadanie/obiad/kolację
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Ma ktos jakis dobry przepis z wykorzystaniem piersi z kurczaka?
Pozdrawiam
|
So paź 13, 2007 15:39 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
Z piersią z kurczaka jest mnóstwo możliwości.
Pierwsze, co mi przychodzi do głowy to kotleciki kurczakowo-serowe. Mieszam jajko z mąką (tak na oko), dodaję drobno pokrojoną pierś i ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Doprawiam solą, pieprzem i innymi przyprawami i smażę jak kotlety. Proporcje dowolne i to chyba jedyne niebezpieczeństwo, że kotleciki nie wyjdą takie jak trzeba
Robię też sosy z piersi kurczaka. Może być koperkowy lub z zielonym groszkiem.
Smaczna jest też potrawka z papryki, pieczarek i piersi.
Oj, naprawdę dużo by wymieniać.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
So paź 13, 2007 17:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Smaczna jest też potrawka z papryki, pieczarek i piersi."
ooooo wlasnie o cos takiego mi chodzilo,jesli bys mogla Rozalko zarzucic taki przepis...wdziecznosc z mojej strony bylaby wielka.
Pozdrawiam.
|
So paź 13, 2007 22:06 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N paź 14, 2007 8:43 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Potrawka:
Podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaję opłukane i pokrojone pieczarki. Wszystko duszę, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Przerzucam do miseczki. Następnie kroję pierś z kurczaka, przyprawiam solą, pieprzem i też podsmażam. Potem dodaję do piersi podsmażone wcześniej pieczarki z cebulką oraz pokrojoną paprykę i duszę wszystko razem z dodatkiem kilku łyżek śmietany, w zależności od tego jak bardzo miękką chcę paprykę (nie lubię takiej "rozklapcianej").
Można dodać zioła prowansalskie lub inne przyprawy, a także czosnek - wtedy potrawka będzie miała bardziej wyrazisty smak.
Nadaje się do ryżu, makaronu, kasz lub jak kto woli.
Smacznego 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pn paź 15, 2007 10:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziekuje bardzo <roza>
|
Pn paź 15, 2007 23:20 |
|
 |
zszywacz
|
rozalka napisał(a): Następnie kroję pierś z kurczaka, przyprawiam solą, (censored) i też podsmażam.
Automatyczna cenzura czasem mnie po prostu rozbraja 
_________________ I recognise...
Myself in every stranger's eyes
|
Wt paź 16, 2007 7:26 |
|
 |
Zencognito
|
O ja, zobaczcie jakiego fajnego bloga znalazłem:
http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/
Mnóstwo przepisów na ciacha 
|
Pn lis 05, 2007 14:59 |
|
 |
AniaF
|
Właśnie piję zieloną herbatę i obmyślam co zrobić na śniadanie. Wacham sie między omletem a musli.
Pozdrawiam i życzę wam milego dnia Ania.
_________________ "Panie, wskaż mi drogi Swoje
ścieżek swoich naucz mnie !"
Psalm 25,4
|
Wt lis 06, 2007 9:54 |
|
 |
AniaF
|
Właśnie zjadłam fasolkę szparagową i rybę. Teraz na deser wcinam suszone figi i czekam na zieloną herbatę ktora wlaśnie sie parzy. U nas w dolnośląskim cały daień pada i wieje mocny wiatr. Ale i tak wybieram się zaraz na spacer.
Pozdrawiam i życzę udanego popołudnia.
Psalm 25,4
|
Śr lis 07, 2007 15:20 |
|
 |
AniaF
|
Wlaśnie przygotowuje sałatkę z tucznczyka z ananasem i do tego szparagi.
Dzisiaj obiad będzie wcześniej. Pogoda jest coraz ładniejsza teraz nawet slońce świeci. Wystarczy troszkę slonka i czlowiek odrazu lepiej nastawiony jest do rzeczywistosci.
Pozdrawiam Ania.
Psalm 25,4
|
Cz lis 08, 2007 12:30 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Pyszna sałatka ziemniaczana, zrobiona przez mamę 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz lis 08, 2007 18:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzis cos z ryb.
Pyszne sledzie w oleju.
Dobrej jakosci platy sledziowe, kroimy na 3 czesci, dodajemy 3-4 cebule pokrojone w cienkie plastry (uprzednio zalac je wrzatkiem na ok.15 min aby zmiekly i odcedzic),
plastry cytryny wraz ze skorka,
lyzeczke kaparow,
zielona pietruszke (nie kroic ale podzielic ale male czesci).
Wszystko zalac olejem ze slonecznika.
Sledziki najlepsze sa jak wszystkie smaki polacza sie ze soba dokladnie, czyli tak po ok. 2 dniach.
Smacznego
|
Pn sty 28, 2008 18:43 |
|
|
|