Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 10:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Karty Tarota 
Autor Wiadomość

Układałam kiedyś karty Tarota. Z doświadczenia wiem, że nic dobrego z tego nie wynika... W 100% zgadzam się z opinią, że Tarot to jedna z "zabawek" podrzuconych ludziom przez Szatana.

Polecam artykuł na temat wróżbiarstwa: http://www.jp2w.pl/index.html?id=35648&site_id=44802

Wt sty 30, 2007 15:49

Haha, a wiecie kto wymyślił karty tarota? :>

Nikt inny jak Aleister Crowley

Wt sty 30, 2007 16:28

No to chyba żył ponad 500 lat wzorem biblijnego Matuzalema - bo karty tarota były znane już w średniowieczu...
A wystarczyło sprawdzić w tej samej Wikipedii zanim się wyskoczy z jakąś rewelacją...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarot

Wt sty 30, 2007 17:20
Crowley stworzył własną wersję Tarota i nazywa się (niespodzianka) Crowley Tarot. Myślę jednak, że tarot Marsyliański gdy się tworzył to koło Crowleya przodków nawet nie leżał.

Cz lut 01, 2007 14:19
Karty jak wszystkie inne rzeczy nie moga być ani dobre ani złe. To człowiek może ich używać właściwie lub nie i to działanie człowieka może być dobre lub niekoniecznie. Same karty jak karty troche tektury, natomiast w jakim celu zostały stworzone trzeba byłoby sie upewnić zapewne w takim żeby nadac sens zycia komus kto uwierzy w ich tajemną moc czyli zamienic Boga na karty. Ale decyzja wyboru pozostaje zawsze w kwesti człowieka...

Pt lut 02, 2007 0:00

Problem w tym, że te karty w przeciwieństwie do zwykłej talii układa się tylko w celu przepowiadania przyszłości...Nie mozna grac w nimi w gry ani układac pasjansów...

Mozna niby udawać, ze układam i nie wierzę w to, co wyjdzie, ale to trochę faryzejskie :?

Zresztą czytałam juz wywody jakiegos księdza, ze karty Tarota są szczególnie szatańskie...Tak naprawde nie wiadomo do końca skąd się wzieły, otacza je mrok tajemnicy :?

Owszem, można nimi zagrać. Można grać Małymi Arkanami, o ile pozwolisz komuś dotykać swoich kart.
Wiadomo, od zawsze służyły do gry, ale pewien Francuz poczuł ich prawdziwą moc i stworzył archetypy. Na podstawie tych kart powstały zwykłe, klasyczne karty.

Stromatopelma calceatum napisał(a):

Skomentuję to tak: :D :D :D

Pt lis 02, 2007 19:31

Za kartami tarota nie kryje się nic magicznego. Tarot i zwykłe karty do gry mają wspólny początek, z tym że pierwsze poszły w kierunku ozdobności a drugie uproszczenia rysunku. Tyle w nich demoniczności co w szachach albo bierkach ;-) Z założenie służyły do gry, dopiero później zaczęto z nich wróżyć.

So lis 03, 2007 13:03
jeśli ma w nich demoniczności- to na czym polega wróżenie z nich??

oczywiście są oszuści, ale niektóre tarocistki naprawdę znają rożne szczegóły z życia- można się o tym przekonać choćby oglądając je wróżące w telewizji- chyba, ze wszystkie dzwoniące osoby są podstawione...

Kartki papieru nie mają żadnej wiedzy- może mieć ja demon albo Bóg...

So lis 03, 2007 20:01

Mają moc same w sobie, ale trzeba im trochę pomóc.
Ja podczas tasowania skupiam się nad czymś i pozwalam, żeby karty "same" się tasowały. Ta metoda jest dobra i sprawdza się.
Ostatnio, gdy zapytałem karty o mojego kolegę, potrafiły określić jego wygląd. Nie muszę dodawać, że oczywiście autentyczny :-D

So lis 03, 2007 20:21

jeśli ma w nich demoniczności- to na czym polega wróżenie z nich??

To tak samo jak z wróżeniem ze zwykłych kart albo z ręki... oraz horoskopami. Odrobina wiedzy psychologicznej i używanie uniwersalnych sformułowań: Miałaś w życie wiele trudnych chwil, ale także wiele pozytywnych. Zdarzały ci się porażki i bywało że się poddawałaś ale generalnie jesteś silna. Twoje relacje z mężczyznami nie są dokładnie takie jakbyś chciała, ale jesteś w stanie je zmienić. Etc...[i]

So lis 03, 2007 20:26
To tak samo jak z wróżeniem ze zwykłych kart albo z ręki... oraz horoskopami. Odrobina wiedzy psychologicznej i używanie uniwersalnych sformułowań: Miałaś w życie wiele trudnych chwil, ale także wiele pozytywnych. Zdarzały ci się porażki i bywało że się poddawałaś ale generalnie jesteś silna. Twoje relacje z mężczyznami nie są dokładnie takie jakbyś chciała, ale jesteś w stanie je zmienić. Etc...[

Jasne, ze są takie 'wróżki" tylko, ze ludzie to nie idioci i w końcu zorientują się, że słyszą same banały...do takiej wróżki nikt już drugi raz nie przyjdzie...Natomiast oglądałam kiedyś kanał TV z tarocistkami i one odpowiadały na szczegółowe pytania i nie zbywały nikogo takimi banałami jak podałaś...

Arek- sprawdź kiedyś, czy musisz kłaść karty, żeby się czegoś dowiedzieć- podobno tarocista dochodzi do jakiegoś punktu kiedy przekonuje się, ze wie juz co ma powiedzieć, zanim połozy karty...i to dowód, ze to nie karty coś mówią, tylko demon... :-(

So lis 03, 2007 20:36

Owszem, zdarzają się takie przypadki. Jeżeli ktoś nie zna rozgraniczenia ile można pracować z kartami, ile powinna trwać sesja i jak się nimi zajmować, to może wpadać w transy. To zależy od talii. Ja mam talię, która służy do medytacji, a inna do wróżenia, bo symbole są przystępniejsze.
Więc albo to jest dowód na jego dużą siłę i umiejętności (jeśli przed rozłożeniem kart potrafi to powiedzieć), albo rzeczywiście wywołuje to na niego zły wpływ.

Pn lis 05, 2007 19:07

Spróbuj zapytać swoich kart, czy droga, którą wtedy obrałaś jest słuszna czy nie.
To zależy od wielu rzeczy. Ja pytałem o to, jednak nie opowiem co odpowiedziały karty. One potrafią pokrzepić i podpowiedzieć.
Nie można tylko wróżyć. Należy zapytać czy robi się coś właściwego. One mówią, że należy znać granice i podążać za swoim sercem.

Pn lis 05, 2007 19:11
Jasne, ze są takie 'wróżki" tylko, ze ludzie to nie idioci i w końcu zorientują się, że słyszą same banały...do takiej wróżki nikt już drugi raz nie przyjdzie...Natomiast oglądałam kiedyś kanał TV z tarocistkami i one odpowiadały na szczegółowe pytania i nie zbywały nikogo takimi banałami jak podałaś...

Teresse, przecież odpowiedzieć na pytanie to mogę nawet ja czy ty w ogóle bez żadnych kart. Kiedyś trafiłam na ten kanał z wróżką i jakoś nie zauważyłam, żeby wróżka powiedziała coś, czego ja bym nie mogła wymyślić. Ale przecież nikt potem nie zadzwoni z pretensjami, że jednak rada wróżki była do bani. Pytania do wróżki są tak nie konkretne i ogólne, że każdy może coś tam wymyślić, żeby się mniej więcej zgadzało. To jest naprawdę nabijanie ludzi w butelkę.

Poza tym ważne jest podejście psychologiczne. Na przykład dzwoni pani i pyta się o jej relacje z mężem. Wróżka powie przypuśćmy, że mąż jest spokojny, ale potrafi się zdenerwować i wyładować frustracje. No kobieta wierzy w to, obojętnie czy mąż jest zupełnym aniołem i tylko czasami coś mruknie, czy mąż jest nadzwyczajnie porywczy a tylko czasem jest spokojny. Kobieta sobie wróżbę sama dopasuje do swojego życia. Poza tym wróżki wykorzystują reakcję dzwoniącego. Jak kobieta mówi: na tak, ale przecież... To wróżka wie, że nie udało się jej trafić i szybciutko zmienia wersję na bardziej pasującą.

Co do tarota, to tak jak każda wróżba (horoskop w gazecie, wróżba Andrzejkowa) jest teoretycznie niedopuszczalna. Ale to przecież zależy od podejścia. Przecież nikt by nie czytał horoskopu zakładając, że są tam same bzdury, a jednak nikt się z tego nie spowiada. Tak samo z wróżb Andrzejkowych. Myślę, że jeżeli traktowałabyś wróżbę z Tarota jako coś, co może się zdarzyć, ale nie musi, jako jedną z wielu możliwości to byłoby to w porządku. I nie widzę w tym nic złego.
A do kart tarota stosują się prawa statystyki i nie jest prawdą, że zawsze mówią prawdę. Mają takie same szanse powiedzieć prawdę jak i skłamać. Jak ktoś nie wierzy to niech zrobi sobie próbę i zapyta karty o coś na reprezentatywnej liczbie (powiedzmy 100) przypadków. Mogę dać głowę, że prawdopodobieństwo poprawnej odpowiedzi będzie równe w przybliżeniu 50%

Pt lis 09, 2007 14:29

I ja oglądam ten program. Był też przypadek, gdy wróżka potrafiła opisać wygląd pewnej dziewczyny i osoba dzwoniąca wszystko potwierdzała.

So lis 10, 2007 16:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2