Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 23:14

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
 Znachorskie techniki - zabobon czy technika leczenia? 
Autor Wiadomość

Post Znachorskie techniki - zabobon czy technika leczenia?
W dzieciństwie, jak jechałem autobusem, nagle zasłabnąłem, zrobiło mi się ciemno przed oczami itp. No i babcia kuzyna (mama cioci/wujka - nie wiem jak nazywa się taka relacja rodzinna :D) mi zaradziła, żebym zrobił coś takiego: połączył opuszki palców kciuka i palca serdecznego... I maksymalnie pomogło :o Tak sobie dzisiaj o tym przypomniałem, bo ponownie dziś mi to zaleciła (na ból brzucha). No i nie wiem co o tym myśleć :) [...]link usunięty - na podstawie regulaminu forum WIARA § I, pkt 4. /mateola/
To zalecenie, które ja dostałem, najbardziej pasuje do tej "Mudry ratującej życie". Hm... Może tak trzyma się palce podczas medytacji (pozycja lotosu)? :) Może ktoś wie coś więcej o tych praktykach, jak ma się do tego wiara chrześcijańska?

Pn gru 03, 2007 17:27

Tak dokładniej poszukałem o tym i okazuje się, że te mudry wywodzą się z buddyzmu... Ale zapewnia nas, np. wikipedia, że jest całkowicie bezpieczna i można ją spokojnie stosować... Ale jak buddyzm, to chyba nie za bardzo spoko :?

Pn gru 03, 2007 17:33

No... wikipedia to raczej mało pewne źródło informacji ;)

Pn gru 03, 2007 18:11

W buddyzmie nie ma rytuałów/obrzędów dających efekty przez fakt ich wykonania. Rytuały i obrządki w buddyzmie wykonywane są wyłącznie z odpowiednią wiedzą i nastawieniem moralno-duchowym a forma ma znaczenie podrzędne i jest zmienna.

Kojarzę także mudry w hinduizmie i japońskim shinto, ale do teraz nie wiedziałem, że to mudry - nie znałem tego słowa, widziałem tylko gesty :D
Shinto znam dosyć pobieżnie i nie wiem na jakiej zasadzie mudry tam występują, ale natomiast, że w hinduizmie występuje wiara w różne czakramy i przepływy energii, więc przy czymś takim mudry mają znaczenie, bo wpływają na obiegi energii w organizmie i tym podobne sprawy.

Ja bym nie przeceniał tych mudr bo ciężko zweryfikować ich obiektywną skuteczność, być może działają na zasadzie placebo. Jeśli już chrześcijanin je stosuje to powinien się równocześnie modlić i traktować ich skuteczność jako wolę Boga a nie cokolwiek innego.

Pn gru 03, 2007 19:12

to nie zabobony i techniki znachorskie a normalna ezoteryka, mudry wywodzą się z nauk wschodnich tak jak medytacje itp. Mechanizm działania mudr polega na kierowaniu przepływem energii i usuwaniu blokad energetycznych.
tu link gdzie jest podane kilka z nich [...]link usunięty - na podstawie regulaminu forum WIARA § I, pkt 4. /mateola/
:)

"Wszystko możliwe jest dla tego, kto wierzy" (Mk 9,23)

Pn gru 03, 2007 20:46

Proponuję pooglądać dokładnie wschodnie ikony i przyjrzeć się układowi dłoni namalowanych tam postaci.

Temat zamykam - na podstawie regulaminu forum WIARA § I, pkt 4 oraz § III, pkt 7 /mateola/

Śr gru 05, 2007 21:00
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 6 ]