Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 5:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 52  Następna strona
 czemu stosowanie prezerwatyw jest grzechem ciężkim? 
Autor Wiadomość

(..)
W tym przypadku istnieje konflikt pomiędzy sumieniem wiernego a nauką KK.
Dla mnie taka sytuacja ewidentnie wymaga konsultacji ze
spowiednikiem.

Doprecyzuję: chodzi o konsultację w przypadku, gdy chcemy uczestniczyć
w życiu sakramentalnym Kościoła.

Wt gru 04, 2007 12:02

Uznanie NPR przez Kościół jest dobrym przypadkiem tego, że Kościół po dokładnym rozpoznaniu zagadnienia jest w stanie zrewidować stanowisko. W przypadku NPR sprawa ma się jednak inaczej niż z prezerwatywą czy pigułkami. NPR jest obserwacją, wyciąganiem wniosków i świadomym podejmowaniem decyzji. Prezerwatywa czy pigułki to ingerencja w naturalny porządek rzeczy i myślę, że nie warto spodziewać się zmiany stanowiska Kościoła.

Co nie zmienia faktu, że NPR to antykoncepcja.

Wt gru 04, 2007 12:25

Mogę tylko powiedzieć, że gdyby rzecz dotyczyła mnie i mojego małżeństwa, to drążyłabym temat, konsultowała z kierownikiem duchowym czy spowiednikiem i szukała odpowiedzi, co w danej sytuacji powinnam zrobić. Może w różnych konkretnych sytuacjach istnieją tzw. okoliczności łagodzące? Nie wiem.

Wybacz, że wrócę jeszcze do tematu pettingu. Z tego co tu deklarujesz - temat drążyłaś, konsultowałaś z kierownikiem duchowym czy spowiednikiem.
I do jakich wniosków doszłaś? Petting nie jest grzechem? Czy jest grzechem ale w różnych konkretnych sytuacjach istnieją tzw. okoliczności łagodzące?

Wt gru 04, 2007 12:36

genowef napisał(a):
Uznanie NPR przez Kościół jest dobrym przypadkiem tego, że Kościół po dokładnym rozpoznaniu zagadnienia jest w stanie zrewidować stanowisko. W przypadku NPR sprawa ma się jednak inaczej niż z prezerwatywą czy pigułkami. NPR jest obserwacją, wyciąganiem wniosków i świadomym podejmowaniem decyzji. Prezerwatywa czy pigułki to ingerencja w naturalny porządek rzeczy i myślę, że nie warto spodziewać się zmiany stanowiska Kościoła.

Antykocepcja to świadome działanie mające na celu ograniczenie płodności lub czasowa bezpłodność. NPR nikogo nie czyni bezpłodnym, jest jedynie sposobem korzystania z płodności poprzez absensję seksualną w dniach niepłodnych (nie mylić z bezpłodnością!). Nie podzielam więc Twojej pewności.

Wt gru 04, 2007 13:07

Mroczny Pasażer napisał(a):
genowef napisał(a):

Antykocepcja to świadome działanie mające na celu ograniczenie płodności lub czasowa bezpłodność. NPR nikogo nie czyni bezpłodnym, jest jedynie sposobem korzystania z płodności poprzez absensję seksualną w dniach niepłodnych (nie mylić z bezpłodnością!). Nie podzielam więc Twojej pewności.

Tłumaczyłem to (i nie tylko ja) już w tym dziale dosłownie chyba setki razy, przeszukaj wątki.

NPR to inaczej NPU - Naturalne Powstrzymywanie Urodzeń. Bo po to wylicza się te wszystkie dane i robi wykresy. I jest to nic innego jak antykoncepcja, ba zwolennicy NPR do określania jego "skuteczności" używają nawet wskaźnika Pearla. Chcesz czy nie - NPR to antykoncepcja bez użycia środków mechanicznych/chemicznych.

Poczytaj archiwum, nawet chyba w tym wątku jest dyskusja o tym.

Wt gru 04, 2007 13:27

Ah i jeszcze warto podawać prawdziwą definicję antykoncepcji.

Antykoncepcja (anti conceptio – przeciw poczęciu) – [b]wszelkie działania[ /b]mające na celu zapobieganie niezaplanowanemu poczęciu dziecka w trakcie stosunku płciowego.

Dlaczego pary używające NPR kochają się tylko w dni niepłodne? Uwaga zaskoczenie - bo nie chcą akurat w tej chwili mieć dziecka. I co to jest? Uwaga kolejne zaskoczenie - a n t y k o n c e p c j a.

Wt gru 04, 2007 13:30

monika001 napisał(a):
Mogę tylko powiedzieć, że gdyby rzecz dotyczyła mnie i mojego małżeństwa, to drążyłabym temat, konsultowała z kierownikiem duchowym czy spowiednikiem i szukała odpowiedzi, co w danej sytuacji powinnam zrobić. Może w różnych konkretnych sytuacjach istnieją tzw. okoliczności łagodzące? Nie wiem.

Wybacz, że wrócę jeszcze do tematu pettingu. Z tego co tu deklarujesz - temat drążyłaś, konsultowałaś z kierownikiem duchowym czy spowiednikiem.
I do jakich wniosków doszłaś? Petting nie jest grzechem? Czy jest grzechem ale w różnych konkretnych sytuacjach istnieją tzw. okoliczności łagodzące?

Ten wątek jest o prezerwatywach, a ty ciągle nie dajesz mi spokoju ;)
w temacie pettingu. O tym już pisałam. Stanowisko KK również jest ogólnie znane.
Zapytaj swojego spowiednika. A jeżeli chodzi o moje rozwiązanie problemu - wybacz, z całym szacunkiem oczywiście - ale sprawa jest na tyle osobista, że jej nie upublicznię w stopniu większym niż zrobiłam to do tej pory.

Wt gru 04, 2007 13:41

Antykoncepcja (anti conceptio ; przeciw poczęciu) wszelkie działania mające na celu zapobieganie niezaplanowanemu poczęciu dziecka w trakcie stosunku płciowego.
W trakcie stosunku płciowego para stosująca NPR nie podejmuje żadnych działań antykoncepcyjnych czyli jakby nie patrzeć, Twoja definicja tutaj nie pasuje. Dodam, że pigułka, prezerwatywa działają w trakcie stosunku i bezpośrednio po nim.

Wt gru 04, 2007 13:48

To w trakcie nie odnosi się do metody tylko do stosunku LOL. W TRAKCIE STOSUNKU. Bo chyba nie znasz innych metod poczęcia?

Nie no rotfl XD.

Wt gru 04, 2007 14:12

Może pora zdjąć klapki z oczu? Łatwiej będzie czytać :D

Wt gru 04, 2007 14:30

Ależ z pana Mrocznego prześmiewca... A o metodzie in vitro pan słyszał??

Proponuję pomyśleć na chłodno. Według Twojej definicji antykoncepcja jest działaniem uniemożliwiającym poczęcie w czasie stosunku. Mówiąc technicznie: mężczyzna wydziela nasienie i pytanie co dzieje się dalej?: przy NPR nie ma żadnej kombinacji typu: nasienie zostaje w gumce, nasienie zostaje w kobiecie bezpłodnej (kobieta zażywająca pigułki jest bezpłodna) na własne życzenie albo nasienie ląduje wszędzie na zewnątrz, byleby nie w okolicach narządów płciowych kobiety. I to jest różnica. W NPR małżonkowie współżyją bez w zasadzie bez żadnych zbędnych kombinacji.

Dlaczego Kościół promuje NPR? Bo jest to metoda planowania poczęć w oparciu o wiedzę o ciele kobiety. I skrót NPU nie zawsze jest adekwatny. Uwierzysz, że są pary starające się o dziecko i układające swój wolny czas tak, aby pohasać w łóżku celem spłodzenia potomstwa ponieważ to są TE dni? Niektórzy nawet próbują wykorzystywać NPR do poczęcia dziecka o określonej płci.

Tak nawiasem mówiąc - wszelkie próby prześmiewcze możesz spokojnie sobie podarować. One świadczą o Tobie, nie o Twoich oponentach.

Wt gru 04, 2007 14:35

Ojciec Pio powiedział kiedyś, że małżeństwo to Golgota.
Właściwie to ja tego tak nigdy nie odczuwałam i nie odczuwam, ale jak czytam to forum od pewnego czasu to zaczynam myśleć, że może miał rację.......

Wt gru 04, 2007 14:36

[quote="monika001"]Ten wątek jest o prezerwatywach, a ty ciągle nie dajesz mi spokoju ;)
w temacie pettingu. O tym już pisałam. Stanowisko KK również jest ogólnie znane. [quote]
Bo temat mnie interesuje. Stanowisko KK do pettingu jest znane, podobnie jak w stosunku do przezerwatyw.
Nie przeszkadza to jednak inaczej motywować obchodzenia jednego zakazu a inaczej drugiego, prawda?

Nie proszę o zwierzenia osobiste. Chciałem tylko dowiedzieć się czy usprawiedliwiając petting nie można zrobic tego w podobny sposób dla prezerwatywy.

Wt gru 04, 2007 14:59

Ależ z pana Mrocznego prześmiewca... A o metodzie in vitro pan słyszał

Rozmawiamy o zapłodnieniu stosunku seksualnym, a więc in vitro z oczywistych powodów odpada.

Cytuj:
Według Twojej definicji antykoncepcja jest działaniem uniemożliwiającym poczęcie w czasie stosunku.

Uniemożliwiającym poczęcie, po prostu. To, że w czasie stosunku to oczywiste, jak pisałem nie rozmawiamy o in vitro. I są to WSZELKIE działania, które do tego uniemożliwienia poczęcia się przyczyniają. Wszystkie.

Cytuj:
Mówiąc technicznie: mężczyzna wydziela nasienie i pytanie co dzieje się dalej?: przy NPR nie ma żadnej kombinacji typu: nasienie zostaje w gumce, nasienie zostaje w kobiecie bezpłodnej (kobieta zażywająca pigułki jest bezpłodna) na własne życzenie albo nasienie ląduje wszędzie na zewnątrz, byleby nie w okolicach narządów płciowych kobiety. I to jest różnica. W NPR małżonkowie współżyją bez w zasadzie bez żadnych zbędnych kombinacji.

Jasne, nie ma tego wszystkiego, nikt Ci tu nie zaprzeczy. Ale jest coś takiego jak ZAMYSŁ lub INTENCJA. A intencją w przypadku pewnie większości par stosujących NPR jest niezajście w ciążę. Seks w dni niepłodne. Dlaczego to robią? Bo akurat teraz nie chcą mieć dzieci, chcą odłożyć poczęcie na później, a więc współżyją w dni płodne by to dziecko się nie pojawiło. A jak się nazywa takie działanie? Podpowiem - zaczyna się na "a".

I nie pisz, że nie zamykają się na życie bo stosujący inne metody antykoncepcji też się nie zamykają - każda metoda jest zawodna. O zamykaniu można mówić dopiero wtedy gdy para jest gotowa na aborcję w przypadku ewentualnej wpadki.

Cytuj:
Dlaczego Kościół promuje NPR? Bo jest to metoda planowania poczęć w oparciu o wiedzę o ciele kobiety. I skrót NPU nie zawsze jest adekwatny. Uwierzysz, że są pary starające się o dziecko i układające swój wolny czas tak, aby pohasać w łóżku celem spłodzenia potomstwa ponieważ to są TE dni? Niektórzy nawet próbują wykorzystywać NPR do poczęcia dziecka o określonej płci.

Zgodzę się, są takie pary, ale śmiem twierdzić, że jest to mniejszość. I zgodzę się, że właśnie wtedy NPR nie jest antykoncepcją, ale tym co mówi ta nazwa. W każdym innym przypadku przykro mi, ale jest to antykoncepcja.

Cytuj:
Tak nawiasem mówiąc - wszelkie próby prześmiewcze możesz spokojnie sobie podarować. One świadczą o Tobie, nie o Twoich oponentach.

Oj po prostu rozbawiło mnie to jak to zrozumiałeś, przepraszam. :P

Wt gru 04, 2007 15:16

Bo temat mnie interesuje. Stanowisko KK do pettingu jest znane, podobnie jak w stosunku do przezerwatyw.
Nie przeszkadza to jednak inaczej motywować obchodzenia jednego zakazu a inaczej drugiego, prawda?

Nieprawda. Zbyt pochopne wnioski. Ale zostawmy ten temat.

Krzysztof_J napisał(a):
Chciałem tylko dowiedzieć się czy usprawiedliwiając petting nie można zrobic tego w podobny sposób dla prezerwatywy.

Nie, bo to co innego - bynajmniej w moim konkretnym przypadku.

Wt gru 04, 2007 16:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 52  Następna strona