Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Czy jest sens ciągle dyskutować o czymś w co się nie wierzy? 
Autor Wiadomość

Wiele racjonalnych rzeczy .

Proszę, wymień. :)

N gru 16, 2007 17:42
Zobacz profil WWW

No dobra, modele mogą też służyć np. do ozdoby lub do pochwalenia się przed kolegami... ale względnie są mało użyteczne. Jest dużo więcej bardziej użytecznych hobby niż modelarstwo. Gdyby patrzeć pod względem użyteczności to racjonalne byłoby wybranie innego hobby. jeżeli patrzeć pod względem przyjemności jaką ma się z samej czynności to modelarstwo może być równie racjonalne co dyskusje o wymysłach.

Co widzisz racjonalnego w dyskusjach o wymysłach? Przyjemność nie musi być racjonalna co wcześniej opisałem .Natomiast ty przekonaj mnie ,że rozmowa o wymysłach jest przyjemnością racjonalną.

N gru 16, 2007 19:44

Mam pytanie, bo nie rozumiem, jak można pojmować przyjemność w funkcjach:
a) racjonalna,
b) irracjonalna.
Wytłumaczcie, jeśli łaska.

N gru 16, 2007 19:51
Zobacz profil ICQ YIM

Seweryn, wieczny student napisał, że rozmowy o wymysłach są równie racjonalną przyjemnością, co modelarstwo. Jeśli udowodnisz, że modelarstwo jest racjonalne, to dopiero proś, o przekonanie cię, że rozmowa o wymysłach jest "przyjemnością racjonalną".

N gru 16, 2007 19:53
Zobacz profil ICQ YIM

Mam pytanie, bo nie rozumiem, jak można pojmować przyjemność w funkcjach:
a) racjonalna,
b) irracjonalna.
Wytłumaczcie, jeśli łaska.

Też nie mogę zrozumieć po co student , nieracjonalność tłumaczy przyjemnością.

N gru 16, 2007 19:56

Ja tylko zauważę, że odpowiedzią na temat jest to, co napisał wieczny student... Rozmawiamy o tym, bo sprawia nam to przyjemność.

N gru 16, 2007 20:03
Zobacz profil ICQ YIM

Ja tylko zauważę, że odpowiedzią na temat jest to, co napisał wieczny student... Rozmawiamy o tym, bo sprawia nam to przyjemność.

A ja już wcześniej opisałem ,że przyjemność może dawać wiele nieracjonalnych praktyk np.pedofilom przyjemność daje molestowanie dzieci według mnie jest to przyjemność nieracjonalna.

N gru 16, 2007 20:16

No i dobrze, pedofile gwałcą dzieci, bo im daje to przyjemność, a my rozmawiamy na temat wymysłów, bo daje to nam przyjemność.

N gru 16, 2007 20:26
Zobacz profil ICQ YIM

Dodałbym jeszcze, że sens dyskucji o wymysłach jest taki sam, jak sens dyskusji o pogodzie i przedmiotach materialnych. Poza tym sensem rozmowy jest też ciekawość, każdy człowiek, jako istota społeczna jest raczej rozmowny i wymienia swoje poglądy. Wy wierzycie w coś, co dla nas nie istnieje, a my nie wierzymy w to, co wy. Wymieniamy poglądy, informujemy się nawzajem, jak na istoty społeczne przystało.

N gru 16, 2007 20:31
Zobacz profil ICQ YIM

Dodałbym jeszcze, że sens dyskucji o wymysłach jest taki sam, jak sens dyskusji o pogodzie i przedmiotach materialnych. Poza tym sensem rozmowy jest też ciekawość, każdy człowiek, jako istota społeczna jest raczej rozmowny i wymienia swoje poglądy. Wy wierzycie w coś, co dla nas nie istnieje, a my nie wierzymy w to, co wy. Wymieniamy poglądy, informujemy się nawzajem, jak na istoty społeczne przystało.

Nie wierzycie w to co my, więc po co ciagle o tym rozmawiacie? Dla mnie jest to nieracjonalna przyjemność gdyż czerpana z czegoś co według was nie istnieje. Przyjemność czerpana może być nie tyle z rozmowy o Bogu co z kwestionowania przekonań wierzących ,co jest równie nieracjonalne .

N gru 16, 2007 21:19

Kilka postów poleciało. To nie jest miejsce na przepychanki kto jest bliżej prawdy: teista, czy ateista, z wykorzystaniem barwnych metafor. To jest temat o tym dlaczego ktoś może chcieć dyskutować na temat czegoś w czego istnienie nie wierzy. Dyskutować na ten temat, interesować się tym, zajmować się tą tematyką, a nie głosić swoją rzekomą poznawczą wyższość. Po prostu.

Pn gru 17, 2007 21:52

Wyjmujesz 2 słowa z mojej wypowiedzi, które właśnie nie mówią o tym, jaki jest sens, a dalej dopowiadasz własne jakieś wyobrażenia.
Cytuj:
Wymieniamy poglądy, informujemy się nawzajem, jak na istoty społeczne przystało.

A to jest przyjemne.
Poza tym zastanów się, bo gdy czytam twoje wypowiedzi to widze, że zupełnie nic do ciebie nie dociera, nad tym jaki jest sens w ogóle rozmowy na wszystkie inne tematy. Poza tym jeśli chodzi o rozmowy o wymysłach, to np. rozmowa o snach. Chodzi też o zwierzanie się.

Pn gru 17, 2007 22:29
Zobacz profil ICQ YIM

Dla porządku dyskusji: powyższy post z Pon Gru 17, 2007 22:29 odnosi się, jak rozumiem, do wypowiedzi Seweryna z Nie Gru 16, 2007 21:19.

Pn gru 17, 2007 23:18

Wyjmujesz 2 słowa z mojej wypowiedzi, które właśnie nie mówią o tym, jaki jest sens, a dalej dopowiadasz własne jakieś wyobrażenia.
Cytuj:
Wymieniamy poglądy, informujemy się nawzajem, jak na istoty społeczne przystało.

A to jest przyjemne.
Poza tym zastanów się, bo gdy czytam twoje wypowiedzi to widze, że zupełnie nic do ciebie nie dociera, nad tym jaki jest sens w ogóle rozmowy na wszystkie inne tematy. Poza tym jeśli chodzi o rozmowy o wymysłach, to np. rozmowa o snach. Chodzi też o zwierzanie się.

To że jest przyjemne nic nie znaczy .Jest wiele rzeczy przyjemnych a jednocześnie nieracjonalnych.

Oczywiście jest sens rozmowy na wszystkie inne tematy . Jednak rozmowa dwóch ludzi na ten sam temat może być dla jednego racjonalna ,a dla drugiego nie. Np. Jeśli ja bym dyskutował z chirurgiem na temat operacji na otwartym sercu i starał sie go przekonać , że wiem lepiej jak to zrobić ,to ja byłbym tym nieracjonalnym rozmówcą ,któremu potrzebna jest pomoc, nie chirurga lecz terapeuty.

Śr gru 19, 2007 22:09

Seweryn... Napiasłem już dwa razy, jaki jest racjonalny sens rozmowy. A ty chyba nie czytasz całej mojej wypowiedzi, tylko dwa słowa i do nich się odnosisz.

Śr gru 19, 2007 22:12
Zobacz profil ICQ YIM
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona