Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
 Kim dla Was jest ateista? 

Osobą niewierzącą w Boga i w związku z tym nie interesująca się żadną wiarą ani duchowością. 35%  35%  [ 19 ]
Osobą, która wierzy, że nie ma Boga i próbuje do swojej "wiary" przekonać innych 30%  30%  [ 16 ]
Kimś jeszcze innym (prośba o wyjaśnienie przy zaznaczeniu tej opcji) 35%  35%  [ 19 ]
Liczba głosów : 54

Autor Wiadomość

Cytuj:
akiś sens może istnieć w życiu pozbawionym Boga? Wybacz, ale sądzę, że oszukujesz sam siebie twierdząc, że taki sens istnieje. Bez Boga jest tylko nihilizm i relatywizm.

Sensem jest hedonizm [ czy w potocznym tego słowa znaczeniu nihilizm ].
Relatywizm zaś to fakt .

Cytuj:
Jakich "nas"? Wybacz, ja hedonistą nie jestem, nie imputuj mi tego.

Ależ każdy z nas jest .
Tyle że zestaw twych potrzeb jest inny niż mój :-) .

Cytuj:
Nie wydaje mi się, bym się w czymkolwiek mylił, to raczej Ty jesteś w błędzie, i to zasadnicznym: źle ukierunkowałeś swoją wiarę: na nieistnienie Boga, zamiast na istnienie

Wiara nie jest niewiarą .
Bóg zaś istnieje - tyle że jako wytwór naszej wyobraźni .

Pozdrawiam .

N gru 30, 2007 19:01

Cytuj:
Może trochę konkretów.

No przecież już Ci podawałem , np w kontekście chamowania nauki .
Jeśli to Ci nie wystarcza to bardzo proszę - np . budowa egipskich piramid , lub swojskich kościołów - to działanie jak najbardziej rzeczywiste/materialne .

Widzę, że mieszasz pojęcia. Ja pisałem wcześniej tak
Cytuj:
wiara nie dotyczy zjawisk materialnych, tylko duchowych, których istnienia nauka nie może dowieść z uwagi na swą naturę.

A Ty mi odpisałeś:
Cytuj:
Jeśli by wiara dotyczyła jedynie zjawisk niematerialnych to wogóle by ateistom nie przeszkadzała . Pisałem już chyba o tym , że wiara ma także ewidentnie materialny [ weryfikowalny/rzeczywisty i niepomijalny ] wymiar . Dlatego właśnie podlega weryfikacji/ocenie .

Co ma wspólnego wpływ wiary na świat materialny np. budowa kościołów z niemożliwością udowodnienia naukowego świata niematerialnego? No chyba, że Ci chodzi o cud samoistnego zbudowania kościoła siłą wiary, ale nie słyszałem o takim przypadku.
danbog napisał(a):
No tak - to jakie kto sobie wybiera autorytety w dużym stopniu rzutuje na nasze życie . Tyle , że z czasem trzeba zacząć samodzielnie myśleć [ lub na wieki zostać niewolnikiem swoich autorytetów ] .
Czym innym są opinie , a czym innym weryfikowalne fakty .
Mówie o izolowaniu się od niewygodnych faktów zakłócających błogostan własnych [ i własnych autorytetów ] urojeń .

Czym innym jest izolowanie się [ zamykanie oczu na prawdę ] , a czym innym stwierdzenie że coś jest ewidentnym fałszem i odrzucenie tego jako głupot .

Pozdrawiam .

Czytając opinię z różnych źródeł nie kierowałem się żadnym wyborem autorytetów. Co więcej nie ogranicza to mojego samodzielnego myślenia, bo mam możliwość dowiedzieć się co inni sądzą i spojrzenia na coś z różnych stron a nie tylko własnym spostrzeżeniem.

N gru 30, 2007 19:40

Cytuj:
Co ma wspólnego wpływ wiary na świat materialny np. budowa kościołów z niemożliwością udowodnienia naukowego świata niematerialnego? No chyba, że Ci chodzi o cud samoistnego zbudowania kościoła siłą wiary, ale nie słyszałem o takim przypadku.

Urojenia ludzi skutkują podejmowaniem przez nich działań w świecie materialnym .
Urojenia to działania nie uzasadnione otaczającą nas rzeczywistością i zasadami jej funkcjonowania .
Działania motywowane urojeniami wprowadzają jedynie chaos i zniszczenie w naszej rzeczywistości .

Cytuj:
Czytając opinię z różnych źródeł nie kierowałem się żadnym wyborem autorytetów. Co więcej nie ogranicza to mojego samodzielnego myślenia, bo mam możliwość dowiedzieć się co inni sądzą i spojrzenia na coś z różnych stron a nie tylko własnym spostrzeżeniem.

Ja zaś twierdze jedynie , że warto zapoznać się z tym źródłem .
Umożliwi Ci to zrozumienie dlaczego jedni oceniają je tak , a inni inaczej .
No i wreszcie najważniejsze - umożliwi Ci zweryfikowanie za pomocą własnej wiedzy o świecie [ czy też innych merytorycznych żródeł ] które opinie są wartościowe , a które wskazują jedynie na indolencje umysłową ich głosicieli .

Pozdrawiam .

N gru 30, 2007 20:13

Urojenia ludzi skutkują podejmowaniem przez nich działań w świecie materialnym .
Urojenia to działania nie uzasadnione otaczającą nas rzeczywistością i zasadami jej funkcjonowania .
Działania motywowane urojeniami wprowadzają jedynie chaos i zniszczenie w naszej rzeczywistości .

Jeśli urojeniami nazywasz kierowanie się miłością i współczuciem oraz podejmowanie na tej podstawie decyzji o budowaniu wielu ośrodków dla bezdomnych czy chorych to rzeczywiście coś w tym jest. Bez religii natomiast, zostalibyśmy z czystym materializmem i darwinowską ewolucją której starzy i chorzy są już niepotrzebni i należy je w najlepszym przypadku zostawić własnej niedoli, nie wpominając już o eutanazji. Już mieliśmy przywódców, który chcieli zmazać religię jak np. Stalin. To były naprawdę czasy raju dla ateistów.
danbog napisał(a):
Ja zaś twierdze jedynie , że warto zapoznać się z tym źródłem .
Umożliwi Ci to zrozumienie dlaczego jedni oceniają je tak , a inni inaczej .
No i wreszcie najważniejsze - umożliwi Ci zweryfikowanie za pomocą własnej wiedzy o świecie [ czy też innych merytorycznych żródeł ] które opinie są wartościowe , a które wskazują jedynie na indolencje umysłową ich głosicieli .

Pozdrawiam .

Sorry, ale nie skorzystam. Możesz to nazwać jak chcesz np. że się samoograniczam.

N gru 30, 2007 20:43

Cytuj:
Jeśli urojeniami nazywasz kierowanie się miłością i współczuciem oraz podejmowanie na tej podstawie decyzji o budowaniu wielu ośrodków dla bezdomnych czy chorych to rzeczywiście coś w tym jest. Bez religii natomiast, zostalibyśmy z czystym materializmem i darwinowską ewolucją której starzy i chorzy są już niepotrzebni i należy je w najlepszym przypadku zostawić własnej niedoli, nie wpominając już o eutanazji. Już mieliśmy przywódców, który chcieli zmazać religię jak np. Stalin. To były naprawdę czasy raju dla ateistów.

Kierowanie się miłością i współczuciem , to wynik ewolucji właśnie .
Materializm pozwala nie marnować środków na urojenia , tylko przeznaczać je na konkretne cele [ bo ludzie to też materia ] .
Cóż ty możesz wiedzieć o materialiźmie skoro takie pierdoły opowiadasz o pozostawianiu kogokolwiek własnej niedoli .
No i weź się wreszcie zdecyduj , czy pozostawianie własnej niedoli , czy eutanazja .

Kłopot ze Stalinem polega właśnie na tym , że on niechciał zmazać religii [ na kremlu jest kaplica w której Stalin - wychowanek seminarium , wg opowieści jego ochroniarza się modlił ].
Cału szkopłó tkwi w tym , że Stalin zamiast wyrugować religie z życia państwa zastąpił stare prawosławie , nową religią zwaną stalinizmem .

Stalinowska Rosja nie była "rajem" ani dla teistów , ani dla ateistów a jedynie dla samego Stalina conajwyżej .

Cytuj:
Sorry, ale nie skorzystam. Możesz to nazwać jak chcesz np. że się samoograniczam.

Twój wybór .
Chciałem Ci jedynie uzmysłowić , że takowy podejmujesz .
Może kiedyś postanowisz ustalić dlaczego postępujesz tak , a nie inaczej .

Pozdrawiam .

N gru 30, 2007 21:25

Bez religii natomiast, zostalibyśmy z czystym materializmem i darwinowską ewolucją której starzy i chorzy są już niepotrzebni i należy je w najlepszym przypadku zostawić własnej niedoli, nie wpominając już o eutanazji.

Masz rację, wystarczy spojrzeć na kraje najbardziej laickie, np. Szwecję. To nie religia tworzy naszą moralność.
Koren napisał(a):
Już mieliśmy przywódców, który chcieli zmazać religię jak np. Stalin. To były naprawdę czasy raju dla ateistów.

Nawet sobie nie żartuj. Pozbawienie podstawowych wolności obywatelskich rajem?

N gru 30, 2007 21:40

Kierowanie się miłością i współczuciem , to wynik ewolucji właśnie .
Materializm pozwala nie marnować środków na urojenia , tylko przeznaczać je na konkretne cele [ bo ludzie to też materia ] .
Cóż ty możesz wiedzieć o materialiźmie skoro takie (censored)ły opowiadasz o pozostawianiu kogokolwiek własnej niedoli .
No i weź się wreszcie zdecyduj , czy pozostawianie własnej niedoli , czy eutanazja .

Ja dziękuję za taką ewolucję. Na przykładzie Holandii to najlepiej widać. Eutanazje stosuje się już nawet do ludzi starych, którym się odechciało żyć a rodzina dla własnej wygody na to się zgadza.
danbog napisał(a):
Kłopot ze Stalinem polega właśnie na tym , że on niechciał zmazać religii [ na kremlu jest kaplica w której Stalin - wychowanek seminarium , wg opowieści jego ochroniarza się modlił ].
Cału szkopłó tkwi w tym , że Stalin zamiast wyrugować religie z życia państwa zastąpił stare prawosławie , nową religią zwaną stalinizmem .

Stalinowska Rosja nie była "rajem" ani dla teistów , ani dla ateistów a jedynie dla samego Stalina conajwyżej .

O raju dla ateistów to była przenośnia. Słyszałem, że Stalin był w seminarium, ale później mu się odmieniło i został ateistą.

N gru 30, 2007 22:20

Masz rację, wystarczy spojrzeć na kraje najbardziej laickie, np. Szwecję. To nie religia tworzy naszą moralność.

Laickich jest wiele krajów i nic z tego nie wynika. Np. w takiej Holandii eutanazja jest na pożądku dziennym.
Yard napisał(a):
Nawet sobie nie żartuj. Pozbawienie podstawowych wolności obywatelskich rajem?

Żartowałem z tym rajem, ale chciałem uzmysłowić do czego może doprowadzić ideologiczny ateizm.

N gru 30, 2007 22:23

Ja dziękuję za taką ewolucję. Na przykładzie Holandii to najlepiej widać. Eutanazje stosuje się już nawet do ludzi starych, którym się odechciało żyć a rodzina dla własnej wygody na to się zgadza.

A wolałbyś, żeby odmawiano ludziom prawa do samobójstwa? Jak dla mnie to pewien egoizm.

Cytuj:
Żartowałem z tym rajem, ale chciałem uzmysłowić do czego może doprowadzić ideologiczny ateizm.

Akurat zazwyczaj ateizm z ideologią nie ma wiele wspólnego, bo nie mówi człowiekowi, jak ma żyć. Każdy ateista rozstrzyga to sam i dochodzi do różnych wniosków. Jeśli chodzi o komunizm, to raczej ateizm był dopasowany do ideologii, a nie odwrotnie.[/quote]

N gru 30, 2007 22:31

Szukaj a znajdziesz.
Ja nie jestem ateistą, to było do Ciebie i Tobie podobnych pytanie. :-) :-)
Cytuj:
Twoje podejście nie jest niekonwencjonalne i orginalne jak Ci się wydaje tylko wręcz do bólu sztampowe i bardzo często spotykane w dyskusjach swiatopoglądowych.
A to ciekawe, bo ja w dyskusjach światopoglądowych nader często spotykałem się u wierzących z postrzeganiem ateizmu jako "racjonalnego wyboru", tak samo dobrego, jak ścieżka wiary. :?
Cytuj:
Sensem jest hedonizm [ czy w potocznym tego słowa znaczeniu nihilizm ].
Relatywizm zaś to fakt .
No widzisz, nareszcie przyznałeś: bez Boga jesteś hedonistą i relatywistą. :-) :-) To tyle, jeżeli chodzi o skutki ateizmu.
Cytuj:
Ależ każdy z nas jest .
Tyle że zestaw twych potrzeb jest inny niż mój .
Cytuj:
Hedonizm (gr. hedone - przyjemność) to pogląd uznający przyjemność za najwyższe dobro, natomiast unikanie cierpienia i bólu jest głównym warunkiem osiągnięcia szczęścia.
Ja nie jestem hedonistą w żadnym wypadku! W przeciwieństwie do ateistów wierzący wiedzą, że bez cierpienia nie osiągną szczęśliwości.
Cytuj:
Wiara nie jest niewiarą .
Ale wiara w niewiarę jest wiarą. :-) :-)
Cytuj:
Akurat zazwyczaj ateizm z ideologią nie ma wiele wspólnego, bo nie mówi człowiekowi, jak ma żyć. Każdy ateista rozstrzyga to sam i dochodzi do różnych wniosków. Jeśli chodzi o komunizm, to raczej ateizm był dopasowany do ideologii, a nie odwrotnie.
Mi wydaje się, że tylko zepsucie wywołane ateizmem mogło doprowadzić do narodzin takiej ideologii jak komunizm...
Cytuj:
A wolałbyś, żeby odmawiano ludziom prawa do samobójstwa? Jak dla mnie to pewien egoizm.
A dla mnie - troska o ich życie wieczne. W koncu samobójcy ida do Piekła.

Pokój, bracia i siostry!

Pn gru 31, 2007 11:27

Ja nie jestem hedonistą w żadnym wypadku! W przeciwieństwie do ateistów wierzący wiedzą, że bez cierpienia nie osiągną szczęśliwości.

W takim razie współczuję.

Tirpitz napisał(a):
Cytuj:
A dla mnie - troska o ich życie wieczne. W koncu samobójcy ida do Piekła.

Chcesz ich zbawiać na siłę? To ich wolna wola. Możesz ich od tego odwodzić, ale nie pozbawiać ich praw naturalnych.

Pn gru 31, 2007 12:02

W takim razie współczuję.
Nie ma czego :-) :-)
Cytuj:
Chcesz ich zbawiać na siłę? To ich wolna wola. Możesz ich od tego odwodzić, ale nie pozbawiać ich praw naturalnych.
Praw naturalnych...? Odbieranie sobie życie nie jest żadnym prawem, a już na pewno nie prawem naturalnym... Widziałeś kiedyś popełniającą samobójstwo małpę albo lwa? :-) :-)

Pokój, bracia i siostry!

Pn gru 31, 2007 14:38
zbanowany na stałe

Wiele zwierząt popełnia samobójstwa. Choćby traktowane okrutnie ptaki zaliczane do kategorii 'drób' mdzn. przez nie widzących nic złego w ich szlachtowaniu chrześcijan potrafią się na to zdobyć.

Pn gru 31, 2007 14:58

Praw naturalnych...? Odbieranie sobie życie nie jest żadnym prawem, a już na pewno nie prawem naturalnym... Widziałeś kiedyś popełniającą samobójstwo małpę albo lwa? :-) :-)

Prawo naturalne odnosi się do ludzi, nie do zwierząt. Każdy człowiek ma prawo do decydowania o samym sobie.

Pn gru 31, 2007 15:48

Cytuj:

Czyż nie jest to w prosty sposób urzeczywistnienie zasady :
"Czcij [ szanuj ] ojca i matkę swoją " .
Poszanowanie woli innych ludzi, to podstawa cywilizacji .

Pn gru 31, 2007 16:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona