Czy ewolucja jest nauką ?
Autor |
Wiadomość |
Inny_punkt_widzenia
|
Przykro mi ,ale retoryka tutaj nic nie zmieni ,pozatym ja urzywam retoryki polskiej a nie greckiej.
|
Pn sty 07, 2008 15:29 |
|
|
|
 |
mcfunthomas
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Przykro mi ,ale retoryka tutaj nic nie zmieni A jednak tak!  Inny_punkt_widzenia napisał(a): ,pozatym ja urzywam retoryki polskiej a nie greckiej. Ta część zdania to po prostu wstyd, i to z dwóch powodów. Proponuję Ci samemu do tego dojść, bo nie chcę tego tu ciągnąć, bdyż będzie się robić OT.
_________________ Indifference of the GOoD is enough for the EviL to succeed
|
Śr sty 09, 2008 22:27 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
mcfunthomas napisał(a): Ta część zdania to po prostu wstyd, i to z dwóch powodów nic nie wnosisz w ten sposób do dyskusji
|
N sty 13, 2008 10:51 |
|
|
|
 |
snafu
|
A ja przypomnę tylko, że tematem dyskusji jest to czy teoria ewolucji jest teorią naukową.
Jeśli zamierzacie dyskutować to trzymajcie się tematu.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
N sty 13, 2008 10:55 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Ależ oczywiście ,że teoria ewolucji jest teorią naukową,przecież do ewolucji nie doszliśmy na podstawie starożytnych rekopisów ,lecz badań naukowych.
|
N sty 13, 2008 11:07 |
|
|
|
 |
mcfunthomas
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Ależ oczywiście ,że teoria ewolucji jest teorią naukową,przecież do ewolucji nie doszliśmy na podstawie starożytnych rekopisów ,lecz badań naukowych. Chyba pominę nieścisłości w tym powyższym Twoim stwierdzeniu, ze względu na słuszną uwagę moderatora.
Poza tym, rzeczywiście, uważam, że teoria ewolucji jest nauką: w takim samym stopniu jak np. teoria wielkiego wybuchu i pewne inne działy badań astronomii - wciąż w toku i jeszcze wiele się może zdarzyć, gdyż wiele jest jeszcze do wyjaśnienia.
|
Pn sty 21, 2008 21:16 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Więc zgadzamy sie co do tego ,że ewolucja jest naukowa ,zgadzamy sie również ,że nauka postepuje i sie zmiania .Wiec jaka jest róznica miedzy teorią ewolucji a teorią istnienia Boga? W pierwszym przypadku jak i w drugim obserwujemy postep naukowy ,obserwujemy zmiany .Nauka wzięła sie z poszukiwania Boga a i struktura samego Boga uległa nieznacznej deformacji pod wpływem działania nauki .Czy dostrzegasz tutaj jakąs wyrazna różnice ,aby zdecydowanie stwierdzić ,że teorie naukowe sa mniej warte niż teoria istnienia Boga.
|
Wt sty 22, 2008 19:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Więc zgadzamy sie co do tego ,że ewolucja jest naukowa ,zgadzamy sie również ,że nauka postepuje i sie zmiania . Jeśli twierdzisz że ewolucja jest naukowa to chyba nic o niej nie wiesz. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Wiec jaka jest róznica miedzy teorią ewolucji a teorią istnienia Boga? W pierwszym przypadku jak i w drugim obserwujemy postep naukowy ,obserwujemy zmiany .
Różnica jest taka że teoria ewolucji to kłamstwo. 
|
Cz sty 24, 2008 19:37 |
|
 |
danbog
|
Chodzi poprostu o to , że teiści przyzwyczajeni do wygodnego dla nich status quo , nie mogą się pogodzić [ jak wielokrotnie było to w przeszłości ] z postępem naukowym i odkryciami nauki przeczącym ich wymysłom .
Stanowisko nauki jest jasne :
31 października 2006 Stanowisko Wydziału Nauk Biologicznych Polskiej Akademii Nauk
Wydział Nauk Biologicznych Polskiej Akademii Nauk
"Teoria ewolucji stanowi niekwestionowany naukowo fundament współczesnej wiedzy biologicznej i żaden kompetentny uczony dzisiaj jej nie kwestionuje.....
........................Teoria ewolucji, jak każda teoria naukowa, podlega oczywiście stałej weryfikacji i stanowi ważny obszar badań w naukach biologicznych. Badania nad ewolucją, prowadzone również w Polsce na światowym poziomie, systematycznie dostarczają nowych dowodów na jej poparcie...............
......................................Kwestionowanie teorii ewolucji jest społecznie szkodliwe i na gruncie wiedzy naukowej całkowicie nieuprawnione. "
[ http://www.biotechnologia.com.pl/biotechnologia/12/731 ]
Oświadczenie Polskiego Towarzystwa Genetycznego
PTG, 03.11.2006
" W międzynarodowej literaturze światowej istnieją obecnie dziesiątki jeśli nie setki tysięcy publikacji, które jednoznacznie wskazują na istnienie procesu ewolucji (oczywiście przedmiotem badań są w dalszym ciągu szczegółowe mechanizmy ewolucji, ale nie sam fakt jej istnienia), zatem negowanie tego faktu świadczy jedynie o ignorancji i rażącym braku kompetencji osób takie poglądy wypowiadających. Uważamy za wysoce szkodliwe to, że takie osoby reprezentują Polskę na arenie międzynarodowej i mają wpływ na edukację w naszym kraju. "
[ http://www.biotechnolog.pl/news-428.htm ]
Analogiczne oświadcxenia wydają Akademie Nauk na ałym świecie , jak donosi PAP :
"Akademie nauk z 67 krajów wydały wspólne oświadczenie, w którym bronią teorii ewolucji Darwina przed kreacjonizmem - informuje w środę w depeszy z Rzymu niemiecka agencja dpa, odnotowując, że wśród sygnatariuszy jest Związek Niemieckich Akademii Nauk.
W oświadczeniu wezwano ustawodawców, nauczycieli i rodziców, by zatroszczyli się o to, żeby w szkołach przekazywano "sprawdzoną naukowo" wiedzę o rozwoju życia. Tej wiedzy nie wolno zastępować "niemożliwymi do udowodnienia przez naukę" teoriami - podkreślono.
Zdaniem autorów oświadczenia "cechy wspólne w strukturze kodu genetycznego wszystkich żyjących obecnie organizmów, łącznie z człowiekiem, wyraźnie wskazują na wspólne pochodzenie".
Natomiast kreacjonizm, który - jak pisze dpa - ma zwolenników przede wszystkim wśród ortodoksyjnych chrześcijan amerykańskich, powstanie życia przedstawia jako biblijny akt stworzenia, zgodnie z którym Bóg stworzył istoty żywe na Ziemi. Zdaniem kreacjonistów życie liczy sobie dopiero kilka tysięcy lat. "
Przerażenie głosicieli religii wynika z upowszechniania wśród ludzi wiedzy naukowej , w takim stopniu , że w dzisiejszych czasach odwołwywanie się do biblijnego opisu stworzenia , jako wiedzy o pochodzeniu życia w opini zaledwie średnio wykształconej osoby uchodzi za idiotyzm .
Religia jest spychana przez naukę na margines życia społecznego i by wogóle przetrwać musi czynić "sofistyczne akrobacje" by wyjaśnić swoje nieomylne stanowisko , które w miare poznawania otacającego nas świata z każdym dniem wydaje się być coraz mniej uzasadnione .
Obecny stan zaostrzenia konfliktu między nauką i religią wynika z prób zwalczania nauki , których dopuszczają się srodowiska konserwatywno religijne na całym świecie [ ale głównie w USA - gdzie wszystko się zaczeło ] .
Głupoty opowiadane przez tzw kreacjonistów , godzące w podstawy nauki , oraz jej ustalenia wywołują masowy sprzeciw naukowców z całego świata . Świadomość , że mamy do czynienia z oszukiwaniem przez tzw. kreacjonistów opini publicznej , co do ustaleń nauki , w calu czerpania korzyści materialnych z tego proceseru , nakazuje naukowcą przestać milczeć i powiedzieć jasno jak się sprawy mają .
Kedyne co może zrobić nauka , z tą nową , narastającą akcją propagany kłamstw i pomówień , to spokojne i rzeczowe przedstawianie stanowiska nauki , co zresztą czynią .
Każdy z nas , z kolei posiada własny umysł i własne sumienie , które muszą mu podpowiedzieć co jest prawdą . Czy lepiej zawierzyć stanowisku naukowców , czy kaznodziei - bo ktoś ty musi kłamać .
Pozdrawiam .
|
N sty 27, 2008 23:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
danbog napisał(a): Chodzi poprostu o to , że teiści przyzwyczajeni do wygodnego dla nich status quo , nie mogą się pogodzić [ jak wielokrotnie było to w przeszłości ] z postępem naukowym i odkryciami nauki przeczącym ich wymysłom. Nie wydaje ci się to troche dziwne że na wypowiedzi Wiceministra Edukacji, naukowcy nagle wyskoczyli z takim impetem jakby sie czegoś obawiali?  Cytuj: "Teoria ewolucji stanowi niekwestionowany naukowo fundament współczesnej wiedzy biologicznej i żaden kompetentny uczony dzisiaj jej nie kwestionuje..... Tak się składa że ja ją kwestionuje, jak widać nie jestem kompetentny.  Cytuj: ........................Teoria ewolucji, jak każda teoria naukowa, podlega oczywiście stałej weryfikacji i stanowi ważny obszar badań w naukach biologicznych. Badania nad ewolucją, prowadzone również w Polsce na światowym poziomie, systematycznie dostarczają nowych dowodów na jej poparcie............... Teoria ewolucji to triumf przeszłości nad rzeczywistością. Cytuj: ......................................Kwestionowanie teorii ewolucji jest społecznie szkodliwe i na gruncie wiedzy naukowej całkowicie nieuprawnione. " Dokończenie.... dlatego oszukujemy was w imię nauki! Cytuj: Przerażenie głosicieli religii wynika z upowszechniania wśród ludzi wiedzy naukowej , w takim stopniu , że w dzisiejszych czasach odwołwywanie się do biblijnego opisu stworzenia , jako wiedzy o pochodzeniu życia w opini zaledwie średnio wykształconej osoby uchodzi za idiotyzm . Ja myśle że przerażeni to są głosiciele nauki a nie religii. Masz racje co do tego idiotyzmu biblijnego bo człowiek przy Bogu to jest kompletną idiotą. Cytuj: Każdy z nas , z kolei posiada własny umysł i własne sumienie , które muszą mu podpowiedzieć co jest prawdą . Czy lepiej zawierzyć stanowisku naukowców , czy kaznodziei - bo ktoś ty musi kłamać .
Pozdrawiam .
Siódmy zmysł mi podpowiada że lepiej zawierzyć stanowisku kaznodzieji 
|
Wt sty 29, 2008 22:44 |
|
 |
danbog
|
Pepe !
Cytuj: Nie wydaje ci się to troche dziwne że na wypowiedzi Wiceministra Edukacji, naukowcy nagle wyskoczyli z takim impetem jakby sie czegoś obawiali? Bo jako ludzie odpowiedzialni bardzo się obawiają . Obawiają się ciemniaków i wieku ciemności . Historia notuje takie zdarzenia jak upadek myśli ludzkiej i pogrążenie świata idiotycznym letargu . Cytuj: Tak się składa że ja ją kwestionuje, jak widać nie jestem kompetentny. Najwyraźniej . Sądze ponadto , że niekompetencja to określenie nadzbyt dyplomatyczne . Cytuj: Teoria ewolucji to triumf przeszłości nad rzeczywistością. Teoria ewolucji to triumf rzeczywistości nad przeszłoscią . Cytuj: Dokończenie.... dlatego oszukujemy was w imię nauki! Taaak ! To naukowcy nas oszukują , w przeciwieństwie do bajkopisarzy  . Wierz sobie w co zechcesz - na głupotę niema lekarstwa . Cytuj: Ja myśle że przerażeni to są głosiciele nauki a nie religii. Masz racje co do tego idiotyzmu biblijnego bo człowiek przy Bogu to jest kompletną idiotą. Raczej rozbawieni ale też zaniepokojeni . W końcu fanatycy religijni to szaleńcy po których wszystkiego można się spodziewać . Cytuj: Siódmy zmysł mi podpowiada że lepiej zawierzyć stanowisku kaznodzieji
Cóż . Masz prawo zrobić ze swoim życiem co zechcesz .
To co robisz zaś budzi mój smutek , jednak szanuje twój wybór .
Mimo wszystkich przykrych słów - pozdrawiam .
|
Wt sty 29, 2008 23:41 |
|
 |
hitman
|
JT napisał(a): czy jest naukowa i co słowo naukowa znaczy
Naukowa znaczy tyle co metodyczna.
A co do teorii ewolucji to powiem tak:
Szopen umarł, Einstein umarł, Newton umarł no i ja się coś ostatnio nie najlepiej czuję...
W przypadku człowieka teoria ewolucji się chyba nie sprawdza, bo ona zakłada postęp. Więc ja się zapytowywuję: gdzie ten postęp? Przeciętny Kowalski jest po zawale, wylewie, coś mu strzyka w kolanie, korzonki go bolą, ma zaćmę i niedowład jednej ręki, średnia wieku się obniża, choroby cywilizacyjne nas nękają... gdzie ten postęp? Gdzie to doskonalenie się organizmów żywych? Coś nie widzę  [/b]
|
Śr sty 30, 2008 0:13 |
|
 |
wieczny_student
|
hitman napisał(a): Naukowa znaczy tyle co metodyczna. Nie każda metoda jest naukowa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_naukowahitman napisał(a): W przypadku człowieka teoria ewolucji się chyba nie sprawdza, bo ona zakłada postęp. Ewolucj zakłada zmianę i selekcje przez warunki środowiska. Nie ma celu. Jeżeli zaś zauważamy pewien trend w ewolucji i nzywamy go postępem, to jest to efekt, a nie przyczyna. hitman napisał(a): Więc ja się zapytowywuję: gdzie ten postęp? Przeciętny Kowalski jest po zawale, wylewie, coś mu strzyka w kolanie, korzonki go bolą, ma zaćmę i niedowład jednej ręki, średnia wieku się obniża, choroby cywilizacyjne nas nękają... gdzie ten postęp? Gdzie to doskonalenie się organizmów żywych? Coś nie widzę  [/b]
Odnośnie średniej życia to dziwne masz dane... wydaje mi się, że jest przeciwnie. W średniowieczu średnia długość życia była poniżej 30 lat, dziś (w krajach tzw. wysoko rozwiniętych) przekracza 70.
O pozostałe sprawy:
Choroby wynikłe ze starzenia się pojawiły się właśnie z powodu wydłużenia długości życia. Dawniej człowiek umierał zwykle na dlugo zanim objawy starzenia się u niego zaczęły występować - bezsensem i zbytnim wydatkiem energetycznym byłoby wytwarzanie mechanizmów biologicznych, które mogłyby zapobiec starzeniu się, jeśli i tak nie miałyby one zostać użyte. Ewolucja nie doprowadziła więc do ich powstania, co my obecnie odczuwamy.
Choroby cywilizacyjne, a przynajmniej wiele z nich (np. otyłość, zniszczone nieprawidłowym stylem prcy szkielet i oczy) są spowodowne gwałtownymi (w ewolucyjnej skali czasu) zmianami środowiska, w którym człowiekowi przyszło żyć (nota bene, on sam stoi za tymi zmianami). Ewolucja nie działa tak prędko i przystosowanie nie nastepuje z pokolenia na pokolenie.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Śr sty 30, 2008 1:16 |
|
 |
mcfunthomas
|
wieczny_student napisał(a): hitman napisał(a): Więc ja się zapytowywuję: gdzie ten postęp? Przeciętny Kowalski jest po zawale, wylewie, coś mu strzyka w kolanie, korzonki go bolą, ma zaćmę i niedowład jednej ręki, średnia wieku się obniża, choroby cywilizacyjne nas nękają... gdzie ten postęp? Gdzie to doskonalenie się organizmów żywych? Coś nie widzę  [/b] Odnośnie średniej życia to dziwne masz dane... wydaje mi się, że jest przeciwnie. W średniowieczu średnia długość życia była poniżej 30 lat, dziś (w krajach tzw. wysoko rozwiniętych) przekracza 70. A czemu ma służyć podawanie i porównywanie średniej życia teraz i w średniowieczu, bo nie pojmuję?
Z tego co wiem, to długość życia w historii ludzkości zależała i zależy m.in. - a może przede wszystkim - od rozwoju cywilizacji i/lub trybu życia a nie od chronologicznej osi czasu...  A oba te czynniki przebiegają w historii raczej falowo a nie monotonicznie rosnąco lub malejąco...
|
Śr sty 30, 2008 2:29 |
|
 |
mcfunthomas
|
danbog napisał(a): Chodzi poprostu o to , że teiści przyzwyczajeni do wygodnego dla nich status quo , nie mogą się pogodzić [ jak wielokrotnie było to w przeszłości ] z postępem naukowym i odkryciami nauki przeczącym ich wymysłom. Dostrzegam tu brak szacunku. No ale to problem autora wypowiedzi, a nie mój.  danbog napisał(a): Stanowisko nauki jest jasne : [...]
I co dalej? Jako kolejny wniosek, mają zamiar usunąć z języków świata wyrazy - stwórca i stworzenie?  danbog napisał(a): Przerażenie głosicieli religii wynika z upowszechniania wśród ludzi wiedzy naukowej Wiedzą o głosicielach religii to Ty nie grzeszysz...no ale każdy ma prawo do prywatnej nieświadomości, więc i Ty też. Powinieneś wiedzieć o różnych głosicielach, a nie tylko o tych uważających, że świat powstał 6000 lat temu. Masz chyba braki informacyjne z religioznawstwa.  danbog napisał(a): Głupoty opowiadane przez tzw kreacjonistów[...] Przypadkowo się zgodzę. Też zauważam istnienie TZW. KREACJONISTÓW (pośród INNYCH ODMIAN kreacjonistów) danbog napisał(a): Każdy z nas , z kolei posiada własny umysł i własne sumienie , które muszą mu podpowiedzieć co jest prawdą . Czy lepiej zawierzyć stanowisku naukowców , czy kaznodziei - bo ktoś ty musi kłamać. Najlepiej zaufać Bogu. Wszak nie każdy kaznodzieja mówi prawdę. Podobnie jest z naukowcami. Co do umysłu i sumienia, to też różnie z nimi bywa. Przykłady widać dookoła, prawda?
BTW: przyrównywanie kaznodziei (l.poj.) do naukowców (l.mn.) nie jest chyba zbyt merytorycznie poprawne w dyskusji.
Pozdrawiam
|
Śr sty 30, 2008 2:47 |
|
|
|