Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 8:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czy ewolucja jest nauką ? 
Autor Wiadomość

Nie każda metoda jest naukowa.

Ale każda nauka jest metodyczna.

Śr sty 30, 2008 10:38

Z tym się zgodzę. Tyle że to znaczy co innego niż stwierdzenie
hitman napisał(a):
Naukowa znaczy tyle co metodyczna.

Śr sty 30, 2008 15:51

hitman napisał(a):

Z tym się zgodzę. Tyle że to znaczy co innego niż stwierdzenie
hitman napisał(a):

Właśnie znaczy :)

Śr sty 30, 2008 16:28

Postępowanie naukowe polega na stosowaniu metody naukowej.
Postępowanie metodyczne polega na stosowaniu jakiejś metody.
Nie każda metoda jest metodą naukową, zatem nie każde postępowanie metodyczne jest postępowaniem naukowym. Metodyczność postępowania nie oznacza jego naukowości.

Śr sty 30, 2008 18:19

Nie każda metoda jest metodą naukową, zatem nie każde postępowanie metodyczne jest postępowaniem naukowym. Metodyczność postępowania nie oznacza jego naukowości.

Sory, ale pomyliłeś tematy :) Cofnij się o jedną stronę i zobacz o co tam chodziło. Nie chodziło o wyjaśnienie terminu "metodyczny" ale o wyjaśnienie terminu "naukowy". Słowa Ci się trochę pomyliły :)

Śr sty 30, 2008 19:18

W tym artykułu nie chodziło oczywiście o to czy ewolucja jest odrębną dziedziną lecz oto czy jest naukowa i co słowo naukowa znaczy

hitman napisał(a):

Upieram się przy stwierdzeniu, że "naukowa" nie znaczy to samo co "metodyczna", bo nie każda metoda jest metodą naukową.

mcfunthomas napisał(a):
A czemu ma służyć podawanie i porównywanie średniej życia teraz i w średniowieczu, bo nie pojmuję?

Argumentacji, że średnia długość życia wzrasta i obaleniu twierdzenia jakoby malała (choć to prawda, że wzrost jest nie tyle z powodu ewolucji, co zmiany trybu życia i rozwoju medycyny - nie zmienia to jednak faktu, że twierdzenie o malejącej średniej długości życia jest fałszywe).

Śr sty 30, 2008 22:56

Upieram się przy stwierdzeniu, że "naukowa" nie znaczy to samo co "metodyczna", bo nie każda metoda jest metodą naukową.

Wieczny studencie doczytaj sobie o teorii nazw: http://www.sciaga.pl/tekst/24966-25-log ... nym_j_zyku - rozdział IX

Śr sty 30, 2008 23:17

mcfunthomas napisał(a):
A czemu ma służyć podawanie i porównywanie średniej życia teraz i w średniowieczu, bo nie pojmuję?

Argumentacji, że średnia długość życia wzrasta i obaleniu twierdzenia jakoby malała (choć to prawda, że wzrost jest nie tyle z powodu ewolucji, co zmiany trybu życia i rozwoju medycyny - nie zmienia to jednak faktu, że twierdzenie o malejącej średniej długości życia jest fałszywe).
aha. Super. To o ile dobrze Cię zrozumiałem, to mam pewną propozycję. Spojrzyj teraz nie jedynie na Europę, oraz nie jedynie na 2 odrębne punkty w czasie. Europę rozszerz do np. Eurazji, a na czas spojrzyj jako "odcinek" długości np. 14tys. lat. - a nie tylko jego dwa końce, oddzielone "odległością" 1000 lat. Zobaczysz, że wnioski zmiażdżą Twą argumentację...nieco. :)

BTW: wiesz, ale nie istnieje teoria ewolucji; żyja tylko te gatunki którym Chuck Norris pozwolił żyć! :D

Cz sty 31, 2008 3:36

Spojrzyj teraz nie jedynie na Europę, oraz nie jedynie na 2 odrębne punkty w czasie. Europę rozszerz do np. Eurazji, a na czas spojrzyj jako "odcinek" długości np. 14tys. lat. - a nie tylko jego dwa końce, oddzielone "odległością" 1000 lat. Zobaczysz, że wnioski zmiażdżą Twą argumentację...nieco. :)

Jeśli się nie mylę, to średnia długość życia człowieka jest obecnie najdłuższa w historii. czy średniowiecze, czy starożytność - mogły być jakieś wahania, ale wielkich zmian nie było.

Mogę zatem powiedzieć: czasami średnia długość życia maleje, czasami rośnie. W ostatnim jednak okresie (a tak zrozumiałem zarzut w poście hitmna, do którego początkowo siię odniosłem) średnia długość życia wyraźnie i dotąd niespotykanie wzrosła.
[/quote]

Cz sty 31, 2008 11:15

Każde postępowanie jest metodyczne ,bo niby jakie inne miało by być ?

Postepowanie metodą naukową też jest postepowaniem metodycznym gdyż metoda naukowa też jest jakąś metodą.

Cz sty 31, 2008 14:24

Każde postępowanie jest metodyczne ,bo niby jakie inne miało by być ?

bzdura

Cz sty 31, 2008 16:12
Historia notuje takie zdarzenia jak upadek myśli ludzkiej i pogrążenie świata idiotycznym letargu .

No sorry ale ja tak właśnie widze świat. Świat to dla mnie jedna wielka niespójność w dodatku wpadłem ostatnio w solipsyzm z którego nie mogę wyjść. :D
Jak ty to robisz że wszystko jest dla ciebie takie proste? 8) Niby jak mam wytłumaczyć przyczyne tego wszystkiego?

Pt lut 01, 2008 4:39

Jeśli twierdzisz że ewolucja jest naukowa to chyba nic o niej nie wiesz.

Różnica jest taka że teoria ewolucji to kłamstwo.
O jaka wspaniała argumentacja ,to ja nie będe gorszy i odpowiem ci zgodnie z twoją mentalnoscią:Jeśli twierdzisz ,że ewolucja jest nienaukowa to chyba nic o niej nie wiesz.Różnica jest taka ,że teoria istnienia Boga ,to kłamstwo .

Pt lut 01, 2008 7:06

http://creationism.org.pl/weasel/index.html#txt4

Ktoś z was to czytał, bo nie wiem czy czytać czy od razu dać sobie spokój. :D Bo może już tu w jakimś wątku było to poruszane...

Wt mar 04, 2008 17:36

Zaczne od przeprosin za odpowiedź na twój post z Sro Sty 30, 2008 2:47 [ strona 2 ] z tak wielkim opóźnieniem .
Poprostu przeoczyłem .

Co do meritum .

Cytuj:
Dostrzegam tu brak szacunku. No ale to problem autora wypowiedzi, a nie mój.

Uważam , że doza szacunku jest odpowiednia .
Wypowiedź moja [ użyta w kontekście tzw "kreacjonistów naukowych" , podważających ewolucje , lub ewolucjonizm ] dotyczy osób które świadomie posuwają się do kłamstw i cynicznej manipulacji .
Uważam że nie są oni upośledzeni umysłowo , tylko działają świadomie kłamiąc [ jak przypuszczam ] w słusznej w ich mniemaniu sprawie .
Właściwie poprzez szacunek i wrodzoną kulture nie używam określeń bardziej dosadnych .

Nadmienie jeszcze , że tekst , który komentujesz wkleiłem w tym wątku , mimo że powstał na potrzeby innego forum , na którym obowiązuje inna kultura .
Z tąd też jego bezpośredniość .

Cytuj:
I co dalej? Jako kolejny wniosek, mają zamiar usunąć z języków świata wyrazy - stwórca i stworzenie?

Usuwanie idei stwórcy to nie domena ewolucjonistów [ bo teoria ewolucji jest w stanie współistnieć z założeniem istnienia stwórcy , mimo że jest to pewna niekonsekwencja ] , tylko raczej biologów molekularnych .

To zaś czy idei boga należy się pozbyć to odrębna kwestia .

Cytuj:
Wiedzą o głosicielach religii to Ty nie grzeszysz...no ale każdy ma prawo do prywatnej nieświadomości, więc i Ty też. Powinieneś wiedzieć o różnych głosicielach, a nie tylko o tych uważających, że świat powstał 6000 lat temu. Masz chyba braki informacyjne z religioznawstwa.

W kontekście ewolucji muszę przyznać Ci racje .
Mój komentarz nie powinien uogólniać .

Cytuj:
Przypadkowo się zgodzę. Też zauważam istnienie TZW. KREACJONISTÓW (pośród INNYCH ODMIAN kreacjonistów)

Zatem ja muszę się niezgodzić :-) .
Kreacjonizm w ogóle to pogląd conajmniej nieuzasadniony , by nie powiedzieć szkodliwy .
Muszę się jednak zgodzić że kreacjoniści nie są jednorodni .
Jedni mniej a inni bardziej szkodliwi .

Cytuj:
Najlepiej zaufać Bogu. Wszak nie każdy kaznodzieja mówi prawdę. Podobnie jest z naukowcami. Co do umysłu i sumienia, to też różnie z nimi bywa. Przykłady widać dookoła, prawda?

Tylko , że bóg nie odzywa się ze 4000 lat .
Pewnie chodzi Ci o zaufanie papieżowi . W takim razie może jednak podziękuje .

Nie widzę lepszego kandydata do zaufania niż własny umysł i sumienie .

Cytuj:
BTW: przyrównywanie kaznodziei (l.poj.) do naukowców (l.mn.) nie jest chyba zbyt merytorycznie poprawne w dyskusji.

Jeśli wyraz "kaznodziei" rzeczywiście jest l. poj ., to masz racje .
Mam nadzieje że czytelnicy zrozumieli jednak co chciałem powiedzieć .

Pozdrawiam .

Wt mar 04, 2008 22:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona