Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 17:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 32  Następna strona
 "biała magia" 
Autor Wiadomość
Tak naprawdę to doskonale wiemy czym jest magia - to coś co jest pozornie łatwą drogą mającą pomagać komuś - w istocie rzeczy to forma dziąłania zła której Bóg nakazuje nam się wystrzegać.
Zdrowy rozsądek również .

Wt sty 29, 2008 15:48

Tak naprawdę to doskonale wiemy czym jest magia - to coś co jest pozornie łatwą drogą mającą pomagać komuś - w istocie rzeczy to forma dziąłania zła której Bóg nakazuje nam się wystrzegać.
Zdrowy rozsądek również .

Budda również.

Wt sty 29, 2008 15:52

A właśnie, że nie wiemy. Bo skąd mamy wiedzieć? Z książek? Z filmów? Myśl, że magia jest zła i służy tylko do ułatwienia sobie życia to tak naprawdę nie znaczy, że wszystko wiadomo o magii, a wręcz przeciwnie, prawie nic o niej nie wiemy. Przecież nigdzie nie jest napisane co to - tylko jest mniej więcej omówiony ogół przez kościół. A kościół zawsze widzi coś złego w każdej rzeczy która nie ma dokładnego wyjaśnienia w biblii. A jeśli nadal się trzymacie swojej tezy, to proszę podać mi coś co dosłownie tłumaczy pochodzenie magii, czym jest itd.

Śr sty 30, 2008 12:52

A właśnie, że nie wiemy. Bo skąd mamy wiedzieć? Z książek? Z filmów? Myśl, że magia jest zła i służy tylko do ułatwienia sobie życia to tak naprawdę nie znaczy, że wszystko wiadomo o magii, a wręcz przeciwnie, prawie nic o niej nie wiemy. Przecież nigdzie nie jest napisane co to - tylko jest mniej więcej omówiony ogół przez kościół. A kościół zawsze widzi coś złego w każdej rzeczy która nie ma dokładnego wyjaśnienia w biblii. A jeśli nadal się trzymacie swojej tezy, to proszę podać mi coś co dosłownie tłumaczy pochodzenie magii, czym jest itd.

Śr sty 30, 2008 12:54

A właśnie, że nie wiemy. Bo skąd mamy wiedzieć? Z książek? Z filmów? Myśl, że magia jest zła i służy tylko do ułatwienia sobie życia to tak naprawdę nie znaczy, że wszystko wiadomo o magii, a wręcz przeciwnie, prawie nic o niej nie wiemy. Przecież nigdzie nie jest napisane co to - tylko jest mniej więcej omówiony ogół przez kościół. A kościół zawsze widzi coś złego w każdej rzeczy która nie ma dokładnego wyjaśnienia w biblii. A jeśli nadal się trzymacie swojej tezy, to proszę podać mi coś co dosłownie tłumaczy pochodzenie magii, czym jest itd. Zgadzam się, że wywoływanie duchów, odprawianie rytuałów do zła rzecz przeciwko wierze, ale nie ma to prawie nic wspólnego z magią. Magia to rzecz, którą nikt jeszcze nie poznał ani nie wykorzystał (w pełni).

Śr sty 30, 2008 12:56

Sorki za spam, ale coś mi net akurat się wieszał i myślałem, że nic nie wstawiłem.

Śr sty 30, 2008 12:59

To "doskonale wiemy" to tylko figura retoryczna i oczywiście nikt nie wie czym tak naprawdę jest "magia" i kiedy nią ona dokładnie jest a kiedy nie jest. Niemniej chyba jednak każda doktryna mająca w sobie rozwój duchowy i nastawiona na czynienie "dobra" traktuje "magię" jako "drogę na skróty", ale nie tyle do celu tylko tak bardziej w maliny, bo odciągającą uwagę od tego co ważne i wartościowe.

Śr sty 30, 2008 14:39
Buddyzm i chrześcijaństwo pomimo pewnych podobieństw to w gruncie rzeczy dwie bardzo sprzeczne "ideologie".
Nie mniej - zastanawiające są czasami zbieżności metod "pośrednich" w dążeniu do celu ;)

Śr sty 30, 2008 17:22

I to właśnie jest prawda. Nikt nie zna w 100% magii. Jdnak droga na skróty?
Z tym nie jestem pewien. Bo magii nie uczysz się na zawołanie lub w ciągu miesiąca-dwóch. Magia to bardzo ambitna droga pełna pułapek i rozbieżności.
Żeby móc wykorzystywać magię w dobrych celach, potrzebna jest do tego wieloletnia praktyka conajmniej 4.5 lat.

Cz sty 31, 2008 12:31

Żeby móc wykorzystywać magię w dobrych celach, potrzebna jest do tego wieloletnia praktyka conajmniej 4.5 lat.

Żeby czynić dobro nie potrzeba żadnych przygotowań i można czynić to dobro od razu, bez szczególnych ambicji, czynienie dobra jest też bardzo proste i klarowne oraz nie wymaga żadnych ćwiczeń - dlatego magia odciąga od istoty dobra, bo przestajesz patrzeć na dobro a zaczynasz patrzeć na magię. Nic nie jest potrzebne aby czynić dobro, oprócz dobrej woli :)

Cz sty 31, 2008 13:34

magia biała pochodzi z uczucia żeby pomóc jakiejś osobie bezinteresownie tym samym można zrobić dla tej osoby jakiś dobry uczynek ale nie we wszystkich okolicznościach jest to możliwe

Cz sty 31, 2008 17:01

człowiek wierzący nie powinien posługiwać się magią :-)

Pt lut 01, 2008 11:43

No nie powinien. Ale dobrze by było mieć chociaż jednego takiego obrońcę? Chroniłby ludzi przed złem i kuszeniem szatana, odpędzałby duchy z ludzi, walczyłby (nie chodzi mi o dosłownie walkę) z szatanistami i potęgowałby wiarę w innych ludzi. A na pewno takiego człowieka Bóg by nie ukarał mimo, że posługiwał się magią. Ale ile zrobił? Poświęcił całe swoje życie w czynieniu dobra i taki sam pozostał przed śmiercią.

Pt lut 01, 2008 20:23

A jeśli chodzi o samą praktykę to musi ona zająć czas. Nie można jej się nauczyć na zawołanie, chyba, że jest to za pośrednictwem szatana. Ale tego wariantu nikomu nie życzę, nie może się to skończyć dobrze.

Pt lut 01, 2008 20:26

pauletta a dlaczego człowiek wierzący nie powinien posługiwać się magią :razz:

Pt lut 01, 2008 21:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 32  Następna strona