Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jacek Pulikowski- spec od kłopotów małżeńskich...i nie tylko 
Autor Wiadomość
Post Jacek Pulikowski- spec od kłopotów małżeńskich...i nie tylko
Proponuje zrobić w tym wątku archiwum p.Pulikowskiego, żeby ludzie którzy mają kłopoty i nie tylko mogli poczytać/posłuchać- bez szukania po internecie godzinami... :)

na początek daje linki do konferencji pt. Pragnij nie pożądaj+ rekolekcji wygłoszonych nt. współżycia małżeńskiego

http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=doona&sid=8

Dla wszystkich, którzy nie wiedzą- p.Pulikowski jest pracownikiem poradni małżeńskiej od kilkudziesięciu lat...i ma sporą praktykę...

według mnie mądrze mówi- przynajmniej zgadza się to z moimi obserwacjami...

So sty 26, 2008 18:51

Miłość
Miłość małżeńska
Współżycie płciowe
Odmienność płci
Trudności w małżeństwie
Odpowiedzialność
Antykoncepcja, aborcja, eutanazja
Dzieci
Teściowie - wykład dla rodziców

http://www.daswroch.progpol.pl/przedmalzenskie.php

Pn lut 04, 2008 19:29
Wykład- "Wartość współżycia małżeńskiego"

http://www.odserca.szczecin.pl/content/view/116/64/

Pn lut 04, 2008 19:49
wykłady z rekolekcji- nie mające tytułów...:?

http://www.pustyniawmiescie.pl/rekolekcje_jacek_pulikowski.html

Pn lut 04, 2008 19:55

Wszystkie wymienione powyżej jak i wiele więcej (konferencje, artykuły, książki) na stronie:

Jacek Pulikowski

A te w wiadomości wyżej, ze strony Pustyni w mieście mają tytuł: Jak mężczyzna i kobieta różnią się w odbiorze rzeczywistości [/url][/b]

Pt lut 06, 2009 0:34

Post Re: Jacek Pulikowski- spec od kłopotów małżeńskich...i nie t
Teresse napisał(a):
Dla wszystkich, którzy nie wiedzą- p.Pulikowski jest pracownikiem poradni małżeńskiej od kilkudziesięciu lat...i ma sporą praktykę...

Może też nie wszyscy wiedzą, że Pulikowscy przez 11 lat starali się bezskutecznie o dziecko. Wyobraźcie sobie te 11 lat bez kieratu NPR-u, bez cyklicznej wstrzemięźliwości, .... to musiało być bolesne doświadczenie.

Pt lut 06, 2009 12:05

Także pary niepłodne mogą mieć okresy wstrzemięźliwości...a NPR stosuje się też starając się o dziecko... :?

So lut 07, 2009 19:34

Hmm...Skąd znasz takie szczegóły ??

Także pary niepłodne mogą mieć okresy wstrzemięźliwości...a NPR stosuje się też starając się o dziecko... :?

Też jestem ciekaw czy to prawda.
Jeżeli tak, to rzuca (dla mnie) nowe światło na ich stosunek do NPRu.
Teresse. Mogą. Znasz dużo par, które nie musząc - robią wielotygodniowe okresy wstrzemięźliwości?

Wt lut 10, 2009 15:02
Znasz dużo par, które nie musząc - robią wielotygodniowe okresy wstrzemięźliwości?

Nie rozmawiam o takich sprawach- a poza tym obracam się w towarzystwie singli...albo par niemałżeńskich i raczej nie myślących o NPR... :?

Śr lut 11, 2009 21:48

O tych 11 latach to prawda. Pulikowski sam o tym mówi na swoich wykładach oraz na wydanych płytach, które są rejestracją niektórych wykładów. Przyznam szczerze, że już wcześniej o tym słyszałam, ale nie wiązałam tego z jego podejściem do NPR. Myślicie, że gdyby nie mieli tych problemów, to jego podejście byłoby inne?

Śr lut 11, 2009 22:34

Myślę, że to może mieć znaczenie - dla mnie by miało.

Cz lut 12, 2009 6:28

...nie wiązałam tego z jego podejściem do NPR. Myślicie, że gdyby nie mieli tych problemów, to jego podejście byłoby inne?

Nie wiem, czy jego podejście byłoby wówczas inne. Nikt tego nie wie - nawet on sam.
Ale w takiej sytuacji pan J.P. prawdopodobnie nie wie czym tak naprawdę są okresy wstrzemięźliwości niekoniecznej (niewymuszonej chorobą czy innymi obiektywnymi czynnikami). Nie wiem w jakim wieku państwo Pulikowscy sie pobrali ale owe jedenaście lat z dużym prawdopodobieństwem przypada na okres "największych potrzeb" u mężczyzny.
Starając się o dzidzię nie musieli się prawdopodobnie powstrzymywać od współżycia.
W takiej sytuacji jakich cieni NPRu mógł doświadczyc pan J.Pulikowski?
Czy któryś z tych, którym doskwiera NPR miałby cos przeciwko niemu gdyby nie wydłużające okresy wstrzemięźliwości? Przecież (poza tym właśnie) to same plusy.
Czy, gdyby nie okresy wstrzemięźliwości, każdy z nas nie byłby gorącym i bezkrytycznym orędownikiem NPRu?

Cz lut 12, 2009 8:15

Nie rozmawiam o takich sprawach- a poza tym obracam się w towarzystwie singli...albo par niemałżeńskich i raczej nie myślących o NPR... :?

To, że nie rozmawiacie o tym jak najbardziej rozumiem (to podobnie jak ja :-)). Ale to znaczy mniej więcej tyle, że Twoje słowa: Także pary niepłodne mogą mieć okresy wstrzemięźliwości. to teoria w czystej postaci. Innymi słowy - nie bardzo masz świadomość tego, o czym piszesz.

Cz lut 12, 2009 8:20

Tylko zapalony NPRowiec może stosować NPR kiedy sa problemy z zajściem w ciążę.To jest tak absurdalne ,ze aż nawet nie śmieszne

Cz lut 12, 2009 20:30

Tylko zapalony NPRowiec może stosować NPR kiedy sa problemy z zajściem w ciążę.To jest tak absurdalne ,ze aż nawet nie śmieszne

I tu się nie zgodzę - NPR to metody rozponawania płodności, więc dla par mających problem z zajściem w ciążę jest jak najbardziej wskazany, bo pozwala po pierwsze ustalić czy w ogóle dochodzi do owulacji, jak długa jest faza lutealna, czy nie ma problemów ze śluzem itp, a po drugie - wybrać na współżycie czas najlepszej płodności.

Cz lut 12, 2009 20:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona