Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 15:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 30  Następna strona
 Dlaczego faceci lubią piwo? 
Autor Wiadomość

Więc Ty, akacjo, porządkuj swoje serce (ale i tak Ci się nie uda), a ja będę się przygotowywał na Święta Paschalne :) Nieskromnie przyznam, że moje zapatrywanie uważam za w pełni ortodoksyjne, a Twoje za balansujące na granicy chrześcijaństwa

Moje zapatrywanie jest jak najbardziej zgodne z chrześcijaństwem, bo ma na celu przez modlitwę zbliżenie się do Jezusa ukrzyżowanego i odnowienie przez to relacji z Bogiem oraz przez post oczyszczenie serca od nieuporządkowanych przywiązań i zerwanie z grzesznymi przyzwyczajeniami. I takie wskazówki odnośnie wielkiego postu zawsze otrzymywałam
A w Twoim nie widzę zadnych praktycznycznych wskazówek odnośnie dobrego przeżycia Wielkiego Postu
Kamyk napisał(a):
Nie rozumiem, sugerujesz, że picie piwa w Post to jednak grzech?

A jak w Wielki Post podejmując post czyni się różne wyrzeczenia jak niejedzenie słodyczy, ciast, niewchodzenie na internet, nieoglądanie telewizji to na takiej samej zasadzie również dla dobrego przeżycia Wielkiego Postu w tym okresie nie pije się piwa.
Kamyk napisał(a):
Tym bardziej, jeśli tak naprawdę wcale nie wypadło

Wypadło, bo nastał Wielki Post.

Pt lut 15, 2008 15:37
"Sam fakt wypicia piwa w Wielki Post nie jest grzechem"

Nie musi byc grzechem ale moze, wiec nie pisz, ze nie jest bo mija sie to z prawda.

Pt lut 15, 2008 15:40

MP, jezeli po trzech piwkach, czlowiek jest upity, to jest to grzechem.
Dochodzi jeszcze sprawa, nieumiarkowania w piciu i jedzeniu, o czym tez juz wiekszosc ludzi zapomina.

Zależy co kto rozumie przez "upity". Bo jeśli ledwo chodzi to rzeczywiście coś nie tak jest, ale nie zaprzeczysz chyba, że człowiek czasem (niekoniecznie w trakcie WP) ma prawo i do takiego upicia się, żeby chodzić i śpiewać z radości. ;)

Inna sprawa "upicia" to ja po trzech piwach mam już trochę dobrze zważywszy na mój średniej jakości łeb do spożywania alkoholu, ale nie to żebym się ledwo trzymał na nogach i rzygał dalej niż kot. Ot, dobry humor jest i gadacz się włącza. ;P Takie upicie chyba też jest dozwolone. Na weselach ludzie też się upijają i nie chodzi mi o to, że padnie trupem i leży, ale po prostu ma lepszy humor, chce mu się tańczyć, śpiewać, bawić. To też niby ma być grzech?

Nie każde upicie się jest grzechem, jak zwykle powinno się każdy przypadek z osobna rozpatrywać.

Cytuj:

"Po drugie, przecież nie każdy musi coś takiego przyrzekać nieprawdaż?"

Oczywiscie, ze nie musi, napisalam tylko, w jakim przypadku picie nawet malej ilosci alkoholu jest grzechem.

No jeśli ktoś złamał przyrzeczenie to zmienia postać rzeczy.

Pt lut 15, 2008 15:50
Bartas, sam namieszales rowno, jestes niekonsekwentny w tym co piszesz, najpiera slowa typu

"Co do piwa, o czym jest mowa w tym wątku, to idę w sobotę z kumpelą na pizzę i studenckie piwko Wink bo trzeba oblać sesję...

a pozniej juz slowa w calkiem innym tonie

"Stwierdziłem jednak, że nie pójdę świętować z kumpelą tą zdaną sesję (pizza i piwko). Powód: jest Wielki Post, a to nie jest czas na spotkania towarzyskie i żarty. Po prostu nie wypada. Lepiej zostać w domu albo pójść na Drogę Krzyżową. Napisałem jej, że mi coś bardzo ważnego wypadło"

Moze Cie chwilowo zamroczylo i zapomniales, ze jest okres postu :)

Pt lut 15, 2008 15:52
Akacja jak zwykle robi z igły widły. Ani Bartas nie pisał nic o chlaniu, ani ja nie wyśmiewałem jego wielkopostnych zapędów, skrytykowałem jedynie fakt, że kogoś okłamał. Z czym sam skrytykowany zresztą się zgodził.

Reszta postów dotyczyła bardziej spojrzenia na pójście w post np na kawę czy też na jedno/dwa piwa.

Bo Bartas też ani razu nie pisał o tym, że zamierza pójść na dziką orgię w stylu rzymskim.

Zanim się podniesie larum akacjo warto poczytać, co jest na rzeczy. Bo odkąd się pojawił temat Bartasowej rezygnacji ze spotkania towarzyskiego nikt go tutaj z tego powodu nie wyśmiał.

Get a life.

Crosis

Pt lut 15, 2008 15:54

Teraz jest Wielki Post i uważam za zbyteczne konsumowanie piwa, nawet z umiarem. Poza tym w moim przekonaniu w tym okresie nie powinno się chodzić do restauracji i pubów, nawet w celu "bezalkoholowych" spotkań.

O lol, nie no teraz to ja już padłem. Czyli wedle Twojego myślenia powinno się zamknąć przed społecznością i zająć się czterdziestodniowym zamartwianiem?

I jeszcze do Lucyny:

Cytuj:

Nie musi byc grzechem ale moze, wiec nie pisz, ze nie jest bo mija sie to z prawda.

Ale my mówimy o takim wyjściu/zaproszeniu do domu na skonsumowanie trunku piwem zwanego i porozmawianiu. Nikt nie mówi o libacji czy hucznych imprezach przecież. Takie, ot wypicie dla smaku grzechem przecież nie jest, nawet w WP, o to chyba Kamykowi chodzi i nie sposób się z tym nie zgodzić.

Pt lut 15, 2008 15:55
Crosis, czy mozesz napisac jak rozumiesz slowa "Get a life." skierowane do akacji?

Pt lut 15, 2008 16:02
Myślę, że odpowiedź jest jasna. Te słowa były do niej kierowane nie raz i nie tylko przez mnie. Wytłumaczenie jest też w innych tematach.

Poza tym co jak co, ale one z piwem nic nie mają wspólnego.

Crosis

Pt lut 15, 2008 16:08

Takie, ot wypicie dla smaku grzechem przecież nie jest, nawet w WP, o to chyba Kamykowi chodzi i nie sposób się z tym nie zgodzić.

Grzechem nie jest, ale wtedy Wielki Post nie zostanie dobrze przeżyty w klimacie modlitwy i postu, lecz przeleci jak każdy zwykły okres, gdy w tym okresie Wielkiego Postu szczególnie podejmuje sie postanowienia, różnych wyrzeczeń (np nie picia piwa, niejedzenia słodyczy, niewchodzenia na internet, nieoglądania telewizji, unikania hucznych zabaw), by w odpowiednim skupieniu modlitewnym i oczyszczeniu od nieuporządkowanych przywiązań otworzyć serce na Boga.

Pt lut 15, 2008 16:08
A na jakiej podstawie zakładasz, że osoby, które tutaj pisały o swoim stosunku do WP nie zrobiłyby tego?

Masz do tego jakieś istotne powody, czy to tylko Twoje widzimisię?

Bo jeśli chodzi o ogólne wykłady na temat WP to są w innym temacie, tutaj rozmawiamy o piwie.

Crosis

Pt lut 15, 2008 16:13

Do niedawna alkohol pozostawał dla mnie nieatrakcyjny jedynie w swoim działaniu, a smak wspominałem dobrze - teraz jednak już nawet do smaku mnie nie ciągnie. Gdy myślę o winie albo o zimnym piwku, to w głowie pojawia się myśl "pffff, nie". Nie żeby to był jakiś problem, bo przypominam, że prawie od roku nie piję alkoholu, ale wydało mi się to interesujące - nie wiem z czego wynikła ta zmiana nastawienia. :-)

Pt lut 15, 2008 16:17

A na jakiej podstawie zakładasz, że osoby, które tutaj pisały o swoim stosunku do WP nie zrobiłyby tego? Masz do tego jakieś istotne powody, czy to tylko Twoje widzimisię? .

Z wypowiedzi Bartasa:
Bartas napisał(a):
Teraz jest Wielki Post i uważam za zbyteczne konsumowanie piwa, nawet z umiarem.

wynika że w ten sposób chce on przeżywać Wielki Post

i jeszcze co dalej było napisane:
Lucyna napisał(a):
Bartas, sam namieszales rowno, jestes niekonsekwentny w tym co piszesz, najpiera slowa typu

"Co do piwa, o czym jest mowa w tym wątku, to idę w sobotę z kumpelą na pizzę i studenckie piwko Wink bo trzeba oblać sesję...

a pozniej juz slowa w calkiem innym tonie

"Stwierdziłem jednak, że nie pójdę świętować z kumpelą tą zdaną sesję (pizza i piwko). Powód: jest Wielki Post, a to nie jest czas na spotkania towarzyskie i żarty. Po prostu nie wypada. Lepiej zostać w domu albo pójść na Drogę Krzyżową. Napisałem jej, że mi coś bardzo ważnego wypadło"

Moze Cie chwilowo zamroczylo i zapomniales, ze jest okres postu

Z tego mogłoby wynikać, że zapomniało mu się że jest okres postu, a potem po zastanowieniu zmienił zdanie.
A więc, to że taką podjął decyzję w związku z Wielkim Postem powinna zostać uszanowana, natomiast inni potem co do tej decyzji się czepiali.

Pt lut 15, 2008 16:23

A jednak spytam o coś związanego z WP, bo mnie to zastanawia.
Jeśli uważacie, że przez odmawianie sobie mięsa, alkoholu czy czego tam innego zbliżycie się do Jezusa, to po co zaczynacie to znowu pić/jeść po zakończeniu Wielkiego Postu? Wielkanocny alarm dzwoni, nagle odechciewa się Wam być blisko Jezusa i zasiadacie do mięcha i alkoholu?

Pt lut 15, 2008 16:27
"Get a life" - jest zwrotem niezbyt grzecznym i jest on uzywany w mowie malolatow.

Pt lut 15, 2008 16:32

Grzechem nie jest, ale wtedy Wielki Post nie zostanie dobrze przeżyty w klimacie modlitwy i postu

Jest to straszna bzdura. Nie możesz nikomu narzucać z góry swojej własnej duchowości. Każdy sam dobrze wie, co mu najlepiej pomoże dobrze najlepiej przygotować się do Wielkanocy, i picie/niepicie alkoholu ma tutaj znaczenie nikłe. Tak jak i jedzenie/niejedzenie słodyczy

Cytuj:

Nie musi byc grzechem ale moze, wiec nie pisz, ze nie jest bo mija sie to z prawda

Nie zgodzę się z tym. To, że coś może potencjalnie być grzechem, nie znaczy, że grzechem jest. Wypicie piwa w Wielki Post samo w sobie nie jest grzechem ani niczym złym. Lucyno, gdyby tak się czepiać, to również i jałmużnę należy potraktować jako coś potencjalnie grzesznego i najlepiej jej zakazać. Sama widzisz, nie można być takim czepialskim, bo inaczej w dyskusji nigdzie się nie zajdzie

Pt lut 15, 2008 16:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 30  Następna strona