Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 8:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Co sądzicie o tworzeniu się par wśród młodzieży? 
Autor Wiadomość

A moja miała 17, tylko co w związku z tym? ;)
A to, że w tym wieku były już wystarczajaco dojrzałe i że nie były wyjątkami :)

N lut 24, 2008 8:31

Na jakiej podstawie wychodzisz z założenia że były wystarczająco dojrzałe? Bo wzięły ślub? Wcale nie tak mało ludzi bierze ślub chodź nie są do tego dojrzali.

N lut 24, 2008 8:52

mateola napisał(a):

Na jakiej podstawie wychodzisz z założenia że były wystarczająco dojrzałe? Bo wzięły ślub? Wcale nie tak mało ludzi bierze ślub chodź nie są do tego dojrzali.
Na podstawie wspomnień babć i historii ich życia.

N lut 24, 2008 8:55

Zen biorac pod uwage lata w ktorych brala slub babcia mateoli to okaze sie ,ze te przypuszczenia sa calkiem sluszne.:)
Ech,jakos mi tak trudno przyszlo zgodzic sie z mateola;)[bez urazy m:) ]

N lut 24, 2008 10:36
offtop,ale zostalo to wyciete.Rozalko czy moglabys podac kilka powodow dlaczego "pomieszkiwanie"razem przed slubem jest złe?Wylacznie.

N lut 24, 2008 12:37
Moderator

Temat mieszkania przed ślubem był już poruszany i ja też się w nim wypowiadałam. Proszę sobie przeczytać, zuco: viewtopic.php?t=7411

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

N lut 24, 2008 13:08

Niestety, chyba nie bardzo wie ten ustawodawca ;)
Pod względem fizycznym dojrzałość zapewne już raczej ma miejsce, ale pod względem psychicznym nie koniecznie. Zwłaszcza w dzisiejszym świecie, gdzie młodzi ludzie dojrzewają emocjonalnie, psychicznie później.
Zgadzam się z rozalką:
Cytuj:
...to dla mnie dojrzałość do podjęcia współżycia jest ściśle związana z możliwością przyjęcia i wychowania ewentualnego potomstwa, a sorry, nie sądze, by 18 latka była do tego zdolna. Oczywiście nie rozmawiamy o wyjątkach.

Nie sądzę, żeby 30latka bez pracy i niezaradnym mężemy była zdolna do przyjęcia i wychowania ewentualnego potomstwa.

Pn lut 25, 2008 8:41

A co do zdania ikm, no kurcze, muszę przyznać, że to jest racja... po 2 latach zaczyna sie bardziej czuć to że krew nie woda ;)

:o Naprawdę dopiero po 2 (słownie dwóch) latach zaczyna sie bardziej czuć to że krew nie woda? To ja jakiś mocno nadpobudliwy jestem ;)

czeresniowa napisał(a):
Choć znowu - smutne że w tym przypadku odpowiedzią boga będzie znany już cytat o ciężkim uczuleniu i niestrawności jaką wywołują u katolickiego boga ludzie "letni".

Nie daj się tak łatwo zniechęcić jednym cytatem. Czy Bóg mianował jakiegoś rzecznika prasowego, który miałby się wypowiadać w Jego imieniu w konkretnym przypadku? Z tego co wiem, KK nikogo oficjalnie nie wyrzygał w imieniu Boga i do piekła nie posłał.

A dla równowagi polecam fragment o modlitwie celnika i faryzeusza (Łk 18,9-14).

Pn lut 25, 2008 15:22

Nie sadzisz, ze Twoje poglady odstaja sporo od zdrowego rozsadku? (retoryczne pytanie)

Nie nie sądzę - zapomniałeś po co jest forum - po to żeby zadawać pytania!!! :shock:

Pn lut 25, 2008 15:42

Nie sadzisz, ze Twoje poglady odstaja sporo od zdrowego rozsadku? (retoryczne pytanie)

Nie nie sądzę :-D - zapomniałeś po co jest forum - po to żeby zadawać pytania właśnie - jakie tylko sobie wymyślę:)

Pn lut 25, 2008 15:44

:o Naprawdę dopiero po 2 (słownie dwóch) latach zaczyna sie bardziej czuć to że krew nie woda? To ja jakiś mocno nadpobudliwy jestem ;)

Wiesz, jak ktoś się komuś podoba, z kimś jest, kogoś kocha... to jasne, że ciągnie ich do siebie. Rzecz w tym, że to się nasila. Dla mnie moment przełomowy tego nasilenia był w momencie około 2 lat bycia razem. I to mam na myśli, a nie to, że "wcześniej to nic mnie nie ruszało". To, że np. w pierwszym "półroczu" znajomości żadnym problemem dla mnie było powstrzymywanie się od współżycia (bo to dla mnie zdecydowanie za wcześnie, niezależnie od natężenia miłości i zaufania), nie znaczy ze ogólnie nie odczuwałam już wtedy - jakiegoś - popędu :)
A co do cytatu. Nie potrzeba rzecznika. Sam cytat jest nadzwyczaj wymowny i jak dla mnie - więcej niż obrzydliwy, niesprawiedliwy i chamski. Bo jak można uważać, że człowiek zły i nieprzychylny (wręcz wojujący) bogu jest lepszy i bardziej kochany/akceptowany przez boga, niż ten który nie odnosi się wobec niego w żaden konkretny sposób pozytywnie/negatywnie, tylko sobie żyje - tak dobrze jak potrafi, niekoniecznie czyniąc wszystko "ku bozej chwale" tylko zgodnie z własnym pczuciem moralności. Wg normalnej logiki, to jest neutralność nie zasłgująca na rzyganie :)

Pn lut 25, 2008 16:47

Wiesz, jak ktoś się komuś podoba, z kimś jest, kogoś kocha... to jasne, że ciągnie ich do siebie. Rzecz w tym, że to się nasila. Dla mnie moment przełomowy tego nasilenia był w momencie około 2 lat bycia razem. I to mam na myśli, a nie to, że "wcześniej to nic mnie nie ruszało". To, że np. w pierwszym "półroczu" znajomości żadnym problemem dla mnie było powstrzymywanie się od współżycia (bo to dla mnie zdecydowanie za wcześnie, niezależnie od natężenia miłości i zaufania), nie znaczy ze ogólnie nie odczuwałam już wtedy - jakiegoś - popędu :)

A, to teraz już rozumiem. Faktycznie, w tym zdaniu jest "po 2 latach zaczyna się bardziej czuć to że krew nie woda". Zmyliło mnie określenie "zaczyna się".

czeresniowa napisał(a):
A co do cytatu. Nie potrzeba rzecznika. Sam cytat jest nadzwyczaj wymowny i jak dla mnie - więcej niż obrzydliwy, niesprawiedliwy i chamski. Bo jak można uważać, że człowiek zły i nieprzychylny (wręcz wojujący) bogu jest lepszy i bardziej kochany/akceptowany przez boga, niż ten który nie odnosi się wobec niego w żaden konkretny sposób pozytywnie/negatywnie, tylko sobie żyje - tak dobrze jak potrafi, niekoniecznie czyniąc wszystko "ku bozej chwale" tylko zgodnie z własnym pczuciem moralności. Wg normalnej logiki, to jest neutralność nie zasłgująca na rzyganie :)

Kto wie, co kryje się pod określeniami "letni", "zimny" czy "gorący"? W przypisie do Biblii Tysiąclecia jest napisane "Tzn. oziębłość jest wstrętna dla Chrystusa." A oziębłość to raczej cecha zimnego niż letniego ;)

Poza tym (moim prywatnym zdaniem) Apokalipsa św. Jana to raczej dzieło wizjonera niż ścisłego umysłu. Trzeba raczej zmrużyć oczy, aby zobaczyć głębię obrazu, niż analizować każdy element z osobna na gruncie normalnej logiki ;)

Pn lut 25, 2008 18:01

Poza tym (moim prywatnym zdaniem) Apokalipsa św. Jana to raczej dzieło wizjonera niż ścisłego umysłu. Trzeba raczej zmrużyć oczy, aby zobaczyć głębię obrazu, niż analizować każdy element z osobna na gruncie normalnej logiki ;)

No to jesteśmy w domu ;)
Mimo płci i zawodu, jestem zdecydowanie umysłem ścisłym.
Miej rację, byłoby lepiej.

Pn lut 25, 2008 18:42

No to jesteśmy w domu ;)
Mimo płci i zawodu, jestem zdecydowanie umysłem ścisłym.

Problem w tym, że ja też jestem umysłem ścisłym i kompletnym beztalenciem artystycznym. Co gorsza, nawet nie mimo płci i zawodu ;)

czeresniowa napisał(a):
Miej rację, byłoby lepiej.

Mimo braku predyspozycji, wierzę, że mam rację.

Pn lut 25, 2008 19:43
Jezeli przyjmiemy,ze zdjecia moga byc artystyczne .To masz ukierunkowania artystyczne,znaczy nie jestes beztalenciem artstycznym.
Moim skromnym zdaniem
Pozdrawiam.

So mar 01, 2008 14:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona