Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
 rozpoczecie NPR w malzenstwie... 
Autor Wiadomość

Ktoś sie w tym wątku pochwalił ,że stosuje NPR i to z powodzeniem i to chyba nawet nie jedna osoba potwierdziła ,że stosuje NPR i jakoś wszystko wychodzi.Mam pytanie do tych osób :Czy wy choć sprawdziliście czy aby napewno jesteście płodni ? ...Jestem prawie pewny ,że osoby które zachwalają sobie NPR nawet nie sprawdzały czy aby napewno są płodne ,no bo i po co.?

No właśnie: po co?
Jeżeli mam czwórkę dzieci - (własnych, zaplanowanych) i uważam, że NPR jest skuteczny (choć wcale niełatwy - ale to temat na inny wątek) to uważasz, że winienem sprawdzic swą płodność?

Wt lut 26, 2008 7:59

Ktoś sie w tym wątku pochwalił ,że stosuje NPR i to z powodzeniem i to chyba nawet nie jedna osoba potwierdziła ,że stosuje NPR i jakoś wszystko wychodzi.Mam pytanie do tych osób :Czy wy choć sprawdziliście czy aby napewno jesteście płodni ? W dzisiejszych czasach pełnych pogoni ,stresu i chemi mało kto może pochwalić się prawidłową płodnoscią ,czynniki zewnętrzne mają bardzo duży wpływ na stężenie plemników w spermie oraz na ich ruchliwość,płodność nie jest dziedziczna.Jestem prawie pewny ,że osoby które zachwalają sobie NPR nawet nie sprawdzały czy aby napewno są płodne ,no bo i po co.?W takim układzie osoby te zachwalając rzekomą skuteczność NPRu robią wielką krzywdę wszystkim tym którzy ich słuchają ,bo po prostu nieświadomie siebie i innych okłamują. Tak więc o tą poprawkę proszę wziąś jeszcze raz pod uwagę rzekomą skuteczność NPRu .

Z statystycznego punktu widzenia - jak najbardziej mogą wychwalać NPR, ponieważ część z nich może być płodna, a część nie. Poza tym - chodzi tu też o oficjalne dane (wskaźnik Pearla), które przecież były prowadzone na jakiejś grupie osób, z których część była niepłodna, a część nie - tak samo jak w przypadku testowania metod antykoncepcji - tam też część była niepłodna, a część płodna.

Moim zdaniem nędzny argument ocierający się o demagogie ("robią wielką krzywdę", "okłamują" - jakbyś zakładał, że są niepłodne). Nikt tu nikogo nie oszukuje. Wg statystyk jest wysoki wskaźnik skuteczności, a oni po prostu mówią: "u nas się to sprawdza".

Wt lut 26, 2008 15:47
Zobacz profil WWW

Nie chodzi mi Jumik o statystyczny punkt widzenia tylko o konkretnych osób które na tym forum w tym temacie powiedziały ,że z powodzeniem stosują NPR .Czy te konkretne osoby zachwalając NPR są rzeczywiscie przekonane o jego skuteczności .Jeżeli ktoś nie ma dzieci i zachwala sobie z tego powodu NPR to może być w błędzie.

Śr lut 27, 2008 0:27

Ja mam dzieci. I zgadzam się z jumikiem - wskaźnik Pearla nie określa, ile par objętych badaniem jest rzeczywiście płodnych.

Śr lut 27, 2008 7:40

No dobrze ,jakiś wskażnik czegoś nie określa ,dajmy spokuj z jakimiś wirtualnymi wskazaniami ,ja nie o tym.Chodzi mi tylko oto ,że tylko osoby które mają juz własne dzieci , poczęte siłami natury , mogą wypowiadać sie na temat skuteczności lub nieskuteczności Naturalnych Metod Planowania Rodziny.

Cz lut 28, 2008 16:23

Chodzi mi tylko oto ,że tylko osoby które mają juz własne dzieci , poczęte siłami natury , mogą wypowiadać sie na temat skuteczności lub nieskuteczności Naturalnych Metod Planowania Rodziny.

No to się zgadzamy :-)

Cz lut 28, 2008 19:10
Nie chodzi mi Jumik o statystyczny punkt widzenia tylko o konkretnych osób które na tym forum w tym temacie powiedziały ,że z powodzeniem stosują NPR .Czy te konkretne osoby zachwalając NPR są rzeczywiscie przekonane o jego skuteczności .Jeżeli ktoś nie ma dzieci i zachwala sobie z tego powodu NPR to może być w błędzie.

Ja mam dziecko, z powodzeniem stosujemu NPR i jakoś drugiego dziecka nie ma - po prostu nie chcemy i nie ma :D

So mar 08, 2008 0:22

Ale nie jest to 100% metoda. Narazie "masz szczęście"

So mar 08, 2008 0:53

Chyba żadna metoda nie jest 100% - czyli ludzie dzielą się na tych co mają tyle dzieci ile chcą - czyli "szczęściarze" oraz - tych, którym szczęście nie dopisuje - "pechowcy" (?) ? ;)

So mar 08, 2008 1:06

To, że metod 100% nie ma to ja wiem (poza abstynencją)
Ale nie wiem czy każdy kto przeczyta zdanie:
ikm napisał(a):
Ja mam dziecko, z powodzeniem stosujemu NPR i jakoś drugiego dziecka nie ma - po prostu nie chcemy i nie ma :D

pomyśli że jest to całkowicie niezawodne.

So mar 08, 2008 13:23

Obcy_astronom napisał(a):
Ale nie jest to 100% metoda. Narazie "masz szczęście"

Może pomyśleć, że metoda jest conajmniej zawodna.

So mar 08, 2008 13:57
W polsce najlepszą metodą zapobiegania ciąży jest urzywanie prezerwatyw .Za granicą jeszcze lepszą metodą jest wazektomia,oczywiście polecałbym ją tym , którzy mają juz dzieci.Prezerwatywa nie tylko chroni nas przed niechcianą ciąża ,ale równiez przed ekspansją chorób wenerycznych,dlatego tak powszechnie jest stosowana i to na całym świecie .I nie mówmy tutaj ,że nie ma 100 procentowej pewności ,bo takiej to nigdzie nie znajdziemy

Pewnie jestem zboczona ale seks BEZ gumek kręci mnie znacznie bardziej niż w gumkach! :D
I stosujemy NPR z powodzeniem :D

Pn mar 10, 2008 19:59
To, że metod 100% nie ma to ja wiem (poza abstynencją)
Ale nie wiem czy każdy kto przeczyta zdanie:
ikm napisał(a):

pomyśli że jest to całkowicie niezawodne.

Pewnie nie każdy tak pomyśli :-D
Myślę, że NPR nie jest dla wszystkich, nie każdy ma tyle samodyscypliny, jeżeli spotkają się 2 ogniste temperamenty to będzie im trudno i może się nie udać. Mnie na szczęście "studzi" mój mąż, jak zaczynam być bardzo nierozsądna :D

Pn mar 10, 2008 20:02

Pewnie nie każdy tak pomyśli
Myślę, że NPR nie jest dla wszystkich, nie każdy ma tyle samodyscypliny, jeżeli spotkają się 2 ogniste temperamenty to będzie im trudno i może się nie udać. Mnie na szczęście "studzi" mój mąż, jak zaczynam być bardzo nierozsądna
O i widzę bardzo uczciwe podejście do tego problemu ,dokładnie tak nieraz jest .Nie każda metoda antykoncepcyjna będzie odpowiednia dla wszystkich ,każdy powinien sam sobie wybrać metodę planowania rodziny ,dlatego też uważam ,że wazektomia powinna być dostepna ,chociażby właśnie jak wspomniała Ikm dla osób gorących ,niecierpliwych i namiętnych .Seksualność i potrzeby fizjologiczne uwarunkowane są genetycznie ,a w dodatku nie każdy prowadzi ascetyczny tryb życia .Ktoś jest zimny ,powściągliwy i najwiecej czasu spędza w chłodnym klimacie w kościele to zadowoli się NPRem ,a innym to po prostu nie wystarcza ,bo np. mają większe potrzeby.Chciałbym też zwrócić uwage na to ,że wstrzemiężliwość nie jest środkiem antykoncepcyjnym .

Pn mar 10, 2008 22:59

Pewnie jestem zboczona ale seks BEZ gumek kręci mnie znacznie bardziej niż w gumkach! :D
I stosujemy NPR z powodzeniem :D

Kręci ;), pewne ściśle mechaniczne doznania to pewnie niewiele się różnią, ale przyznam że też tak mam, jak Ty, ikm.
Wolę fizyczny kontakt bezpośrednio z partnerem.
A psychicznie... też nie lubię się od niego odgradzać (gumą) ani w uniesieniu seksualnym, ani w ogóle. Bliskość to bliskość, a gumka jednak coś "psuje". Jest praktyczna, spełnia swoją rolę dość dobrze, ale jednak... mnie osobiście to razi. Ale to takie moje zdanie na ten temat, nikomu nie będę wpajać niechęci do prezerwatyw :)
Teraz NPR na okresie przejściowym ma się u nas bardzo dobrze.

Pn mar 10, 2008 23:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona