Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Znawców, trynitarystów zapraszam do przeanalizowania tego zdania:
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was."

czy to ze my będąc w Jezusie oznacza ze jestesmy mu równi, i tym samym czy to oznacza ze Jezus z Ojcem są na równi? ten fragment potwierdza jedynei wielką jedność jaka jest między Ojcem Synem i jaka powinna być między nami a Jezusem.

Cytuj:
Po co, skoro to już zostało zrobione wiele wieków temu?

po to gdyz interesuje mnei to, chce wiedziec czy to jest to co nam chciał przekazać Bóg, interesuje mnei w to co wierzyc, jest t ojedna z wazniejszych rzeczy w moim zyciu ale skoro to zostało udowdnione i wykazane wiele wieków temu to prosze bardzo

Cytuj:
zacytuj te analizy z przed wielu wieków.

pozdrawiam
Spragniony

Cz mar 06, 2008 17:57

Całe Pismo zostało skomentowane dziesiątki razy. Fragmenty chrystologiczne i trynitarne jako pierwsze stały się przedmiotem komentarzy i interpretacji. Wiele można by o tym fragmencie powiedzieć. Czy jest oficjalna interpretacja - nie wiem. Zainteresowanych mogę jedynie odesłać do różnych komentarzy, bo nie istnieje jedna tylko możliwość interpretacji. Natomiast nic innego tu już nie wymyślimy, co by o tym nie zostało napisane

Cz mar 06, 2008 18:33

ja jestem właśnei na etapie poszukiwań, takze jesli ddysponujesz linkami na ten temat to bylbym wdzieczny jeslibys je tu wrzucił :)

Cz mar 06, 2008 19:03

KamiZelka, polecam Ci zapoznanie się z regulaminem tego działu. Ponieważ Twój ostatni post złamał ten regulamin, został on usunięty

Cz mar 06, 2008 20:12

Dodam od siebie - do uwag do moderacji służy dział "moderacja"

Cz mar 06, 2008 20:47

Zainteresowanych mogę jedynie odesłać do różnych komentarzy, bo nie istnieje jedna tylko możliwość interpretacji. Natomiast nic innego tu już nie wymyślimy, co by o tym nie zostało napisane

napisalem wyzej ze jestem jak najbardziej zainteresowany, wiec napsize jeszcze raz: jestem zainteresowany, poszukuej odpowiedzi na pytanai dotcyzace wlasnei tej sprawy. wiec jesli mzoesz t oodeslij mnei do tych komentarzy itp. chetnei poczytam, jesli to oczywiscie nie jest problem :)

pzodrawiam
Spragniony

N mar 09, 2008 21:43

Przyznam szczerze - żadnego komentarza biblijnego nie czytałem... Nie mogę więc polecić konkretnych pozycji. Ale myślę, że google powinno pomóc ;)
P.S - z opinii innych osób słyszałem, że komentarze z serii KULu są dobre :)

Pn mar 10, 2008 14:09

pozdrawiam

Pn mar 10, 2008 16:59

W poprzednim moim poście podałem naukę starożytnych filozofów pierwszych wieków Chrześcijaństwa o Chrystusie-Logosie i Duchu Św.
Na tej filozofii opiera się min.Tradycja.Ci filozofowie z kolei opierali się na nauce starożytnych mędrców takich jak Platon czy Arystoteles.Czyli można powiedzieć ,że Tradycja ma swoje korzenie jeszcze w antyku.Jak można wytłumaczyć choćby początek Ewangelii Św.Jana mówiący o Słowie nie korzystając z dorobku myśli starożytnych filozofów? Opieranie się na samej Biblii odrzucając Tradycje jest błędem.Takie błędy przed wiekami popełnili już Luter i Kalwin.

Wt mar 11, 2008 19:20
Ja słyszałam (na kazaniu) kiedyś świetne wytłumaczenie św. Patryka, który tłumaczył ten dogmat pogańskiemu wodzowi, który nie mógł zrozumieć czy jest "ich" trzech czy jeden ...- porównał on Trójcę św. do koniczyny trzylistnej- roślina jest jedna, ale ma trzy listki...

So lis 08, 2008 14:02

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
techtavaniekatholiptica napisał(a):
(..)
Żeby katolicyzm mógł się rozprzestrzenić należało pójść na kompromisy... i dopasować go do ogólnie panującego mitraizmu.
Więc dopasowywano:
- powstały pierwsze kościoły
- dopasowano obrządek na wzór mitraizmu (ołtarz na wschód, lampka na ołtarzu, szaty liturgiczne itd.)
- w 321 r. Konstantyn kazał święcić niedzielę (tak jak w mitraiźmie)
- no i zastapiono Mitrę przy pomocy nowo powstałego boga Chrystusa na soborze nicejskim w 325 r.

Mamy więc dwójcę świętą.

W 381 r. cesarz Teodozjusz w Konstantynopolu dorzucił do Dwójcy jeszcze Ducha Świetego. I mamy Trójcę.

(..)

Ok, skoro dopasowano Trójcę do aktualnych potrzeb jak twierdzisz - przerabiając "starą religię" , to skąd wzięły się zasady tej starej religii ?
Może stąd ?
Cyryl napisał " W poprzednim moim poście podałem naukę starożytnych filozofów pierwszych wieków Chrześcijaństwa o Chrystusie-Logosie i Duchu Św.
Na tej filozofii opiera się min.Tradycja.Ci filozofowie z kolei opierali się na nauce starożytnych mędrców takich jak Platon czy Arystoteles.Czyli można powiedzieć ,że Tradycja ma swoje korzenie jeszcze w antyku.Jak można wytłumaczyć choćby początek Ewangelii Św.Jana mówiący o Słowie nie korzystając z dorobku myśli starożytnych filozofów?.." ,

albo stąd (Teresse napisała ) " słyszałam (na kazaniu) kiedyś świetne wytłumaczenie św. Patryka, który tłumaczył ten dogmat pogańskiemu wodzowi, który nie mógł zrozumieć czy jest "ich" trzech czy jeden ...- porównał on Trójcę św. do koniczyny trzylistnej- roślina jest jedna, ale ma trzy listki..."
I każda z tych odpowiedzi jest prawdziwa.
Bo można tak się cofać aż do początku.... świata
Można zatrzymać się jakies 5000 lat p.n.e. w neolicie , z którego pochodza tzw "budowle megalityczne" . Większość z nich ma znaczenie astronomiczne. Do dzisiaj dokładnie wykazują zależności pomiędzy TRZEMA ciałami niebieskimi. TRÓJCĄ : Słońcem, Ziemią i Księżycem.
Niektóre autorytety nazywają Chrześcijanizm kontynuacją kultu solarnego ( Krzyż -> krzyż południa , Słońce -Bóg itd ).
Ojciec = Słońce ?
Syn =Ziemia ?
Księżyc = Duch Święty ?
Dla jednych wyda się to być bluźnierstwem ,że ktoś śmie tak umniejszać rolę Świętej Trójcy sprowadzając ją do trzech ciał niebieskich.
No cóż, ja się cofnąłem nawet przed "koniczynkę" ;-), bo ostatecznie aż 4,6 mld lat wstecz ,kiedy to powstał Układ Słońce -Zimia -Księżyc umożliwiający powstanie zycia.
Ale co było przedtem ?
Ponadczasowy Ojciec, Duch Św i Syn ?
Ale może tak na prawdę nie ma to znaczenia, gdyż , jeśli Trójca istnieje OD ZAWSZE to wg fraktalnej natury wszechświata ("jako w Niebie tak i na Ziemi " ) można ją dostrzec na całej osi czasu , w każdej skali - mikro i makro, w skali materialnej i w skali duchowej.

Trójca jest żródłem życia. Więc dosłownie , wzajemne relacje pomiędzy Słońcem, Ziemią , a Księżycem umożliwiają istnienie życia na Ziemi.

Dlaczego miałoby to być takie skomplikowane, jak piszecie ? Nie rozumiem.

So lis 08, 2008 15:04

z kim mamy najglebszy kontakt z Jezusem, Duchem Św ? i dlaczego mielibysmy sie modlic do Duch Św a nie Chrystusa? przeciez o nim tak malo sie mowi?

Poprawienia moje - Kamyk

N gru 14, 2008 17:48

Kasiu odsyłam do: http://www.teologia.pl/m_k/spis02a.htm

w skrócie moimi słowami, modląc się nie musisz myśleć o Troistości Boga, jeśli przeszkadza Ci to w rozmowie z Jezusem to nie zajmuj się tym teraz, modlitwa Twoja ma być prosta, ma odnosić się do Twojego życia, a z czasem Duch Święty obdarzy Cię zrozumieniem tego czego teraz nie pojmujesz.

Śr gru 17, 2008 10:20
Zobacz profil WWW

Kasiu odsyłam do: http://www.teologia.pl/m_k/spis02a.htm

w skrócie moimi słowami, modląc się nie musisz myśleć o Troistości Boga, jeśli przeszkadza Ci to w rozmowie z Jezusem to nie zajmuj się tym teraz, modlitwa Twoja ma być prosta, ma odnosić się do Twojego życia, a z czasem Duch Święty obdarzy Cię zrozumieniem tego czego teraz nie pojmujesz.

Ale Jezus nigdy nie kazal nam modlic sie do siebie (=czyli do Jezusa).

On mowil tylko o modleniu sie do Boga, i dlatego dal nam ta modlitwe "Ojcze Nasz".

:? :? :-D

Śr gru 17, 2008 15:50
Moderator

Ale uznawał siebie za równego Bogu i wymagał od ludzi wiary w siebie takiej samej jaką mamy ku Bogu Ojcu.

Inną sprawą jest, że istotnie Jezus nie zwykł mówić jakoby się do Niego modlić i też sam modlił się do Ojca i w związku z tym, w Kościele od początku utrwaliła się praktyka kierowania modlitwy do Ojca, przez Syna w Duchu Świętym- najpełniej widać to podczas Eucharystii, która cała jest modlitwą do Ojca, przez Syna w Duchu Świętym.

Co nie wyklucza modlitw skierowanych bezpośrednio do Jezusa, bo i takie w czasie Eucharystii spotykamy.

(J 8, 32b)

Śr gru 17, 2008 15:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 114  Następna strona