Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 co wiecie o aniołach? 
Autor Wiadomość
Post ...
Cytuj:
Że bgyby mogły mi czegoś zazdrościć to zazdrościłyby mi bólu i eucharystii.

Anioły by ci tego nie zadrościły. One nie znają bólu. I nie one potrzebują zbawienia tylko ludzie. One tego chyba nawet nie rozumieją. One rozumieją tylko to co mają rozumieć i tyle. Tak mi się wydaje.

Radaromontis - nie wiem co to znaczy. Ale w stopce masz cytat Martina Lutra hahaha - "dziadka-swatka", słynnego psalmisty z Niemiec.

Nie wiem za dużo o buddyzmie. Cenilam tę religię gdyż wzywa do pokoju, ale jak raz spotkałam taką jedną to uhm...uhm... ona była ale pokojowa. I wtedy ostatnie moje dobre słowo o buddyzmie legło w gruzach. Ta osoba była tak stuknięta, że trudno to ustalić nawet kto miał ją ostatecznie zdiagnozować. Później spotkałam wielu innych zaciekłych ludzi z tego terenu.

A ateiści chińscy są tacy sami. Ale niektórzy są naprawdę dobrzy. Raz spotkałam taką jedną, która była naprawdę dobrym człowiekiem. Ale też życie miała spokojne. Choć - jak każdy -wiele dylematów, trosk, niepewności. ...

[/quote]

Wt mar 25, 2008 13:05

Ta osoba była tak stuknięta, że trudno to ustalić nawet kto miał ją ostatecznie zdiagnozować. Później spotkałam wielu innych zaciekłych ludzi z tego terenu.

Kod:
A ateiści chińscy są tacy sami. Ale niektórzy są naprawdę dobrzy. Raz spotkałam taką jedną, która była naprawdę dobrym człowiekiem. Ale też życie miała spokojne. Choć - jak każdy -wiele dylematów, trosk, niepewności. ...

Powiem to jeszcze raz. NIE CHODZI O RELIGIĘ, ale o ludzi. Jeśli ktoś jest złodziejem, może być grzesznym katolikiem, złym ateista lub innym. Wiara nie zabroni mu kraść. Będzie chciał - ukradnie, potem będzie po prostu przez wiarę żałował, bądź myślał, czy to zgodne z jego bogiem. Ale GRUNT TO LUDZIE I ICH PSYCHIKA. Wiara to marny %, który ZAZWYCZAJ nie wpływa znacząco na postępowanie ludzi.

Wt mar 25, 2008 13:36
Zobacz profil ICQ YIM
Post ...
Cytuj:
Ale GRUNT TO LUDZIE I ICH PSYCHIKA. Wiara to marny %, który ZAZWYCZAJ nie wpływa znacząco na postępowanie ludzi.

Nie masz racji. Po co masz takie słowo jak WYCHOWANIE? żebyś robił to co każe ci psychika? Już nie mówię o grzechu ale pewne kanony obowiązują. Pewne kanony...psychiki. Narody, które są najlepiej wychowane są najlepsze na tym świecie. To ludzie mili, sympatyczni, otwarci, szczerzy, nawet jeśli coś im się nie podoba to tam przemilczą wiele rzeczy. Tyle mają zalet charakteru.

A wiara uczy nas żeby być kulturalnymi ludźmi również. Oraz żeby nie grzeszyć. Pozdrawiam .

[/quote]

Wt mar 25, 2008 13:42

Nie masz racji. Po co masz takie słowo jak WYCHOWANIE? żebyś robił to co każe ci psychika? Już nie mówię o grzechu ale pewne kanony obowiązują. Pewne kanony...psychiki. Narody, które są najlepiej wychowane są najlepsze na tym świecie. To ludzie mili, sympatyczni, otwarci, szczerzy, nawet jeśli coś im się nie podoba to tam przemilczą wiele rzeczy. Tyle mają zalet charakteru.

A wiara uczy nas żeby być kulturalnymi ludźmi również. Oraz żeby nie grzeszyć. Pozdrawiam .

Racja, ale chodziło mi tu raczej o skrajne przypadki. Katolik, który zabija, nie jest raczej normalny. To nie znaczy jednak, że to przez katolicyzm zabija i że gdyby był buddystą, to na pewno by nie zabił.
Pozdr.

Wt mar 25, 2008 14:07
Zobacz profil ICQ YIM
Post .........
Nie mieszaj. W człowieka można wiele wpoić odpowiednim wychowaniem.
Może zapomnieć, ale wiele wpoisz.
Psychika i wychowanie to dwie różne rzeczy.
Wiara też może być elementem kulturowego wpojenia, tradycji.
Kultura europejska (współczesna) wyrosła na gruncie wiary chrześcijańskiej tego kontynentu. Kiedyś nie było tu nic. Lub coś około - przed grekami, cesarstwem rzymskim. Mówi się, że bierzemy początek kulturowy od Greków i Rzymian.

Poza tym ja nikogo nie zabiłam. Nie martw się.

Wt mar 25, 2008 14:16
zbanowany na stałe

Post Re: ...
xyz2345 napisał(a):
Pewne kanony...psychiki.

Przez kogo niby mogły by być ustalone i po Ci w ogóle one, skoro masz przed sobą obszar rzeczywistości w którym nie był przed Tobą nikt - Twoje życie ?

Niepowtarzalne.
Wciąż sie rozrzerzające, szersze niż imperia historii, matematyczne nieskończoności, fizyczne prawa, społeczne umowy, religijne objawienia, i składnię wszystkich języków.

[/i][/b]

Wt mar 25, 2008 14:21
Post ......
Judaszu - czy mogę coś Ci zaproponować?
Czy przyjmiesz moją propozycję?
Mam ich kilka....sam się może domyśl...

Wt mar 25, 2008 14:23

Nie mieszaj. W człowieka można wiele wpoić odpowiednim wychowaniem.

Bardzo wiele, ale nie każdego, poza tym w poważniejszych sytuacjach i tak zrobi swoje.
Kod:
Psychika i wychowanie to dwie różne rzeczy.

Tutaj bardzo się mylisz. Wychowanie i psychika łączą się bezpośrednio, ponieważ wychowanie wpływa na psychikę jednostki.
Kod:
Kultura europejska (współczesna) wyrosła na gruncie wiary chrześcijańskiej tego kontynentu. Kiedyś nie było tu nic. Lub coś około - przed grekami, cesarstwem rzymskim. Mówi się, że bierzemy początek kulturowy od Greków i Rzymian.

No tak, ale co z tego? A Japonia wyrosła na gruncie wiary Tien Szan czy innej. Co z tego?
Kod:
Poza tym ja nikogo nie zabiłam. Nie martw się.

A czy ja się pytałem, sugerowałem bądź stwierdzałem to?

Wt mar 25, 2008 14:25
Zobacz profil ICQ YIM
zbanowany na stałe

Post Re: ......
xyz2345 napisał(a):
Judaszu - czy mogę coś Ci zaproponować?
Czy przyjmiesz moją propozycję?
Mam ich kilka....sam się może domyśl...

Jeżeli kilka, tzn. są wśród nich inne niż poprzednie 3 to ok.

Wt mar 25, 2008 14:32
Post .......
Cytuj:
A Japonia wyrosła na gruncie wiary Tien Szan czy innej.

Jedż tam sobie to zobaczysz jak jest w Japoni. Albo porozmawiaj z jakimś Japończykiem on-line. Zawsze to lepsze niż książki. Ja na pewno tam nie pojadę. Poza tym chyba nie porównujesz Japoni do Polski.
Niektórzy tak robią tu, ale oni dla mnie są chorzy na mózgu. Z conajmniej 150 powodów.

I to by bylo tyle.

PS. Kup sobie japoński samochód albo bonsai sobie zasadź. Ewentualnie japoński aparat lub telefon. Najwyższej światowej klasy.

[/quote]

Wt mar 25, 2008 16:06

Jedż tam sobie to zobaczysz jak jest w Japoni. Albo porozmawiaj z jakimś Japończykiem on-line. Zawsze to lepsze niż książki. Ja na pewno tam nie pojadę. Poza tym chyba nie porównujesz Japoni do Polski.

O MAJ GAD!!! Kuźwa, ty zupełnie nic nie rozumiesz, co ja piszę. Gadasz jakieś bzdury w tematach, które nic nie mają do rzeczy. Jest pytanie "Czy lubisz króliki?", a ty na to "Chiny są najludniejszym krajem na świecie".
Kod:
Niektórzy tak robią tu, ale oni dla mnie są chorzy na mózgu. Z conajmniej 150 powodów.

Nie którzy wolą zwiedzić świat i poznać inne kultury, niż siedzieć w domu i zbijać bąki. Psychole!
Kod:
I to by bylo tyle.

Oby.
Kod:
PS. Kup sobie japoński samochód albo bonsai sobie zasadź. Ewentualnie japoński aparat lub telefon. Najwyższej światowej klasy.

Po co? A ty kurde kup sobie kota i kaktusa, no a do tego limuzynkę.

Wt mar 25, 2008 16:13
Zobacz profil ICQ YIM
Post ........
Mam do Ciebie jedno pytanie - czy naprawdę wierzysz w krasnoludki i po co Ci taka wiara?

Wt mar 25, 2008 16:17

Krasnoludki są jedyną i prawdziwą drogą do zbawienia. Jak w nie nie uwierzysz w nie, to po śmierci zemszczą się, ponieważ są złośliwe. To istoty o nieograniczonej mocy, dlatego wierzę, że istnieją. Poza tym wszystko na to wskazuje!

Wt mar 25, 2008 16:25
Zobacz profil ICQ YIM
Post ......
Na ekranie komputera idziemy raczej w przeciwnym kierunku. W życiu chyba tym bardziej.

Żegnam.

Wt mar 25, 2008 16:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3