Autor |
Wiadomość |
Adamek
|
Jeśli chodzi o sformułowanie: "Nie zabijaj" - w dekalogu właściwie powinno się tłumaczyć (z tego co słyszałem od człowieka znającego m.in. aramejski) "Nie morduj" czyli po naszemu: "Nie miej "przyjemności" w uśmiercaniu - zadawaniu bólu"...
Chrystus "troszkę" (dość troszkę) zmienia to brzmienie: ktokolwiek osądza człowieka (nie czyny) - zabija...
Ja znam pewien fanatyzm, który wydaje mi się całkiem zdrowy: Fanatyczne zapomnienie o sobie... 
_________________ Wszystkie rzeki płyną do morza, a morze wcale nie wzbiera;
|
Pn kwi 21, 2008 11:40 |
|
|
|
 |
deepongi
|
dodam że przykazania obowiązywały tylko Żydów. Nie-żydzi mogli być radośnie zabijani.
_________________ Nie ma darmowych obiadów.
|
Pn kwi 21, 2008 15:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja pisałem ogólnie, a nie o sobie (skąd ci to w ogóle na myśl przyszło, że aż tak subiektywne mogą być moje wybory?).
Teściowe stanowią problem ludzi z problemami emocjonalnymi. Normalni ludzie lubią swoje teściowe, bo są one obrazem ich żon za kilkanaście lat  Jeżeli jeszcze nie lubisz swojej teściowej, to radzę Ci zacząć się chociaż przyzwyczajać 
|
Pn kwi 21, 2008 15:06 |
|
|
|
 |
Adamek
|
deepongi napisał(a): dodam że przykazania obowiązywały tylko Żydów. Nie-żydzi mogli być radośnie zabijani.
Dodam, że po wyjaśnieniach Chrystusa, objęło ono cały rodzaj ludzki, nie tylko Żydów...
|
Pn kwi 21, 2008 16:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dodam, że po wyjaśnieniach Chrystusa, objęło ono cały rodzaj ludzki, nie tylko Żydów...
Dodam, że do tego czasu Żydzi w imię Boga mogli wyrzynać mężczyzn, kobiety i dzieci...
|
Pn kwi 21, 2008 16:23 |
|
|
|
 |
Adamek
|
... co oczywiście uległo radykalnej zmianie zaraz po ukrzyżowaniu ...
|
Pn kwi 21, 2008 16:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
... co nie zwróciło życia pomordowanym z zimną krwią... Niech im ziemia lekką będzie. Przed takim bogiem nie powinno się klękać...
|
Pn kwi 21, 2008 18:07 |
|
 |
Adamek
|
Rita napisał(a): ... co nie zwróciło życia pomordowanym z zimną krwią... Niech im ziemia lekką będzie. Przed takim bogiem nie powinno się klękać...
... a tu bym się nie zgodził ... i ze zwróceniem życia i z klękaniem, choć to drugie może wynikać z braku doświadczeń ...
|
Pn kwi 21, 2008 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ... a tu bym się nie zgodził ... i ze zwróceniem życia No chyba mi nie powiesz, że Bóg chciał, by Żydzi mordowali dzieci po to, by one szybciej trafiły do nieba. Jeśli tak, to biorę nóż i idę na porodówkę. A potem jak wnioskuję, prosto do nieba.
A to już moje osobiste zdanie, które nie pozwala mi się korzyć przed zbrodniarzami.
|
Pn kwi 21, 2008 18:32 |
|
 |
Adamek
|
Rita napisał(a): No chyba mi nie powiesz, że Bóg chciał, by Żydzi mordowali dzieci po to, by one szybciej trafiły do nieba.
Nie nie powiem tak - powiem tylko, że nie zgadzam się z tym, że jak Chrystus został ukrzyżowany (i dalej zmartwychwstał), to to nie zwróciło im życia - bo mnie się zdaje, że mogło im to życie zwrócić...
A z klękaniem to klękam nie przed mordercą lecz zamordowanym - tym na krzyży, jakby jeszcze były jakieś wątpliwości (wym po środku - jeszcze precyzyjniej).
|
Pn kwi 21, 2008 18:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie nie powiem tak - powiem tylko, że nie zgadzam się z tym, że jak Chrystus został ukrzyżowany (i dalej zmartwychwstał), to to nie zwróciło im życia
Nie zwróciło. To byli żywi ludzie. Niewierni. Poszli prosto do szeolu, czy jak mu tam. A człowiek może żyć tylko raz.
|
Pn kwi 21, 2008 18:43 |
|
 |
Adamek
|
"Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania."
|
Pn kwi 21, 2008 18:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cóż, przy okazji zaprzeczyłeś ST  Cieszę się, że w końcu zauważyłeś starotestamentowe braki 
|
Pn kwi 21, 2008 19:07 |
|
 |
Adamek
|
"Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania."
Do uzasadnienia braku braków w Starym Testamencie należy zasięgnąć rady teologów - ja nim nie jestem więc i niczemu nie zaprzeczyłem... błąd rozumowania...
Polecam ciekawą książkę "Twierdza" Antoine de Saint-Exupéry właśnie m.in. o śmierci i jej sensie.
|
Pn kwi 21, 2008 19:23 |
|
 |
deepongi
|
a gdzie Jezus zaprzeczył jakoby zakaz zabijania obowiązywał tylko Żydów?
_________________ Nie ma darmowych obiadów.
|
Pn kwi 21, 2008 19:55 |
|
|
|