Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Dylematy moralne 
Autor Wiadomość

Jeśli chodzi o sformułowanie: "Nie zabijaj" - w dekalogu właściwie powinno się tłumaczyć (z tego co słyszałem od człowieka znającego m.in. aramejski) "Nie morduj" czyli po naszemu: "Nie miej "przyjemności" w uśmiercaniu - zadawaniu bólu"...
Chrystus "troszkę" (dość troszkę) zmienia to brzmienie: ktokolwiek osądza człowieka (nie czyny) - zabija...
Ja znam pewien fanatyzm, który wydaje mi się całkiem zdrowy: Fanatyczne zapomnienie o sobie... :D

Pn kwi 21, 2008 11:40

dodam że przykazania obowiązywały tylko Żydów. Nie-żydzi mogli być radośnie zabijani.

Pn kwi 21, 2008 15:04
Ja pisałem ogólnie, a nie o sobie (skąd ci to w ogóle na myśl przyszło, że aż tak subiektywne mogą być moje wybory?).

Teściowe stanowią problem ludzi z problemami emocjonalnymi. Normalni ludzie lubią swoje teściowe, bo są one obrazem ich żon za kilkanaście lat :) Jeżeli jeszcze nie lubisz swojej teściowej, to radzę Ci zacząć się chociaż przyzwyczajać :P

Pn kwi 21, 2008 15:06

dodam że przykazania obowiązywały tylko Żydów. Nie-żydzi mogli być radośnie zabijani.

Dodam, że po wyjaśnieniach Chrystusa, objęło ono cały rodzaj ludzki, nie tylko Żydów...

Pn kwi 21, 2008 16:17
Dodam, że po wyjaśnieniach Chrystusa, objęło ono cały rodzaj ludzki, nie tylko Żydów...

Dodam, że do tego czasu Żydzi w imię Boga mogli wyrzynać mężczyzn, kobiety i dzieci...

Pn kwi 21, 2008 16:23

... co oczywiście uległo radykalnej zmianie zaraz po ukrzyżowaniu ...

Pn kwi 21, 2008 16:34
... co nie zwróciło życia pomordowanym z zimną krwią... Niech im ziemia lekką będzie. Przed takim bogiem nie powinno się klękać...

Pn kwi 21, 2008 18:07

... co nie zwróciło życia pomordowanym z zimną krwią... Niech im ziemia lekką będzie. Przed takim bogiem nie powinno się klękać...

... a tu bym się nie zgodził ... i ze zwróceniem życia i z klękaniem, choć to drugie może wynikać z braku doświadczeń ...

Pn kwi 21, 2008 18:24
... a tu bym się nie zgodził ... i ze zwróceniem życia

No chyba mi nie powiesz, że Bóg chciał, by Żydzi mordowali dzieci po to, by one szybciej trafiły do nieba. Jeśli tak, to biorę nóż i idę na porodówkę. A potem jak wnioskuję, prosto do nieba.

Cytuj:
i z klękaniem

A to już moje osobiste zdanie, które nie pozwala mi się korzyć przed zbrodniarzami.

Pn kwi 21, 2008 18:32

No chyba mi nie powiesz, że Bóg chciał, by Żydzi mordowali dzieci po to, by one szybciej trafiły do nieba.

Nie nie powiem tak - powiem tylko, że nie zgadzam się z tym, że jak Chrystus został ukrzyżowany (i dalej zmartwychwstał), to to nie zwróciło im życia - bo mnie się zdaje, że mogło im to życie zwrócić...
A z klękaniem to klękam nie przed mordercą lecz zamordowanym - tym na krzyży, jakby jeszcze były jakieś wątpliwości (wym po środku - jeszcze precyzyjniej).

Pn kwi 21, 2008 18:37
Nie nie powiem tak - powiem tylko, że nie zgadzam się z tym, że jak Chrystus został ukrzyżowany (i dalej zmartwychwstał), to to nie zwróciło im życia

Nie zwróciło. To byli żywi ludzie. Niewierni. Poszli prosto do szeolu, czy jak mu tam. A człowiek może żyć tylko raz.

Pn kwi 21, 2008 18:43

"Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania."

Pn kwi 21, 2008 18:54
Cóż, przy okazji zaprzeczyłeś ST :) Cieszę się, że w końcu zauważyłeś starotestamentowe braki :)

Pn kwi 21, 2008 19:07

"Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania."

Do uzasadnienia braku braków w Starym Testamencie należy zasięgnąć rady teologów - ja nim nie jestem więc i niczemu nie zaprzeczyłem... błąd rozumowania...

Polecam ciekawą książkę "Twierdza" Antoine de Saint-Exupéry właśnie m.in. o śmierci i jej sensie.

Pn kwi 21, 2008 19:23

a gdzie Jezus zaprzeczył jakoby zakaz zabijania obowiązywał tylko Żydów?

Pn kwi 21, 2008 19:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona