Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wiara w siebie :( 
Autor Wiadomość

Post Wiara w siebie :(
Prosze was o pomoc.nie wiem czy dobrze zamiescilem temat ale dobra.. Mam bardzo powazny problem. Kiedys ciagle wierzylem w siebie i w cel. Teraz brak mi tej wiary. Nie jestem juz optymista. Jestem drazliwy, wyzywam sie na najblizszych, buntuje sie przeciw wszystkiemu ( okres buntu mam za soba). Nie jestem poprostu soba. Nie wiem co mam zrobic. Chce poprostu byc soba... Prosze o pomoc...

Pt maja 09, 2008 13:24

Pt maja 09, 2008 13:55

Pt maja 09, 2008 14:22

Jesteś sobą, to co masz, to masz raczej konflikt prawdziwego "ja" z wymyślonym/oczekiwanym "ja". Pamiętaj, że cały czas, każdy z nas się zmienia, a także ma tendencje do samoszukiwania się co do własnych atrybutów i przez to nie ma jakiegoś stałego i niezmiennego "ja" i przywiązanie do jakiegoś obrazu siebie prowadzi do problemów gdy się zmienisz. Jak byłeś dzieckiem nie byłeś taki sam jak będąc młodzieńcem, a teraz też jesteś inny niż wtedy.
Jeśli zmiany zajdą niezauważenie to się różne konflikty rodzą pomiędzy własnymi wizjami siebie, a aktualnie prawdziwą wersją siebie.
Na wiarę w siebie i cel nie wiem co poradzić, może zmienić sposób wiary i cele?

Pt maja 09, 2008 14:47

Stwierdzenia: wierzę (lub nie) w siebie, jestem (lub nie) sobą, według mnie nic nie znaczą.
wierzyć - przyjmować coś, czego nie da się udowodnić logicznie lub empirycznie; istnienie siebie można wykazać bardzo prosto.
być sobą - zawsze jest się sobą, chyba że się ma rozdwojenie jaźni.

Wobec tego, jaki jest twój problem?

Pt maja 09, 2008 14:51

Pt maja 09, 2008 15:08

Stwierdzenia: wierzę (lub nie) w siebie, jestem (lub nie) sobą, według mnie nic nie znaczą.

Rozumiem, dlaczego nic nie znaczy "jestem (lub nie) sobą", ponieważ ma to znaczenie raczej dosłowne, lecz w przypadku "wierzę w siebie" ma to znaczenie przenośne: pewność siebie.

Pt maja 09, 2008 16:17
Zobacz profil ICQ YIM

...lecz w przypadku "wierzę w siebie" ma to znaczenie przenośne: pewność siebie.

Jeśli już, to wolę do drugie określenie, Radar. Bo pierwsze to nawet w kontekście twojego podpisu nie pasuje.

Wracając do wątku, brak pewności siebie może mieć związek np. z dojrzewaniem, większą ilością bodźców, które do ciebie docierają, a do których nie potrafisz się ustosunkować, wątpliwościami...
Ale to jeszcze nie tragedia. Może warto jakiś mały fragment siebie poprawić...

Pt maja 09, 2008 20:44

Post Re: Wiara w siebie :(
Conrado napisał(a):
Prosze was o pomoc.nie wiem czy dobrze zamiescilem temat ale dobra.. Mam bardzo powazny problem. Kiedys ciagle wierzylem w siebie i w cel. Teraz brak mi tej wiary. Nie jestem juz optymista. Jestem drazliwy, wyzywam sie na najblizszych, buntuje sie przeciw wszystkiemu ( okres buntu mam za soba). Nie jestem poprostu soba. Nie wiem co mam zrobic. Chce poprostu byc soba... Prosze o pomoc...

Może sprobuj dostrzedz, że poza Tobą są też inne osoby... koncentrowanie się na sobie samym nie jest ciekawą drogą...

Pt maja 09, 2008 21:02

mi wlasnie o to chodzi. Pare miesiecy temu bylem jakby inny, lepszy. Teraz tylko ranie innych :(

So maja 10, 2008 7:45

So maja 10, 2008 11:05

So maja 10, 2008 11:15
Może najpierw uświadom sobie przyczynę Twojej zmiany.
Ktoś Cię zranił?

So maja 10, 2008 15:56

mi wlasnie o to chodzi. Pare miesiecy temu bylem jakby inny, lepszy. Teraz tylko ranie innych :(

Ja gdy mam "doły" i wydaje mnie się, że jestem na szarym końcu, kompletnie opuszczony - czego zazwyczaj w dłuższym czasie nie akceptuję - przypominam sobie ciekawą naukę: Chrystus stał się ostatnim... czyli jest za mną, jeszcze bliżej grzechu: "stał się grzechem"... wtedy mi raźniej, wtedy przypominam sobie kalwarię i scena po scenie, czym opuszczenie być może...

Ciekawym jest, że film "Pasja" takie poruszenie wywołał: trwała raptem półtorej godziny - w oryginale trwało to od dziewiątej wieczorem do trzeciej po południu, czyli ok 18 godzin... czyli brutalność filmu razy fakt oglądania, a nie uczestniczenia razy 12...

So maja 10, 2008 16:09

Mam tylko swoja dziewczyne. Tylko. Kazdy sie ode mnie odwrocil a i ja czasem ranie :( ja poprostu upadam.

So maja 10, 2008 20:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona