Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 17:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Jerzy Robert Nowak 
Autor Wiadomość
Nie dodałam dumy Suszę zęby ...czytaj dokładnie - to wg prof. Nowaka "Ludowe Węgry z dumą obchodzą 30 lecie systemu".

Myślałam, że duma odnosi się do prymasa...

Cytuj:
a prawda jest taką, że społeczeństwo Węgier miało głęboko w d...ie te rocznice, podobnie jak my

no nie wiem...jak np. dawali dodatkowy przydział kiełbasy to się ludzie cieszyli... :D

Nagy był współpracownikiem w latach 30 NKWD- ale potem utworzył rząd, który dążył do reform...

Między kardynałem Wyszyńskim a Mindszentym istnieją duże różnice...
każdy może mieć własne zdanie na ten temat...chyba, że każdy kardynał to automatycznie ideał, którego nie można krytykować...

Cytuj:
w którym słowo "partie" nie musiało byc pisana duża literą

"Partie" może nie- ale Partia w odniesieniu np. do Partii Przyjaciół Piwa piszę się dużą literą jako nazwę...

a teraz przykład Twojej manipulacji:

JRN napisał(a):
Wszystkie te osiągnięcia swiadczą, iż Ludowe Wegry moga z poczuciem zasłuzonej dumy obchodzic 30 lecie swego rozwoju' (str 239)

Alus napisał(a):
Ludowe Węgry z dumą obchodzą 30 lecie systemu"

Rozwój a system- to chyba ważna różnica...??

Pn maja 12, 2008 10:21
"Rozwój a system- to chyba ważna róznica"...w normalnym systemie tak..ale w systemie komunistycznym: rozwój = komunizm :D
Każdy kolejny sekretarz "dążył do reform"...Gomuła potępiał Bieruta, Gierek do "reformy" wzywał społeczeństwo -"pomożecie?"...znamy..znamy.
Zaprezentowałas klasyczny przykład relatywizmu :)
- Mazowiecki ma na koncie casus pascudeus,
- Nagy był współpracownikiem w latach 30-tych NKWD - potem utworzył rząd, który dążył do reform..
Między kardynałem Wyszyńskiem a Minszendym nie ma żądnej różnicy - obaj odsłaniali obłudnu, zakłamany, morderczy system komunistyczny - bo wszelkie reformy w tym systemie to gra pozorów....ten system nie był reformowalny.
Dowodem na to są komunistyczne Chiny - prezentujące na zewnątrz postęp, demokrację - a wobec własnego narodu stosujący eksterminację,
ludobójstwo.

Pn maja 12, 2008 15:23

Powinno zainteresować. Artykuł pierwsza klasa: http://www.npw.pl/ARCHIWUM_NPW/2005_07_ ... _Unia.html

Pn maja 12, 2008 15:31
"Rozwój a system- to chyba ważna róznica"...w normalnym systemie tak..ale w systemie komunistycznym: rozwój = komunizm

W teorii myśli marksistowskiej- tak...

w praktyce- pozytywny rozwój mógł mieć miejsce np. budowa mieszkań, zakładów pracy, szpitali, szkół...

Cytuj:
Każdy kolejny sekretarz "dążył do reform"...Gomuła potępiał Bieruta, Gierek do "reformy" wzywał społeczeństwo -"pomożecie?"...znamy..znamy.

no wtedy chyba wielu wierzyło w możliwość reform..

Cytuj:
aprezentowałas klasyczny przykład relatywizmu Uśmiech...
- Mazowiecki ma na koncie casus pascudeus,
- Nagy był współpracownikiem w latach 30-tych NKWD - potem utworzył rząd, który dążył do reform..

gdzie tu relatywizm?
Nikogo nie oceniałam, tylko stwierdziłam fakty...

Cytuj:
Między kardynałem Wyszyńskiem a Minszendym

Kardynał Mindszenty był uwięziony przez 15 lat w ambasadzie amerykańskiej, więc obawiam się, że jego walka z systemem była z tego powodu dosc ograniczona...

Cytuj:
Dowodem na to są komunistyczne Chiny - prezentujące na zewnątrz postęp, demokrację - a wobec własnego narodu stosujący eksterminację,
ludobójstwo.

Niestety dla Chińczyków, Chiny cesarskie tez były ludobójcze... :-( Takze taki styl ma tam długą tradycję...

Pn maja 12, 2008 18:58
Stwierdzasz fakty ...ale relatywizujesz :)
- postawa naganna w przypadku Mazowieckiego, który przez lata odpracowywał za głupte młodości
- mniejszy problem w przypadku Nagyego - bo chciał reformowąć.
Jesli naganne to w obu przypadkach, albo oba usprawiedliwiamy pózniejszymi czynami, zamiarami.
A nie zauważyłaś, że kardynała aresztowano w 1948 i zasądzono wyrok dożywocia? Wyszedł w 1956r i w tym roku schronił się w ambasadzie USA.
Jakby nie patrzeć za krytyczny stosunek wobec komunizmu zapłacił 23 letnim uwięzieniem.

Pn maja 12, 2008 19:59
Profesor Nowak zrobił tez bardzo wiele dla przybliżenia tysiącom ludzi Żydowskiego Związku Wojskowego- drugiej organizacji bojowej walczącej w getcie warszawskim- jednakże przemilczanej w latach komuny z racji jej "prawicowości"...
Obecnie zaś przemilczanej prawdopodobnie dlatego, że w organizacji tej uczestniczyło wielu Żydów, oficerów Wojska Polskiego- co zaprzecza tezie o "antysemityzmie" II RP...

Dowódca tej organizacji kpt. Apfelbaum został pośmiertnie odznaczony Krzyżem Virtuti Militari przez władze polskie na uchodztwie...

Śr maja 14, 2008 18:12

Nie wiem jak o kimś takim jak Jerzy Robert Nowak można powiedzieć słowo dobrego - tylko szczuje ludzi jeden na drugiego, a poza tym to sługus Rydzyka.

Wt lip 29, 2008 21:49

Nie wiem jak o kimś takim jak Jerzy Robert Nowak można powiedzieć słowo dobrego - tylko szczuje ludzi jeden na drugiego, a poza tym to sługus Rydzyka.

Zawsze można spytać czyimi sługusami są ci co się tak niewybrednie o nim wyrażają. Nieprawdaż?

Polecam wszystkim artykuł Nowaka o najnowszej Niedzieli (Nr 31, 3 VIII 2008, str 30.) o tajemniczych okolicznościach śmierci osób domagających się rzetelnego śledztwa w sprawie zabójstwa Jerzego Popiełuszki. Może wtedy jasne będzie komu Nowak przeszkadza i czyimi sługusami stają się de facto ci co bezmyślnie go szkalują.

Śr lip 30, 2008 18:42
Zobacz profil WWW
Wszyscy którzy myślą samodzielnie może zachcą posłuchać ostatniej audycji Pana Profesora nt. aktualnych wydarzeń...Profesor głównie cytuje gazety i książki...

http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=9630cz I
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=9641cz II
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=9642cz III

Pn paź 27, 2008 13:02

Myślę samodzielnie i nie chcę go posłuchać. Hm, czy to znaczy, że jednak nie myślę samodzielnie?

Pn paź 27, 2008 16:09
Wg uogólnienia Teresse - tak. Sorry Mroczny...

Pociesz się - ja też wg tego nie myślę samodzielnie.

I wiesz co Ci jeszcze powiem? Jak zechcemy powiedzieć, że w wyniku jak najbardziej samodzielnego myślenia nie zgadzamy się z cytowanym w temacie wątku oszołomem, to zaraz nam Teresse udowodni, że ktoś myśli za nas...

Dramat. Nic tylko się powiesić, albo zacząć słuchać tego Pana. W sumie na jedno wyjdzie - jedno to śmierć fizyczna, a drugie intelektualna.

Crosis

Wt paź 28, 2008 22:59
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751 ... grata.html

:)

Crosis

Pt gru 05, 2008 13:30
Najnowsze audycje z panem profesorem, prawdziwa uczta... :)

Minął miesiąc cz. III (2009-02-01)
Rodzaj audycji: [Rozmowy niedokończone]
Autor: prof. dr hab. Jerzy Robert Nowak
Adres: http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=10736

Minął miesiąc cz. II (2009-02-01)
Autor: prof.dr hab. Jerzy Robert Nowak
Adres: http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=10735

Minął miesiąc cz. I (2009-01-31)
Autor: prof. dr hab. Jerzy Robert Nowak
Adres: http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=10730

N lut 01, 2009 20:49

Ktoś w końcu powiedział prawdę:
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751 ... grata.html

:)

Crosis

Nie wiem czym się tu podniecasz? Przecież to zamach na wolność słowa? Dlaczego knebluje się usta osobom niewygodnym, mającym inny punkt widzenia.
Ludzie zrozumcie wreszcie, że każdy powinien mieć prawo do głoszenia swoich poglądów. Jestescie zwolennikami totalitaryzmu??

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

Pn lut 02, 2009 19:30

Michalkiewicz nazywa takich ludzi trafnie "totalniakami"...

Nie ma sie co dziwić, większość z tych szermierzy tolerancji zaczynała w PZPR...a część nawet przewinęła się przez SB... :-)

Oczywiście mówię o przywódcach- nie o płotkach... :razz:

Śr lut 04, 2009 20:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona