Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy śmierć kliniczna jest dwodem naukwym dla wiary? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
I powiedzieć ,że chirurg ocierając czoło ,strącił okulary?

Czemu nie .
Pacjęt mimo narkozy mógl słyszeć co sie dzieje na sali operacyjnej , mózg zaś podświadomoe usiłował interpretować zebrane dane .
1. Choirurg ma okulary które bezprzerwy mu spadają
2. Na sali przeklina , ze mu spadają
3. Uczucie pacnięcia czegos na ciało
4. Odgłos pacnięcia charakterystyczny dla okularów
itd, itp .

Z drugiej strony , pacjęt mógł słyszeć o tym zdarzeniu gdzieś mimochodem.
Np pielegniarki mopgły żartować , że lekarz wyjątkowa fajtłapa i nie doś że mało okulary mu nie wpadły do pacjeta , to biedny pacjet przy operacji brzucha mu ześwirował i opowiada że biegał po szpitalu podczas operacji wraz ze swoją zmarłą babcią .

Wreszcie zawsze istnieje możliwość zwykłego przypadku , że konfabulacja pokryuwa sie z rzeczywistym zdarzeniem .

Za najbardziej prawdopodobne uznaje jednak to , że pacjet ma zacięcie kaznodziejskie i opowiada baje , cynicznie kłamiąc by krzewić swoją religie w oczekiwaniu nagrody w przyszłym życiu .

Cytuj:
Więc tu pozostaje wiara , filozofia i logika .

Tyle , że wiara akurat nie idzie w parze z filozofią , ani logiką .

Cytuj:
Skoro nauka nie potrafi dokładnie wyjaśnić wszystkiego co można dotknąć i zbadać ,to tym bardziej nie wyjaśni tego czego nie można dotknąć i zbadać

Ależ potrafi i sukcesywnie tym właśnie sie zajmuje .
Odrębną kwestią jest to , że nie istnieje nic czego nie można dotknąć [ nie odziałuje ] i zbadać [ jast niepoznawalne ] . Ale to już filozofia i logika .

Cytuj:
Najbliżej relacji zza światów był sam Moody ,więc jeśli on jako doktor medycyny i filozofii , wierzy że to faktyczne przekazy zza światów to ja tego nie podważam , bo nie wątpię w historię , rozum i rzeczywistość , którą przedstawił doktor Moody.

Każdy z nas jest człowiekiem , czyli istotą omylna .
Nawet ja :-) .

Pozdrawiam .

Śr maja 21, 2008 22:12

Jeszcze jedna kwestia :
Może byśmy pozbyli sie tych idiotycznych niebieskich stopek .
Z jednej strony pisanie z taką stopką to obciach , z drugiej strony dążenie do równowagi nakazuje mi ja utrzymywac do póki ty to robisz .

Śr maja 21, 2008 22:15

Cytuj:
Więc tu pozostaje wiara , filozofia i logika .

Tyle , że wiara akurat nie idzie w parze z filozofią , ani logiką .

Owszem ma ;)
danbog napisał(a):
Cytuj:
Skoro nauka nie potrafi dokładnie wyjaśnić wszystkiego co można dotknąć i zbadać ,to tym bardziej nie wyjaśni tego czego nie można dotknąć i zbadać

Ależ potrafi i sukcesywnie tym właśnie sie zajmuje .

No właśnie widzę.
danbog napisał(a):
Cytuj:
Najbliżej relacji zza światów był sam Moody ,więc jeśli on jako doktor medycyny i filozofii , wierzy że to faktyczne przekazy zza światów to ja tego nie podważam , bo nie wątpię w historię , rozum i rzeczywistość , którą przedstawił doktor Moody.

Każdy z nas jest człowiekiem , czyli istotą omylna .
Nawet ja :-) .

Widzę, że się rozumiemy.

danbog napisał(a):
Seweryn !

Cytuj:
I powiedzieć ,że chirurg ocierając czoło ,strącił okulary?

Czemu nie .
Pacjęt mimo narkozy mógl słyszeć co sie dzieje na sali operacyjnej , mózg zaś podświadomoe usiłował interpretować zebrane dane .
1. Choirurg ma okulary które bezprzerwy mu spadają
2. Na sali przeklina , ze mu spadają
3. Uczucie pacnięcia czegos na ciało
4. Odgłos pacnięcia charakterystyczny dla okularów
itd, itp .

Z drugiej strony , pacjęt mógł słyszeć o tym zdarzeniu gdzieś mimochodem.
Np pielegniarki mopgły żartować , że lekarz wyjątkowa fajtłapa i nie doś że mało okulary mu nie wpadły do pacjeta , to biedny pacjet przy operacji brzucha mu ześwirował i opowiada że biegał po szpitalu podczas operacji wraz ze swoją zmarłą babcią .

Wreszcie zawsze istnieje możliwość zwykłego przypadku , że konfabulacja pokryuwa sie z rzeczywistym zdarzeniem .

Za najbardziej prawdopodobne uznaje jednak to , że pacjet ma zacięcie kaznodziejskie i opowiada baje , cynicznie kłamiąc by krzewić swoją religie w oczekiwaniu nagrody w przyszłym życiu .

widzicie - jak ktoś nie chce uwierzyć to nie uwierzy choćby nie wiem co.
Nawet gdyby sam Jezus zszedł na ziemie a Ty byś nie chciał uwierzyć to co by On nie zrobił to byś nie uwierzył.

Nawet Gdyby Jezus sprawił żebyś lewitował w powietrzu zaraz byśmy usłyszeli:

A skąd mam wiedzieć że tak było naprawdę?
1 - A może mnie zahipnotyzowaliście
2 - A może byłem pod wpływem narkotyków a wy mną manipulowaliście
3 - A może To nie był Jezus a ta lewitacja to jakaś sztuczka Davida Coperfilda
4 - A może mi się to śniło i wam ten sen opowiedziałem a teraz mi wmawiacie że to jest prawda.
5 - itd...

A co do tego relacjonowania to osoby podczas śmierci klinicznej widziały rzezcy których widzieć nie ma szans żeby widziały (np napis spod tego stołu (takiej metki) co każdy stół ją ma)

I wiem że był przypadek gdzie mózg był całkowicie wyłączony przez pół godziny a kobieta i tak relacjonowała co się działo.
Mózg był wyłączony - nie działały oczy uszy i nic innego.
To Była jakąś operacja z żyłami związana i trzeba było wychłodzić bardzo pacjentkę i czas na operację był coś do pół godziny bo później wyłączony (i schodzony) mózg bez krwi zacząłby umierać.

Śr maja 21, 2008 22:28
zbanowany na stałe

Nie bardzo rozmuiem...w jaki sposób czy te trudne do wytłumaczenia zjawiska mają być dowodem przemawiającym za Waszą czy jakąś inną wiarą? Bo chyba o tym jest temat.

Śr maja 21, 2008 22:52

No jeżeli ktoś zmarł podczas operacji i widział siebie i innych z wysoka i umie opisać wszystko co się działo na sali operacyjnej i nie tylko kiedy lekarze na nowo próbowali kogoś ożywić to chyba świadczy o istnieniu duszy i o tym, że śmierć ciała to nie śmierć ostateczna (śmierć świadomości).
To jest dowód na istnienie religii choć niekoniecznie katolickiej.

Śr maja 21, 2008 23:34

to jest dowód na istnienie religii katolickiej...

Mialo być to jest dowód na [b]potwierdzenie[b/] religii

Śr maja 21, 2008 23:35

Przede wszystkim wątpliwości u mnie budzi prawdziwość samych relacji, w drugiej dopiero kolejności ich interpretacja.

Zadałem sobie trochę trudu grzebnięcia w PubMedzie, który jest światową bazą danych literatury medycznej i jak na razie nie znalazłem opisu takich obserwacji i doświadczeń. Pogrzebię jeszcze, kiedy znajdę na to trochę czasu, ale coś mi się widzi, że będzie krucho ze źródłami.

Cz maja 22, 2008 0:21

szczerze to nie wiem czy znajdziesz bo co...

Jesteś lekarzem, opisujesz operacje co i opiszesz też to że on to wszystko z góry widział? Bo ja nie bo by mi głupio było (jako lekarzowi) takie coś pisać. serio mówię...

Cz maja 22, 2008 0:37
zbanowany na stałe

No jeżeli ktoś zmarł podczas operacji i widział siebie i innych z wysoka i umie opisać wszystko co się działo na sali operacyjnej i nie tylko kiedy lekarze na nowo próbowali kogoś ożywić to chyba świadczy o istnieniu duszy i o tym, że śmierć ciała to nie śmierć ostateczna (śmierć świadomości).

Nie bardzo. Wynika z tego tylko tyle,że w jakiś sposób takie postrzeganie jest możliwe. A tak poza tym, to raczej te opisy pasują do doświadczeń zwiazanych z praktykami szamańskimi czy magicznymi,a nie z którąś z wersji chrześcijaństwa. Nie przypominam sobie,żeby coś podobnego było opisywane w Biblii - natomiast dla szamanów opuszczanie ciała i lot duszy to czesć obowiązków zawodowych.

Cz maja 22, 2008 1:05

szczerze to nie wiem czy znajdziesz bo co...

Jesteś lekarzem, opisujesz operacje co i opiszesz też to że on to wszystko z góry widział? Bo ja nie bo by mi głupio było (jako lekarzowi) takie coś pisać. serio mówię...

Nie, dlaczego. Można przecież we wstępie napisać o wcześniejszych doniesieniach, uzasadniając pewne kroki podjęte dla zbadania tego fenomenu. Można to spokojnie ubrać w taki język, że lekarz nie narazi się na śmieszność.

Cz maja 22, 2008 2:44

Szczęść Boże Mili!
Nauka często nie może pogodzić się z poglądami wiary. Jednak w medycynie
występuje czasem zjawisko śmierci klinicznej, która może być mocnym dowodem na istnienie życia po śmierci, które tak bardzo promuje wiara.
Czy można pogodzić ten fakt naukowy z założeniami wiary?
Pastorka ...,śmierć (kliniczna) trzeba pisać w códzysłowiu o mniej wiecej tak : "Śmierć" kliniczna. Jaka to śmierć skoro wraca się do życia ,nikt kto umarł nie wraca już do życia .To o czym mówimy to pogranicze śmierci ,ale jeszcze się żyje ,jeszcze nie umarlismy ,jeszcze mózg funkcjonuje i może być tylko mocno niedotleniony ,co tłumaczy wizję światła i osób .Można to odczytywać jako chalucynacje .Nie można tu niczego przesądzać ,doświadczenie to nie jest nam jeszcze znane, bo nikt raczej nie chciał by znależc się na pograniczu życia i śmierci
aby to zjawisko badać.

Cz maja 22, 2008 16:20

Może ten fakt można pogodzić z wiarą, ale czy chrześcijańską? Te widzenia są często skrajne i trudno stwierdzić jakiej wierze (o ile jakiejkolwiek) są bliższe.

Cz maja 22, 2008 18:21

Nie wiem o jakich widzeniach piszesz, ja nie mam zwidzeń, szybciej świadomość zbiorową jak już.

Cz maja 22, 2008 19:02

Piszę owidzeniach podczas śmierci klinicznej.

Pt maja 23, 2008 9:30

A... rozumiem, ciekawe co doktor na to ? W sumie to nie ufam widzeniom i nie wierze w nie. Osobiście mówie.

Pt maja 23, 2008 11:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona