Czym jest demokracja dla katolików?
Autor |
Wiadomość |
0bcy_astronom
|
Zaiste zakaz czynienia zła to tyranizm jakich mało.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Cz cze 05, 2008 9:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zaiste zakaz czynienia zła to tyranizm jakich mało.
Ale według opisu DABARA Panu Jezusowi zło nie było obce 
|
Cz cze 05, 2008 10:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzięki demokracji katolicy moga zakładać stowarzyszenia np:
Stowarzyszenie Odnowy Kościoła Rzymsko - Katolickiego Na Rzecz Osób Poszkodowanych Przez Duchownych
Na bazie listów i kontaktów z czytelnikami zrodziła się u mnie idea założenia Organizacji skupiającej osoby pragnące czynnie uczestniczyć w przemianie Kościoła. Od początku część listów które otrzymywałem pochodziła od ludzi pokrzywdzonych przez duchownych. Ludzie ci są często zupełnie bezsilni wobec wszechwładnej potęgi odwiecznej instytucji. W ten sposób powstało Stowarzyszenie Odnowy Kościoła Rzymsko - Katolickiego Na Rzecz Osób Poszkodowanych Przez Duchownych, zarejestrowane 12. X. 1998 roku w Sądzie Wojewódzkim w Łodzi. Założyło je 15 członków założycieli. W chwili obecnej Orgnizację stanowi ponad 100 członków. Jestem jej prezesem, wybranym w sposób demokratyczny. Co do osób poszkodowanych - do tej pory zgłosili się do mnie:
* konkubiny księży porzucone przez nich, bez środków do życia; samotnie wychowujące dzieci * kobiety uwiedzione przez księży, oszukane obietnicą małżeństwa * dzieci osób duchownych (księży, sióstr zakonnych) pozbawione ojca, alimentów, nazwiska itp. * rodzice dzieci napastowanych seksualnie przez księży * kobieta, której dziecko zabił samochodem pijany ksiądz (sprawę zatuszowano) * parafianie, których okradł proboszcz, przenosząc się na inną placówkę z pieniędzmi zbieranymi kilka lat na budowę świątynii. * księża niesłusznie (ich zdaniem) potraktowani przez swojego biskupa
http://www.geocities.com/xythor/art_2.html
|
So cze 07, 2008 10:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Następny "nawrócony" ksiądz  ...tylko czemu oni po "przejrzeni" swoje argumenty piszą w takich piekielnych kolorkach...wali po oczach, że aż strach czytać.
|
So cze 07, 2008 15:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja tam myślę ze teraz jest taka demokracja że nawet jak ksiądz ma dziecko to powinien dalej zostać w kościele i ludzi z cudzołóstwa spowiadać i msze prowadzić. Nawet jak to dziecko dorośnie to może go wykształcić też na księdza żeby ludziom pomagał.
|
Wt cze 10, 2008 8:16 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie mniej jest to niekatolickie i w Kościele nie będzie (póki co) takiej możliwości.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt cze 10, 2008 8:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale jak ta Mariolcia pisała już jest w Kościele bo i związek żonatych Księży jest i część z tych księży jest nadal na plebaniach.
|
Wt cze 10, 2008 8:28 |
|
 |
R6
|
Czy demokracja służy Kościołowi? Czy Kościół służy demokracji?
Jakie ustroje popiera Kościół?
Dlaczego Kościół i komuniści nie znosili siebie na wzajem?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Wt cze 10, 2008 9:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja tylko powiem że mój znajomy ksiądz to często powtarza że za demokracji to mu sie żyje jak nigdy bo za komuny to by się musiał bać czy go nie wsadzą.
|
Wt cze 10, 2008 9:31 |
|
 |
R6
|
Różnym organizacjom, w tym destrukcyjnym, też się lepiej powodzi.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Wt cze 10, 2008 10:32 |
|
 |
filippiarz
|
Po prostu wszystkim sie lepiej powodzi 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt cze 10, 2008 11:01 |
|
 |
kuba dworzański
|
Cytuj: Po prostu wszystkim sie lepiej powodzi
Ważne żeby im się nie powodziło kosztem innych.
|
Śr cze 11, 2008 9:22 |
|
 |
0bcy_astronom
|
kuba dworzański napisał(a): Cytuj: Po prostu wszystkim sie lepiej powodzi Ważne żeby im się nie powodziło kosztem innych.
Demokracja to najgorszy ustrój, ale lepszego nie wymyślono.
W demokracji zawsze jest jakaś mniejszość poszkodowana.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Śr cze 11, 2008 10:12 |
|
 |
kuba dworzański
|
Cytuj: Demokracja to najgorszy ustrój, ale lepszego nie wymyślono. W demokracji zawsze jest jakaś mniejszość poszkodowana.
W komunizmie tez mniejszości były poszkodowane wiec całe twoje powyższe stwierdzenie nie broni demokracji.
|
Śr cze 11, 2008 10:14 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Ja nie bronię demokracji. Tyko mówię co to jest.
Tomasz Olbratowski.
|
Śr cze 11, 2008 10:20 |
|
|
|