Co wiemy o prześladowanych chrześcijanach ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak w temacie proponuję ankietę- tylko bez oszustwa- mającą sprawdzić czy wiemy gdzie chrześcijanie są najbardziej prześladowani...
Po miesiącu albo wcześniej skomentujemy wyniki...
|
Wt cze 17, 2008 18:44 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Prawdę powiedziawszy strzelałem  Zanim otwarłem ten wątek pomyślałem, że będzie o prześladowaniach pierwszych chrześcijan
Pozdrawiam
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Śr cze 18, 2008 17:48 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Obstawiałabym Chiny... ale nie mam pojęcia kogo jeszcze.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Śr cze 18, 2008 18:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Prawdę powiedziawszy strzelałem Uśmiech... Zanim otwarłem ten wątek pomyślałem, że będzie o prześladowaniach pierwszych chrześcijan
Właśnie- od razu przychodzą nam na myśl lwy i arena...
A niestety w XX wieku za wiarę zginęło więcej chrześcijan niz wcześniej- chyba to nawet JPII powiedział, ale głowy nie dam...
|
Cz cze 19, 2008 11:20 |
|
 |
Alfa F1
Dołączył(a): So sty 20, 2007 11:25 Posty: 107 Lokalizacja: Wrocław
|
Brak opcji:
Europa Zachodnia (Francja, Wielka Brytania, Holandia) i Stany Zjednoczone 
_________________ "O przyjdź do mnie, mój Jezu, złóż najświętszą głowę!
Przyjdź! - na przyjęcie Twoje serce me gotowe!
Jak na miękkim kobiercu
Wypoczniesz w moim sercu
Ono jest Twoje!"
|
Cz cze 19, 2008 15:17 |
|
|
|
 |
taurus
|
wydaje mi się że w Irlandii Północnej a szczególnie w Belfaście jest wielu prześladowanych chrześcijan....
|
Cz cze 19, 2008 16:13 |
|
 |
SweetChild
|
Alfa F1 napisał(a): Brak opcji: Europa Zachodnia (Francja, Wielka Brytania, Holandia) i Stany Zjednoczone 
Oraz opcji "Australia i Nowa Zelandia".
|
Cz cze 19, 2008 18:23 |
|
 |
niewierny
|
Po powyższych wypowiedziach odnoszę wrażenie, że katolicy traktują za prześladowanie zdroworozsądkowe podejście do sprawy, które prezentuje np. Francja, która nie pozwala wierzącym wchodzić sobie na głowę. Oczywiście nie neguje prawdziwych prześladowań, jakie mają miejsce w Chinach itp., ale chciałbym zauważyć, że brak finansowania kościoła z publicznej kasy lub brak wpisania zasad katolickich w prawo to nie jest prześladowanie.
_________________ Szansa, że wierzący ma racje 1/nieskończoność
Więcej w viewtopic.php?t=16963
|
Cz cze 19, 2008 20:14 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Nie wydaje mi się,żeby zabranianie komuś noszenia krzyża albo kwefu miało coś wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Cz cze 19, 2008 20:43 |
|
 |
niewierny
|
WaszJudasz napisał(a): Nie wydaje mi się,żeby zabranianie komuś noszenia krzyża albo kwefu miało coś wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.
To jest dość kontrowersyjne, owszem można by się o to spierać, lecz zwróć uwagę również na to, że to zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia sporów na tle religijnym (nikt się nie obnosi z symbolami, to nikt nikogo o to nie zaczepi - a są tacy ludzie, którym symbole wiary mocno przeszkadzają). Wiem, że to dość naciągany argument, akurat tu możesz mieć racje niemniej nazywanie tego prześladowaniem i porównywanie np. z Chinami to lekka przesada.
|
Cz cze 19, 2008 21:04 |
|
 |
Alfa F1
Dołączył(a): So sty 20, 2007 11:25 Posty: 107 Lokalizacja: Wrocław
|
Odmawianie pracy z powodu przekonań? Zdarza się. Nakłanianie do czynów przeciwnych światopoglądowi? O, to aż nazbyt powszechne: zmuszanie lekarzy do wykonywania aborcji, nauczycieli- do wpajania wcale nie pewnych ideologii, sędziów- do wydawania wyroków sprzecznych z krzykiem sumienia. Jawnie wyrażana nienawiść? Zaprzeczycie, że ateiści nieraz niszczą symbole religijne i przeszkadzają w nabożeństwach? Zakaz kultu? Nie pamiętacie, jak parafia w Belgii musiała płacić odszkodowanie z powodu rannego bicia dzwonów?
_________________ "O przyjdź do mnie, mój Jezu, złóż najświętszą głowę!
Przyjdź! - na przyjęcie Twoje serce me gotowe!
Jak na miękkim kobiercu
Wypoczniesz w moim sercu
Ono jest Twoje!"
|
Pt cze 20, 2008 10:50 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
No, to ostatnie poniekąd słusznie,choć możliwe,że skarżący bardziej robili na złość niż im to dokuczało. A gdybym tak zechciał wyrażać swoją religijność wyciem do księżyca przez megafon o każdej pełnej nocnej godzinie ?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Pt cze 20, 2008 13:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prześladowanie chrześcijan to oczywiste w tych krajach jak Chiny,chociaż zdarza się w krajach o ktorych by nikt nie pomyślał:
-Czy wiecie jaka "wojna "-toczy się w Gruzji!
Tak jestem w szoku Katolicy i Prawosławni "walczą "o nowych członków swoich Kościołów ....
Katolicki ksiądz ochrzci ,doprowadzi do sakramentów -nachodzi się na pracuje ...odległe górskie parafie a za jakiś czas-stwierdza że "przejeli"-jego owce Prawoslawni...na nowo chrzczą ,na nowo sakramenty...
To nie żadne wymysły -to relacja kapłana który tam pracuje !
Nie bede tu opisywał do czego potafia posunąć się wierzacy w Jednego Boga !
To też jest prześladowanie tych którzy przyszli spotkać Boga ,ale zamiast objawić im Jego Młość .....
|
N cze 22, 2008 9:44 |
|
 |
niewierny
|
Alfa F1 napisał(a): Odmawianie pracy...
Co do tej pracy owszem zdarza się, tak samo jak w Polsce czasem odmawiają pracy niewierzącym, to normalne zjawisko w krajach mocno nastawionych na jakiś konkretny pogląd.
Co do nauczycieli - w Polsce są oni zobowiązani zabierać uczniów na rekolekcje, zdarza się, że rok szkolny rozpoczyna się od mszy itp.
Co do sędziów, to trudno mi zrozumieć o co ci chodzi, bo oni muszą przede wszystkim wydawać wyroki zgodne z prawem, które może w omawianych przez nas krajach nie faworyzuje wierzących, ale ich też nie gnębi. Zdanie sędziego liczy się jak jest jakaś sytuacja nie do końca określona. A na przykład w Polsce - księża pedofile są traktowani wyjątkowo łagodnie w porównaniu do "zwykłych" pedofili. Księża zazwyczaj dostają wyroki w zawiasach, podczas gdy świeccy są skazywani na długie lata w więzieniu.
Co do przeszkadzania wierzącym, to owszem zdarza się to na tej samej zasadzie co opisałem na początku, przy sprawie zatrudnienia. W Polsce z kolei ludzie niewierzący również są często atakowani, szczególnie w małych społecznościach, a wierzący są dodatkowo chronieni prawem o obrazie uczuć religijnych, które właściwie daje im lepszą pozycje od niewierzących (nie słyszałem o żadnym ateiście, który by z tego prawa skorzystał).
Co do bicia dzwonów, ten kto skarżył miał racje, ma przecież prawo mieć spokój.
|
N cze 22, 2008 11:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A gdybym tak zechciał wyrażać swoją religijność wyciem do księżyca przez megafon o każdej pełnej nocnej godzinie ?
Robi to muezzin 5 razy dziennie w tym raz po zmierzchu i nad ranem...
Poczekaj tylko aż w Polsce zaczną budować meczety...
|
N cze 22, 2008 21:37 |
|
|
|