Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:50

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Pokrętna wyjaśnienia Wiara Etyka Prawda 
Autor Wiadomość

Post Pokrętna wyjaśnienia Wiara Etyka Prawda
Oto co powiedział ksiadz katolicki ekspert od etyki:

"Zdaniem etyka z KUL, jeśli decyzja min. Kopacz o wskazaniu szpitala, w którym aborcja mogłaby zostać dokonana, podjęta została zgodnie z prawem, to pretensje trzeba zgłaszać do prawa a nie do niej. „A jeśli do niej to o to, że w ogóle zgodziła się być ministrem” – dodał ks. Szostek."

W świetle takiego rozumowania każdy z nas powinien działać według aktualnie obowiązującego prawa, czyli hitlerowcy działali według obowiazujacego prawa wiec są usprawiedliwieni, komunisci też itd, a ja sie pytam księdza etyka gdzie jest prawo BOŻE? Czy ono nie jest ponad wszystkie inne prawa? W jakich czasach żyjemy skoro ksiadz twierdzi że to prawo ponosi odpowiedzialność a nie człowiek .

Wt cze 24, 2008 11:54

Przedewszystkim prosze o źródło tej wypowiedzi.

Wt cze 24, 2008 13:59

http://www.niedziela.pl/wiad.php?p=200806&idw=349
Jedynie abp Gocłowski stanąl na wysokości zadania. Wypowiedzi pozostałych Hierarchow Koscioła to żenada.

Dn 3,52

Wt cze 24, 2008 14:46
Zobacz profil WWW

A waszym zdaniem kościół powinien nakłaniać do łamania prawa?

Wt cze 24, 2008 15:21
A waszym zdaniem kościół powinien nakłaniać do łamania prawa?

nie tylko powinien ale co ważniejsze tak robi!

kościół jest zaborczy w kwestiach społecznych - "nasze prawo lub bezprawie"
nie da się dyskutować z kimś kto twierdzi że za nim stoi bóg.

Wt cze 24, 2008 15:34

Kościół nie nakłania do łamiania prawa jako całości. Są jednak kwestie draźliwe w których zawsze mogą być problemy, tak jak własnie mamy obecnie w głośniej niedawno sprawie. Kościół w takich sprawach zawiera głos. Dla mnie nie jest tutaj jasne jak należy postąpić, czy w zgodzie z własnymi przekonaniami wbrew złu, czy może dla porządku i praworządności (jaka by nie była) uznać to co jest.

Wt cze 24, 2008 16:01

Bo Kosciol to ludzie, ludzie stanowia spolecznosc. Ludzie sami sobie stanowia prawo, a jesli chca je zmienic, zmieniaja. Widzisz w tym jakis problem?
Idiota napisał(a):
nie da się dyskutować z kimś kto twierdzi że za nim stoi bóg.
Wlasnie to robisz.

Wt cze 24, 2008 17:44
Idiota napisał(a):
Bo Kosciol to ludzie, ludzie stanowia spolecznosc. Ludzie sami sobie stanowia prawo, a jesli chca je zmienic, zmieniaja. Widzisz w tym jakis problem?

tak:
kościół ta wspólnota, ale nie całego społeczeństwa.

neonaziści to też wspólnota i czy to uprawnia ich do narzucania praw społeczeństwu???

i proszę nie pisać o 99,9% katolików w Polsce bo to błazeńska manipulacja.

Wt cze 24, 2008 18:44

tak:
Znasz wspolnoty, gdzie rzadzi mniejszosc?
Idiota napisał(a):
neonaziści to też wspólnota i czy to uprawnia ich do narzucania praw społeczeństwu???
Dopoki stanowia mniejszosc, nie.
Idiota napisał(a):
Ja tez wole rozmawiac na temat. To nie jakis niezidentyfikowany twor o nazwie 'kosciol', ale ludzie ustanawiaja prawo. Tylko tyle chce powiedziec. Chociaz nie wiem po co, bo wydaje mi sie to oczywiste.

Wt cze 24, 2008 19:15

Idiota napisał(a):
tak:
Znasz wspolnoty, gdzie rzadzi mniejszosc?.

Oczywiście, Kościół Katolicki jest rządzony przez mniejszość (grupę bezżennych ,bezdzietnych mężczyzn). I z pewnością księża nie są grupą reprezentatywną dla całej społeczności katolickiej. A jeśli kościół, tak jak piszesz, to społeczność wiernych, to jaki jest wpływ wiernych na to, kto nimi rządzi? Z tego co wiem, demokracji w KK nie ma…
cau_kownik napisał(a):
Idiota napisał(a):
Dopoki stanowia mniejszosc, nie.
Idiota napisał(a):
Ja tez wole rozmawiac na temat. To nie jakis niezidentyfikowany twor o nazwie 'kosciol', ale ludzie ustanawiaja prawo. Tylko tyle chce powiedziec. Chociaz nie wiem po co, bo wydaje mi sie to oczywiste.

Cieszą mnie twoje oczywiste poglądy na to, ze większość rządzi i ustala prawo bo to oznacza, ze skoro nasi demokratycznie wybrani przedstawiciele nie chcą tego prawa zmieniać, a większość Polaków nie uważa aborcji za przestępstwo...
http://wiadomosci.onet.pl/1772982,12,1,1,,item.html
...to ty ten fakt uszanujesz i nie będziesz nawoływał do łamania prawa. Oddaj Bogu co boskie, cesarzowi, co cesarskie, czyż nie?

Wt cze 24, 2008 20:50

Z tego co wiem, demokracji w KK nie ma…
A powinna być?
wybierzcie mnie ja zalegalizuję prezerwatywy, a ja to, a ja tamto... i jeżeli głosowaliby wszyscy to myślę, że nie wygrałby ten co ma prawdziwe podejście katolickie.

Wspólnotą duchową "rządzą" ludzie którzy poświęcili się życiu duchowemu. Studiowali pismo i teologię. Dlaczego oni mieliby być szaraczkami a jakiś byle kto kto zostanie wybrany i nie zna się na religii miałby nią rządzić.

Wt cze 24, 2008 21:27

cau_kownik napisał(a):
Znasz wspolnoty, gdzie rzadzi mniejszosc?.
Oczywiście, Kościół Katolicki jest rządzony przez mniejszość (grupę bezżennych ,bezdzietnych mężczyzn).
Na tym polega rzadzenie, ze najmadrzejsi (do tego idealu nalezy dazyc) rzadza wiekszoscia, ktora ich do tego wybrala, ktora sie na te rzady zgadza.
babinicz napisał(a):
I z pewnością księża nie są grupą reprezentatywną dla całej społeczności katolickiej.
Bo?
babinicz napisał(a):
A jeśli kościół, tak jak piszesz, to społeczność wiernych, to jaki jest wpływ wiernych na to, kto nimi rządzi? Z tego co wiem, demokracji w KK nie ma…
Wierni nie sa zarzadzani przez ksiezy jak robotnicy przez zarzadcow. Wierni nie wykonuja pracy dla kosciola. Kosciol katolicki ma jeden cel, zbawienie.
babinicz napisał(a):
Cieszą mnie twoje oczywiste poglądy na to, ze większość rządzi i ustala prawo bo to oznacza, ze skoro nasi demokratycznie wybrani przedstawiciele nie chcą tego prawa zmieniać, a większość Polaków nie uważa aborcji za przestępstwo...
http://wiadomosci.onet.pl/1772982,12,1,1,,item.html
...to ty ten fakt uszanujesz i nie będziesz nawoływał do łamania prawa. Oddaj Bogu co boskie, cesarzowi, co cesarskie, czyż nie?
Wiadomosci kropka onet pl. Nawet nie chce mi sie tego czytac.

Wt cze 24, 2008 21:28
Idiota napisał(a):
tak:

no...
na przykład...

KOŚCIÓŁ KATOLICKI!! :lol:

masz wątpliwość?

Wt cze 24, 2008 21:30
Kościół nie nakłania do łamiania prawa jako całości. Są jednak kwestie draźliwe w których zawsze mogą być problemy, tak jak własnie mamy obecnie w głośniej niedawno sprawie. Kościół w takich sprawach zawiera głos. Dla mnie nie jest tutaj jasne jak należy postąpić, czy w zgodzie z własnymi przekonaniami wbrew złu, czy może dla porządku i praworządności (jaka by nie była) uznać to co jest.

na pewno nie dla porzadku i praworzadnosci jaka by nie byla ,sa ludzie
ktorzy pozornie zachowuja sie cale zycie w porzadku wobec prawa ,nie robia nic zlego mimo to szatan w nich mieszka cale zycie ,dlaczego odpowiedz kazdy powinien dac sobie sam

Wt cze 24, 2008 22:58

cau_kownik napisał(a):
Idiota napisał(a):
tak:

no...
na przykład...

KOŚCIÓŁ KATOLICKI!! :lol:

masz wątpliwość?
I na czym to rzadzenie polega? Ze biskupi dziela prace pomiedzy ksiezy, a ksieza pomiedzy wiernych, za to papiez ustala roczne cele do osiagniecia dla swoich wiernych?

A nie czasem tak, ze Jezus okreslil cel raz, a teraz wszyscy do tego daza, a jedyna praca jaka wykonuja wierni, to modlitwa, poznanie Slowa Bozego i zmiana sie na lepsze?

Faktycznie, lol.

Śr cze 25, 2008 5:30
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona